Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Zažeňte jesenný splín s maľovaním podľa čísel

Ako sa dni skracujú, mení sa nám nálada a prichádza jesenný splín a únava. Občas by sme najradšej zostali celý deň v posteli a ticho závidíme medveďom, ktorí spia až do jari. My musíme jesenné dni, kedy vstávame ešte za tmy do práce, z ktorej sa vraciame opäť už za šera, nejako prežiť. Čo pomôže? Nechajte sa inšpirovať niekoľkými návrhmi, ako bojovať proti jesennému splínu.

clanek_001

Maľujte alebo tvorte umenie

Možno ste už počuli o arteterapii čiže liečbe umením. Bežne sa využíva pri liečbe u psychiatrov a psychológov. Stretnete sa s ňou ale aj v celostnej medicíne. Nie je ale nutné hneď navštevovať odborníka, aby ste sa mohli cítiť lepšie.

S hlbokými depresiami návštevu lekára odporúčame. Avšak obyčajná smutná nálada sa dá liečiť napríklad tým, že si naordinujete maľovanie podľa čísel. Niekedy ale nemáte silu ani na to, aby ste sami niečo tvorili. Môžete ale navštíviť nejakú galériu alebo výstavu a obdivovať napríklad krásne obrazy. Vždy je ale lepšie predsa len trochu sily nájsť a pustiť sa sami priamo do diela. Nielen, že dáte priechod svojim emóciám, ale navyše môžete vytvoriť zaujímavý umelecký kúsok.

To, že nie ste založením maliar alebo inak nadaný umelec, vôbec nevadí. Ak Vás nenapadá, čo kresliť a neviete ani ako na to, skúste sa nechať viesť predtlačeným očíslovaným plátnom. S maľovaním podľa čísel dostanete predlohu vrátane farbičiek a štetcov. Stačí len držať sa jednoduchého návodu a očíslované plôšky na plátne vyfarbiť zodpovedajúcou farbou s rovnakým číslom.

Nič náročného. Skôr také omaľovánky, ale o to presne ide! Oddýchnuť si, na nič moc nemusieť myslieť, a pritom ešte dokázať namaľovať krásny obraz štetcom akrylovými farbami na plátno.

clanek_002

Relaxujte, odpočívajte

Dostatok kvalitného spánku robí zázraky. Chcete toho cez deň veľa stihnúť? Skracovať kvôli tomu dobu na spánok je veľká chyba. Ak nie ste odpočinutí, budete robiť viac chýb, menej sa sústredíte a rovnako budete tak unavení, že občas zaspíte neplánovane aj cez deň.

Naše biologické hodiny sú v jesennom a zimnom období načasované trochu inak. Je prirodzené, že v dňoch, kedy je menej slnka, potrebujeme odpočívať o niečo viac. Ale nejde len o spánok. Je dobré si nájsť "chvíľku pre seba". Napríklad si len trošku posedieť pri kávičke.

Keď už sme spomenuli to maľovanie podľa čísel, aj u neho sa dá veľmi dobre relaxovať. Nestresuje Vás totiž to, že maľovať vlastne neviete, a tak sa môžete zbaviť obáv z výsledku a len si užívate, ako Vám pod rukami vzniká naozajstný obraz. Pri maľovaní nemusíte na nič iné myslieť. Proste vypnite a len relaxujte a odpočívajte.

Dodržujte pitný režim

V bežnom zhone pracovného dňa sa občas zabúdame napiť. To je nielen chyba, ale dokonca to predstavuje vážne nebezpečenstvo pre naše zdravie a život. Nervozita, bolesti hlavy, zábudlivosť, to sú tie menej závažné dôsledky. Môže to ísť až k obličkovým a močovým kameňom, zápalom, dehydratácii a dokonca zlyhaniu pečene či obličiek.

Nechceme sa ale vzájomne strašiť tým, aké následky má nesprávny pitný režim. Vieme, čo je správne - 2 až 3 litre tekutín denne. To ale neznamená, že po celom dni, kedy sme nepili nič, si večer dáme naraz celú dvojlitrovú fľašu Kofoly. Aj to by mohlo byť nebezpečné.

Odporúčame každú hodinu pohár čistej vody, minerálky, nesladenej minerálky alebo čaju. Je dobré piť skôr, než pocítite smäd. Telo totiž vysiela signál o smäde až vtedy, keď už cíti vážny nedostatok tekutín.

Pravidelne a zdravo jedzte

Na tému zdravej stravy sa toho dá povedať naozaj veľa. Každý má na to, čo je zdravé stravovanie, iný názor. Jedni hovoria, že je nutné jesť 5x denne, niekto hovorí, že stačí 3x. Pokiaľ Vám to vyhovuje inak, jedzte tak často, ako Vám to robí dobre. Dôležité je neprejedať sa, ale ani netrpieť hladom.

Vždy je dobrý nápad zahrnúť do stravy viac čerstvej zeleniny na úkor napríklad vyprážaných pokrmov alebo sladkostí. Žijeme našťastie v čase, kedy aj mimo sezóny zoženieme čerstvú zeleninu celkom bez problémov.

Dostatok vitamínov a minerálov je dôležitý celoročne. Na jeseň ale pridajte viac vitamínu C a D, železo a vápnik. Ak je Vaša strava na tieto látky chudobná, nehanbite sa zaobstarať si nejaký výživový doplnok.

clanek_003

Dostatok pohybu pomáha

Kto chce žiť zdravo, prípadne aj trochu schudnúť, mal by sa začať hýbať. A nemusíte hneď začať behať každé ráno 5 kilometrov. Ani permanentka do fitka nie je podmienkou pre zdravé cvičenie. Pravdupovediac - ak ste celý život športu moc nedali, chcieť začať naraz podávať nejaké športové výkony môže byť aj kontraproduktívne.

Prudké, náhle a veľké zmeny životného štýlu väčšinou majú krátke trvanie. Po pár dňoch to začnete cítiť ako zbytočné násilie a vrátite sa k nič nerobeniu. Radšej postupujte zvoľna, ale vytrvalo.

Začnime s tým, že si ráno urobíte rozcvičku. Napríklad len 10 minút nejakých naťahovacích cvičení, trocha jogy, tai-či, pár drepov a klikov, čokoľvek, u čoho sa budete cítiť dobre a zvládnete to. Počas dňa si urobte pár prestávok v práci a opäť sa trochu pretiahnite. Vážne to nemusí byť žiadne veľké cvičenie. Ide vám o získanie návyku k pravidelnému pohybu.

Uvidíte, že sa Vám takéto cvičenie zapáči. Časom k nemu úplne prirodzene pridáte občasnú návštevu bazénu, dlhšiu prechádzku alebo vychádzku na bicykli, občas necháte auto doma a na ten nákup si dôjdete pešo a vyjsť do štvrtého poschodia po schodoch Vám už príde samozrejmé a jednoduché.

Buďte s rodinou a priateľmi

Zdieľaná radosť je dvojnásobná a zdieľaná starosť je polovičná. Prax ukazuje, že ak máte okolo seba priateľov či rodinu, zvládnete aj ťažšie obdobia oveľa lepšie. Cítite, že na Vás lezie jesenný splín? Zaliezť do svojej ulity by bola chyba.

Pozvite svojich známych na malú párty k sebe domov. Pripravte niečo dobré. V súlade s radou o zdravom stravovaní napríklad nejaký zeleninový šalát a domácu limonádu. Zahrajte si spolu nejakú hru ako Aktivity alebo obyčajné človeče či karty.

Nejde ani tak o to, čo bude k pohosteniu alebo akú hru si zahráte. Hlavné je cítiť podporu a priateľstvo. Splín a depka potom nemá šancu. A ak máte silu ísť von, tak taká prechádzka s priateľom a psíkom jesenným parkom, to je balzam na dušu.

clanek_004

Užite si jeseň bez splínu

Jeseň má svoje čaro. Je tak čarovne farebná a pestrá, až oči prechádzajú. Slniečko síce naozaj trochu začína chýbať, ale prepadať skľúčenosti vážne nemusíte. Užite si jeseň bez splínu. Snáď Vám k tomu trochu pomohli aj naše postrehy.

A ak Vám predsa len bude trochu smutno, určite Vás poteší niektorý z obrázkov na zuty.sk s jesenným motívom. Prajeme pohodové jesenné maľovanie.

Chalupa v jesennom lese

clanek_005

 

Jesenná prechádzka

clanek_006

Lavička a jesenný strom

clanek_007