Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Batman - tak trochu temný superhrdina

Pocit spravodlivosti a túžba potrestať zlo je pravdepodobne v každom z nás zakorenená od detstva. Aj deti na pieskovisku vedia, že ak niekto úmyselne pošliape ich bábovku, zaslúži si trest. S pribúdajúcim vekom je takýchto prípadov čoraz viac a nie vždy ide len o bábovky z piesku. To by ste museli byť superhrdina, aby ste túto spravodlivosť presadili. Napríklad ako Batman, ktorý bojuje proti zlu vo veľkom štýle a ktorého teraz môžete dokonca nakresliť pomocou jednej z našich exkluzívnych predlôh na maľovanie podľa čísel.

clanek_001

Exkluzívne motívy Batmana na ZUTY

S radosťou vám predstavujeme niekoľko desiatok obrazov Batmana a jeho spolupracovníkov či nepriateľov. 

Milovníci komiksov o superhrdinoch sa môžu tešiť na obrazy rôznych úrovní náročnosti, na ktorých sa ich obľúbený superhrdina ocitne v rôznych akčných situáciách. Dokonca aj tí, ktorí nemajú žiadne skúsenosti s maľovaním, môžu vďaka technike maľovanie podľa čísel vytvoriť skutočný obraz namaľovaný akrylovými farbami na maliarske plátno.

Plagát na stene? Môže ho mať každý. Ale predstavte si, aké nadšenie bude mať váš potomok, keď sa po vymaľovaní obrázka bude môcť pochváliť kamarátom, že to bola jeho vlastná ruka, ktorá vytvorila obraz Batmana v bojovej póze!

clanek_002

Batman - temný rytier spravodlivosti

Batman je vo svete superhrdinov tak trochu výnimkou. Nič ho nepohrýzlo, aby získal nadľudské schopnosti, neprešiel žiadnym ožiarením, ktoré by zmenilo jeho DNA, nedotkol sa žiadneho základného meteoritu, ktorý by mu dal neviditeľnosť alebo superrýchlosť, ani sa nekúpal v odpade z tajného vládneho experimentu, aby prežil vlastnú smrť a narodil sa ako nadčlovek. Nič také.

Je to v podstate človek ako my, ale používa masku a prestrojenie. A samozrejme, množstvo technických vychytávok, ktoré mu umožňujú nevídané kúsky pri chytaní zločincov.

Čitatelia komiksov a neskôr aj diváci vedia, že pod maskou netopiera sa skrýva Bruce Wayne, syn bohatých a vplyvných obyvateľov mesta Gotham. Vyrastal v rodinnom sídle a nič mu nechýbalo. Až kým mu nezavraždili rodičov. Bruce vtedy prisahal, že pomstí ich smrť a vykorení zločin v celom Gothame.

Zdedené bohatstvo preto využil na štúdium bojových umení, kriminológie a príbuzných odborov. Uvedomil si však, že proti zločinu nemôže bojovať oficiálnym spôsobom. Preto si vybral prestrojenie a masku netopiera, ktorého sa sám v detstve bál, aby podobný strach nahnal aj zločincom.

Zaujímavosťou je, že už v prvých číslach komiksov sa objavila myšlienka, že Batman nikdy nezabíja svojich protivníkov. Je to prvýkrát, čo sa takáto myšlienka spája so superhrdinom. Na druhej strane pôsobí naozaj zastrašujúcim dojmom - neodkladá si masku, hovorí hlbokým chrapľavým hlasom a vždy je v čiernom.

Batmanovi spolupracovníci

Robin

Batman nie je v boji proti zločinu sám. Napríklad sa ujme malého chlapca z cirkusovej rodiny, ktorého rodičia tiež zomreli násilnou smrťou. Vychováva ho a trénuje, aby ho predstavil svetu ako Robina, svojho pomocníka v boji za bezpečnejšie mesto.

clanek_003

Alfred

Veľmi významnou postavou, ktorú má Batman vždy po svojom boku, je jeho majordómus Alfred. Náhodou zistí Batmanovu identitu a rozhodne sa mu pomôcť.

Jeho celé meno je Alfred Thaddeus Pennyworth. Počas rokov sa Alfredov vzhľad zmenil, ale jeho povaha zostala rovnaká - múdry, chápavý, ale aj neľútostný k Waynovým chybám, zbrklosti alebo zlému úsudku.

Na verejnosti pôsobil ako hrdinov tajomník a komorník, zatiaľ čo v súkromí plánoval väčšinu udalostí so svojím pánom a často sa stal ich súčasťou. Mnohokrát zachránil temnému rytierovi život.

Batmanovi nepriatelia

Joker

Tohto zloducha snáď netreba predstavovať ani tým, ktorí sa o príbeh Batmana nijako zvlášť nezaujímajú. Odkedy ho svet pred 70 rokmi prvýkrát uvidel, Joker sa drží na prvom mieste v rebríčku popularity Batmanových nepriateľov. Ako väčšina superhrdinov a superzloduchov používa masku, aby skryl svoju identitu. V prípade Jokera je to v skutočnosti maska klauna z karty žolíka.

clanek_004

Joker je šialený psychopatický génius. Vidí svet zvráteným spôsobom a všetko mu pripadá úplne smiešne. Svoje obete zabíja s ľahkosťou, bez rozmýšľania. Hoci neváha použiť akúkoľvek zbraň, ktorú má po ruke, najradšej používa jedovatý plyn, ktorý jeho obetiam pred smrťou skrúti tvár do neprirodzeného úškrnu.

Jokerovo šialenstvo sa prejavuje aj v situáciách, keď na svoju obeť namieri revolver, ale po stlačení spúšte vyletí len vlajka s nápisom "Bang". Niektorí aj tak zomrú od hrôzy, ale iných zabije iným spôsobom hneď potom, ako si s úľavou oddýchnu.

Jokerovým hlavným cieľom nie je Batmana zabiť, ale kompromitovať ho a odhaliť jeho pravú identitu. Zároveň sa snaží ukázať temnému rytierovi svet z jeho pohľadu ako nepochopiteľný, mätúci a smiešny. V neposlednom rade sa Joker pokúša prinútiť Batmana, aby porušil svoju zásadu nikdy nezabíjať, čím Batmana opakovane vystavuje pokušeniam, aby sa stal tým, koho Batman zabije.

Harley Quin

Táto postava je možno ešte šialenejšia ako samotný Joker, ktorým je posadnutá. Pôvodne mal Jokera liečiť ako pacient lekár, psychiater menom Dr. Harleen Quinzel. Ten, ktorého Batman raz skutočne chytil, aby ho umiestnil do arkhamského väzenia pre zločincov najvyššieho kalibru.

Joker však nakoniec Harley úplne ovládol a ona mu pomohla utiecť. Ona sama sa zbláznila a začala sa obliekať ako samotný Joker - v klaunskom kostýme s klobúkom. Koniec koncov to zodpovedá jej zmenenému menu - Harley Quin alebo Harlekýn.

Aj ona prešla v komiksoch o Batmanovi určitým vývojom. Z čias, keď bola neusporiadanou strelou, ktorá stavala na momentálnej nálade a bola dohnaná k šialeným činom, je síce teraz psychopatkou naďalej, ale chladne kalkuluje a vždy má premyslený plán. Jej posadnutosť Jokerom je však stálym prvkom.

clanek_005

A tí ďalší

Niektorí zloduchovia sa v príbehoch o Batmanovi objavujú opakovane, iní po svojom prvom vystúpení zmiznú, ale isté je, že Gotham je ich plný. A tak sa nám predstavuje Penguin, ktorého ako chlapca prijali skôr vtáci než jeho rovesníci a ktorý rád zabíjal dáždnikmi, v ktorých sa skrývali gulomety alebo plameňomet. 

Je tu aj Poison Ivy. Mladá študentka biológie, ktorá bezohľadne kritizovala svojho nadriadeného za nezákonnú činnosť, a tak bola otrávená. Ona však svoju smrť prežila a získala imunitu voči všetkým jedom.

clanek_006

Alebo obávaný Mr. Freeze, ktorý používal mráz ako zbraň. On sám utrpel nenávratné poškodenie pri nehode v laboratóriu a odvtedy je schopný žiť len v mraze, k čomu mu pomáha jeho špeciálny oblek.

Vždy sa nájde dosť zloduchov, ktorí Batmana zamestnajú na dlhé roky. Zdá sa, že jeho boj nepoľavuje a cieľ vykoreniť zločin z Gothamu je ešte stále ďaleko.

Buďte súčasťou sveta superhrdinov

Kto by nechcel pomôcť nastoliť spravodlivosť a obnoviť poriadok! Pre mnohých je Batman skvelým príkladom odvážneho muža, ktorý sa postaví proti útlaku a nespravodlivosti bez toho, aby potreboval nadľudské superschopnosti.

Fanúšikovia komiksov považujú Batmana za jednu z najdôležitejších postáv superhrdinov. Ak patríte medzi nich, môžete si teraz namaľovať portrét Batmana presne tak, ako je zobrazený v komiksových príbehoch alebo v niektorom z filmov o vašom obľúbenom hrdinovi.

V našom e-shope nájdete rôzne obrazy a predlohy na maľovanie podľa čísel. Batman je tu zobrazený v dynamických pozíciách v boji s nepriateľmi. Na stene v detskej izbe bude vyzerať veľmi pekne. Samozrejme, aj komiksové obrázky sa považujú za skutočné umenie. Nie je teda nič zvláštne, ak máte takýto obrázok Batmana doma na stene.