Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Deň, kedy slávime kamarátstvo: Medzinárodný deň priateľstva

Priatelia sú rodina, ktorú si vyberáme my sami. Tak znie známe príslovie. Koľko máte naozaj blízkych priateľov, na ktorých nedáte dopustiť? Blíži sa Medzinárodný deň priateľstva - ideálna príležitosť k tomu dať Vašim kamarátom najavo, ako veľmi ich máte radi. Máme pre Vás niekoľko tipov na to, ako tento deň urobiť jedinečným. Nezabudnite tiež na nejaký pekný darček od srdca, napríklad maľovanie podľa čísel.

Medzinárodný deň priateľstva

Počiatky Medzinárodného dňa priateľstva by ste našli už v tridsiatych rokoch minulého storočia. Prvé malé neoficiálne oslavy priateľstva sa odohrali v Spojených štátoch amerických. Ľudia si na konkrétny deň stanovili, že si spoločne s kamarátmi vymenia darčeky a poďakujú im tak za vzťah, ktorý spolu majú. Najčastejšími darčekmi boli pohľadnice, ďakovné kartičky, kvety a tiež náramky priateľstva.

Táto menšia oslava sa rýchlo ujala a o necelých 20 rokov neskôr, v roku 1958, sa už v juhoamerickom Paraguaji oficiálne oslavoval Medzinárodný deň priateľstva. Hoci je tento sviatok celosvetový, každá krajina ho oslavuje v trochu iný deň. Na Slovensku pripadá na 30. júla.

clanek_001

Pravých priateľov je ako šafránu

Človek je spoločenský tvor a tak sa neustále pohybuje medzi ostatnými ľuďmi. Či už sú to kolegovia, bývalí spolužiaci alebo susedia, známych máme veľa, avšak pravých priateľov len pár. Nie nadarmo sa hovorí, že pravý kamarát je oveľa cennejší ako povrchná známosť. Dajte im ku príležitosti Medzinárodného dňa priateľstva najavo, ako veľmi vám na nich záleží.

Určite sa Vám tiež stalo, že ste mali blízkeho priateľa, avšak Vaše cesty sa časom rozišli. To nie je nič neobvyklé a ide o celkom prirodzenú vec. Keď človek dospieva, sťahuje sa, odchádza zo zamestnania, mení sa aj všetko okolo neho. Nebuďte z toho smutní, aj v tomto prípade môžete využiť Medzinárodného dňa priateľstva a dať Vášmu starému priateľovi najavo, že ste na neho celkom nezabudli a že je Vám stále vzácny.

clanek_002

Medzinárodný deň priateľstva je určený ako pre tých priateľov, s ktorými sa vídate každý deň, tak pre tých, ktorí sú od Vás ďaleko. My osobne ho veľmi radi využívame k tomu, aby sme sa stretli s priateľmi z detstva. Nie je nič lepšie ako sa opäť zísť a zaspomínať na staré časy. Prineste im na schôdzku malú pozornosť a zasmejte sa nad spoločnou minulosťou.

Ktorí slávni sú dobrými priateľmi

Poznáte priateľstva medzi slávnymi osobnosťami? Tak napríklad slávne herečky Selma Hayek a Penelope Cruz sú kamarátkami na život a na smrť. Poznajú sa už viac ako 20 rokov. Jedna druhú oslovujú huevo, čo v španielčine znamená vajíčko.

Existuje priateľstvo medzi mužom a ženou? George Clooney a Julia Roberts sú dôkazom toho, že áno. Sú nerozlučnými kamarátmi od roku 2011, kedy si spolu zahrali vo filme Dannyho parťáci. A to nielen pred objektívmi fotografov, tak ako to mnoho celebrít rado predstiera, ale aj v skutočnom živote. Julia Roberts to v rozhovoroch zdôraznila hneď niekoľkokrát.

Určite ste počuli o kontroverznom vzťahu Kate Winslet a Leonardo DiCaprio. Tí si spolu zahrali prvýkrát v Titanicu. Hoci to na obrazovke nie je vôbec poznať, vtedy mimo kameru nemohli jeden druhého vystáť. Kate považovala Lea za hejska, ktorý sa neustále vyťahuje. Avšak pôvodná averzia prerástla vo veľmi vrelý vzťah. Dnes patria medzi najlepších priateľov v Hollywoode.

A čo by to bolo za priateľov medzi celebritami bez skutočných Priateľov. Tento populárny seriál si získal srdcia divákov po celom svete. Asi Vás neprekvapí, že aj sami predstavitelia hlavných rolí sú blízkymi kamarátmi aj v reálnom živote. A to predovšetkým Jennifer Aniston, ktorá hrala Rachel a Courtney Cox, seriálová Monika. Jedna bez druhej nedá ani ranu.

clanek_003

Ako sa zdravia priatelia

Niektorí priatelia medzi sebou majú špeciálne pozdravy. Ako malí sme radi vymýšľali rôzne tajné formy gest, ktorými sme sa zdravili v jednej partii. V každej krajine je pre kamarátov typické, že sa zdravia určitými gestami. U nás je to bozk na tvár alebo potrasenie ruky. Ako sa zdravia priatelia v iných krajinách? Vypísali sme pre Vás tie najzaujímavejšie prípady. Tento rok môžete pokojne niektorý z nich len tak zo srandy s kamarátmi vyskúšať.

  • V Tibete sa zdravia tak, že na seba vyplazia jazyk. To preto, že v 9.st. žil zlý kráľ Lang Darma, ktorý mal čierny jazyk. Aby Tibeťania mali istotu, že ich blízky nie je jeho reinkarnáciou, musia ukázať jazyk.
  • Blízki kamaráti a obchodní partneri sa v Katare, Jemene, Ománe a Spojených arabských emirátoch zdravia pomocou nosov. Ľahko nimi do seba narazia, ale pozor - nesmie sa pri tom nahlas posmrkovať!
  • Nosy, a niekedy aj čelá, o seba opierajú na Novom Zélande. Tejto praktike sa hovorí hongi a uvidíte ju u domorodých Maorov. Blízki kamaráti a dôverne známi počas tohto aktu tzv. zdieľajú dych. Hongi sa používa aj na privítanie váženého hosťa.

clanek_004

  • Asi najrozšírenejším pozdravom je potrasenie rúk. Stretnete sa s ním v mnohých krajinách, avšak nie všade je rovnaký. Priatelia na Blízkom východe sa zdravia iba pravicou, pretože ľavú ruku považujú za nečistú. V Európe je zase ľavá ruka spojovaná s ľavosťou. Úprimný pozdrav sa vykonáva len pravou rukou. V Číne sa kamaráti síce najčastejšie zdravia potrasením ruky, avšak nikdy ju netlačia tak silno ako sme zvyknutí u nás. Kým u nás je to známka úprimnosti a srdečnosti, u Číňanov by to vyznelo ako meranie síl a snaha ich pokoriť.
  • V Zimbabwe a Mozambiku je pozdrav obzvlášť veselý. Kamaráti v Zimbabwe si bežne podávajú ruky a potom jeden tleskne raz a druhý dvakrát. V severnom Mozambiku zatlieskajú hneď trikrát predtým, než si povedia moni (ahoj v miestnom dialekte).
  • V Kambodži, Indii, Nepále, Laose, Thajsku a Japonsku sa ľudia jeden druhému ukláňajú. Najčastejšie pritom majú zopnuté ruky, v Japonsku sa však paže nechávajú pozdĺž tela. Pozíciou rúk alebo hĺbkou úklone sa dáva najavo, ako veľmi vám na druhom človeku záleží. Tradičné ukláňanie v súčasnosti nahrádza kývnutie hlavou. Mladí sa dnes s priateľmi najčastejšie pozdravia prostým kývnutím. Úklony využívajú počas oficiálnych udalostí a ako vyjadrenie naozajstnej úcty.
  • Najviac sa nám páči pozdrav medzi blízkymi v Malajzii. Ide o staré gesto, ktoré je dnes považované za veľmi formálne. Avšak staršia generácia ho stále používajú, aby pozdravili tých, na ktorých im záleží. Akonáhle sa stretnú, vezmú kamarátovu ruku do svojich. Potom ju pustia a vlastné ruky položia na svoje srdce. Dávajú tým najavo dobrú vôľu a srdečnosť. Náprotivok pozdrav zopakuje.

Ako osláviť Medzinárodný deň priateľstva

Radi niečo podnikáte? Zorganizujte výlet na miesto, na ktoré máte spoločné spomienky. Môže to byť napríklad prechádzka parkom, kde ste sa ako deti schádzali, rybník, kam ste sa chodili kúpať, alebo obľúbená vyhliadka. Až tam dorazíte, rovno si urobte piknik. Pripravte obľúbenú fľašu vína a niečo dobré pod zub. Ešte že je tento sviatok v lete! Počasie Vám určite bude priať.

Ak by ste radšej tento deň strávili doma, môžete si urobiť filmový večer. Pustite si nejaký pekný film o priateľstve, napríklad Malé ženy, Páni majú radšej blondínky s legendárnou Marilyn Monroe, Niekto to rád horúce alebo Thelma a Louise. Môžete to spojiť aj s večerou v obľúbenom podniku. Alebo ju pripravíte spoločne u Vás doma? To už je len na Vás.

Do tretice odporúčame vyraziť spoločne za kultúrou. Hoci tento rok divadlu a hudbe neprial, máme šťastie. Keďže veľa divadiel cez rok nehrala, v lete nebudú mať divadelné pauzu. Máte tak skvelú príležitosť kúpiť lístky na nejakú hru, operu alebo napríklad balet.

Aký darček vybrať pre kamaráta alebo kamarátku

Nezabudnite na spoločné stretnutie priniesť nejaký pekný darček, ktorým dáte priateľovi najavo, ako veľa pre vás znamená. Najkrajšie sú darčeky od srdca, ktorými mu ukážete, že Vám na ňom skutočne záleží a že ho dobre poznáte. Obľúbené sú rôzne šperky priateľstva, náramky s podobným zdobením či rozpolené prívesky.

clanek_005

Vyskúšajte napríklad upiecť niečo dobré - tortu, koláč alebo napríklad muffiny. Pridajte ingrediencie, o ktorých viete, že ich má kamarát rád (sú to kešu orechy, lesné ovocie alebo napríklad jablká?). Nie ste zrovna majster cukrár a netrúfate si na nič zložité? Urobte nepečené dobrotu. A prineste ju na spoločné stretnutie! Na internete nájdete hromadu tzv. raw dezertov.

Páči sa nám tiež nápad originálnych krabičiek a obalov. Na zákazku si môžete nechať vyrobiť napríklad drevenú krabičku na obľúbenú fľašu Vášho kamaráta s motívom, ktorý má rád. Či už je to napríklad zo seriálu, filmu alebo s automobilom. Pre kvalitnú drevenú škatuľku navyše nájde využitie aj neskôr a tak sa nemusíte báť, že by išlo o zbytočný darček.

Do tretice by sme Vám radi odporučili maľovanie podľa čísel. Nebojte sa, zvládne ho úplne každý. Ani nemusí vedieť maľovať. V skratke by sme mohli povedať, že ide o maľovanky pre dospelých. Je to zábavná forma relaxácie, s ktorou Vášho kamaráta prekvapíte a potešíte. Navyše, akonáhle obraz dokončí, vyvesí si ho u seba doma. A tak mu bude neustále robiť radosť. Vždy, keď sa na naň pozrie, spomenie si na Vás.

clanek_006

Pripravili sme pre Vás veľa motívov, medzi ktorými nájdete presne to, čo má váš kamarát rád. Urobte mu radosť obrazom s jeho obľúbeným hercom alebo spevákom. Alebo je skôr fanúšikom prírody, zvierat či kníh a cestovania? Máme tiež obrazy s duchovnou tematikou. Prezrite si kategórie na našom e-shope. Ľahko nájdete ten pravý obraz.

clanek_007

Ponúkame tiež obrazy podľa vlastnej fotografie. Objednáte si u nás vyhotovenie obrazu na zákazku podľa fotky, ktorú máte Vy aj Váš kamarát radi. Či už je to napríklad spomienka zo základnej školy, spoločnej dovolenky alebo veselý moment z party pri bazéne. Takýto darček má zaručený úspech.

clanek_008

Citáty o priateľstve

Pridajte k Vášmu tohtoročnému darčeku na Medzinárodný deň priateľstva ďakovnú kartičku alebo prianie s nejakým pekným textom od srdca. Pokiaľ Vám došli nápady a nemáte zrovna básnické nadanie, využite niektorý z citátov o priateľstve. Pripravili sme pre Vás tie najkrajšie.

  • "Priateľ je človek, ktorý pozná melódiu tvojho srdca, ktorý ti ju predspieva, keď ju zabudneš.” Albert Einstein
  • "Naozajstný priateľ je ten, ktorý prvý príde, keď celý svet odíde."                                          Neznámy autor
  • "Priateľstvo je súčasť ľudského šťastia."                                                                                             Jan Werich
  • "Priateľstvo je jediným tmelom, ktorý kedy bude držať svet pohromade."                           Wilson Woodrow

O priateľstvo sa musíme celoživotne starať. Bez obojstrannej starostlivosti zvädne ako kvetina. Dajte Vášmu kamarátovi najavo, že ho máte radi a že na neho myslíte! Prekvapte ho tento rok na Medzinárodný deň priateľstva. Prajeme Vám, nech si tento deň spoločne užijete a vytvoríte si nové spomienky, ktoré si budete dlho s úsmevom pamätať.