Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Medzinárodná noc netopierov

Netopiere sú jediné cicavce, ktoré vedia lietať. Na svete by ste našli viac ako 1400 druhov a z celkového počtu cicavcov na planéte tvoria 20%. Ide o obrovskú skupinu fascinujúcich zvierat, ktoré sú mnohými ľuďmi úplne nepochopené. Spoznajte ich lepšie počas Medzinárodnej noci netopierov a tiež v našom dnešnom článku. A akonáhle sa stanete ich fanúšikmi, nesmie Vám chýbať ich motív z maľovania podľa čísel. Všetko nájdete práve tu.

Medzinárodná noc netopierov

Tento rok na jeseň prebehne už 25. ročník Medzinárodnej noci netopierov. Predtým sa táto udalosť nazývala Európska noc netopierov. Avšak od roku 2012 sa jej zúčastňujú nielen európske, ale aj juhoamerické, africké a ázijské krajiny. Na netopieriu noc tak narazíte napríklad v Južnej Kórei, Libanone alebo Egypte, kde sa netopierom obzvlášť darí. V súčasnosti sa zapája viac ako 40 krajín po celom svete.

Ako asi tušíte, za touto akciou stoja vedci a ochrancovia prírody, ktorí chcú tieto zvieratá priblížiť širokej verejnosti. Väčšina ľudí má totiž z netopierov strach. To ale pramení predovšetkým zo strachu z neznámeho - ruku na srdce, čo vlastne týkajúce sa netopierov všetko viete? Ich povesť je navyše kvôli koronavírusu obzvlášť zjazvená. Pritom úplne neprávom. Osvetová Medzinárodná noc netopierov by to mala napraviť.

Pokiaľ by ste radi prelomili ľady a zoznámili sa s týmto zvieraťom, môžete sa do tejto udalosti zapojiť aj Vy. Na Slovensku sa totiž Medzinárodná noc netopierov usporadúva na viacerých miestach. Nájdite takú lokalitu v blízkosti Vášho bydliska a poodhaľte rúško tajomstva, ktoré netopiere obklopuje. S netopiermi žijeme vo veľmi tesnej blízkosti. Využite príležitosť a spoznajte ich trochu lepšie.

clanek_001

Odborníci Vás zoznámia nielen s ich životom, ale aj vedeckými výskumami a s tým, ako sú prospešní aj pre nás, ľudí. V prípade, že by ste mali záujem, poradia Vám, ako sa zapojiť do ich ochrany. Akcie sa konajú pod záštitou Ministerstva životného prostredia.

Ako vyzerá rok slovenského netopiera

  • Január: Zatiaľ čo my sa s plným žalúdkom moc dobre nevyspíme, u netopierov je to naopak. Celú zimu prespia a silu čerpajú práve z tukových zásob, ktoré si počas teplých mesiacov vytvorili. Všetky ich životné funkcie sa spomalia na minimum. To preto, aby z ich faldíkov telo čerpalo minimum kalórií. Bez procesu hibernácie by neprežili - v zime sa pre nich nenájde nič na jedenie.
  • Február: Ešte stále spí. Ich tukové zásoby už sú ale takmer vyčerpané a niektorí môžu hladovať. Akonáhle to nemôžu vydržať, počkajú na teplejšiu noc a vydajú sa hľadať niečo na jedenie. Záleží na tom, ako je zima dlhá a krutá. A tiež ako veľká bola tuková rezerva.
  • Marec: Časť netopierov začína pozvoľna opúšťať úkryty. Akonáhle sa trochu oteplí, vydávajú sa v noci von a hľadajú potravu. Pokiaľ sa ale počasie skazí a teploty opäť klesnú, zalezú si do skrýše a ešte si trochu pospia.
  • Apríl: V apríli už je väčšina netopierov zobudených. Zimný spánok je oficiálne ukončený. Všetci sú ale vyhladnutí a zoslabnutí. Preto skoro každú noc trávia vonku a lovia. Často striedajú úkryty, sťahujú sa a hľadajú miesto, kde je pre nich najviac jedla. Niekedy sa v apríli náhle ochladí. To si netopiere zase zalezú a počkajú, až sa oteplí. Počas chladu nevystrčia zo skrýše ani špičku nosa.
  • Máj: V máji sú netopiere k videniu na veľa miestach. Kŕmenie ale nie je všetko, čo ich zaujíma. Samičky sa totiž začínajú obzerať po vhodných miestach, kde by mohli vychovávať mláďatá. Združujú sa s ostatnými samičkami do kolónií a spoločne si pripravujú miesto, kde porodia mladé. Najčastejšie sa usadzujú na stromoch alebo v starých opustených budovách. Samce žijú oddelene. Niektorí volia samotársky život, iní sa takisto združujú v kolóniách.
  • Jún: V júni sa rodia mláďatá. Netopieria mamička má zvyčajne len jedno mláďa. Taký malý netopier je pekný drobec - je veľký len niečo okolo centimetra a pol. Je celý pokrytý hebkou a tenkou sivou kožušinou. Živí sa materským mliekom. Matky v tomto období preto potrebujú uloviť obrovské množstvo hmyzu. Starajú sa totiž nielen o seba, ale aj o mláďa.
  • Júl: Matky stále dojčia mladých. Tí už ale nie sú žiadni drobci. Netopiere rastú neuveriteľne rýchlym tempom. A tak už je väčšina netopierých mláďat pomerne veľká. Okolo troch týždňov veku sa učia lietať. Ak ste teda niekedy našli malého netopiera na zemi, pravdepodobne s lietaním ešte len začínal a ešte mu to veľmi nešlo.
  • August: Mláďatá majú šesť týždňov. Najvyšší čas na to, aby sa naučili loviť a prestali piť mlieko. Začínajú chytať hmyz a pomaly sa osamostatňujú. Práve včas - materské kolónie sa totiž rozpúšťajú. Splnili svoj účel a nie sú už dlhšie potrebné. Dospelé netopiere sa obzerajú po mieste na párenie a vhodnom náprotivku.

clanek_002

  • September: Obdobie párenia začína. Samci sa snažia nalákať samičky všetkými možnými prostriedkami. To ale nie je to jediné, čo je teraz pre netopiere dôležité. Musia už myslieť na zimu a na to, ako ju prežijú. Preto si začínajú budovať tukové zásoby.
  • Október: Párenie je v plnom prúde. Rovnako ako zháňanie potravy a vytváranie tukových zásob. Tie budú pre nadchádzajúce mesiace absolútne kľúčové. Je to otázka života a smrti. Ak by netopier nedokázal pred zimou dostatočne pribrať, zahynul by. Začínajú prvé chladné noci, počas ktorých nie sú aktívne. Vtedy stuhnú a oddávajú sa odpočinku.
  • November: Noci, kedy netopiere pospávajú, pribúda. Už toľko nelietajú von. Niektorí začínajú so zimným spánkom a šetrí si energiu, aby im neskôr nechýbala. Navyše, potravy už v novembri nie je toľko, a tak nemá cenu plytvať silami.
  • December: V decembri už každý netopier hibernuje. Najradšej zimujú v jaskyniach, ale aj vo veľkých stromoch alebo opustených budovách, kde ich nikto nebude rušiť. Prezimujú buď sami alebo v skupinách.

Netopiere vo svete aj u nás

Na svete existuje viac ako 1400 druhov netopierov. Predpokladá sa, že veľa ich ešte čaká na objavenie. Najväčšie netopiere majú rozpätie krídel až 2 metre! Sú veľkí ako malý pes a vážia okolo 1,5 kg. Tento druh sa volá kaloň malajský. Ich opakom je tzv. netopier najmenší. Tí by sa Vám vošli na špičku prsta, tak drobní sú.

Čo taký netopier vlastne je? Tí v Európe nie sú tak veľkí a sú prevažne hmyzožravci. Ale inde na svete by ste našli aj hladnejšie krky a mlsnějšie jazýčky, ktorým chutí napríklad ovocie, nektár z kvetov a peľ. Iní zase hodujú na žabách a rybách.

clanek_003

Najčastejšie lovia pomocou echolokácie - vzdialenosť koristi určia pomocou zvuku. Netopiere totiž vydávajú zvuk, ktorý my, ľudia, ani nepočujeme. Ten sa odrazí od všetkého, čo je v ich okolí. Podľa toho spoznajú, či ide o potravu, alebo im v ceste stojí prekážka, do ktorej by mohli v lete naraziť. Na obdobnom princípe funguje sonar, ktorý používajú ponorky. Nie všetci však echolokáciu využívajú. Niektorí netopiere hľadajú potravu pomocou čuchu a zraku.

Slovenské netopiere sú mierumilovné, živia sa výhradne hmyzom a pavúkmi. Počas noci ich zjedia až 1/3 svojej váhy. Vďaka tomu sú veľmi prospešní - konzumujú totiž komáre, pakomáre a ďalší nepríjemný hmyz.

Radi sídlia v jaskyniach, ale aj v starých štôlňach a budovách. V posledných rokoch začali stavať úkryty aj v panelových domoch (napr. v štrbinách medzi panelmi). Hľadajú teplo a úkryt pred predátormi. Ak na ne narazíte, nevyháňajte ich. Väčšina mýtov, ktorá o nich kolujú, sú totiž nepravdivé.

Nebojte sa netopierov - tieto mýty sú holé nezmysly

  • Netopiere pijú krv: Lož. Netopiere na Slovensku určite krv nepijú. Krvou cicavcov sa živí iba upír obyčajný a ten žije v Strednej a Južnej Amerike.
  • Prehryzú sa do bytu cez stenu: Nič také nerobia. Vyhľadávajú už hotové štrbinky, ktoré by mohli využiť ako úkryt pred nebezpečenstvom a chladom. Do steny by sa navyše ani prehrýzť nedokázali.
  • Sú plní parazitov: To tiež nie je pravda. Môžu však prenášať besnotu a tak na ne nikdy nesiahajte holými rukami.
  • Lietajú ľuďom do vlasov: Túto scénu často vídame vo filmoch. V reálnom živote sa to ale nestane. Netopier totiž používa echolokáciu a stráži si, kam letí. Do vlasov sa Vám preto určite nezamotá.

clanek_004

Zaujímavosti o netopieroch

  • Patria medzi najrýchlejšie cicavce na zemi. Brazílske netopiere dokážu letieť až 160 km za hodinu. Pre porovnanie, gepard dokáže bežať rýchlosťou len 130 km za hodinu.
  • Najväčší európsky netopier žije v Bielorusku. Volá sa netopier obrovský a v lete dokáže chytiť a zabiť vtáka. Rozpätie ich krídel je pol metra.
  • Nie všetky netopiere lovia v noci. Niektorí sú aktívne cez deň. Predovšetkým tí, ktorí sa živia rastlinami.
  • Trus netopierov je najžiadanejšie hnojivo na svete. Hovorí sa mu guáno.
  • V Číne je netopier považovaný za posvätného a nosí šťastie. Napriek tomu ho Číňania jedia a predávajú na čiernom trhu.
  • Netopiere žijú úplne všade. Nenašli by ste ich len na Arktíde, Antarktíde a tiež na odľahlých ostrovoch v Oceánii.
  • Najviac netopierov by ste našli v Strednej a Južnej Amerike, kde žije takmer tretina svetovej populácie netopierov.

Nebezpečenstvo pre netopiere

Najväčším nebezpečenstvom pre netopiere je človek. Ničíme prírodné miesta, ktoré využívali ako úkryty. Berieme im zdroje potravy. Netopiere sú tak nútení hľadať potravu a obydlia stále bližšie a bližšie človeku. Nerobia to dobrovoľne. Nič iné im nezostáva.

V našom záujme je tento proces zastaviť. Divoké zvieratá by nemali žiť bok po boku s ľuďmi. Nie je to dobré ani pre jednu stranu. Netopiere, rovnako ako iné divé zvieratá, majú v sebe baktérie a vírusy, ktoré sa môžu preniesť na človeka. Ich zabíjaním sa nič nevyrieši. Potrebujú len vlastný priestor k životu.

clanek_005

Okrem cieleného lovu ich ohrozujú chemikálie v budovách, útoky mačiek, ale aj svetla na cestách, ktoré ich oslepujú, veterné mlyny, dokonca aj mucholapky na povalách. Netopier je užitočné a mierumilovné zviera, ktoré si zaslúži svoje miesto na Zemi.

Darček pre fanúšikov netopierov

Ak máte radi netopiere, máme pre Vás tip na milý motív z našej ponuky na e-shope maľovanie podľa čísel. Vymaľujte si obraz v hravých farbách s dvoma netopiermi. Môžete ním urobiť radosť sebe alebo deťom.

clanek_006

A ak by ste mali záujem, v našej ponuke nájdete aj ďalšie motívy divokých zvierat od majestátnych levov cez múdre slony až po bezstarostné korytnačky v oceáne. Vystavte si doma zvieratá a vnesiete do Vašej domácnosti dobrú náladu a hravosť!