Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Deň detí: Ako vznikol a ako ho tento rok osláviť?

Na Medzinárodný deň detí sme sa ako malí vždy tešili. Teraz ho slávime spoločne s našimi deťmi, ktoré cítia rovnakú radosť, ako kedysi my. Viete ale, prečo tento sviatok vôbec vznikol a aké je jeho posolstvo? Poďme sa mu spoločne pozrieť na zúbok. A ak zháňate tipy na to, čo tento rok pre Vaše ratolesti pripraviť za prekvapenie, aj na to máme odpoveď. Vyskúšajte niektorú z 10 zábavných aktivít z nášho zoznamu, napríklad maľovanie podľa čísel!

Ako vznikol Medzinárodný deň detí

Medzinárodný deň detí nie je zďaleka len slovenskou záležitosťou. Oslavuje sa na mnohých ďalších miestach planéty. Hoci sa u nás objavil prvýkrát až v päťdesiatych rokoch minulého storočia, jeho vznik sa datuje o niekoľko desaťročí skôr.

Všetko začalo na Svetovej konferencii pre blaho detí, ktorá sa organizovala vo švajčiarskej Ženeve v roku 1925. Na konferencii debatovali o detskej práci, chudobe či dôležitosti vzdelávania. Neskôr vydali deklaráciu, ktorá vyzdvihla nutnosť deti chrániť a starať sa o ich blaho.

V nadväznosti na túto konferenciu vlády niekoľkých krajín zaviedli deň, ktorá mala patriť len deťom. Detský deň je tak nielen časom radosti a zábavy, kedy sa deťom dávajú sladkosti a organizujú sa pre nich programy. Má zároveň slúžiť ako pripomienka práv a potrieb detí, ktoré my, dospelí, musíme zabezpečiť. Počas neho si uvedomujeme, ako sú pre nás deti dôležité. A ako nám záleží na ich šťastí, radosti a zdraví.

clanek_001

Prečo bol vybraný práve 1. jún nie je úplne jasné. Navyše, nie všetky krajiny sviatok oslavujú v rovnaký deň. Avšak viac ako 21 svetových krajín si ho pripomína práve 1. júna, rovnako ako my. Vôbec prvýkrát sa tento medzinárodný deň slávil v roku 1925 v San Franciscu.

Kde všade sa oslavuje Medzinárodný deň detí

V kalendári ho má zapísaných okolo 145 krajín sveta. Ako už bolo povedané, na 1. jún pripadá v nejakých 20 krajinách. Na Medzinárodný deň detí tak narazíte naprieč celým svetom a aj počas celého roka. Tak napríklad arabské krajiny ho oslavuje v novembri. OSN stanovilo ako Deň detí 20. novembra. A tak si ho v tento deň pripomína tiež veľa európskych krajín alebo Kanada.

V Spojenom kráľovstve alebo Španielsku ide o deň, ktorý pripadá na druhú májovú nedeľu, tak ako u nás sviatok matiek. V septembri ho zase oslavujú Nemci a Rakúšania. Paradoxne v USA, kde vznikol, sa od neho upustilo a už sa na celoštátnej úrovni neoslavuje. Ako vidíte, tento deň sa v krajinách odlišuje. Niekde sa dokonca oslavuje celý mesiac, a to v africkej Guinei. Odjakživa však nezávisí na mieste. Najdôležitejšie je to, čo tento deň stelesňuje a pripomína. A to je všade rovnaké.

clanek_002

Čo tento deň znamená a ako vznikol, už vieme. Teraz sa poďme pozrieť na to, akým spôsobom ho môžete osláviť. Máme pre Vás tiež skvelé tipy na to, ako si ho užiť s Vašimi najmenšími tak, aby ste na neho len tak nezabudli.

Ako sa oslavuje Medzinárodný deň detí

V Slovenskej republike sa tento deň oslavuje so všetkým. Organizácie organizujú rôzne aktivity, súťaže a hry pre deti aj rodičov. Najčastejšie na ne narazíte pri Domoch detí a mládeže a ďalších voľnočasových centrách, ako sú základné umelecké školy atď. Ale ani školy nie sú pozadu, a tak často pre žiakov pripravia nejaké spestrenie vyučovania. Keďže nás ale doba covidová značne obmedzuje v našich aktivitách, o tradičné programy budeme zrejme ochudobnení. Nič si z toho nerobte! My sme pre Vás totiž pripravili 10 tipov, ako si ho užiť naplno aj tento rok.

Piknik

Covid nám síce už viac ako rok znepríjemňuje všetky spoločenské aktivity, do prírody však stále môžeme. A tak to využite! 1. júna býva krásne počasie. Pripravte si zdravú desiatu, džúsy a pohodlnú deku, na ktorú sa zmestí celá rodina. A oslávte deň detí na pikniku. Ten má predsa rád každý. Pokiaľ ho usporiadate s deťmi, hneď vykúzlite skvelé rodinné popoludnie, ktoré všetkým urobí radosť. Nezabudnite deťom upiecť ich obľúbený koláč alebo buchty, alebo ich prekvapiť tortou z cukrárne.

clanek_003

Tanečné party

Majú Vaše deti radi hudbu a tanec? Určite áno - všetky deti sú skvelými tanečníkmi a hudbu si vedia užiť na maximum. Tanečné party sú nielen originálne. Tento nápad Vás navyše nebude vôbec nič stáť. Stačí vypratať obývaciu izba a urobiť priestor pre tanečný parket. Pripravte playlist s obľúbenými pesničkami a pretancujte celý večer. A akonáhle sa deti unavia, prineste im mištičky s kopčekami ich obľúbenej zmrzliny. Vytvoríte tak nezabudnuteľný Deň detí, ktorý vás stmelí dohromady.

clanek_004

Kempovanie pod hviezdami

Ste pre trochu dobrodružstva? Vyrazte kempovať. Deň detí je predovšetkým o zábave. Postarajte sa o to, že na neho budú dlho spomínať a rozprávať kamarátom o tom, ako si ho užili. Kempovanie pod šírymi hviezdami v prírode je skvelým spôsobom, ako na to. Nezabudnite zabaliť desiaty a večer si môžete urobiť oheň. Pripravte si pre nich pútavé príbehy, ktoré im budete pri ohnisku rozprávať. Deti majú silnú predstavivosť a rozprávanie milujú.

clanek_005

Filmový maratón

Keby sa tento rok náhodou počasie nevydarilo, alebo skrátka Vaša rodina nemá náladu na výlety po vonku, tak vyskúšajte filmový maratón. Každé dieťa má rado rozprávky alebo dobré filmy. Zorganizujte pre nich filmový maratón so všetkým - obľúbenými filmami, popcornom a huňatou dekou, pod ktorou sa všetci schováte.

clanek_006

Pečenie

Naplánujte si na popoludnie pečenie. Zapojte deti do celého procesu. Uvidíte, že si to užijú ešte viac ako výsledný produkt. Nechajte ich, nech Vám pomôžu s pridávaním ingrediencií, miešaním cesta a zdobením Vášho výtvoru. Nakúpte pre nich jedlé ozdoby, nech sa na Vašej spoločnej práci poriadne "vybláznia". Môžete upiecť tortu, vykrajované cukrovinky, muffiny alebo cupcakes. A keď budete hotoví, usporiadajte si malú oslavu na počesť toho, ako sú Vaši malí pomocníci šikovní.

clanek_007

Honba za pokladom

Honba za pokladom je ideálnou hrou pre zvedavé deti. Využijú pri nej ako zmysel pre dobrodružstvo, tak fantáziu. Poklad môže byť vrece sladkostí, alebo drobné darčeky. Nezabudnite to pred nimi držať v tajnosti a už od rána o poklade hovorte. Urobte z neho hlavnú tému dňa - deti budú nadšené a do hľadania dajú všetko. Zabavíte ich tak na celý deň.

clanek_008

Twister

Twister je klasika, ktorá nikdy neomrzí. Či už ju hráte s kýmkoľvek, vždy sa u nej nasmejete a budete na ňu dlho spomínať. Vrhnite sa na ňu s deťmi počas ich dňa. Nezabudnite pripraviť ceny pre víťaza. Môžete to hrať pokojne celý večer. Ale pozor - snažte sa to s hrou nepreháňať, nech si deti príliš nezamotajú nohy a ruky!

clanek_009

Výlet na hory

Jedny z najlepších spomienok sú tie na impozantný východ alebo západ Slnka. Vyrazte si na najbližšie hory alebo kopec. Prezrite si prírodu a vyšľapte spoločne nahor. Na vrchole si pripravte piknik. Sledujte s deťmi, ako slnko zapadá či vychádza. A potom sa pomaly vráťte späť. Nezabudnite ich po námahe odmeniť zmrzlinou.

clanek_010

Maškarné párty

Maškarný je stávka na istotu. Masky milujú ako deti, tak dospelí. Prezlečte sa za Vaše obľúbené postavičky. Pripravte hudbu, niečo dobré pod zub a spoločenské hry. Užite si spoločne bláznivé popoludnie. Nezabudnite sa pritom odfotiť, nech máte na čo spomínať.

clanek_011

Párty s maľovaním

Deti sú nevyčerpateľná studnica nápadov. Majú živú fantáziu a kreativita je ich druhé meno. Práve preto tak zbožňujú maľovanie a kreslenie. Zorganizujte pre nich párty s maľovaním. Kúpte výkresy alebo plátna a zásobu farieb. Môžu aj vyrábať a maľovať masky, ktoré si večer vezmú k filmovému maratónu. Pustite im k tvoreniu ich obľúbenú muziku alebo audio knihu detských rozprávok. Uvidíte, že tým povzbudíte ich predstavivosť.

clanek_012

Lámete si hlavu s motívmi a neviete, akú hlavnú tému maľovacej párty určiť? Môžete to nechať na deťoch. Alebo to vyriešiť tak, že vyskúšate maľovanie podľa čísel.

Maľovanie podľa čísel je ideálnym darčekom pre deti

Maľovanie podľa čísel funguje na podobnom princípe ako omaľovánky. Motívy sú ale oveľa rozsiahlejšie. Predstavujú väčšie výzvy, ktoré deti tak rady prekonávajú. Nebojte sa - rozhodne nejde o príliš náročnú činnosť. Ako to celé funguje?

Obraz je rozdelený do jednotlivých segmentov. Tie majú priradené čísla. A ku každému číslu patrí určitá farba. Na deťoch potom je vyfarbovať jednotlivé plôšky na základe toho, aká farba do nich patrí. V balení nájdete nielen nevyfarbené plátno, ale aj farebnú predlohu, profesionálne akrylové farby a tiež štetce. Nemáte doma kufrík s výtvarnými potrebami? Nevadí. Všetko totiž kúpite pospolu.

Prečo je maľovanie podľa čísel ideálnym darčekom pre deti? Podporuje ich samostatnosť. Navyše pomáha posilňovať ich sebavedomie. Pod rukami im bude vznikať skutočné výtvarné dielo, ktoré skvele vyzerá. A po skončení práce, až všetko pekne zaschne, si ho budú môcť hrdo vystaviť na stenu vo vlastnom domove.

Maľovanie podľa čísel u detí rozvíja schopnosť rozhodovania. Je len na nich, ako si s prázdnou plochou poradia. Keď uvidia, že sa im darí, získajú dôveru vo svoje schopnosti a úsudok. A ak sa im niečo nepodarí, nie je dôvod k slzám. Farby sa totiž dajú jednoducho premaľovať. Vyčkajte až uschnú a vyskúšajte to znovu, tentoraz so správnou farbou. Navyše, aj malé pretiahnutia za čiaru sú na niečo dobré. Deti sa poučia zo svojich chýb a potrénujú sa v trpezlivosti.

Táto kreatívna činnosť je tiež skvelou príležitosťou pre to, aby ste strávili čas spolu. Môžete dieťaťu asistovať a pri maľovaní ho podporovať. Je len na Vás, ako to celé pojmete. Či z toho urobíte spoločnú prácu, alebo sa necháte prekvapiť tým, čo dieťa zvládne samo.

Maľovanie podľa čísel ponúka detské motívy, ktoré vyčaria úsmev na tvári

Máme pre Vás pripravené obrazy v rôznych obtiažnostiach. Nemusíte sa teda báť, že by deti na maľovanie podľa čísel nestačili. Stačí zvoliť obraz podľa náročnosti. Pre menšie deti voľte radšej jednoduchšie a nekomplikované motívy. Tie väčšie sa ale určite pustia do poriadnej výzvy. Bez obáv teda pre ne môžete vybrať náročnejšie motívy z detskej kategórie.

V Detskej kategórii nájdete veľa motívov, ktoré si deti zamilujú. Ak máte doma prieskumníka prírody a neohrozeného dobrodruha, určite mu urobíte radosť zvieracím motívom. Okrem domácich maznáčikov sme pre Vás pripravili aj divoké zvieratá. V prípade, že Vaše dieťa miluje huňatých psíkov a roztomilé mačičky, musíte mu takého kamaráta do izby kúpiť.

clanek_013

Deti zbožňujú hru Minecraft. Podporuje tvorivosť a dovoľuje im postaviť svet, ktorý je presne podľa ich predstáv. Hrajú Minecraft aj Vaše deti? Potešte ich obrazom s motívmi z tohto populárneho titulu. Jeho farby sú žiarivé a hravé. V detskej izbe urobí veľkú parádu a deti budú môcť hrdo ukazovať svojim kamarátom, čo dokázali vytvoriť vlastnými rukami.

clanek_014

Pre dievčatká sme pripravili hneď niekoľko motívov s princeznami z obľúbených rozprávok. Nech už je Vaša princezná fanúšičkou nerozlučnej dvojky Anny a Elzy z Ľadového kráľovstva, alebo jej učarovala Malá morská víla, teraz môže mať svoje hrdinky neustále na očiach.

clanek_015

Pre staršie deti, ktoré majú rady superhrdinov, zase môžete vybrať motívy z Avengers. Pri vyfarbovaní sa aj ony budú cítiť ako tí najlepší hrdinovia všetkých čias, ktorí zachraňujú svet!

clanek_016

Prajeme Vám krásny a pohodový Medzinárodný deň detí v spoločnosti Vašich najmenších. Veríme, že si ho tento rok užijete naplno!