Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Zdôraznite krásu svojho domova originálnym umeleckým dielom!

Obstarať si originál obrazu od slávneho maliara môže byť dobrá investícia, ale často je to luxus, ktorý si nemôže dovoliť každý. Preto je zaobstaranie reprodukcie slávneho diela pomerne častým riešením. My vám však dnes ukážeme, že luxus vlastniť originálne dielo je ľahko dosiahnuteľný pre každého. Zoznámte sa s technikou maľovania podľa čísel.

malirka-s-paletou

Maľovanie podľa čísel nie je omaľovánka

Princíp, na ktorom je založené maľovanie podľa čísel, je veľmi jednoduchý. Na plátne sa vyznačia malé plochy číslami. Na začiatku teda máte prázdne plátno s očíslovanými okrajmi. Čísla na plátne zodpovedajú číslam na kelímkoch s akrylovou farbou. Čísla vás potom vedú pri maľovaní. Stačí sa sústrediť a vymaľovať plochy príslušnou farbou.

Celé je to trochu ako omaľovánka. Dokonca predávajú aj papierové modely, ktoré sa vyfarbujú pastelkami. Maľovanie podľa čísel však ide oveľa ďalej. Keď skončíte, máte pred sebou skutočný obraz maľovaný akrylovými farbami na plátne v ráme. Pri starostlivej práci nikto nespozná, že plátno bolo pôvodne rozdelené na malé plochy a viedlo vás pri ich vyfarbovaní. Bude to jednoducho originál namaľovaný vašou vlastnou rukou.

Táto technika nie je úplne nová. Hoci nie je stopercentne doložené, že Leonardo da Vinci bol prvý, kto prišiel s technikou maľovania podľa čísel, bol to on, kto učil svojich študentov maľovať touto technikou. Aby pomohol svojim študentom pochopiť zákonitosti maľovania a miešania farieb, vyznačil im oblasti, v ktorých mali používať najmä jeden odtieň farby.

Mal s tým veľký úspech, pretože jeho žiaci veľmi rýchlo pochopili zákony miešania farieb a pravidlá tieňovania. Hovorí sa, že niektoré práce na vlastných obrazoch dokonca prenechal svojim študentom.

Pre súčasných začínajúcich maliarov túto techniku znovu objavil a zdokonalil americký umelec Dan Robbins. Dan sa zapojil do projektu na podporu mladých a začínajúcich umelcov. Pomáhal im nájsť klientov, ktorým potom mohli ponúknuť svoje diela. Spolu s Maxom Kleinom, riaditeľom spoločnosti, ktorá projekt viedla, premýšľali, ako rozšíriť rady maliarov. A možno aj sprístupniť maľovanie ľuďom, ktorí si ho chceli len vyskúšať ako koníček.

Dana teda napadlo zdokonaliť da Vinciho techniku a priamo očíslovať ohraničené plochy na plátne a dodať maliarovi farby s príslušnými číslami. Maľba podľa čísel v modernej podobe uzrela svetlo sveta.

Možnosť namaľovať si vlastný obraz sa v americkej spoločnosti okamžite stala hitom a takmer každá domácnosť mala obraz namaľovaný podľa čísel. Obrazy z 50. rokov minulého storočia, ktoré vznikli podľa návrhov Dana Robbinsa, možno dodnes nájsť na podkroviach a v kôlňach domov v rôznych amerických mestách.

Neskôr sa maľovanie podľa čísel rozšírilo do sveta a teraz ho môžete objaviť aj vy a stať sa na chvíľu skutočným maliarom.

malovani-podle-cisel

Kto môže maľovať podľa čísel?

Vlastne každý, kto vie držať štetec. Vďaka tomu, že existujú rôzne stupne náročnosti predtlačených vzorov, môžu maľovať deti, dôchodcovia, muži, ženy, zdraví aj chorí, ľudia s rôznym vzdelaním, umelci aj úplní začiatočníci. Ako je to možné?

Pri maľovaní podľa čísel sa berie do úvahy skutočnosť, že niektorým ľuďom sa môžu triasť ruky, preto majú niektoré vzory pomerne veľké plochy a málo farieb. Iní si chcú zlepšiť svoje maliarske zručnosti a pre tých sú k dispozícii šablóny, ktoré zobrazujú veľa farieb a malých detailov.

Sú v rôznych stupňoch náročnosti - od naozaj jednoduchých, ktoré majú len niekoľko plôch a farieb, cez stredne náročné, ktoré možno malé deti nezvládnu, ale obrázky už majú pekné detaily, až po vysoko náročné, ktoré si vyžadujú opatrnosť, dobré oči a pevnú ruku. Za to však dostanete veľmi prepracovaný realistický obrázok. Možno ani nebudete veriť, že ste takýto krásny obrázok dokázali namaľovať sami na prvýkrát.

Maľovať môžete aj z rôznych dôvodov: chcete si len tak skrátiť čas, naučiť sa niečo nové, relaxovať a zabudnúť na starosti, trénovať mozog a ruku. To všetko s maľovaním podľa čísel môžete, a navyše vo výsledku budete mať krásny obraz s akrylovými farbami na plátne.

Ako môžete profitovať z maľovania?

Hlavným cieľom maľovania je samozrejme obraz, ktorý si po dokončení môžete zavesiť doma. Budete mať originál, ktorý nemôže mať nikto iný na svete. S trochou humoru potom môžete tvrdiť, že na stenách u vás doma visia len originály. Takýto luxus si môže dovoliť len málo ľudí :-).

Maľovanie, a najmä maľovanie podľa čísel, má však mnoho ďalších výhod, vďaka ktorým je táto záľuba veľmi obľúbenou činnosťou pre každého.

malujici-zena

Čo deti získajú z maľovania

Začnite s tými najmenšími, našimi deťmi. Nemusíte deti do maľovania príliš nútiť. Stačí im čokoľvek - pastelka, ceruzka, vodové farby a štetec, dokonca aj obyčajné guľôčkové pero, a hneď začnú maľovať. Keď nie je po ruke papier, postačí školský zošit staršieho súrodenca, stena alebo faktúra z otcovho stola.

Kto z nás by nemal schované fotografie svojich detí! A aj keď to nie sú umelecké diela, nikdy by sme ich nepredali za žiadnu sumu peňazí. Maľovanie podľa čísel pomôže deťom posunúť sa vo výtvarnej technike ďalej. Sami uvidia, že pri troche snahy budú ich obrázky naozaj krásne.

Čo maľovanie prináša deťom:

  • Zvýšenie sebadôvery dieťaťa, keď vidí, že dokáže urobiť niečo tak náročné, ako je namaľovať skutočný obrázok.
  • Prekonávanie ťažkých období, ktorými môžu byť prvá láska dieťaťa, problémy v škole alebo nedorozumenia v rodine. Maľovaním problémy nevyriešite, ale pomôže vašim deťom aj vám zachovať pokoj.
  • Zníženie stresu. Samozrejme, aj deti sú náchylné na stres. A nemajú ešte vyvinuté mechanizmy zvládania stresu. Skvelým spôsobom, ako uniknúť do vlastného sveta, je vytvoriť s deťmi umelecké dielo. Maľovanie s číslami umožňuje vám a vašim deťom meditovať a zároveň znižovať stres.
  • Zvládanie kontrolovaných chýb. Je veľmi dôležité, aby deti robili chyby, ktoré môžu opraviť alebo sa z nich poučiť. Maľovanie je skvelou príležitosťou na získanie takýchto návykov v bezpečnom a kontrolovanom prostredí.
  • Hodnotná zábava. Nájsť zábavu pre deti v tomto násilnom a vulgárnom svete je čoraz ťažšie. Maľovanie je však neškodná zábava pre všetkých.

Čo prináša maľovanie dospelým:

  • Nové skúsenosti. Rozvoj osobnosti by sa vlastne nikdy nemal skončiť. Každý krok z našej komfortnej zóny je veľkým výkonom, ktorý nás posúva vpred. Každý by mal o niečom vedieť niečo a všetko.
  • Relaxácia a meditácia. Význam relaxačných a meditačných techník pre zdravie každého jednotlivca je dobre popísaný v odborných publikáciách. Len málo ľudí si však nájde čas na to, aby sa venovali napríklad takejto meditácii. Popravde - väčšina z nás ani nevie, ako správne meditovať. Riešenie je jednoduché - sústreďte svoje myšlienky na jednu jedinú vec a nenechajte sa ničím rozptyľovať. Pri maľovaní zistíte, že to ide úplne prirodzene.
  • Lepšia koncentrácia. Najmä v čase, keď sa po epidémii koronavírusu vraciame do kancelárií a na pracoviská, sa musíme opäť plne sústrediť. Strata pozornosti sa opisuje ako jeden z veľkých problémov pri návrate z dlhodobého Home Office. Maľovanie určite dá vašej koncentrácii zabrať.
  • Budovanie trpezlivosti. S každou ďalšou skúškou trpezlivosti rastie naša odolnosť voči nepriaznivým vplyvom alebo podmienkam, ktoré často nemôžeme ovplyvniť, a preto ich musíme trpezlivo prijímať. Niektoré plátna s vyššou náročnosťou budú určite cvičiť vašu trpezlivosť.

Čo prináša maľovanie seniorom:

  • Precvičovanie motorických funkcií. Staroba naozaj nie je žiadna liečba, keď telo už neslúži tak, ako by sme chceli. Drobné pohyby, ktoré sú pre niektorých bežné, môžu starším ľuďom spôsobovať ťažkosti. Pravidelným cvičením však môžete získať sebadôveru a udržať sa dlhšie v dobrej kondícii. Môžete si tak užívať jeseň života, namiesto toho, aby ste sa ňou trápili.
  • Precvičenie mozgových funkcií. Jedným z najväčších strašiakov pre ľudí v neskoršom veku sú choroby postihujúce mozog, ako napríklad Alzheimerova choroba a demencia v starobe. Začiatky môžu byť nenápadné. Nie je to liek, ale je to veľmi účinná prevencia a spomaľuje postup ochorenia.
  • Sociálna interakcia. Nemusíte maľovať sami. Dokonca je oveľa lepšie maľovať vo dvojici alebo v skupine. Babička s vnučkou, dve staršie kamarátky alebo dokonca celá skupina z domova dôchodcov. Každý z vás môže mať svoj vlastný obraz alebo môžete na jednom pracovať spoločne. Dôležité je byť spolu a cítiť sa živo.
  • Radosť zo života. Tí, ktorí majú zmysel života a cieľ, majú tendenciu zostať nažive, aby mohli robiť to, čo si naplánovali. Takže vypĺňať život pasívnym vysedávaním pred televízorom sa naozaj neodporúča. Maľujte a potom možno hotové obrazy niekomu darujte alebo si ich zaveste do izby.

Čo prináša maľovanie chorým ľuďom:

  • Schopnosť vyrovnať sa s chorobou alebo zranením. Choroby sú rôzne, rovnako ako zranenia a postihnutia. Maľovanie je však činnosť, ktorú môžete vykonávať pri bežnom prechladnutí aj pri život ohrozujúcej chorobe. Máme výborné skúsenosti s ľuďmi, ktorí prišli o dominantnú ruku a pri maľovaní si precvičujú zručnosť.
  • Zvýšenie sebadôvery. Niektoré choroby úplne zmenia život človeka. Nemôže robiť to, čo robil predtým. Pre niekoho je to dôvod, aby to "zabalil". Rezignuje a viac sa nesnaží. Maľovanie podľa čísel vám môže ukázať, že je možné nájsť si iný cieľ, iné záujmy a kariéru.
  • Získajte späť svoje zručnosti. Najmä po mŕtvici alebo rôznych úrazoch sa môže stať, že sa človek musí znovu naučiť základné veci, ako je chôdza, jedenie príborom, rozprávanie. Maľovanie je celkom bezpečná a zároveň príjemná a nenásilná terapia, ktorá vám pomôže precvičiť si stratené zručnosti a rýchlejšie sa zotaviť.

Ako začať maľovať?

malovani-podle-cisel-afrika

S trochou trpezlivosti môžete tieto tri africké krásky namaľovať a vystaviť na stene.

Vyžaduje si to trochu zručnosti, ale maľovanie podľa čísel je väčšinou zábavné. Tvorivá zábava a relax, na konci ktorej vás odmení krásny, ručne maľovaný obraz. Najmä pri zložitejších obrázkoch sa môže na prvý pohľad zdať, že ide o spleť čiar a čísel. Často ani nespoznáte, čo by na obrázku malo byť.

Keď sa však pustíte do práce, budete postupovať podľa pokynov a vytrváte až do konca, odmena vás neminie. Akokoľvek môže byť prázdny obraz na začiatku skľučujúci, postupujte krok za krokom a časom nielenže uvidíte, ako sa váš obraz začne vynárať z plátna, ale získate aj zručnosti a skúsenosti, ktoré vám umožnia nakoniec sa odvážiť pustiť do zložitého a náročného diela.

Niekoľko tipov a rád, ktoré vám pomôžu pri maľovaní podľa čísel:

  • Kúpte si sadu na maľovanie podľa čísel v našom e-shope. Môžete si vybrať podľa rôznych kritérií - podľa motívu, veľkosti alebo náročnosti. Neriaďte sa len tým, že sa vám motív páči. Samozrejme, že musí byť, ale skúste si ho predstaviť na stene vo svojom byte. Bude sa tam hodiť? Podporí dizajn bytu alebo ho rozbije? Ak sa vám obraz páči a zároveň dobre ladí s existujúcou výzdobou bytu, budete ho chcieť dotvoriť o to viac. 
  • Poriadok je základom. Urobte si poriadok v pracovnom priestore, aby ste mali vždy po ruke to, čo potrebujete. Pri práci s farbou sa nevyhnete občasnému rozliatiu. Alebo neopatrný pohyb spôsobí, že sa štetec s farbou o niečo otrie. Preto je praktické "vystlať" priestor okolo seba napríklad novinami alebo pracovať na maliarskej plachte. Ideálne je, samozrejme, premeniť celú miestnosť na ateliér s umývateľnou podlahou.
  • Pripravte si nádobu s čistou vodou. Misku, pohár, šľahačkový pohár; čokoľvek, z čoho bežne nepijete. Nádoba by mala byť určená len na maľovanie a mala by sa dať ľahko umyť, prípadne by vám nemalo byť ľúto ju po použití vyhodiť. Voda sa bude používať na umývanie štetcov pri výmene farieb.
  • Je dobré mať po ruke niekoľko suchých utierok alebo rolku papierových kuchynských utierok. Po umytí štetca je dobré ho osušiť, aby zvyšky vody príliš nezriedili farbu. Tie potom majú tendenciu rozlievať sa cez vyznačené okraje a miešať sa s ostatnými farbami na plátne.
  • Všeobecne panuje názor, že keď všetky pokusy zlyhajú, je čas prečítať si návod na použitie. Lepším nápadom je však pozrieť si návod vopred. Nájdete ich v každej súprave, preto im venujte aspoň chvíľu času, než prvýkrát ponoríte štetec do farby. Verte nám - stojí to za to.
  • Obrázok odporúčame maľovať po jednej farbe. Trochu riskujete, že sa rukou alebo rukávom náhodne dotknete už namaľovanej plochy, ale to sa dá minimalizovať tým, že začnete od ľavého horného rohu (ak ste pravák) alebo od pravého rohu, ak držíte štetec v ľavej ruke. V každom prípade začnite nanášať ďalší odtieň až vtedy, keď sú farby na plátne už suché. Výhodou tohto postupu je menšia spotreba farby (nemusíte jej toľko zmývať zo štetcov) a vyhnete sa aj nechcenému zasychaniu farby v zbytočne otvorených pohárikoch.
  • Pred prechodom na ďalšiu farbu nechajte farby na plátne poriadne zaschnúť. Mokré farby majú totiž tendenciu sa miešať a vytvárať odtiene, ktoré na obraze nechcete. Akrylové farby schnú pomerne rýchlo. Štetec môžete medzitým poriadne umyť a vysušiť. Nezabudnite umyť štetec aj v prípade, že používate rovnaký odtieň, ale potrebujete napríklad užší štetec na menšie plochy. Akonáhle totiž neumytý štetec odložíte, farba na ňom v priebehu niekoľkých minút zaschne a potom sa bude pomerne ťažko zmývať. Môže ju dokonca poškodiť.
  • Pokračujte vo vyfarbovaní obrázka ďalšími farbami, aby ste vyplnili celú plochu obrázka. Vždy nechajte farbu zaschnúť a vymyte štetce. Toto je vlastne jedna z najdôležitejších vecí, ktorú jednoducho nemožno zistiť žiadnym citom.
  • Pochváľte sa, čo ste dokázali. Vystavte si obrázok doma alebo v kancelárii. Zaručujeme vám, že získate pozornosť, ktorú si zaslúžite. Neváhajte a odporučte maľovanie podľa čísel kolegom alebo priateľom ako skvelý spôsob relaxu a nabudúce môžete maľovať spolu.