Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľujte ako impresionisti a postimpresionisti

Impresionizmus a postimpresionizmus je nadčasový a trendy. Obrazy namaľované v týchto štýloch majú krásnu atmosféru a pôsobia upokojujúcim dojmom. Pokiaľ chcete do svojej domácnosti priniesť trochu farbičiek a štýlu, poďte do toho s maľovaním podľa čísel! Reprodukcie najslávnejších obrazov nájdete práve u nás.

miniatura_FB-impresioniste

Prečo je impresionizmus zaujímavý?

Impresionizmus patrí k moderným umeleckým smerom a vznikol v druhej polovici 19. storočia. Vo svojej dobe išlo o revolučný štýl, ktorý sa pri zvyšku umeleckej scény stretol s veľkým nepochopením. Bol totiž odvážny a vykročil úplne iným smerom ako vtedajšie nazdobené a trochu gýčovité štýly, na ktoré bola mestská smotánka zvyknutá.

Impresionizmus, neskôr aj postimpresionizmus, sa radí medzi tzv. avantgardné umenie, ktoré si kládlo za cieľ otriasť starými poriadkami. Prelom 19. a 20. storočia bola turbulentná doba plná spoločenských a ekonomických zmien a nový štýl bol odpoveďou na rýchle zmeny.

Impresionizmus znamenal slobodu pre množstvo tvorcov, ktorí sa odmietali podriaďovať starým pravidlám v umení a hľadali vlastné, slobodné vyjadrenie. Opustili presné línie a dogmatické proporcie a vydali sa v ústrety novým, doposiaľ neobjaveným kompozíciám.

Aj keď to všetko môže znieť dosť odbojne, impresionizmus sám o sebe vôbec agresívny nie je. Ba naopak. Je typický snahou zachytiť to najkrajšie okolo nás, čo je síce na prvý pohľad obyčajné, ale predsa je v tom niečo viac. Pre impresionizmus sú typické harmonické pohľady do prírody, na mestá či portréty krehkých dievčat a tanečníc.

Tento štýl je podmanivý najmä vďaka hre so svetlom. To sa na obraze doslova mihotá. Stačí jeden pohľad a impresionistická maľba Vás okamžite vtiahne do deja. Vyzerá totiž, že je v pohybe, a to vďaka technike veľmi krátkych ťahov štetcom. Úplne ako živá. A Vy sa bojíte odvrátiť, pretože akonáhle sa znova pozriete, krásna scéna môže byť navždy preč.

Pokiaľ teda hľadáte výnimočné dielo do vašej domácnosti, ktoré miestnosti dodá neobyčajnú atmosféru a zaujme každého, kto ho uvidí, máme presne tip pre Vás.

Majstri impresionizmus a postimpresionizmus na Zuty.sk

V našom e-shope sme pre Vás pripravili výber najslávnejších majstrov impresionizmu a postimpresionizmu, ktorí by rozhodne nemali chýbať vo Vašej zbierke. Prečo sa pustiť do maľovania impresionistických diel podľa čísel? Vyskúšate si veľmi zaujímavú techniku, ktorú sme popísali v predchádzajúcej kapitole.

Zistíte, ako funguje kúzelná hra so svetlom v praxi. A tiež ako do seba pomaly zapadnú malé plôšky rôznych farieb. Kto vie, je dosť možné, že si impresionistický štýl zamilujete natoľko, že niekedy skúsite vytvoriť maľbu podľa vlastnej fantázie!

Nezabúdajte však, že hoci maľovanie podľa čísel možno využiť na preniknutie do maliarskych techník, ide predovšetkým o zábavu a relaxáciu. Neberte to ako prísnu výučbu. Radšej ako zábavu a voľnočasovú aktivitu, vďaka ktorej hodíte za hlavu všetok stres.

Claude Monet

Claude Monet sa považuje za zakladateľa impresionizmu. Urobil na svoju dobu odvážny krok a začal maľovať prírodu tak, ako ju videl. Teda nie podľa pravidiel a toho, ako umelecké inštitúcie odporúčali, aby sa príroda maľovala.

Termín impresionizmus vlastne vznikol podľa jeho obrazu Impresie. Vtedajší kritikovia začali nový smer nazývať podľa tohto drobného obrazu, avšak toto slovo vyslovovali s posmechom a opovrhnutím. Monet sa nimi zdolať nenechal. Už ako mladého ho otec prosil, aby s maľovaním prestal a radšej robil niečo užitočné. On ale radšej narukoval do vojny, než aby otcovi ustúpil.

V jeho tvorbe nájdete obrovské množstvo idylických krajiniek, ale aj krásne portréty žien. Bol fascinovaný nepokojnou a pohyblivou prírodou a svetelnými efektmi v nej. Jeho obľúbeným motívom bola najmä vodná hladina. Až sa budete z jeho obrazov kochať, nezabudnite, že nejde o realistickosť. Skôr o pocit a atmosféru daného miesta, ktorú sa Vám svojou špecifickou technikou snaží ukázať.

Lekná

Medzi Monetove najkrajšie diela patria bezpochyby práve Lekná. Z maľby vyžaruje pokoj a harmónia jazera s lotosovými kvetmi. Potrebujete spomaliť, vydýchnuť si a oddýchnuť? Po príchode z práce domov je presne tento motív to, čo potrebujete. Modrá farba evokuje pokoj a pohodu. A dokonca spomaľuje srdcový tep. Práve preto platí za jednu z najlepších farieb do spálne.

clanek_001

Impresia, východ slnka

Impresia, východ slnka je perfektným príkladom maľby, ktorá zachytáva pominuteľný okamih. Áno, práve Impresia sa stala „vlajkovým obrazom“ impresionizmu a ohlásila tento nový smer na umeleckej scéne. Ponorte sa do momentu, kedy slnko zapadá, a nasajte túto neobyčajnú atmosféru so šálkou obľúbeného nápoja v ruke.

Teraz môžete mať tento krásny motív aj u Vás doma. A už nikdy romantický západ slnka neprepásnete! Len si predstavte, ako sa bude vynímať vo vašej obývačke. A akú úžasnú energiu do Vášho domova prinesie.

clanek_002

Paul Cézanne

Paul Cézanne bol za svojho života považovaný za podivína a jeho tvorbu nikto neprijal. Preslávil sa vlastne až po smrti. Dokonca inšpiroval takých velikánov ako Paula Gauguina a Pabla Picassa. Svojimi obrazmi si tak zarobil na živobytie, čo je šokujúce, keď si uvedomíte, aký slávny dnes je.

Radí sa nielen medzi impresionistov, ale aj postimpresionistov, ktorí do obrazu navrátili jasnejšiu štruktúru a línie. Obraz už vďaka tomu nepôsobí tak pominuteľne a dáva vyniknúť iným prednostiam kompozície.

Často maľoval zátišie, ale aj portréty. Rád sa hral s farbami a priestorom. Jeho obrazy sú zvláštne práve výraznými odtieňmi. Portréty zase pôsobia, že z nich hlavná postava čoskoro vystúpi. Cézannove obrazy môžete zahliadnuť aj v Česku, pretože ich niekoľko vlastní Národná galéria Praha.

Ďalšou možnosťou je vymaľovať si vlastnú reprodukciu Paula Cézanna a zažiť impresionizmus z prvej ruky. Pretože len tak skutočne preniknete do kúzelnej atmosféry. Čo sme si pre vás pripravili?

Zátišie

Zátišie Vás naučí novo vnímať priestor a pracovať s farbami. S týmto obrazom objavíte, aká úžasná maľba na prvý pohľad obyčajného zátišia môže byť. Krásne vás upokojí. Ako sa budete sústrediť na jednotlivé plôšky, vytesníte z hlavy všetko ostatné. Zaveste si Zátišie do obývacej izby alebo jedálne a podporte chuť do jedla a radosť zo spoločnosti ostatných!

clanek_003

Gustave Caillebotte

Ďalším zo slávnych francúzskych maliarov je Gustave Caillebotte. Oproti Cézannovi, Caillebotte rozhodne vedel, ako si užívať život. Mal to šťastie a narodil sa do bohatých pomerov. Mohol sa tak naplno venovať aj svojej najväčšej vášni – maľbe.

Rovnako ako ostatní impresionisti, ani on za svojho života nedostal príliš veľkého uznania. V záveti dokonca odkázal svoje diela štátu, ktorý ich po jeho smrti ani všetky nechcel prijať. Za to dnes sa o Gustava Caillebotte na aukciách zvádzajú neľútostné súboje!

Začínal maľbou v tradičnom štýle, neskôr ho však ovplyvnili jeho impresionistickí priatelia. Zaujímavé na jeho tvorbe je, že sa nikdy nenechal impresionizmom úplne strhnúť. Namiesto toho vytvoril vlastnú, osobitú tvorbu, ktorá je niekde na pomedzí medzi tradičným a novým štýlom. Každý obraz je trochu iný a svojím spôsobom výnimočný. Pripravili sme pre Vás reprodukciu jednej jeho maľby, ktorá je pre Gustava Caillebotte typická.

Parížska ulica v daždi

Parížska ulica v daždi je obraz s pohľadom na rušnú parížsku triedu. Vžite sa do okamihu a vydajte sa na prechádzku v daždi s elegantnými Parížanmi! Kedy inokedy budete mať tú príležitosť? Tento vkusný obraz dodá Vašej domácnosti šarm a nadčasovosť. Aj počas samotného maľovania si s ním užijete. Stačí vziať štetec do ruky a nasať tú neopakovateľnú atmosféru. Tiež cítite vôňu dažďa?

clanek_004

Georges Seurat

Georges Seurat sa považuje za zakladateľa neoimpresionizmu. Vynašiel techniku pointilizmu, ktorá obraz skladala z drobných bodiek štetcom. Vďaka tejto technike majú obrazy veľmi realistické farebné kompozície, ktoré sa dokonalosťou často blížia skutočnej fotografii. Tiene a farbičky do seba totiž zapadajú rovnako dokonale ako puzzle.

Seurat rád maľoval ľudí pri bežných denných činnostiach, ako bolo kúpanie v jazere, prechádzky, líčenie sa. Vytvoril ale aj niekoľko pôsobivých pohľadov do prírody a záberov z miest.

Nedeľné popoludnie na ostrove La Grande Jatte

Nedeľné popoludnie na ostrove La Grande Jatte je obraz z celej série olejových skíc, ktoré vytvoril počas svojho výletu na preslnenom ostrove na rieke Seine. Ponorte sa do lenivej letnej pohody spoločne so Seuratom a krásne oblečenými Parížanmi a vychutnajte si, ako Vás slniečko hladí lúčmi po tvári.

clanek_005

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh mal široký záber a rozhodne ho nemôžeme limitovať tým, že ho označíme iba ako impresionistu. Avšak k impresionizmu mal rozhodne čo povedať a v mnohom z neho vychádzal. Niektoré jeho obrazy sú ním silne ovplyvnené.

Vincent van Gogh dnes platí za jedného z najgeniálnejších umelcov 20. storočia. Za svojho života však paradoxne predal zrejme iba jeden svoj obraz. Dnes patria jeho obrazy k najdrahším dielam na svete. Tak napríklad Kosatce sa predali za 53,9 milióna dolárov a Portrét doktora Gacheta dokonca za 82,5 milióna dolárov.

Na Zuty.sk však zoženiete van Goghove reprodukcie za veľmi priaznivé ceny. Nie je potrebné chystať rodinné imanie na aukcie ani kupovať predražené a nekvalitné napodobeniny. S nami si vytvoríte vlastnú reprodukciu a pozriete sa do tajov van Goghovho surreálneho sveta a reality. Vyskúšajte si, aké by to bolo maľovať ako preslávený Vincent!

Hviezdna noc

Hviezdna noc patrí medzi van Goghove najznámejšie diela. Ponorte sa do tejto podmanivej maľby plnej nočných svetiel a prazvláštnych tvarov. Nechajte sa uniesť fantáziou a zabudnite na všetko ostatné. A keď obraz dokončíte, zavesíte si ho na čestné miesto. Uvidíte, že sa Vás naň bude každý pýtať a obdivovať, akí ste šikovní.

clanek_006

Súhlasíte s nami, že svet impresionizmu a postimpresionizmu je zaujímavý a vzrušujúci? Objavte s nami svet maliarskych géniov 19. a 20. storočia. Teraz sa ich diela stanú súčasťou vašej domácnosti a budú vám aj vašej rodine robiť každý deň radosť.

Veríme, že si u nás vyberiete. Ak by ste mali akékoľvek otázky, pozrite si sekciu Poradňa. Vypracovali sme pre Vás množstvo textového materiálu aj videonávodov, ktoré Vám pomôžu začať s obrazmi podľa čísel. Nenašli ste odpoveď? Kontaktujte našu zákaznícku podporu na čísle 2 2220 54 78. Alebo nám napíšte e-mail na info@zuty.sk.