Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Svetový Deň otcov

Dnešná doba kladie na mužov veľa náročných úloh. A na otca obzvlášť. Je stále zložitejšie identifikovať sa s rolou muža a otca v spoločnosti, v ktorej tradičné rodinné usporiadanie dostáva modernú podobu. Niet potom divu, že by väčšina mužov privítala nejaký druh ocenenia. Máme tu teda tretiu júnovú nedeľu a s ňou Deň otcov.

clanek_001

Hovorí sa, že dievčatá sa matkami už rodia, zatiaľ čo chlapci sa otcami stávajú. Vtipné scény z filmov, v ktorých sa mladý muž dozvie, že sa práve stal otcom, obsahujú rôzne reakcie - od neskutočnej radosti cez údiv a zmätok, až po nefalšovaný hysterický záchvat a omdlievanie. A žiadna taká situácia nie je ďaleko od reality života.

Muž sa skrátka učí, čo to znamená byť otcom. Ide hlavne o to, aby sa svojmu dieťaťu stával tým, čo dieťa práve potrebuje. A je naozaj veľa rolí, do ktorých sa otecko musí vedieť vcítiť:

  • Opatrovateľka. To najmä v tom najmenšom veku. Keď dieťa potrebuje pochovať, aby neplakalo, nemusí to riešiť vždy iba mamička. Koľkokrát otecko chodí a hojdá v náručí plačúce dieťa aj hodiny až do rána po bezsennej noci. Znie to asi strašidelne, ale veľmi sa tým prehlbujú prirodzené vzťahy detí a otcov.
  • Živiteľ. S príchodom detí do rodiny sa o dosť zvýši čiastka pre rodinný rozpočet. Sú niekedy situácie, kedy rodičia napríklad nemajú všetko, čo by si priali. Niekedy dokonca ani to, čo by potrebovali. Ovšem dieťa tým nesmie trpieť.
  • Ochranca. Situácií, keď je potrebné dieťa ochrániť pred nebezpečenstvom, je denne veľa. Obrázok otecka s dieťaťom, ktoré ho drží za ruku, je takým synonymom dôvery a ochrany. Veď sa dostal aj na dopravné značky:
    clanek_002
  • Učiteľ. Deti sa učia veľmi rýchle. Stačí, keď pozorujú svojich rodičov. Každý deň je plný učenia a otcovia v tom môžu byť významnou pomocou, keď svoje deti učia jesť príborom, upratovať si, čítať, písať, počítať, maľovať, spievať, umývať si ruky, poprosiť a poďakovať ...
  • Zákonodarca. Nedá sa nič robiť - počúvať sa musí. Dieťa sa v skutočnosti necíti veľmi dobre, keď nemá stanovené žiadne pravidlá a obmedzenia. Najlepšie je stanoviť si jasné, ale láskavé pravidlá, ktoré dieťa bude môcť dodržiavať a ktorým bude rozumieť.
  • Ten, kto presadzuje právo. Niekedy sa samozrejme z dodržiavania pravidiel vybočí. To potom nastupuje otcovská autorita s nejakou formou ukočírovania alebo dokonca aj trestu. Ale opäť - všetko v duchu lásky a v záujme detí.
  • Liečiteľ. Odreté kolienko, pichnutie od komára či včelie žihadlo, to sú síce len drobnosti, ale pofúkanie, objatia a pusinka, to sú pre deti tie správne "lieky".
  • Dôverník. Nie je nič lepšie, ako keď sa dieťa dokáže zveriť so svojím trápením aj radosťou. Zlá známka v škole, noví kamaráti, prvá láska, to dieťa určite musí s niekým zdieľať. Je moc dobré, keď tým niekým sú rodičia.
  • Radca. Priznajme úprimne, že rady nie sú asi tým najobľúbenejším, čo by každé dieťa chcelo od otca počuť. Najmä nevyžiadané rady, ktoré otec tak nejako cíti, že musí poskytnúť. Časom sa ale väčšinou ukážu byť ako to najcennejšie, čo sme od rodičov mohli dostať.

A do toho musí každý otec ešte započítať všetky svoje role ako manžel či partner. Je toho proste moc. Každý muž a otec si iste zaslúži nejaké ocenenie. Deň otcov je na to ako stvorený.

clanek_003

Poďakovali ste svojmu otcovi?

Otecko toho pre nás asi urobil dosť. Ak ste otcom aj vy, oveľa lepšie si to asi uvedomujete až teraz ako dospelý než kedysi ako dieťa. Deň otcov by nám mal pripomenúť, že si otcovia zaslúžia našu úctu a poďakovanie. Ale ako poďakovať najlepšie?

Skúšali ste niekedy zháňať darček pre muža? Ak nemáte fantáziu, ide väčšinou o nejakú fľašu alkoholu, niečo z jeho koníčkov, pánsku kozmetiku a tým to končí. Ani kvety sa mužom zatiaľ príliš nedávajú. Čo tak originálneho vymyslieť tento rok?

Skúste mu dať obraz podľa čísel

Asi to najcennejšie, čo snáď ocení každý muž, je chvíľka pre seba. To veľmi dobre poznajú aj mamičky. Ak chcete rodičov potešiť, požičajte si ich ratolesti na jeden deň. Zoberte ich napríklad do ZOO alebo na grilovačku a venujte svojim priateľom voľný deň len pre nich.

Vypnúť a relaxovať môže aj otec od rodiny. Výborne k tomu poslúži darček v podobe predlohy na maľovanie podľa čísel. Ako je známe, tak maľovanie, a umelecká tvorba celkovo, uvoľňujú stres, naladia unavený mozog na iné frekvencie a navodzujú až meditatívnu náladu.

Máme stále na mysli to, že chceme potešiť muža, otca. Preto je dobré vyberať z "chlapských" motívov. Porozmýšľajte spolu s nami, ktorý motív poteší toho Vášho:

Obraz podľa vlastnej fotografie

Možno bude najlepšie začať našou najobľúbenejšou predlohou - obraz podľa vlastnej fotografie. Je to jednoduché - pošlite nám nejakú svoju rodinnú fotografiu a my Vám z nej pripravíme predlohu na maľovanie. Darček je tak oveľa osobnejší a má hneď pre obdarovaného väčšiu hodnotu.

Môže ísť o spoločnú fotografiu novopečeného otca s novonarodeným dieťaťom, fotografiu z jeho maturity, svadobnú fotku, alebo fotku domčeka, v ktorom vyrastal. Vy sami iste viete, čo ho poteší.

Znamenie zverokruhu

Obľúbená téma je aj obraz so znamením zverokruhu, v ktorom je obdarovaný narodený. Napríklad Lev, Býk či Vodnár? Pre každé zo znamení si u nás môžete vybrať niekoľko obrázkov.

clanek_004

Rychlé autá

Toto je niečo pro mužov – rychlé a silné auto, prípadne veterán či niečo inak exotického. Veď už od detstva sa chlapci s autíčkami vyhrajú asi najviac. Mnohých z nich táto vášeň neopustí ani v dospelosti. Ktorý muž by se rád aspoň raz nepreviezol v takom Lamborghini?

clanek_005

Slávni muži

Každý muž by mal mať svoj vzor. Pre mnohých je to ich vlastný otec, čo je vôbec to najlepšie, čo sa môže stať. Prečo si ale nedopriať chvíľu so svojim obľúbeným filmovým hrdinom? Trebárs taký Sir Thomas Sean Connery? To je predsa priamo ukážkový prototyp muža.

clanek_006

Či už svojmu otcovi, alebo svojmu mužovi, otcovi vašich detí, alebo kamarátovi, ktorému sa práve narodil potomok, venujete akýkoľvek obrázok na vymaľovanie, doprajte mu hlavne trochu toho času, aby si ho v pokoji vymaľoval.