Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Prvýkrát do školy? Pripravte sa so svojím školákom!

Prázdniny sa pomaly chýli ku koncu. Prvý školský deň je za dverami. Čaká Vašu ratolesť nástup do prvej triedy? Pripravte sa na to! V našom článku nájdete veľa tipov, ako to zvládnuť v pohode a s úsmevom na perách. Dôležité je nielen viesť dieťa k dôslednosti, ale aj mu všetku tú drinu spríjemniť a namotivovať ho. Oslávte spolu jeho prvé úspechy a urobte mu radosť, napríklad vďaka maľovaniu podľa čísel.

Nástup do školy je jednou z najväčších udalostí v živote Vášho dieťaťa. Tento krok ale nie je len na ňom. Hádate správne - veľká časť totiž spočíva na Vás. Aj Vy s ním tento moment zdieľate. A pre rodičov býva príprava všetkého okolo oveľa náročnejšia ako pre samotnú ratolesť. Ako to všetko zvládnuť a "nezblázniť sa" z toho? Poďme sa na to pozrieť.

Prechod zo škôlky do školy zvládnete Vy aj Vaše ratolesť

Deti sú plné nadšenia a do každej výzvy sa vrhajú po hlave. To je naše veľké šťastie a výhoda. Pretože ruku na srdce, kto z nás by dnes išiel dobrovoľne zo škôlky do školy, keď už vieme, čo nás tam všetko čaká?

Budúci prváci sú však v tom najlepšom veku, kedy je každé nové dobrodružstvo lákavé. Napriek tomu pre nich prechod zo škôlky do školy nie je len tak. Bezstarostné detstvo končí, zrazu začnú mať plno povinností, ku ktorým sa musia postaviť čelom.

Je dôležité, aby ste ich na začiatku plne podporili, ponúkli pomocnú ruku a trochu ich v tom novom svete korigovali. Škola, to už bohužiaľ nie je len zábava, behanie na záhrade a spanie po obede. Avšak vďaka Vám si ju môžu zamilovať celkom rovnako ako hranie v škôlke.

Našťastie si každý budúci prváčik prejde prípravným rokom predškoláka. V škôlke sa počas neho s pani učiteľkou naučil napočítať do desať, podpísať sa, pomenovať rôzne tvary a tiež odlíšiť farbu od farby ako pravý majster.

V predškolskom veku sa toho ale učia oveľa viac. Predškolská dochádzka je totiž jeden veľký nácvik na skutočnú školu. Trénuje sa pri nej schopnosť sústrediť sa a vstrebať, čo pani učiteľka odovzdáva. Vytvárajú sa návyky, ktoré za pár mesiacov v prvej triede dieťa ako keby našlo. Počas písania navyše potrápi jemnú motoriku a ručičku už nemá tak kŕčovito zovretú, keď drží ceruzku.

8 tipov, ako sa pripraviť na začiatok školského roka

Ako vidíte, Vaša ratolesť je na školskú dochádzku plne pripravená. Pani učiteľky v škôlke si všímajú aj prípadných zlozvykov, napríklad keď sa zle drží ceruzka. A hneď v zárodku ich napravia. Nemusíte sa preto obávať, že by dieťa nástup do školy nezvládlo. Je ale dôležité, aby ste mu trochu pomohli s učením a tiež s tým, aby si vytvorilo nové návyky. Máme pre Vás pár tipov na to, ako to celé zorganizovať.

clanek_001

Informujte sa o škole, kam dieťa chodí

Zistite si o škole, kam ste zapísali dieťa čo najviac informácií. Ako tam prebieha výučba, akí sú učitelia, či sa jazdí na školy v prírode atď. Skrátka všetko, čo Vás zaujíma. Školu by ste si mali preklepnúť čo najskôr, aby ste potom neboli napríklad sklamaní z toho, že je tam výučba málo interaktívna a podobne. Prestup počas prvej triedy sa dá našťastie ľahko zariadiť, ale deti to nenesú príliš dobre. Predovšetkým, ak už si v kolektíve našli nejakých kamarátov.

Nadviažte kontakt s budúcou triednou učiteľkou

Nezabudnite triednu učiteľku zoznámiť s tým, či má Vaše dieťa nejaké alergie, berie pravidelne lieky, či má nejaké iné, špeciálne potreby. Okrem toho je dobré informovať aj o dôležitých udalostiach v rodine ako trebárs o narodení súrodenca či sťahovaní. Uložte si dôležité kontakty, nech ich máte v prípade núdze vždy po ruke. Okrem e-mailovej adresy a telefónneho čísla na triedneho učiteľa sa oplatí uložiť tiež číslo do kancelárie hospodára.

Pripravujte deti na zmenu režimu postupne

Počas prázdnin si deti zvykli na voľný režim - chodia spať neskôr a ráno nemusia vstávať. Ak ich v tom necháte a 1.9. im náhle zmeníte životosprávu, budú sa s tým vyrovnávať len s veľkými ťažkosťami. Radšej ich na to začnite pripravovať s predstihom, začnite chodiť skôr spať a ráno vstávajte spoločne.

Nakúpte s predstihom všetko potrebné a dajte veci do poriadku

Nakúpte všetko, čo dieťa do školy potrebuje s dostatočným predstihom. Nezabudnite na krabičku na desiatu a fľaša na pitie. Školské potreby prváčika zaberú veľa miesta. Všetky tie nové knihy, zošity, písacie a rysovacie potreby, výtvarné potreby, peračník atď.

Pre dieťa je to vzrušujúce a bude z nových vecí nadšené. Nájdite spoločne miesto v izbe, ktoré vyhradíte iba pre potreby do školy. Vysvetlite mu, že je dôležité v nich udržiavať poriadok. A hneď má na starosti prvú väčšiu zodpovednosť spojenú so školou.

Všetko si starostlivo naplánujte

Naplánujte si dopredu, ako prebehne nasledujúci deň. Nezabudnite dieťaťu pripraviť školskú tašku a skontrolovať, že má všetko, čo bude potrebovať. Je dobré sa s dieťaťom o nadchádzajúcom dni porozprávať. Rozprávajte sa o tom, čo ho čaká a ako sa na to teší.

Zistite, či nemá nejaké obavy a ak áno, pomôžte mu ich rozptýliť. Hodí sa viesť nejaký kalendár a spoločne doň zapisovať dôležité udalosti (napríklad testy, návštevu lekára atď.). Dieťaťu výrazne pomôže, keď má nejaký konkrétny plán. Počítajte s tým, že sa s ním budete musieť každý deň chvíľu učiť a robiť domáce úlohy. Vyhraďte si pre to dostatok času. A nezabudnite, že by malo mať priestor aj na hranie. Inak sa mu povinnosti rýchlo znechutia.

Prvý deň buďte spolu

Pre budúceho prváčika je dôležité, aby ste si prvý deň užili spoločne. Uvidí, že na to nie je sám a že Vám na ňom záleží. Ukážte mu prostredie školy a predstavte ho budúcemu triednemu učiteľovi. Nájdite spoločne skrinku či šatňu, kde si bude nechávať veci. Zaveďte ho do triedy a pomôžte mu nájsť miesto.

Po konci prvého školského dňa sa vypytujte, aké to bolo a ako sa mu všetko páčilo. Našiel si prvý deň nejakých kamarátov? Oslávte spolu, že to všetko tak pekne zvládol. Zájdite si napríklad do kina alebo na zákusok do cukrárne.

Majte aj iné aktivity

Začiatok školy bude pre Vášho prváčika náročný. Pomôžte mu s prechodom. Okrem školy si naplánujte aj inú aktivitu. Niečo, čo dieťa baví a urobíte mu tým radosť. Je dôležité, aby ste mu ukázali, že jeho život nie je len samé učenie, povinnosti a škola. Inak by mohlo túto triádu začať chápať ako nudu a zanevrieť na ňu. Najlepším riešením je, keď má dieťa nejaké mimoškolské aktivity. Napríklad šport, tanec, hranie na nástroj či keramiku. Možností je veľa.

Motivujte prváčika - odmeňte ho za prvé úspechy

Baví Vášho budúceho prváčika maľovanie? Potom mu urobíte obrovskú radosť darčekom maľovanie podľa čísel. V našom e-shope nájdete veľa motívov priamo pre deti. Pre dievčatká napríklad obraz z Ľadového kráľovstva. Rozprávka o Anne a Else je jedným z najväčších hitov od Disney. Okrem toho u nás nájdete aj motívy so zvieratkami alebo s akčnými hrdinami ako sú Avengers.

clanek_002

Maľovanie podľa čísel je ideálnym spestrením pre malého prváčika. Táto kreatívna činnosť deti povzbudí v tvorení a zároveň sa odreagujú od učenia. Nie je to nič ťažké, v podstate ide o vyfarbovanie očíslovaných plôšok. Také maľovanky, ale s lepšími obrázkami!

clanek_003

Maľovanie podľa čísel pomáha deťom zlepšiť motoriku a presnosť. Okrem skvele stráveného popoludnia sa tak vlastne budú pripravovať aj na školu. Vymaľujte si obrázok spolu, alebo každý svoj. Zapojte sa do tejto činnosti spoločne a uvidíte, že aj Vy si krásne odpočiniete a prídete na iné myšlienky.

clanek_004

Čo robiť, keď prídu prvé starosti

Škola so sebou prináša nielen radosť, ale aj veľa starostí. Deťom väčšinou niektoré predmety idú lepšie a iné zasa horšie. Niektorí prváčikovia dobre čítajú, ale počty im robia vrásky, u iných je to zase naopak. Dôležité je, aby ste ich podporili v ich silných aj slabých stránkach a pomohli im prekonať nedostatky. Obrňte sa trpezlivosťou a komunikujte spolu o všetkom, ako o tom príjemnom, tak o veciach nepríjemných.

Pre niektoré deti je začiatok školy spojený s neistotou, stresom či strachom. To je úplne prirodzené. Pripravte sa na to, že jeho reakcia môže byť trochu nečakaná - napríklad bude cítiť neistotu z toho, že nemôže mať veci plne pod kontrolou. Snažte sa to pochopiť a dajte prváčikovi najavo, že to spoločne zvládnete. Prebuďte v ňom dôveru a upokojte ho.

clanek_005

Tým sa dostávame ešte k tretiemu dôležitému bodu. A tým je Vaša pohoda. Keď ste pokojní Vy, je pokojné aj Vaše dieťa. Ratolesti sú k emóciám rodičov veľmi vnímavé, a hoci si často myslíme, že ničomu nerozumejú, nie je to pravda. Ľahko z Vás vycítia, keď budete v napätí. A preto v tom pred-septembrovom zhone sa nezabudnite starať aj sami o seba a svoje psychické zdravie.

Čo robiť, keď dieťa ešte nie je na školskú dochádzku pripravené

Čo robiť, keď dieťa nie je pripravené na školu? Ak dieťa nechce chodiť do školy, plače, je hysterické a sabotuje Vaše úsilie, skúste tomu prísť na kĺb. Prevažná väčšina detí robí spočiatku nejaké problémy. Počas druhého polroka už by si však mali zvyknúť. Skúste prísť na to, prečo sa Vašej ratolesti do školy nechce a nejako to spoločne vyriešiť.

Ak by ste na tento problém nestačili, alebo by trval výrazne dlhšie ako u väčšiny iných spolužiakov, odporúčame sa obrátiť na poradcu priamo v základnej škole. Ďalšou možnosťou je zájsť do pedagogicko-psychologickej poradne. V prípade, že by uznali, že je Vaše dieťa nezrelé, môže sa z prvej triedy vrátiť ešte na jeden rok do škôlky.

Prajeme Vám, nech je prechod zo škôlky do prvej triedy pre Vašich najmenších čo najjednoduchší. Veríme, že Vám náš článok pomôže a všetko v pohode zvládnete. Držíme Vám palce!