Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Oslávte svoju lásku k zvieratám. Medzinárodný deň koní je za dverami

Posledná tohtoročná májová nedeľa patrí zvieratám, ktoré nás sprevádzajú už od nepamäti. Medzinárodný deň koní oslavuje priateľstvo, ktoré sme za tú dobu medzi sebou stihli vybudovať, a pripomína, akým sú kone pôvabným, ladným a zároveň silným stvorením.

miniatura_FB

Kôň ako námet v umení

Čo sa preháňalo hlavou lovca v praveku, keď za tlmeného svetla ohňa v jaskyni na steny vyobrazoval figúry mnohých koní? Mohlo ísť o rituálny obrad, úctu k prírode alebo tunajší zvyk. To už sa možno nikdy nedozvieme, ale aj dnes takú fascináciu môžeme pozorovať u milovníkov koní, ktorí stále obdivujú ich estetickú stavbu tela, ladný pohyb v behu, a krásu rozličných plemien.

Medzinárodný deň koní je ideálnou príležitosťou, kedy môžete využiť svoje schopnosti rovnako ako Vaši predkovia a s pomocou farieb, chuti tvoriť a úcty k jedinečnosti zvieraťa vytvoriť dokonalý obraz koňa podľa Vašich predstáv.

clanek_001

Nezúfajte, ak nie ste obdarení maliarskym talentom. Výborným pomocníkom je v takom prípade maľovanie podľa čísel, pri ktorom Vám stačí len trpezlivosť a chuť tvoriť. Šablóna na plátne nesie presne vymedzené zóny, označené číslami, ktoré sú spojené s určitými farbami. Aj s minimálnymi skúsenosťami tak môžete vytvoriť jednoducho svoje umelecké dielo, a to na podobnom princípe, na ktorom fungujú detské omaľovánky.

Skrotenie divokej povahy

Kedy sa človek zmenil z divokého lovca na priateľa zvierat? Keď odznela posledná doba ľadová, teplota na Zemi výrazne stúpla a ľudia mali konečne možnosť sa natrvalo usadiť a okúsiť farmársku prácu, vďaka ktorej si vytvárali zásoby. Okrem strukovín, ovocia a zeleniny ale zatúžili tiež po živočíšnych výrobkoch, ako je mlieko, vlna alebo vajcia. Súčasťou ich obydlia sa tak stali aj výbehy pre zvieratá, ktoré sa postupne domestikovali.

Stáda koní, divoko svištiace po východných stepiach, tunajším obyvateľom doslova učarovali. Obdivuhodná bola ich elegancia, sila a rýchlosť. Tunajšie národy si preto čoskoro niektoré z nich priviedli bližšie k svojmu obydliu, a tam ich používali na uľahčenie poľnohospodárskej práce.

clanek_002

Také magické momenty Vám pripomenie práve maľba koňa. V niektorých dobách boli spájaní aj s mystickým jednorožcom, ktorý je veľmi čistým a trochu záhadným stvorením, čo možno najlepšie vyjadriť pomocou farieb a fantastického námetu.

clanek_003

Kedy došlo na priateľstvo?

Chvíľu trvalo, kým sa prvý odvážlivec usadil do sedla. Teraz už bohužiaľ nevieme, kto bol tak trúfalý, ale z dobovej literatúry sa dozvedáme, že sa jazda na koni stala čoskoro veľmi obľúbeným spôsobom prepravy.

Spomeňme napríklad na Attilu, obávaného náčelníka kočovných Hunov, ktorý so svojimi druhmi desil celú Európu. Za hlasného pokriku prichádzali na koňoch celé skupiny, krajina sa pod kopytami otriasala a európske kmene v strachu utekali. Je až obdivuhodné, ako ľudstvo dokázalo s koňom splynúť a naučiť sa ho pri jazde ovládať tak, ako by boli jedným telom. Medzinárodný deň koní tento akt priateľstva pripomína a oslavuje ho.

Nezostalo len pri ťažkej drine

Rovnako, ako pravekí ľudia pri tvorbe malieb v jaskyniach, si tiež novodobý človek začal uvedomovať, že kôň nie je len prostriedkom pre jednoduchšiu prácu. Tieto zvieratá sa preto čoskoro stali súčasťou jazdeckých pomníkov, ako v prípade svätého Václava na Václavskom námestí alebo jazdeckých portrétov, kde kôň pyšne v sedle niesol napríklad Napoleona alebo inú významnú osobnosť. Práca s námetom koňa sa objavila aj neskôr v art terapii, kde vyvoláva v účastníkoch pocit pokoja, istoty a bezpečia.

clanek_004

Staňte sa na chvíľu umelcom

Dnes je už umenie tak rozmanité, že nezostáva len pri realistickej maľbe, ale obrazy koní môžu byť plné žiarivých farieb, abstraktných tvarov, fantázie, ľudských figúr, krajiniek a to všetko v rôznych maliarskych štýloch. Ak túžite po dekorácii pre svoj domov alebo len chvíľu relaxu pri maľbe, čaká na Vás veľa možností, z ktorých môžete vyberať. Pomocou maľovania obrazov podľa čísel sa ľahko naučíte, ako namaľovať koňa, vypnúť pri tom a relaxovať. Medzinárodný deň koní je ideálna príležitosť, kedy si takú radosť urobiť.

clanek_005