Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Európsky deň hudby: Deň stvorený na oslavu muziky

Európsky deň hudby nám dáva príležitosť objaviť niečo nové. Pretože ho radi každý rok slávime, pripravili sme pre Vás nasledujúci článok. Pozrieme sa nielen na tento deň, ale aj hudbu ako takú. Prečítajte si fakty a zaujímavosti, o ktorých ste ešte nepočuli. Navyše, ak pozvete hudbu do Vašich životov, môže Vám pomôcť. Vyskúšajte s nami tento rok muzikoterapiu. Obohatíme ju o nový prvok - maľovanie podľa čísel.

Prečo a kedy sa oslavuje Európsky deň hudby

Európsky deň hudby sa začal sláviť vo Francúzsku v roku 1981 pod menom Fête de la musique. Dátum 21. júna vybral bývalý francúzsky minister kultúry Jack Lang. Čoskoro sa tento deň začal sláviť plošne po celej Európe a všetky štáty ho prijali za svoj.

Prečo sa tento deň vlastne oslavuje? Je to celkom jednoduché. V tento deň sa má hudba ozývať zo všetkých kútov a inšpirovať každého, kto ju začuje. Európsky deň hudby má upozorniť na začínajúcich i už známych umelcov a ich tvorbu a strhnúť všetkých prizerajúcich do víru rytmu. Počas osláv sa bežne hrá v uliciach, na námestiach, skrátka na každom rohu. A to má inšpirovať aj zvyšok obyvateľov mesta, aby sa aj oni zapojili do tvorivého procesu a pozvali hudbu do svojho života.

clanek_001

Vo Francúzsku sú profesionálni aj amatérski umelci vonku a hrajú pre ostatných. Organizujú koncerty s dobrovoľným vstupným a za vystupovanie nechcú honorár. Hudba sa tak v tento deň stáva oveľa prístupnejšia pre širokú verejnosť. Ľudia majú šancu zoznámiť sa s úplne novými žánrami a naraziť na zaujímavých interpretov. Na túto tradíciu už sa nadväzuje aj na Slovensku, aj keď nie v tak veľkom meradle ako vo Francúzsku.

Ak ste fanúšikovia muziky, tento deň si nemôžete nechať ujsť. Hudba nám často pomáha prekonať zlú náladu aj náročné obdobie v živote. Určité skladby máme spojené so spomienkami a vyvolávajú v nás silné pocity. Náš život si bez nej nedokážeme predstaviť, ale poznáte ju vlastne vôbec? Poďme si o nej povedať pár faktov.

8 faktov z dejín hudby, o ktorých ste (možno) nevedeli

 

  • Najstaršie hudobné nástroje pochádzajú z praveku. Podľa archeologických nálezov hudbe holdovali už naši predkovia v paleolite. Hrali na píšťaly z kostí, vyrábali si bubienky z kože a ďalších materiálov a tiež prvé trubky. Vôbec najstarší hudobný nástroj, o ktorom máme zachovanou písomnú zmienku, je trúba zo zvieracieho rohu, šófar. Píše sa o nej v Biblii a Židia ju používajú celé tisícročia. A používa sa dodnes. Na šófar sa trúbi počas osláv dôležitých izraelských sviatkov alebo pri inaugurácii prezidenta.
  • V starovekom Grécku bola hudba veľmi dôležitá. Mladí muži sa museli vzdelávať v hudbe. Tá totiž bola súčasťou štandardizovanej výchovy a vzdelania. Každý musel vedieť nielen hrať na hudobný nástroj, ale aj obstojne spievať. Ak by to mladík nezvládol a nezavršil výchovu vo všetkých aspektoch, nepovažovali by ho za plnohodnotného člena spoločenstva.
  • Hrdinské piesne, ktoré prednášali a spievali tzv. skaldové, patria medzi najstaršie historické pamiatky Škandinávie. Uchovávali v nich spomienku na hrdinské skutky kráľov a hrdinov. Tie najstaršie boli odovzdávané ústne a až o mnoho storočí boli pretransformované do rozprávania a zapísané Snorri Sturluson v prozaickej čiže Mladšej Edde.
  • Notový zápis vznikol v stredoveku. Konkrétne v 9. st. Od jednoduchých značiek ju však k finálnej sofistikovanej podobe, akú poznáme dnes, čakala ešte dlhá cesta.
  • Zrejme najstaršia ľudovou piesňou v našich končinách je starosloviensky chorál Hospodine, pomiluj ny. Ide o pieseň duchovného rázu, ktorá vznikla ako variácia na gregoriánsky chorál. Je isté, že ľudové piesne tu s nami boli vždy, táto je však najstaršia dochovaná.
  • Prvá opera, ktorá kedy bola zložená, sa nazýva Dafné. Jej autorom bol Jacopo Peri Dlhovlasý, populárny hudobník prelome 16. a 17. st., Ktorý označil prechod hudby z éry renesancie do baroka.
  • Prelomová opera Don Giovanni od W. A. ​​Mozarta mala svetovú premiéru v Prahe vo Stavovskom divadle. Don Giovanni je považovaný za jednu z najlepších a najzložitejších opier, ktoré kedy boli napísané. Mozart mal Prahu veľmi rád a prial si, aby bola premiéra práve tam. Zatiaľ čo vo Viedni sa nie vždy stretol s pochopením, Praha bola vnímaná ako otvorenejšie a slobodnejšie miesto pre hudbu a nové inovatívne počiny, ktorým opera rozhodne bola.
  • Hudba bola v moderných dejinách platformou pre rebéliu a odpor voči zavedeným štruktúram. Či už išlo o punkových rebelov alebo undergroundovú hudbu za čias komunizmu v našej krajine, hudba vždy dokázala stmeliť ľudí dohromady a dať im silu zmeniť dejiny.

 

clanek_002

Šokujúce zaujímavosti zo sveta hudby

  • Ak budete púšťať hudbu kvetinám, porastú rýchlejšie.
  • Najdrahší hudobný nástroj na svete sú husle Stradivarius. Boli predané za neuveriteľných 15,9 miliónov dolárov. To je nejakých 330 miliónov korún.
  • Ani jeden člen Beatles nevedel noty.
  • Počúvanie hudby vylepšuje pracovný výkon. Tak napríklad chirurgovia operujú presnejšie, ak si počas zákroku púšťajú hudbu.
  • Najviac metalových skupín sa nachádza vo Fínsku (v prepočte to vychádza 53,5 skupín na 100 000 ľudí). Za nimi je Švédsko, Nórsko a Island.
  • Britské námorníctvo púšťa pri bojoch sa somálskymi pirátmi piesne od Britney Spears. Vraj majú na pirátov odstrašujúci efekt, tí totiž neznáša hudbu zo západu.
  • Metallica hrala ako jediná kapela na všetkých 7 kontinentoch. Za toto prvenstvo sú zapísaní v Guinessovej knihe rekordov.
  • Bluesový spevák a gitarista, Robert Johnson, uzavrel na rázcestí zmluvu s diablom. Výmenou za svoju dušu mu diabol dal talent k hre na gitaru. Tak sa to o ňom aspoň po jeho smrti začalo hovoriť. Zrejme týmto zkazkám napomohli aj niektoré jeho piesne, ako napríklad Me and the Devil Blues.
  • Mozartova hudba sa odporúča nastávajúcim mamičkám. Má pozitívny vplyv na plod. To je dané charakterom jeho skladieb a špecifickým ladením, ktoré iný skladateľ nevyužíval.

clanek_003

Ako hudba lieči

Určite ste už za svoj život počuli, alebo sami povedali, že hudba lieči. Možno budete prekvapení, ale je na tom viac pravdy, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Muzika má totiž silné terapeutické účinky. Pôsobí pozitívne na ľudskú psychiku. Dokáže nás uvoľniť, priviesť na iné myšlienky, vylepšiť nám náladu.

To preto, že zvyšuje serotonín. Tým nám pomáha bojovať s pochmúrnymi myšlienkami a depresiami. Práve serotonín chýba ľuďom s depresiami. Jeho nedostatok však môže stretnúť aj celkom zdravého človeka. Zdá sa, že mať po ruke obľúbené pesničky a skladby, je úplná nutnosť.

clanek_004

Hudbu prežívame nielen mysľou, ale priamo celým telom. Vedeli ste, že rytmus dokáže ovplyvniť krvný tlak a činnosť srdca? Je dokázané, že pri počúvaní hudby sa mení náš srdcový rytmus. Zdá sa, že príslovie má rytmus v krvi, sa zakladá na pravde.

Z tohto predpokladu vychádza muzikoterapia. Tá kombinuje pozitívny vplyv hudby na ľudskú psychiku s jej účinkami na ľudské telo. V tejto liečebnej metóde sa pracuje s rytmom, melódiou a harmóniou. Všetko by malo byť v dokonalom súlade, ktorý sa prenáša aj na pacienta. Muzikoterapia pomáha nielen ľuďom s depresiami, ale aj úzkosťami, závislosťami a ďalšími psychickými chorobami.

clanek_005

Trápi Vás vysoký tlak? Potom by ste mali začať počúvať vážnu hudbu. Tá totiž preukázateľne znižuje krvný tlak. Na nemeckej Porúrskej univerzite zistili, že u kontrolnej skupiny došlo nielen k poklesu tlaku, ale aj stresového hormónu kortizolu a celkovému upokojeniu srdcového tepu. Najlepšie výsledky mali pacienti, ktorí si každý deň aspoň na 25 minút pustili W. A. Mozarta alebo Johanna Straussa.

Vyskúšajte si muzikoterapiu u Vás doma

Terapeutické účinky hudby sú skrátka fascinujúce. Ak si chcete vyskúšať menšiu muzikoterapiu u Vás doma, choďte do toho spoločne s maľovaním podľa čísel. O upokojujúcich účinkoch maľovania sme už niekoľkokrát písali. Viete si predstaviť, ako to bude ešte len vyzerať, ak to všetko spojíte dokopy? Benefity na Vaše zdravie a pohodu do seba skvele zapadnú a Vy si to užijete na 100%.

Pripravte si príjemné popoludnie, napríklad práve na Európsky deň hudby. Kúpte si niektorý z hudobných motívov z našej ponuky. Tie predsa nesmú chýbať v žiadnej domácnosti milovníka hudby. A pustite sa do vymaľovávania za zvuku Vášho obľúbeného interpreta alebo skladateľa.

Maľovanie samotné je veľmi jednoduché. Rozhodne nemusíte byť žiadny promovaný umelec. Obraz je rozdelený do niekoľkých malých plôšok. Ku každej patrí číslo, a to má zase priradené konkrétnu farbu. A podľa čísel na plôškach budete vyfarbovať. Všetko Vám dodáme - od plátna cez farby až po štetce. A najlepšie na tom je, že si výsledok môžete vyvesiť u Vás doma a mať tak hudbu neustále na očiach. Pretože umenie má mnoho podôb a robiť radosť Vám hudba môže nielen po zvukovej, ale aj vizuálnej stránke.

Hudobné motívy roztancujú Vašu domácnosť

Pre fanúšikov maľby a hudby máme v ponuke Husle a hrozno od majstra Picassa. Toto netradičné dielo Vám bude neustále dávať nové a nové podnety k zamysleniu. Či už ho vyvesíte do obývacej izby alebo do spálne, stane sa neodmysliteľnou súčasťou Vašej domácnosti. Buďte odvážni a nechajte sa vtrhnúť do víru kubizmu a zvuku huslí.

clanek_006

Tiež Benedict Cumberbatch má rád hudbu, a predovšetkým husle. Pokiaľ je Váš obľúbený herec a zároveň holdujete hudbe, vymaľujte si obraz s ním a vyveste si ho u Vás doma. Je vyvedený v tmavších farbách, ktoré upokojujú a navodzujú tú správnu atmosféru.

clanek_007

Ďalším obľúbeným motívom je Huslistka v šatách. Tento obraz v sebe má niečo záhadného a nie všetko Vám prezradí. Je teda len na Vás objaviť, ako vyzerá tvár dámy s husľami a aká je asi jej nálada. Nechajte obraz nech plne zamestná Vašu fantáziu a hoďte všetky starosti za hlavu.

clanek_008

Poznáte príbeh o Krysařovi? Záhadný mladík, ktorý hral na flautu a dokázal z miest vyviesť krysy. Obraz Mačka s flautou je odľahčenou verziou tohto príbehu. Pokiaľ máte radi veselé a hravé motívy, mačka Váš domov rozžiari a dodá mu ten správny šmrnc.

clanek_009

Nezabudli sme ani na priaznivcov gitár. Pre tých máme obraz Gitara v abstrakcii. Vymaľujte si ho počas počúvania pesničiek Vašich obľúbených gitaristov. A čo je na tom najlepšie? Na tejto gitare nie je potrebné meniť struny, ani ju nijako ladiť! Zostáva totiž neustále pripravená na to, aby Vašu domácnosť roztancovala, kedykoľvek sa na ňu pozriete.

clanek_010

Prajeme Vám krásny Európsky deň hudby. Nezabudnite pozvať hudbu do Vašej domácnosti a to nielen počas tohto dňa. Vďaka našim obrazom s Vami bude neustále, aj keď reproduktory utíchnu.