Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Svetový deň oceánov

Svetový deň oceánov nám pripomína ich dôležitosť. Poďme sa pozrieť na známe i menej známe fakty o moriach a oceánoch. Povieme si aj niečo o tom, ako zasahujú do našich životov a čo pre ne môžeme urobiť. Nielen, že sú kľúčové pre život ako taký. Navyše sú plné inšpirácie a upokojujúce modrej. Pozvite oceán do Vášho života a nechajte ho, nech Vám rozohrá domácnosť všetkými farbami modrej. To všetko vďaka maľovaniu podľa čísel.

Letom svetom oceánom

Oceány (z gréckeho Okeanos) pokrývajú 71% zemského povrchu. Nachádza sa v nich prevažná väčšina všetkej vody na Zemi, a to 97%. Prvýkrát sa objavili pred 4 miliardami rokov, keď sa zemský povrch ochladil a vodná para z ovzdušia sa premenila na enormné prívalové dažde. Poznáme celkom päť oceánov:

  • Tichý
  • Atlantický
  • Indický
  • Južný
  • Severný ľadový

Najväčší oceán je ten Tichý. Zaberá jednu tretinu z celkového zemského povrchu. Našli by ste v ňom 25 000 ostrovov. To je viac ako vo všetkých ostatných oceánoch dohromady. Na opačnej strane rebríčka sa nachádza Severný ľadový, ktorý je zo všetkých najmenší.

clanek_001

Prečo je morská voda slaná

Morská voda sa skladá z dvoch hlavných zložiek - čistej vody a látok, ktoré sú v nej rozpustené. A práve tieto látky stojí za jej slanosťou. Pochádza z dvoch hlavných zdrojov.

  1. Niektoré pochádzajú z riek. Rieky pretekajú pevninou a počas svojej cesty vymývajú soli a minerály. Takto rozpustené soli a minerály sa následne vlievajú spoločne s riekou do mora či oceánov.
  2. Druhá skupina pochádza z vnútra zeme. Tieto látky sa do oceánov a morí dostávajú zo sopiek. Tie ich najprv vylúčia do atmosféry a z nej v podobe snehu a dažďa padajú opäť do vody. V oceánoch totiž dochádza k tej najväčšej vulkanickej aktivite na zemi.

Najnižšie, najrozsiahlejšie a najhlbšie

Najnižší bod na Zemi je Mŕtve more v Izraeli. Leží 396 m pod hladinou mora. A prečo Mŕtve? Je tak slané, že v ňom nemôžu žiť žiadne ryby ani rastliny. Darí sa v ňom len pár odolným baktériám. Vďaka vysokému obsahu soli má voda veľkú hustotu. Nedá sa v nej potápať, zato Vás nadnáša a môžete na jej povrchu ležať ako na lehátku.

Vedeli ste, že v oceáne sa nachádza najrozsiahlejšie pohorie na svete? Je ním stredooceánsky chrbát. Nachádza sa pod hladinou vody a ľudia ho zatiaľ príliš nepreskúmali. Je pre nás veľkou záhadou, avšak vieme, že má veľa čo do činenia so zemetraseniami a vulkanickou činnosťou.

Najhlbšie miesto na Zemi je priehlbina Challenger. Tú by ste našli v Tichom oceáne v blízkosti Mariánských ostrovov. Je hlboká 11 034 m. Ak by ste do nej umiestnili Mount Everest, stále by Vám ostávali viac ako dva kilometre ku dnu.

clanek_002

Čo ste o oceánoch (možno) nevedeli

  • Na Antarktíde je toľko ľadu, koľko je vody v Atlantickom oceáne
  • Pod hladinou oceánu sa nachádza 50 až 80% života na Zemi
  • Ľudia doteraz preskúmali len 10% oceánov
  • Najväčší sopka na svete Tamu Massif sa nachádza v oceáne a má rozlohu Nového Mexika
  • Roku 1992 sa v mori stratilo 29 tisíc gumových kačíc, do dnešného dňa neboli všetky objavené
  • V zátoke Fund u USA a Kanady sú najväčšie prílivy na svete, dvíhajú sa do výšky 16 m

Svetový deň oceánov nám pripomína význam oceánov a morí

Svetový deň oceánov sa oslavuje 8. júna. Vyhlásilo ho OSN v roku 1992 na Konferencii o životnom prostredí a rozvoji v brazílskom hlavnom meste Rio de Janeiro. Prvýkrát sa na medzinárodnej úrovni slávil až o niečo neskôr, a to v roku 2009. Ku príležitosti tohto dňa sa v školách a organizáciách organizujú osvetové akcie a programy pre deti i dospelých.

Oceány nie sú dôležité len ako "mäsa vody". Ich najväčšia sila tkvie práve v rozmanitosti života, ktorý v tomto ekosystéme nájdete. Koexistuje v nich takmer 1 milión živočíšnych a rastlinných druhov a ešte viac baktérií a vírusov. To ale nie je všetko - až na úplné dno morí a oceánov sme zatiaľ stále nepozreli. A tak, ako každý rok ľudstvo pokračuje v objavovaní hlbín, nachádza aj tisíce a tisíce nových druhov.

clanek_003

Prečo je potreba chrániť oceány

Táto biodiverzita ako celok sa zabezpečuje životodárne funkcie oceánu. Jeden nefunguje bez druhého. Aj tá najmenšia rybička alebo zdanlivo nedôležitý koralový útes je súčasťou prepracovaného systému, ktorý vytvorila matka príroda. Hoci sa nám môže zdať, že je oceán obrovský a naše zásahy ho nijako neovplyvnia, nie je tomu tak.

Pokiaľ bude táto biodiverzita narušená, celý systém sa zrúti. Stane sa nefunkčným a oceány a moria prestanú plniť funkciu, pre ktorú ich my, ľudia, bezpodmienečne potrebujeme. A to napriek tomu, že v oceánoch nežijeme a zdanlivo s nimi nemáme nič spoločné.

clanek_004

Ako oceán ovplyvňuje naše životy

Prečo sú oceány tak dôležité? Hoci sa nám, Slovákom, môže zdať, že nemajú na naše životy žiadny vplyv, nie je tomu tak. Všetci sme s oceánmi nejakým spôsobom previazaní. Teda aj my, z malej zemičky vo vnútrozemí. Závisí na nich stabilita klímy a zdravie všetkých živých bytostí.

Priamo ovplyvňujú počasie, napomáhajú k distribúcii solárnej energie a čistia vzduch, pretože pohlcujú až 30% emisií oxidu uhličitého. Hoci sa o dažďových pralesoch hovorí, že sú pľúcami planéty, oceány sú v tejto oblasti oveľa dôležitejšie. Produkujú totiž 70 až 80% svetového kyslíka. O túto funkciu sa starajú morské rastliny, predovšetkým riasy. V skratke povedané - život na Zemi sa bez nich nezaobíde.

Oceány v ohrození

Vplyvom ľudskej činnosti dochádza k vážnemu ohrozeniu oceánov a morí. Najväčšími hrozbami sú:

  • zvýšená produkcia oxidu uhličitého vplyvom spaľovania fosílnych palív
  • zvyšujúca sa teplota oceánov
  • znečisťovanie
  • nadmerný rybolov

Ľudia spaľujú fosílne palivá v stále väčšom meradle a tak sa zvyšujú aj emisie oxidu uhličitého. Oceán sa ho snaží pohlcovať, avšak už mu začínajú dochádzať sily. Vplyvom tejto činnosti totiž dochádza k jeho okysľovaniu. Zmena kvality vody zase ovplyvňuje celý morský ekosystém a život v ňom, predovšetkým koraly, kôrovce a planktón. Hrozí ich vyhynutie, čo odštartuje katastrofu ako domino. Tieto živočíchy totiž sú základom morského potravinového reťazca.

So zmenami klímy súvisí aj postupné otepľovanie oceánskych vôd, ktoré má tiež nepriaznivý vplyv na biodiverzitu a ohrozuje niektoré druhy. K znečisťovaniu dochádza nielen kvôli vyhadzovaniu odpadu, ale aj lodnou dopravou. Nadmerný rybolov zase môže spôsobiť vyhynutie niektorých druhov - v súčasnosti sú svetové zásoby rýb vylovené zo 70%.

clanek_005

3 tipy, ako sa zapojiť do ochrany oceánov

Aj vy môžete pomôcť chrániť oceány. A ani nemusíte žiť v ich blízkosti. V dnešnom globálnom svete sme totiž všetci úzko prepojení. V nasledujúcej kapitole sa pozrieme na to, čo môžete zmeniť, a zabezpečiť tak lepšiu budúcnosť pre Vaše deti.

Obmedzte plasty. Veľká väčšina ich totiž končí v oceánoch. Je ich tam na stovky tisíc ton. Tvoria veľký ostrov v Tichom oceáne, ktorý už je tak veľký, že sa mu hovorí Ôsmy kontinent. Odpadky nájdete dokonca aj v Mariánskej priekope. A ak zrovna nekončia v oceánoch, sú plasty spaľované. Aj to je zlé, pretože emisie, ktoré pri ich likvidácii vznikajú, prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia. Ako obmedziť plasty? Môžete začať nasledujúcim:

  • Nakupujte s plátenými taškami
  • Vyskúšajte bezobalové obchody
  • Nekupujte balenú vodu, ale pite z kohútika

Ak môžete, tak recyklujte. Recyklácia je trochu kontroverznou témou a veľa ľudí neverí, že skutočne k niečomu dobrému je. Z recyklovaného plastu sa však dajú vyrobiť napríklad výplne do zimných búnd, nové fľaše a ďalšie. Už aj veľké módne značky idú s dobou a vyrábajú oblečenie, obuv a doplnky z recyklovaného materiálu.

Plasty rozhodne nie sú na odpis, ale dajú sa znova využiť. Vy sa môžete snažiť používať opakovane nielen ich, ale aj ďalšie materiály. Aj tie totiž končia v oceánoch. Hľadajte nové využitie pre zdanlivo odpísané veci vo Vašej domácnosti a produkujte tak čo najmenej odpadu.

clanek_006

Milovníkom a ochrancom oceánu nesmie doma chýbať kus mora

Ak ste priaznivci morí a oceánov, potom si vyzdobte domov motívmi z ponuky maľovania podľa čísel. Kúpte si domov kvalitnú bytovú dekoráciu, ktorá vydrží. Veď aj to je v súlade s neplýtvaním a teda ochranou tohto kľúčového ekosystému. Zabudnite na nekvalitné a nič nehovoriace dekorácie z veľkých obchodných reťazcov. Siahnite radšej po niečom, čo má dušu.

Vedeli ste, že modrá farba má terapeutické a upokojujúce účinky? Maľovanie Vás bude baviť a vylepší Vám náladu. Rovnako ako pohľad na morskú hladinu, tak aj obraz s motívmi mora vo Vašom domove vykúzli upokojujúcu a príjemnú atmosféru. Je len na Vás, či sa rozhodnete obraz vyvesiť v obývacej izbe, jedálni alebo spálňi.

Pripomeňte si spomienky na dovolenku s obrazom Prechádzka okolo mora. Stačí sa na naň pozrieť a hneď si oživíte všetko príjemné. Budete počuť, ako vlny obmývajú piesok na pláži a vo vzduchu kričia čajky. Hoďte starosti za hlavu a relaxujte vo Vašom obľúbenom letovisku.

clanek_007

Oceán, to nie je len pokojná voda a odpočinok. Jeho vody sú plné nespútanej energie a sily. Je slobodný a nenechá sa ovládnuť. Rozbúrené more v sebe má niečo magického, čo odjakživa priťahovalo maliarov aj spisovateľov. Nechajte sa ním každý deň inšpirovať aj Vy.

clanek_008

Oceány a moria sú rozľahlé, pre ľudské oko takmer nekonečné. Sú nevyspytateľné, plné dobrodružstiev a nečakaných zvratov. Na ich hladinách sa odohralo veľa námorných bitiek. Cestovali sme po nich a urobili veľa objavov a uzavreli ešte viac obchodov. Ak ste fanúšikovia námorníkov, dobrodruhov a objaviteľov, vystavte si u Vás doma Plachetnicu a more. Predstavujte si, že aj Vy ste na ceste za dobrodružstvom, ktoré sa zapíše do dejín.

clanek_009

Plachetnice sú hrdé kráľovné morí. Preto ich v ponuke máme viac. Hľadáte doplnok do Vašej pracovne alebo kútika, kde Vás nikto nesmie rušiť? Vyzdobte si ho obrazom Lode na mori. Nájdete na ňom kombinácie svetlo studených farieb a bielej. Tie stimulujú kreativitu, a tak Vám prinesú veľa inšpirácie. Navyše posilňujú koncentráciu. Razom sa Vám tak bude pracovať o poznanie ľahšie.

clanek_010

Ak chcete urobiť niečo pre ochranu morí a oceánov, zdieľajte tento článok s priateľmi. Každý by mal vedieť, ako sú oceány dôležité a akú úlohu hrajú aj v jeho živote. Prajeme Vám krásny Svetový deň oceánov!