Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

8 užitočných rád, ako urobiť učenie pre deti zábavnejšie

Učenie je mučenie? Nemusí to tak byť! Máme pre Vás 8 osvedčených rád, ktoré Vám pomôžu premeniť plnenie povinností na obľúbenú časť dňa. Niet nad správnu motiváciu, hravý prístup a zaslúženú odmenu. Napríklad maľovanie podľa čísel. To pomôže deťom rozvíjať ich schopnosti a zručnosti. A to je lepšie ako tisíc cukríkov.

clanek_001

Načasovanie je kľúčom k úspechu

Rovnako ako dospelák i dieťa je v určitých častiach dňa aktívnejšie, v iných zase menej. Správne načasovanie je preto kľúčom k úspechu v učení. Nie je dobré začať s úlohami a štúdiom hneď potom, ako Vaša ratolesť príde zo školy. Potrebuje si chvíľku vydýchnuť a odpočinúť si. Taktiež nie je dobré zaťažovať hlavičku hneď po obede. Telo na trávenie potrebuje pokoj. Nechajte dieťa relaxovať alebo sa hrať.

Ani večer nie je práve najlepší čas. Blíži sa spánok a deti už sú príliš unavené na to, aby rozmýšľali s čistou hlavou. A pretože sú uťahané, skôr urobia chybu. Na povinnosti preto vyhraďte popoludnie, ideálne medzi 15. a 17. hodinou.

Začnite s ľahšími úlohami a látkou, ktorá deti baví. To najťažšie si nechajte nakoniec. Ako dlho sa učiť? Malé deti maximálne 45 minút. Čas si strážte - Vám ako dospelým to bude utekať oveľa rýchlejšie ako maličkým. Sami uvidíte, že ku koncu to s koncentráciou bude zložitejšie a preto to nenaťahujte.

Štvrtáci a vyššie ročníky by mali zvládať dlhšie časové intervaly, ale je to veľmi individuálne. Dĺžku preto vždy prispôsobujte dieťaťu. Nezabúdajte na prestávky! Trochu sa spolu natiahnite, precvičte zápästie, zaskáčte si. Také malé odreagovanie robí zázraky.

clanek_002

Motivujte a chváľte

Ak vidíte, že je dieťa vyložene unavené a na učenie nemá sily, radšej ho nenúťte. Určite mu nikdy nehrozte trestom, zlou známkou alebo poznámkou od pani učiteľky. Je kľúčové, aby si k povinnostiam nevytvorili odpor a nezatrpkli. Chcete predsa zapracovať na tom, aby získali správne pracovné návyky a zmysel pre zodpovednosť. Mračením a hubováním toho nedosiahnete.

Dôležitá je pozitívna motivácia. Chváľte a podporujte dieťa za každý malý úspech. Vďaka Vám tak získa nadšenie pre školu a dôveru vo vlastné schopnosti. Pochvala je snáď to najjednoduchšie, čo pre Vašich najmenších môžete urobiť. A pritom na nich má obrovský vplyv.

Ako dieťa namotivovať? Odpoveď už určite tušíte sami, Vy predsa poznáte svoje ratolesti najlepšie. Máme pre Vás pár tipov - zabrnkajte na strunu, ktorá na nich funguje. Majú radi výzvy? Urobte si z úlohy súťaž, kto ju vyrieši skôr? Sú hravé a radi niečo vyrábajú? Skúste učenie hrou.

Prváci potrebujú špeciálny prístup

Prváci sú stále jednou nohou v škôlke. Prechod na školský režim im trvá. Najradšej by sa stále hrali a učenie nechali na "niekedy neskôr". Dôležité je nejako upútať ich pozornosť a povzbudiť tak, aby si k učeniu našli cestu a vydržali u neho.

Skúste sa s nimi učiť pomocou hrania, vystrihovať, lepiť. Vyskúšajte niektorú z hier, ktoré nájdete v nasledujúcej kapitole. Učenie im pôjde o dosť lepšie, keď im s ním pomôže nejaký plyšový kamarát. Trebárs maňuška alebo iná obľúbená hračka.

Počítajte s tým, že sa s takto malými deťmi budete musieť učiť takmer každý deň. Urobte si z toho čas, na ktorý sa budete Vy aj Vaša ratolesť tešiť. Rozcvičte sa spoločne pri obľúbenej detskej pesničke, učenie preložte rozprávaním o Vašich školských rokoch, prečítajte im niečo z knižky.

clanek_003

Učte sa pomocou hier

Edukatívne hry sú presne to, čo potrebujete. Keď učenie baví, v hlavičke toho zostane oveľa viac. Učenie hrou v deťoch prebúdza zvedavosť a odovzdáva im dôležité veci zábavným spôsobom. Na trhu sa dá zaobstarať veľa stolových hier, ktoré toho veľa naučia. Väčšinou ale posilňujú predovšetkým schopnosti ako je logické myslenie atď. Nepomôžu s domácou úlohou. V prípade, že sa chcete s dieťaťom naučiť konkrétnu látku, budete musieť trochu experimentovať. Vyskúšajte napríklad tieto nasledujúce hry.

Počítanie s bublinkami

Určite máte doma bublifuk. S ním sa dajú parádne precvičovať základné jednoduché počty do desiatky. Vyfúknite bubliny a nechajte dieťa, nech ich spočíta. Skúste si v tom dať súťaž, spočítajte si body a potom vyhláste víťaza.

Sčítanie a odčítanie pre prváčikov

Sčítanie a odčítanie sa len ťažko učí z hlavy, deti totiž nemajú dostatočne rozvinuté abstraktné myslenie. Preto im pomáha, keď si môžu početné operácie nejako znázorniť. Vytvorte si spoločne papierovú ruku, na ktorej si to všetko pekne ukážete. S touto malou hrou premeníte domáce úlohy z matematiky na obľúbenú činnosť.

Obkreslite spoločne Vašu ruku na farebný papier a vystrihnite ju. Teraz ju nalepte na iný farebný papier. Ale pozor - prsty budete ohýbať, a preto je dôležité, aby ste ruku prilepili len uprostred dlane. A ide sa na to.

Začnite tak, aby farebná ruka bola zovretá v päsť - ako keď sa počíta na ozajstnej ruke. Teda všetky prsty dole. Dávajte deťom príklady do 5 (2 + 3, 2-1 atď.) A nechajte ich, nech dávajú prstami ruky hore alebo dole, tak ako je to správne.

Pexeso s anglickými slovíčkami

Nie každý je odborník na jazyky a anglické slovíčka dokážu naozaj potrápiť. Skúste to deťom čo najviac uľahčiť. Pexeso s anglickými slovíčkami je skvelý spôsob, ako na to. Papier narežte alebo nastrihajte na rovnaké diely. Na jeden papierik patrí slovenské slovíčko a na druhý jeho anglický preklad. Hrá sa úplne rovnako, ako keď hľadáte dva rovnaké obrázky.

Pamäťový tréning

Túto hru využijete napríklad na prírodopis, zemepis alebo napríklad vlastivedu (rastliny, zvieratá, mestá, štátne znaky atď.). Na papieriky nakreslite / napíšte 5 predmetov, ktoré dáte Vašej ratolesti za úlohu si zapamätať. Vyhraďte na to krátky čas, len nejakých 10 sekúnd.

Potom dieťa vyzvite, nech predmety nakreslí na iný papier (alebo napíše, to závisí od ich povahy). Keď ich takto dvakrát zopakuje, skôr si ich zapamätá. Tu je kontraproduktívne dávať dieťaťu za úlohu viac predmetov, chcete, aby si ich uchovalo v pamäti aj potom, čo hra skončí.

clanek_004

Diktát s magnetmi

Pravopis nemusí byť nuda. Nie, ak máte doma sadu magnetov. Chladnička bude Vaším zošitom a magnetky písmenká, ktoré do neho dieťa bude písať. Zložené slovo tiež nahlas vyhláskujte a prečítajte. Razom vyriešite dve muchy jednou ranou - precvičí si ako pravopis, tak čítanie.

Kreslenie s počtami

Ak Vaši najmenší majú kreatívneho ducha, učte sa s nimi matematiku pomocou kreslenia. Nakreslite spoločne ovocný sad a spočítajte úrodu jabĺk, ktorá sa Vám tento rok podarila. Alebo napríklad diaľnicu, na ktorej stojí kopa áut v kolóne. Koľko ich je červených? A koľko celkom? Uvidíte, že takéto počty budú ratolesť baviť.

Výmena rolí

Obľúbená hra snáď každého dieťaťa. Zahrajte sa na školu, avšak Vy budete žiačik v lavici a Vaša ratolesť kantor za katedrou. Nech Vám vymyslí nejakú úlohu, napríklad úlohy na počítanie alebo malý diktát. A potom to po Vás starostlivo skontroluje. Urobte nejaké chyby. Hneď bude mať radosť z toho, že toho vie viac ako Vy a dodáte mu tým sebadôveru.

Ako na staršie deti

So staršími deťmi na druhom stupni je to oriešok. Na hry, ktoré sme uviedli v predchádzajúcom oddiele, už sú príliš veľkí. Za to ich zaujmete aplikáciami a edukatívnymi hrami na PC a tablete. O tých si povieme v nasledujúcej kapitole.

S pubertiakmi sa už nebudete učiť každý deň, ale rozhodne by ste im čas od času pomoct mali. Predovšetkým, ak majú s nejakým predmetom ťažkosti. Sledujte ich výsledky v škole a nenechajte sa uspokojiť tým, že Vám každý deň povedia, že sa v škole nič nedialo.

U starších detí nevadí, ak sa učia v neskorších hodinách. Predsa len už sú o niečo vyspelejšie a chodia neskôr spať. Nastavte im ohľadom úloh a povinností pevné pravidlá, ktoré budú dodržiavať. Nezabúdajte ich motivovať a chváliť za každý úspech, tak ako menšie deti. A ak uvidíte, že sú v niečom naozaj dobrí, postrčte ich, aby sa tomu venovali viac, napríklad aj vo forme krúžkov.

Elektronika je Vaším spojencom

Už Vám dochádzajú nápady a dieťa sa nechytá? Stavte na elektroniku. Hoci ju veľa rodičov preklína, je to skvelý pomocník. Na internete je na stiahnutie veľa hier a aplikácií, ktoré sú zamerané na rozvoj a vzdelávanie. Niektoré sa venujú jazykom, iné zase matike alebo prírodovede. Interaktívna výučba má u najmenších veľký úspech, dajte jej šancu. Dieťa sa môže učiť ako z počítača, tak napríklad tabletu alebo smartfónu.

Okrem hier a aplikácií existujú tiež špeciálne online portály, kde nájdete úlohy z počtov, geometrie, čítania alebo napríklad pravopisu. Pokiaľ Vám teda dochádzajú nápady na vlastné príklady či mini diktáty, stojí za to ich omrknúť.

Občerstvenie dodá energiu

Mozog potrebuje cukor pre to, aby pracoval na plný výkon. Deti by sa preto mali učiť po jedle. Neodporúčame cukrovinky, čokolády a ďalšie nezdravé maškrty, ktoré deti tak milujú. Tie sú zdrojom rýchlej energie, ktorá ale čoskoro opadne a príliš teda s učením nepomôže.

Stavte na zdravé müsli alebo raw tyčinky. Nakrájané ovocie, zelenina, jogurt so sušeným ovocím - je len na Vás, po čom siahnete. Vychadzajte z toho, čo má Vaša ratolesť v obľube. Nakrájaný banán si vezmite k samotnému učeniu a pomaly ho spoločne uzobávajte. Vysvetlite dieťaťu, že zdravé jedlo je dôležitým palivom pre jeho mozog a pomôže mu s učením.

Za dobre odvedenú prácu zaslúžená odmena

Keď dieťa nosí domov dobré známky a naozaj sa snaží, nezabudnite ho za to odmeniť. Odmena, rovnako ako Vaše pochvaly, sú tou najlepšou motiváciou. Sladkosti alebo predražené hračky nie sú príliš dobrou pákou. Skúste niečo, čo kombinuje zábavu a zároveň dieťa vzdeláva.

Maľovanie podľa čísel je presne to, čo hľadáte. Rozvíja detskú kreativitu a predstavivosť. Zároveň s ním pilujú motoriku, presnosť a učia sa samostatnosti. V ponuke máme veľa obrazov s motívmi zvieratiek, postavičiek z rozprávok, filmov, kníh, a dokonca aj hier na počítač. S maľovaním podľa čísel sa deti perfektne uvoľnia a zabavia na dlhé hodiny.

clanek_005

Nájdete u nás motívy rôznych obtiažností. Ľahko tak darček prispôsobíte veku a šikovnosti dieťaťa. Systém maľovania je urobený tak, aby ho zvládol úplne každý. Funguje obdobne ako omaľovánky, avšak vo väčšom formáte a s krajšími motívmi! Vyfarbujú sa očíslované plôšky, ku ktorým vždy patrí konkrétna farba. 

clanek_006

Obraz si môžete vymaľovať i spoločne! Alebo každý sám za seba. A ak si chcete chvíľu oddýchnuť a mať chvíľku len pre seba, Vaši najmenší sa na maľovaní podľa čísel vybláznia aj bez Vašej pomoci. Pozrite si náš e-shop a vyberte si motívy, ktoré sa Vám budú páčiť. Akonáhle bude obraz hotový, vystavíte ho na čestné miesto a každému sa pochválite, aké sú Vaše ratolesti šikovné. 

clanek_007

Prajeme Vám veľa úspechov a nech Vám spoločné učenie prináša len radosť!