Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Ako nakresliť štylizovanú mačičku

Nie je každý umelec, no keď za vami príde dcérka a povie: „Ocko, nakresli mi mačičku“, nemôžete sa len tak vyhovoriť, že kresliť neviete. Na druhej strane je ťažké znášať spýtavé pohľady dieťaťa, ktoré v našom obrázku nevidí ani mačičku, ani žiadne príbuzné zviera.

Naučte sa niekoľko jednoduchých ťahov, získajte istotu a uvidíte, že kreslenie nie je také zložité. Stačí sa nebáť. Dnes si teda ukážeme, ako niekoľkými ťahmi nakresliť milú mačičku. Neočakávajte realistický obraz. Bude nám stačiť len štylizovaná kreslená mačka.

Pripravte si potreby na kreslenie – papier, súpravu ceruziek či pastelky, prípadne voskovky, skrátka to, čo vám vyhovuje. Ja mám najradšej ceruzku, prípadne uhlík. Na farebné obrázky používam radšej techniku maľovania podľa čísiel. Napríklad na https://www.zuty.sk/macky/ sú krásne mačky na vyfarbenie. Realistické, štylizované aj abstraktné. 

Ak však máte ambície nakresliť či namaľovať vlastnú mačku, skúste náš návod. Začneme náčrtom hlavy. Urobte slabým ťahom kružnicu. Nakreslite obe uši. Navyše si načrtneme líniu pre kresbu očí a nosa. Mal by to byť oblúčik v dolnej tretine kružnice hlavy.

kocka-1

Druhým krokom je nakreslenie očí a nosa. Zatiaľ stačia ovály a trojuholník. Neskôr ich dokreslíme, aby vyzerali živšie. Môžete už aj zvýrazňovať obrysy hlavy.

kocka-2

S telíčkom nám môže opäť pomôcť kružnica, ktorá bude predstavovať bruško. Samotné telo si potom môžeme predstaviť ako kolok. Od hlavy teda kreslíme krk a prechádzame k brušku. Najzaujímavejšie na tomto postupe je to, že nemusíme dokončovať línie. V skutočnosti vlastne objekty tiež nemajú žiadne okraje a výplne. Spodnú časť mačky teda necháme „otvorenú“.

kocka-3

K mačičke pridáme 4 končatiny a chvostík. Tým dokončíme kompletný obrys a už budeme len vylepšovať kresbu či maľbu.

kocka-4

Nesnažte sa o starostlivosť. Tajomstvo je v miernych nedokonalostiach. Necháte trochu priestor pre predstavivosť toho, kto sa bude na obrázok pozerať. Kružnice nemusia byť presné, nohy nemusia byť rovnaké. Keď neviete, zatiaľ nekreslite nič alebo naznačte nejaký oblúčik či čiaru. Udržte si tvorivú slobodu.

Keď už máme základnú črtu, môžeme sa vrhnúť na vylepšenie detailov. Pri živých objektoch je najdôležitejšie mať zvýraznené oči a tvár. Pohrajte sa teda s tvarom očí a dúhoviek. Mačky majú zúžené štrbiny, no pri štylizovaných obrázkoch lepšie pôsobí okrúhly ľudský tvar dúhoviek.

kocka-5

Je načase obrázok vytieňovať. Teda ak kreslíte ceruzkou. V prípade pasteliek či voskoviek vyfarbujete. Ceruzkou je to o niečo zložitejšie – máte len jeden odtieň. Preto na ceruzku veľmi netlačte a len tak zľahka „mávajte“ ceruzkou naležato na papieri. 

Ak máte roztieradlo, môžete ho použiť na rozotrenie čiar, aby výsledkom bola sivá plocha. Bez roztieradla je možné použiť vlastný prst a čiary ním jednoducho rozmazať.

kocka-6

Postupne môžete zvýrazniť línie a obrysy mačičky a pohrať sa s tým tieňovaním. Na záver doplníme detaily ako tmavšie prúžky a ešte sa pohráme s tvárou.

kocka-7

Výsledok je na svete do 10 minút. Dodáme zopár detailov a je to.

kocka-8

Na záver na odľahčenie ešte ukážem štylizovanú mačičku, ktorá má 2 základné výhody:

  1. Nepotrebujete riešiť tvár.
  2. Svoje dieťa pravdepodobne pobavíte.

kocka-9