Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Bicykle a Európsky deň bicyklov: Ako ho môžete osláviť?

Európsky deň bicyklov pripadá na 3. júna. Na počesť tohto geniálneho dopravného prostriedku sme spísali nasledujúci článok. Ste aj Vy a Vaša rodina priaznivci bicyklov? V texte sa pozrieme na to, ako vôbec bicykel vznikol. Povieme si niečo o tom, ako cyklistika zmenila naše životy a čo dobré do nich prináša. Na koniec sme pripojili aj tipy na to, ako si európsky deň bicyklov užiť. Urobte si radosť a vymaľujte si obraz s tematikou bicyklov. Maľovanie podľa čísel je tou pravou voľbou!

Ako vznikol bicykel

Predchodcom bicykla, tak ako ho poznáme dnes, bola tzv. Drezína. Tú v roku 1817 vynašiel nemecký vynálezca Karl von Drais. Na drezíne by ste si najskôr príliš nezajazdili. Nemala totiž pedále ani brzdy. V mnohom sa podobala odrážadlu. O všetko ste sa museli postarať vlastnými chodidlami a to vrátane brzdenia. Jednému zostáva hlava stáť nad tým, ako to všetko mohli bežné topánky ustáť.

Na drezíne sa dalo ísť najrýchlejšie len nejakých 15 km za hodinu. To nie je nič moc. Len si to vezmite. Ak šliapete primeranou rýchlosťou, po rovine dosahujete bez problémov 20 km za hodinu. A to nehovoríme o pohodlí alebo bezpečnosti. Bola vyrobená výlučne z drevených materiálov a vážila takmer tridsať kilogramov. Neuveriteľné, že? Najľahšie cestné bicykle z karbónu dnes zdvihneme na malíčku. Štandard sa pohybuje okolo sedem kíl. A tie najťažšie, zjazdové, nemajú spravidla viac ako 16 kilogramov.

clanek_001

Cesta k súčasnému bicyklu, tak ako ho všetci poznáme, bola dlhá. Prvé veľké zmeny prišli až s vylepšením reťazového prevodu na konci 19. st. Časom sa neustále zlepšovali materiály a konštrukcie. To preto, aby bicykel vyhovoval potrebám ľudí. Čoskoro totiž všetci v bicykli spoznali úžasný a dostupný prostriedok na cestovanie, ktorý im pomáhal prekonávať veľké vzdialenosti vlastnými silami.

Bicykel zmenil naše životy i podobu okolia

Vedeli ste, že bicykel bol do konca 50. rokov minulého storočia hlavným dopravným prostriedkom? Mohol si ho dovoliť takmer každý. Bicykel pomáhal nielen dospelým, aby sa dostali včas do práce. Využívali ho aj deti, aby si skrátili cestu do školy. A tiež zamilovaní, keď ich drahá polovička bývala vo vedľajšom meste a oni museli prekonať pekný kus cesty na dostaveníčko.

clanek_002

Konečne už nebolo potrebné spoliehať na verejnú dopravu či kolesky. Skrátka ste nasadli a išli ste, a to kedykoľvek ste potrebovali. Bicykel priniesol doposiaľ nevídanú slobodu a pomohol šetriť čas. Nehovoriac o tom, že mal, a stále má, pozitívny vplyv na fyzičku a zdravie.

Bicykel sa podpísal aj na vzhľade miest a komunikácií. Dnes už takmer všade narazíte na cyklotrasy. Na cyklistov sa myslí aj pri značení a často im býva vyhradený špeciálny pruh na ceste. Na Slovensku toto príliš často neuvidíte, ale napríklad v Belgicku alebo Holandsku je to úplne bežné. Bicykel pomáha uľaviť preplneným centrám, kde stojí v zápche jedno auto za druhým. A navyše je šetrný k životnému prostrediu. Je teda len dobre, že sa na neho pri plánovaní pamätá.

Holandský rekord

Holanďania bicykle milujú. V tejto krajine, kde žije niečo okolo 17 miliónov obyvateľov, nájdete viac ako 22 miliónov bicyklov. Vďaka tomu, že je väčšina komunikácií v Holandsku po rovine, jazdí sa tam jedna radosť. Do školy, do práce či na schôdzku s priateľmi - bicykel je nerozlučným parťákom Holanďanov.

Na cyklistov sa vždy pamätá, a tak sú pre nich všade pripravené špeciálne pruhy na ceste, cyklotrasy a miesta na zaparkovanie. Len v Amsterdame by ste našli 400 km cyklistických trás. Holanďan ročne najazdí v priemere okolo 1000 km. Bicykle sú skrátka v kurze a pomaly vytláčajú automobily. Tak napríklad v Utrechte na bicykli cestuje až 40% ľudí. Nájdete v ňom tiež najväčšie parkovisko pre bicykle na svete, na ktorom môže parkovať 12 500 bicyklov.

Aké druhy bicyklov poznáme

Na trhu existuje hneď niekoľko druhov bicyklov. Zoznámte sa s nimi v nasledujúcej kapitole. Dnes už našťastie nemusíme jazdiť na ťažkopádnej drezíne. Môžete si bez problémov vybrať presne také, s ktorým sa Vám i Vašej rodine bude jazdiť jedna radosť.

Najčastejšie predávanou variantou sú horské bicykle. Tie sú ideálne do náročnejšieho terénu a do prírody. Stretnete sa s variantou s pevným rámom a pevnou vidlicou, s odpruženou prednou vidlicou či odpruženou prednou vidlicou aj rámom. Záleží na tom, do ako veľmi náročného terénu sa chcete púšťať. Ak máte radi výzvy, určite oceníte celoodpružený bicykel, ktorý minimalizuje otrasy. S týmto typom môžete bez problémov vyraziť aj na cesty a na dlhšie výlety.

clanek_003

Cestné bicykle sú naopak vhodné len na jazdu po ceste. Uvidíte ich najmä na pretekoch a na uzavretých okruhoch. S cestným bicyklom by ste do terénu určite vyrážať nemali, sú vyrobené pre rýchlosť, nie na prekonávanie prekážok. Rovnako ako cestné, tak i trekkingové bicykle sú určené na cesty a tiež spevnené cesty. Hodia sa ako dopravný prostriedok.

Takou strednou cestou sú krosové bicykle. Tie sú totiž vyrobené na jazdu v teréne, ako aj po cestách. Po krosovom bicykli siahnite, ak budete väčšinu času jazdiť po poľných či lesných cestách a spevnených komunikáciách. Do terénu s ním môžete vyjsť tiež, ale len krátkodobo. Vďaka týmto vlastnostiam sú krosové bicykle ideálne pre cykloturistiku.

Zjazdové bicykle sú určené pre zjazdy z prudkých kopcov v náročnom teréne. Tzv. downhill je športová kategória sama o sebe a je len pre odvážných. S týmto bicyklom by ste len ťažko ušli dlhšiu vzdialenosť, pretože má robustnú a ťažkú ​​konštrukciu. Na záver a pre úplnosť zmieňujeme tiež BMX a freestyle bicykle. Ani tieto typy sa nehodia na klasické jazdenie, pretože sú vyrábané na skákanie a zdolávanie prekážok.

6 dôvodov, prečo je dobré jazdiť na bicykli

Cyklistika prospieva Vášmu zdraviu. Podporuje činnosť tráviaceho traktu. A navyše znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky či niektorých typov rakoviny. Vďaka bicyklu budete zdraví ako repa.

Udrží Vás v skvelej kondícii. Keďže ide o šport aeróbneho typu, spaľujete pri ňom tuky a budujete fyzičku. Pomôže Vám, aby ste sa udržali v dobrej forme, a to v akomkoľvek veku. A ak Vás trápi pár kíl navyše, bicykel Vám pomôže sa ich raz a navždy zbaviť.

Posilňuje imunitu. Bádatelia na univerzite v Severnej Karolíne potvrdili, že 30 minút jazdy na bicykli päťkrát týždenne zvyšuje odolnosť imunitného systému voči chorobám bakteriálneho aj vírusového pôvodu. Stačí, keď si zájdete na bicykli do práce a z práce a máte to vo vybavené. Na slniečku navyše načerpáte vitamín D, ktorý taktiež prispieva k obranyschopnosti.

clanek_004

Odďaľuje starnutie. Neveríte? Je to tak! Vďaka jazde na bicykli totiž dochádza k prekrveniu tkanív. Vaša koža sa krásne okysličí a revitalizuje pomocou živín, ktoré sa do nej vďaka tomu dostanú. Stáva sa odolnejšia voči UV žiareniu a rýchlejšie sa obnovuje. Nielen, že sa tak oddiali príznaky starnutia, ale navyše budete vyzerať zdravšie a vitálnejšie.

Zlepšuje náladu. Jazda na bicykli stimuluje tvorbu hormónov v čelnom laloku a limbickom systéme. Tie v tele vyvolávajú pocit šťastia a spokojnosti. Tento šport zlepší náladu, prinesie úsmev na tvári a pomôže Vám hodiť starosti za hlavu.

Stimuluje pamäť. Výskumy na univerzite v Illinois ukázali, že cyklistika podporuje funkciu hipokampe, ktorý sa stará o pamäť. Po 30. roku bohužiaľ začína upadať do mierneho útlmu. Nasadnite preto na bicykel a prebuďte ho! Doktor Kramer, ktorý stál za výskumom, tvrdí, že jazda na bicykli a ďalšie obdobné aktivity pôsobí ako prevencia proti Alzheimerovej chorobe.

Užite si Európsky deň bicyklov

Európsky deň bicyklov sa oslavuje už od roku 1998. Môžete ho osláviť poriadnym cyklo výletom s celou rodinou. Hoci tento rok 3. júna nepripadá na víkend, môžete si oslavu o pár dní posunúť. Pripravte veľkú desiatu, zabaľte so sebou deku a spojte výlet s piknikom v prírode. V júni býva krásne počasie, tak to využite! Možno bude aj dosť teplo na kúpanie. Prečo si teda nezájsť k najbližšiemu rybníku?

clanek_005

Máme pre Vás ale ešte tip naviac. Ak ste skutočnými nadšencami a cyklistika je to Vaša, urobte si radosť a kúpte si obraz s motívom bicyklov. V nasej ponuke na eshope maľovanie podľa čísel nájdete hneď niekolko variant, ktore Vás zaujmú. Či už sa rozhodnete, že ich chcete pre seba alebo Vašich blízkych, 100% zabodujete.

Motív Kolo lásky bude skvele vyzerať v spálni. Razom s ním vykúzlite tú správnu atmosféru a každé ráno budete vstávať s úsmevom. Ten obraz by určite nemal chýbať v domove nikoho, kto rád sadne na bicykel a vyrazí za hlasom svojho srdca. Či už je to romantické dostaveníčko alebo výlet s rodinou, bicykel má skrátka miesto vo Vašom živote.

clanek_006

Na Bicykli je krásny snový obraz, ktorý Vám bude pripomínať, akú slobodu nám bicykle dávajú. Môžeme vďaka nim jednoducho zabudnúť na všetky problémy a hodiť stres za hlavu. Stačí len šliapnuť do pedálov a razom sa môžete vydať za dobrodružstvom. Trebárs aj do úplne neprebádaných miest. Užívate si jazdu v prírode, pozdĺž riek a uprostred polí? S týmto obrazom budete mať vždy na očiach, čo pre Vás bicykel znamená a ako radi na ňom trávite čas.

clanek_007

Hľadáte vkusnú dekoráciu do bytu s cyklistickou tematikou? Či už potrebujete vyzdobiť obývaciu izbu, jedáleň alebo spoločenskú miestnosť, máme pre Vás skvelé riešenie. Siahnite po obraze Bicykel s košíkom kvetov. Tento hravý motív vnesie do Vášho domova sviežu vôňu kvetov a pripomenie Vám radosť z pohybu pri jazde na bicykli. Len nech všetci návštevníci vidia, že máte radi nielen útulnú a pekne vyzdobenú domácnosť, ale aj cyklistiku!

clanek_008

Nezabudli sme ani na priaznivcov smiešnych, trochu bláznivých a netradičných motívov. Čierna mačka a žltý bicykel je presne to, čo hľadáte. Má so sebou hrnček kávy, pretože šliapať na bicykli môže byť niekedy pekná drina. Predovšetkým ak ste mačka. Šál jej pekne ladí s bicyklom, pretože táto šelma je parádnica. Čo asi bude robiť s tekvicou? Tento obraz vyvoláva veľa otázok, na ktoré musí zvedavý pozorovateľ nájsť odpovede. Ozdobte Váš domov týmto motívom a budete mať o zábavu postarané! Milujú ho i deti.

clanek_009

Veríme, že si Európsky deň bicyklov užijete naplno. Či už v sedle bicykla alebo za plátnom so štetcom v ruke. Oslávte tento skvelý jazdný prostriedok tento rok s nami!