Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Medzinárodný deň boja lekárov za mier

Medzinárodný deň boja lekárov za mier sa pripomína každý rok 6. augusta. Už ste o ňom niekedy počuli? Pripravili sme si pre Vás článok z lekárskeho prostredia, v ktorom sa dozviete mnoho zaujímavostí o hrdinoch, ktorý sa len tak niečoho nezľaknú. A keďže sme veľkými fanúšikmi všetkých zdravotníkov, poslali sme im malý darček, obrazy maľovanie podľa čísel. Pozrite sa na to, aké mali naše produkty úspech v brnenskej pôrodnici. Vyskúšajte ich terapeutické účinky aj Vy!

miniatura_FB

Prečo bol vyhlásený Medzinárodný deň boja lekárov za mier

Medzinárodný deň boja lekárov za mier sa začal sláviť roku 2000. Na 6. augusta pripadá preto, lebo v tento deň bola v roku 1945 na japonské mesto Hirošima zhodená atómová bomba. Tento krok mal prinútiť Japonsko ku kapitulácii v 2. svetovej vojne, v ktorej stáli na strane Hitlera.  

Išlo o odplatu za zničenie americkej základne Pearl Harbor, ktorú Japonci zrovnali so zemou. O pár dní neskôr Američania zhodili ešte jednu atómovú bombu, a to na mesto Nagasaki. Hoci tieto útoky prinútili Japonsko ku kapitulácii, dôsledky boli strašné. Na druhú stranu to ale prispelo k definitívnemu koncu krvavého konfliktu, ktorý stál životy milióny nevinných ľudí.

Hirošima bola po nálete v katastrofálnom stave. Väčšina budov bola zrovnaná so zemou a na mieste bolo veľa mŕtvych. Zranených bolo toľko, že ich nebolo s čím ošetrovať a ani pre nich nebolo v nemocnici miesto. Boli to práve lekári, záchranári, sestřičky a taktiež dobrovoľníci, ktorý do oblasti zasiahnutou katastrofou opäť vniesli svetlo a nadej. Pomáhali, ako sa dalo. A to aj vtedy, keď došiel materiál.

Medzinárodný deň boja lekárov za mier pripomína hrdinov, ktorý pomáhali a zachraňovali ostatných tam, kde to bolo najviac potrebné. A to aj napriek tomu, že týmto rozhodnutím sami sebe vystavili nebezpečenstvu. Ako isto viete, pobyt v oblasti zasiahnutou radiáciou sa môže postihnutím stať osudným. Preto mnohí, ktorý vtedy v Hirošime pomáhali, neskôr zomreli na choroby z ožiarenia. U ďalších sa zase po čase začali prejavovať choroby, ktoré ich trápili už po celý zvyšok života.

Bohužiaľ, Hirošimou to neskončilo. Taktiež dnes neustále prebiehajú vojnové konflikty, kde lekari a ďalší zdravotnícky personál či dobrovoľníci každý deň nasadzujú životy, aby pomohli ostatným. A nielen vojnové konflikty, ale taktiež prírodné katastrofy alebo epidémie. 

Aj to sú svojim spôsobom bojiská, kde sa zápasí s časom, nedostatkom materiálu a hroznými podmienkami. Oni to ale tak nevnímajú. Chápu to tak, že proste len robia svoju prácu tam, kde je ich najviac potreba. Sú to teda hrdinovia v pravom slova zmysle.

Medzinárodný deň boja lekárov za mier sa síce pripomína v deň zvrhnutia atómovej bomby na Hirošimu, ale nie je to len o tejto udalosti. Celý tento deň je o neohrozených zdravotníkoch, ktorý bojujú za životy ostatných práve teraz, v súčasnosti. Pripomína ľuďom, že lekári sú nenahraditeľný. Mali by sme na nich teda byť hrdí, a predovšetkým ich prácu nesťažovať.

Najznámejšie organizácie z prvej línie

Lekári bez hraníc sú zrejme najznámejšou organizáciou, ktorá operuje vo vojnových oblastiach. Jedná sa o neziskovú organizáciu, ktorá poskytuje starostlivosť nielen vo vojnových oblastiach, ale taktiež v miestach s epidémiou a po prírodných katastrofách.

Sídli vo Švajčiarsku a bola založená v roku 1971. Operuje ale celosvetovo. Okrem lekárov, pôrodných asistentiek a sestier združuje obrovské množstvo dobrovoľníkov, ktorí nemajú zdravotnícke vzdelanie, aj cez to však pomáhajú (napr. s logistikou, fundraisingem atď.). Z českého prostredia zrejme budete poznať chirurga Tomáša Šebka, ktorý pre Lekára bez hraníc pracuje a vydal už niekoľko kníh, kde popisuje riskantné misie, ktorých sa zúčastnil.  

Lekári bez hraníc sú preslávený predovšetkým rychlosťou. Na mieste bývajú ako prvý. Sú výborne organizovaný a dokážu efektívne riešiť všemožné kritické situácie. Pozornosť širokej verejnosti si vyslúžili predovšetkým vďaka pomoci obetiam režimu Červených Khmérov v Kambodži a Thajsku a pri občianskej vojne v Libanone. V súčasnosti pomáhajú napríklad v Jemene, Južnom Sudáne alebo v Afganistane. 

Zdravotnícku starostlivosť v prvých líniách poskytuje taktiež Červený kríž. Aj ten funguje predovšetkým na dobrovoľnej činnosti. Sídli v Ženeve a bol založený už v roku 1864. Heslom tejto organizácie je Milosrdenstvo medzi zbraňami, ktoré hovorí samo za seba.

Rovnako ako Lekári bez hraníc pomáhajú aj oni liečiť a zachraňovať životy v tých najnebezpečnejších oblastiach. Naviac ale poskytujú  širšiu humanitárnu pomoc, ako napríklad v oblastiach školstva alebo sociálneho zabezpečenia. Červený kríž má v moslimských krajinách podobu Červeného polmesiaca, v Iráne je to zase Červený lev so slnkom a v Izraeli Červená Davidova hviezda. Táto organizácia má na konte 3 Nobelove ceny za mier a preslávila sa predovšetkým hrdinskou pomocou počas 1. svetovej vojny. 

Pozornosť médií a verejnosti získala taktiež organizácia dobrovoľných záchranárov tzv. Biele prilby. Biele prilby sa aktivizovali počas stále prebiehajúceho konfliktu v Sýrií, konkrétne pri bojoch o Aleppo a Idlib. Pomáhali v najviac zasiahnutých oblastiach, vyslobodzovali civilistov zo sutín a poskytovali lekársku pomoc. A to aj napriek tomu, že všade okolo nich vybuchovali bomby. 

Zaujímavosti o lekároch, o ktorých ste ešte určite nepočuli.

  • Poľskí medici Evžen Lazowski a Stanislav Matulewicz zachránili 8000 židov počas holokaustu.
  • Najstarší písomný doklad o lekárstve pochádza z 18. st. pred Kristom z Chammurapiho zákonníka.
  • Prvého profesionálneho lekára by ste našli v starom Egypte.
  • Až do roku 1800 doktori nenosili biele plášte.
  • Aby doktor Barry J. Marshall dokázal, že baktérie môžu spôsobovať žalúdočné vredy, úmyselne sa nimi nakazil a následne sa sám vyliečil antibiotikami. Za tento husársky kúsok obdržal v roku 2005 Nobelovu cenu.
  • Prvá transplantácia pečene prebehla v roku 1967, v rovnakom roku ako prvá transplantácia srdca.
  • Roboti už dokážu odstrániť mäkké tkanivo z tela pacienta (svaly, kožu atď.), a to úplne bez asistencie doktora.
  • Leonid Rogozov bol jediný doktor pri expedícii na Antarktídu. Bohužiaľ ho počas pobytu na najchladnejšom kontinente prekvapil akútny zápal slepého čreva. Vzhľadom k situácii si ho musel okamžite vyoperovať, a to úplne sám vlastnými rukami. Nič iného mu totiž nezostalo.
  • Plastická chirurgia, tak ako ju poznáme dnes, sa zrodila počas 1. svetovej vojny.

Prvá línia nie je len vo vojne  

Bojisko, do ktorého sa lekári vydávajú, môže mať rôzne podoby. Prvú líniu sme si vždy predstavovali predovšetkým uprostred liatých bojov. Počas koronavírusovej epidémie sa ale o prvej línií hovorilo v súvislosti s nemocnicami, ktoré čelili náporu covidových pacientov. O tom, že išlo o boj rovnako náročný a nebezpečný, nemá nikdo pochybnosti.

Lekári, sestričky, záchranári, další zdravotnícky personál, študenti a dobrovoľníci na tých všetkých by sme si počas Medzinárodného dňa boja lekárov za mier mali spomenúť. Protože aj oni odsunuli všetko stranou, zabudli na vlastné pohodlie a starali sa o chorých uprostred epidémie, ktorá stále nie je bezpečne za nami. Spomente si na týchto hrdinov  6. augusta! Buďme radi, že ich máme.

My sme za našich lekárov, sestričky a ďalší zdravotnícky personál veľmi vďační. Aj keď sa všetko v okolí zatváralo a všetci sme sa báli, predovšetkým teda spočiatku epidémie, oni išli každý deň do práce a zachraňovali životy. Aj keď to pre nich mohlo byť nebezpečné. Chceli sme im nejako poďakovať za ich obetavosť a pomoc. A taktiež im trochu zdvihnúť náladu. A preto sme im poslali malú pozornosť – niekoľko obrazov maľovania podľa čísel.

clanek_001

Musíme povedať, že sme boli veľmi prekvapený pozitívnou spätnou väzbou. Personál Gynekologicko-pôrodníckej kliniky mal z darčekov veľkú radosť. Aby aj nie. Maľovanie podľa čísel je skvelá relaxačná činnosť. Pri maľovaní sa odreagujete od stresu, zabudnete na starosti a užijete si chvíľku pohody len sami so sebou. Naviac Vám pod rukami vznikne originálny obraz, ktorý bude robiť radosť nielen Vám, ale aj všetkým okolo.

Vedeli sme, že zdravotníci posledný rok zažívali pekne ťažké chvíle. Potrebovali sa uvoľniť ako soľ. A my sme sa im trafilii do noty! Obrazy si vymaľovali sami zamestnanci a ozdobili nimi steny oddelenia. Tam sa vďaka nim usmievajú nielen sestričky a doktori, ale aj pacienti. Priestory nemocnice hneď pôsobia veselejšie a príjemnejšie. Sme veľmi radi, že naše produkty pomáhajú vytvárať lepšiu atmosféru. Avšak bez úžasného personálu by to nebolo možné!

Najväčší úspech mal motív so vzácnym bielym tigrom a mláďaťom. Skvele do priestoru pôrodnice zapadol. Naviac – kdo by nemal slabosť pre malého tigríka v objatí vlastnej maminky. Tento obraz by vynikal aj v detskej izbe alebo v spálni každej maminky. Sestričky boli prekvapené, ako im to išlo od ruky a ako si u jeho maľovaní pekne odpočinuli a odreagovali sa. Maľovanie podľa čísel totiž nie je nič ťažkého. Práve naopak, u kreatívnych činností sa relaxuje najlepšie.

clanek_002

Pokiaľ by Vás zaujímali aj ďalšie motívy mamičiek s deťmi, tak práve pre Vás sme prichystali obraz Matka so synom. Je v ľahkom etno štýle s kontrastnými farbami, a tak bude pekne vyzerať v tmavej aj svetlejšej miestnosti. Pokiaľ ste aj Vy prepadli šatkám na nosenie detí, tento obraz Vám doma nesmie chýbať. 

clanek_003

A ešte jedna šelmička si našla svoje miesto v pôrodnici. Tentokrát lev s majestátnou hrivou. A pretože farieb nie je nikdy dosť, aj on ich má na sebe hneď niekoľko. Aj Vy môžete zahnať nudu a stres s týmto obrazom a povzniesť atmosféru u Vás doma. Nájdete ho v našej ponuke, spoločne s mnohými ďalšími motivmi na rôzne témy.

clanek_004

A ešte raz umelecky nadané trio, ktoré sa zaslúžilo o výzdobu nemocnice veselými obrazmi. Vrchná sestra Renata Báčová, Maria Slychko a Martina Baďurová. Bez Vašej energie a elánu by nemocnica nebola tým, čím je!

clanek_005

Ďakujeme všetkým zdravotníkom za ich prácu. Spomeňte si na nich 6. augusta aj Vy!