Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľovanie podľa čísel pre seniorov

Pravdepodobne ste ako deti strávili mnoho času rôznymi hrami a zábavnými činnosťami. Veľkou časťou týchto hier mohlo byť obľúbené kreslenie a maľovanie. A aj keď možno nešlo o žiadnu výslovne umeleckú činnosť, vaša mamička by iste prisahala, že krajší obrázok by nenašla v žiadnej svetovej galérii.

Veľmi obľúbené sú detské maľovanky. A veľmi podobný princíp je pri maľovaní podľa čísiel. To je v ostatnom čase veľmi obľúbené nielen u detí, ale aj u dospelých či seniorov. Nemusíme sa vzdávať detských aktivít ani v dospelom a pokročilom veku.

seniorka-maluje-u-stojanu

Či naozaj musíme vyrásť a byť „dospelí“ len preto, že starneme a už dávno nie sme deti? Taký Peter Pan sa rozhodol, že bude natrvalo dieťaťom a nikdy z toho nevyrastie. Samozrejme, že nežijeme v rozprávke, no čo je zlé na tom, občas sa pohrať s maľovankami.

Maľovanie podľa čísel je však viac ako len maľovanky. Maľuje sa totiž akrylovými farbami na plátno, takže si môžete oprávnene pripadať ako skutočný umelec. Okrem toho byť v dôchodku znamená, že si môžeme do určitej miery robiť, čo chceme! Prečo je maľovanie podľa čísiel pre seniorov takou skvelou aktivitou a prečo to nie je len pre deti?

Ide o skvelú a nenáročnú fyzickú aktivitu 

Ako starneme, je len prirodzené, že sa naše fyzické schopnosti menia. Mnoho seniorov čelí problémom, ako je strata sily alebo obratnosti v rukách. Často sa musia podvoliť rôznym terapiám, aby si tieto schopnosti zachovali dlhšie, prípadne ich znovu vybudovali. Verte tomu, alebo nie, no čas strávený maľovaním maľby na plátne s číslami môže byť rovnako účinný ako odborná terapia.

Ak sa maľovanie podľa čísiel stane koníčkom, a senior sa mu venuje pravidelne, pomáha obnoviť silu rúk a ramien v prostredí, ktoré je oveľa pohodlnejšie a príjemnejšie ako ordinácia lekára či telocvičňa. Nielen to, ale podporuje tiež jemnú motoriku rúk vďaka držaniu štetca a manipulácie s ním pri maľovaní plátna. Najlepšie na tom je, že všetky tieto skvelé účinky prichádzajú nenásilnou, prirodzenou cestou. Senior nemusí veľa premýšľať nad tým, aby nejako konkrétne pohol rukou a natočil zápästie. Všetko plynie tak nejako samo a je to skôr zábava, ako usilovná práca a cvičenie, však?

Oslobodzuje od stresu

Existuje ešte niečo, o čom ste možno v spojení s maľovaním podľa čísiel nepremýšľali. Tvorivá a umelecká činnosť ladí náš mozog do iných frekvencií a tým sa odpútavame od bežného života plného stresu. Nemyslíte na to, čo vás práve bolí, čo všetko už nemôžete vďaka vysokému veku robiť alebo že vám práve chýba spoločnosť rodiny. Je jednoducho príjemné byť na chvíľu tým, kto stojí či sedí pri plátne s paletou farieb a štetcom, a tvoriť vlastné majstrovské dielo. Navyše nemusíte mať strach z toho, že maľovať vlastne neviete. Vyznačené plôšky na plátne vás povedú, takže môžete byť bez obáv z toho, ktoré farby si vybrať alebo kam ich na plátne umiestniť.

seniori-maluji

Tí, kto maľovanie či kreslenie podľa čísiel skúsili, opisujú až meditačný relaxačný zážitok. Môže znížiť úzkosť, depresiu a stres, a dokonca aj zlepšiť kognitívne funkcie pamäti. Arteterapia sa už dlho používa práve pre tieto blahodarné účinky. Existujú štúdie, ktoré ukazujú, že maľovanie dokonca môže pomôcť ľuďom, ktorí trpia na demenciu. Pri umeleckej práci je totiž potrebné zapojiť pravú hemisféru, ktorá bežne nemá toľko možností sa v praktickom svete presadiť. Maľovanie nás tak núti udržiavať si mozog v kondícii, čo je nutná gymnastika hlavne v pokročilejšom veku.

Väčšina ekonomicky aktívnych ľudí sa na dôchodok teší. „Keď budem na dôchodku, konečne stihnem všetko, čo teraz nestíham. Budem mať na všetko dosť času“. Tiež ste to za mladi vraveli? A ako je to teraz, keď už v dôchodku ste? Času asi máte viac, no sily ubudli. Preto aj dôchodkový život môže byť stresujúci, i keď často z iných dôvodov, ako ktoré riešia tí neskôr narodení. Stráviť nejaký čas tvorivým úsilím je vynikajúci spôsob, ako tento stres zmierniť.

A pretože maľovanie podľa čísiel si nevyžaduje roky praxe, aby ste boli zdatní maliari, je to ideálna voľba na dosiahnutie krásnych výsledkov s veľmi malým úsilím. Budete sa cítiť uvoľnene a naplnene, dívať sa na nádherné plátno pred sebou, ktoré ste sami vytvorili. Budete mať naozaj dôvod byť na seba hrdí. Síce aj lúštenie krížoviek mozog precvičí, ale ten pocit tvorcu vám asi neprinesie.

Prebuďte v sebe dieťa

Kôň je raz žriebäťom, človek dvakrát dieťaťom. Toto príslovie je voči starším ľuďom trochu nelichotivé. Poukazuje totiž na to, že tak ako dieťa, aj starší človek potrebuje občas pomoc ostatných. Často je to tak, že tá pomoc musí byť poskytovaná celodenne.

Čo sa dá robiť – taký život jednoducho je. No kým máte ešte aspoň trochu síl, môžete si množstvo vecí krásne užiť. Maľovanie podľa čísel sme tu predstavili ako skvelú aktivitu. Prebuďte teda to dieťa v sebe a užite si príjemné chvíle s plátnom a farbami. A že pri plátne nemôžete stáť, že občas zájdete za okraj, ako sa ruka zachveje? To predsa nie je prekážka, ale výzva! Začnite. Stojí to za to.