Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľovanie podľa čísel: aktivita vhodná (nielen) pre deti

Zabaviť deti na dlhší čas je pomerne náročná úloha. Každé dieťa je iné, má iné preferencie a záľuby. Prinášame vám však odporúčanie na činnosť, ktorá dokáže zabaviť každé dieťa na dlhší čas - maľovanie podľa čísel.

clanek_005

Čo je to vlastne maľovanie podľa čísel? Vo všeobecnosti ide o činnosť, ktorá je mimoriadne obľúbená nielen u detí, ale aj u dospelých. Nemusíte byť umelcom, aby ste sa mohli venovať maľovaniu podľa čísel. A to je jedna z mnohých výhod. Poďme však pekne krok za krokom a najprv si povedzme niečo o tom, čo je maľovanie podľa čísel. Ak ste o tom nepočuli, pravdepodobne si túto činnosť nedokážete úplne predstaviť.

Ako už názov napovedá, ide o maľovanie políčok, ktoré sú označené jednotlivými číslami. Vždy máte určitú predlohu, ktorej by ste sa mali pri maľovaní držať. Na šablóne sú uvedené čísla, ktoré zodpovedajú konkrétnym farbám. Jediné, čo musíte urobiť, je vymaľovať jednotlivé políčka správnymi farbami.

Akrylové farby vám postačia

Čo všetko potrebujete na maľovanie podľa čísel? Akrylové farby, predlohu, štetce a chuť niečo kreatívne vytvoriť. Nepotrebujete na to žiadne špeciálne vybavenie, takže je to vlastne veľmi cenovo dostupná možnosť pre každého. Často si ľudia k obrazu zakúpia aj lak na akrylátové farby, dekoratívny rám alebo sadu štetcov. To všetko sa pri maľovaní umeleckého diela zaručene hodí.

Ak si však objednáte maľovanie podľa čísel na e-shope Zuty, obdržíte všetko, čo budete potrebovať na maľovanie. Množstvo akrylových farieb, štetce, napnuté plátno na ráme a tiež háčiky na zavesenie.

Maľovanie čísel podľa vlastnej fotografie!

Chcete svojim deťom dopriať ešte väčší zážitok z maľovania? Potom neváhajte a zaobstarajte im obraz podľa vlastnej fotografie. Je to originálny spôsob maľovania, ktorý si vaše deti zamilujú. Maľovanie obrazu podľa vlastnej fotografie totiž umocní zážitok z tvorby obrazu. Táto forma maľovania je vhodná aj ako inšpirácia na darček - je to originálny, jedinečný a moderný darček.

Rozvíja detskú kreativitu

Pokiaľ chcete pre svoje deti vytvoriť plnohodnotnú aktivitu, ktorá ich zabaví a prinesie im aj ďalšie výhody, maľovanie podľa čísel je tým správnym riešením. Je totiž známe, že táto činnosť naplno rozvíja detskú kreativitu. A to je pre deti mimoriadne kľúčové.

Maľovanie podľa čísel ich zároveň učí trpezlivosti a koncentrácii. Budú to môcť využiť v každodennom živote, napríklad v škole. Budú sa môcť dlhšie sústrediť na dôležité veci a podporí to ich myslenie. Maľovanie podľa čísel má preto určite veľký význam aj pre tých najmenších.

clanek_004

Možno veľmi malé deti nebudú rešpektovať vyznačené okraje na plátne, použijú len 3 farby namiesto celej palety, ktorá je súčasťou šablóny, ale to vôbec nevadí. Hlavný je zážitok. A ten bude stopercentný a silný.

Relaxačný účinok

V každodennom živote je toho na nás proste priveľa. Často musíme čeliť mnohým problémom, a ak si myslíte, že deti nemajú žiadne problémy, ste na omyle. Veľmi často sa na ne vyvíja tlak, ktorému musia čeliť, a preto často čelia stresu alebo napätiu. Jednoducho povedané, aj ony si niekedy potrebujú od všetkého oddýchnuť.

V tomto prípade prichádza na radu opäť maľovanie podľa čísel. Prináša relaxačný a upokojujúci účinok. Keď deti začnú maľovať, nebudú myslieť na nič iné. Budú úplne pohltené a zabudnú na všetky svoje starosti a stopercentne sa budú venovať len maľovaniu podľa čísel.

Začiatky nemusia byť ťažké

Maľovanie podľa čísel je vhodné pre každého, preto ani prvé pokusy nie sú nijako náročné. Keďže táto aktivita je vhodná aj pre deti, zvládne ju každý. V prvom rade je dôležité zvoliť si vhodnú úroveň maľovania podľa čísel, t. j. úroveň náročnosti. Pomôže vám to efektívnejšie spoznať maľovanie podľa čísel. Pre deti sa pravdepodobne zíde najľahšia úroveň, ktorá je ideálna na prvé pokusy a zoznámenie sa s touto technikou maľovania. 

Ako deti rastú a získavajú skúsenosti a istotu, môže sa náročnosť obrazov postupne zvyšovať. Komunikujte s nimi, zistite, ako sa im daná úroveň náročnosti pozdáva, a postupne, ak chcú, úroveň zvyšujte. Po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch sa z nich stanú hotoví umelci.

Aké existujú náročnosti?

Z ktorých úrovní obtiažnosti si môžete vybrať? Tu je stručný prehľad, ktorý vám pomôže pri rozhodovaní, keď sa rozhodnete maľovať podľa čísel.

  • Veľmi jednoduchá úroveň:Táto náročnosť je ideálna pre začiatočníkov a deti. Veľmi ľahká úroveň sa vyznačuje predovšetkým veľkými číslami a veľmi malým počtom farieb.
  • Jednoduchá úroveň: Ako už názov napovedá, táto úroveň je vhodná pre začiatočníkov, ako sú predškoláci a školáci. Na takejto predlohe nenájdete nič zložité. Všetky tvary sú pravidelné, dostatočne veľké a čísla sú jasne čitateľné. Na tejto úrovni si dokonale oddýchnete a zároveň sa zabavíte.
  • Stredná úroveň: Ak vaše deti nemajú problémy s motorikou, je pre ne stredná náročnosť ideálna. Čísla sú menšie ako v predchádzajúcich úrovniach a niektoré tvary sa môžu prekrývať. Deti však niekedy zvládnu túto úroveň lepšie ako dospelí vďaka tomu, že bez okuliarov lepšie vidia malé veci. Táto úroveň sa však neodporúča pre veľmi malé deti. Maľovanie podľa čísel vás však nijako neobmedzuje a môžete naplno využiť svoju kreativitu. Ak sa dieťa pomýli vo farbe, je to úplne v poriadku, obrázok bude o to originálnejší.
  • Zložitá úroveň: Zložitá úroveň je ideálna pre tých, ktorí nemajú problém vymaľovať niečo náročnejšie. Vyžaduje sa však maximálne sústredenie, pretože jednotlivé políčka budú výrazne menšie a zvýši sa aj množstvo farby, ktorú budete musieť použiť. Ak však chcete dať svojim deťom vyskúšať niečo náročnejšie a predchádzajúce úrovne už zvládli, zložitá úroveň bude pre ne zaručene vhodná.
  • Veľmi zložitá úroveň: Nutné striedanie veľkostí štetcov, venovanie viac času a striedanie maliarskych techník si vyžaduje veľmi komplexnú úroveň. Plochy v tejto úrovni náročnosti sú na milimeter presné. Nie je práve jednoduché udržať konkrétnu farbu vo vyznačenej oblasti bez toho, aby ste prekročili hranicu. Nie je to však ani úplne nevyhnutné. Nebojte sa ťahať a prekrývať jeden odtieň cez druhý. Hotový obrázok už vyzerá celkom realisticky. Výsledok stojí za to, ale je vhodný skôr pre zručnejších ľudí, ktorí majú dokonalú motoriku. Táto úroveň sa neodporúča pre deti.

Vyhraďte si viac času

Maľovanie podľa čísel je záležitosť, ktorú vy a vaše dieťa nemusíte vymaľovať za jeden deň. Pri náročnejších maľbách to možno ani nebude možné stihnúť. Vyhraďte si naň viac času. Toľko, koľko budete potrebovať. Je na vás, či budete maľovať týždeň, dva týždne, mesiac alebo aj viac. Nemusíte sa ponáhľať. Dôležité je, aby ste si to mohli čo najviac užiť a oddýchnuť si. Preto vždy, keď máte voľný čas, venujte sa maľovaniu podľa čísel. Dbajte na to, aby ste túto činnosť nevykonávali pod stresom a v napätí.

Aj deti môžu byť umelcami

Urobte vašim deťom radosť a urobte z nich skutočných umelcov! Nemusia kvôli tomu chodiť na hodiny umenia, aby to dokázali.  Maľovanie podľa čísel je niečo, čo im umožní dosiahnuť skvelé výsledky v krátkom čase. Naučia sa trpezlivosti, zlepšia svoje motorické zručnosti a objavia v sebe kreativitu, o ktorej možno predtým ani netušili.

Zabávajte sa spoločne s deťmi

Ak chcete tráviť čas spoločne s deťmi, odporúčame vám, aby ste spolu s nimi maľovali podľa čísel. Na jednom obraze môžete pracovať spoločne, pôjde vám to rýchlejšie a spoločne sa zabavíte. Každý však môže mať aj svoj vlastný obraz, čím vzniknú dve rôzne umelecké diela. Určite však odporúčame robiť túto činnosť spoločne s vašimi deťmi. Bude ich to viac baviť a v neposlednom rade prídete na iné myšlienky.

clanek_001

Cenovo dostupné riešenie

Maľovanie podľa čísel je zábava. ktorá je cenovo dostupná. To znamená, že si túto radosť môže dovoliť každý. Navyše ide o malú investíciu, ktorá sa z dlhodobého hľadiska oplatí viacerými spôsobmi. Prináša niekoľko vyššie uvedených výhod a hotový obraz zostane navždy pamiatkou.

Dokonca aj deti si môžu obrázok, ktorý namaľovali, zavesiť do detskej izby a obdivovať ho každý deň. Možno sa dokonca budú chcieť pochváliť svojim kamarátom, čo vytvorili vlastnými rukami. Na e-shope Zuty si môžete vybrať z niekoľkých rozmerov a úrovní náročnosti. Odporúčame však začať s menšími rozmermi a postupne ich navyšovať.

Súčasť vyučovania

Keďže maľovanie podľa čísel prináša niekoľko benefitov, ktoré súvisia najmä s psychickou pohodou detí, čoraz viac sa uvažuje o tom, že maľovanie podľa čísel bude súčasťou výtvarnej výchovy. Je to určite skvelý nápad, pretože ide o činnosť, ktorá rozvíja tvorivé myslenie detí a vo vysokej miere podporuje ich motorické schopnosti.

Okrem toho v súčasnosti čoraz viac detí trpí psychickými poruchami, takže maľovanie podľa čísel je v tomto prípade ideálne. Môže znížiť riziko vzniku a rozvoja týchto porúch, a ak sa vyskytnú, zmierniť ich príznaky. Neplatí to však len pre deti, ale aj pre dospelých. Znižuje výskyt depresie a úzkostných stavov..

Zopár slov na záver

V dnešnej modernej dobe deti uprednostňujú najmä digitálne zariadenia - mobilné telefóny, tablety alebo počítače. Skúste ich vytrhnúť z tejto digitálnej a hektickej doby a navrhnite im maľovanie podľa čísel. Možno sa spočiatku budú zdráhať, ale akonáhle sa do toho pustia, očarí ich to a budú sa tomu venovať počas voľného času.

Určite je to lepšie, ako keby sa neustále pozerali do telefónov. Takto sa zaručene viac posilní ich kreatívne myslenie. Zároveň sa aj zabavia. Preto neváhajte použiť maľovanie podľa čísel napríklad v rámci detskej oslavy. Všetky deti sa spoločne zabavia a namaľujú obrázok, ktorý budú mať navždy ako spoločnú spomienku.