Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Čo s obrazmi po namaľovaní? Vytvorte si doma jedinečnú galériu

Hovorí sa, že cesta je mnohokrát dôležitejšia ako cieľ a u kreatívnych koníčkov to platí dvojnásobne - práve čas strávený tvorením prináša vytúženú relaxáciu. Aj napriek tomu sa však cieľová rovinka musí raz dostaviť a s ňou aj rozhodovanie čo urobiť s výsledkom. A to bohužiaľ môže byť frustrujúce. Ak si totiž kreatívne hobby doprajete pravidelne, skôr či neskôr sa Vám začnú kopiť výsledné výtvory a to najmä v šuplíkoch, skriniach, pivnici alebo na povale. A pretože o zaprášené umelecké diela stojí málokto, môže sa tak stať, že sa obľúbenej kreatívnej činnosti radšej prestanete venovať. Ako sa tomu u maľovanie podľa čísel vyhnúť? Čo robiť s hotovými obrazmi, aby ste ich len nehromadili niekde v kúte?

miniatura_FB

Dychberúca domáca galéria obrazov od našej zákazníčky

Inšpirovať sa môžeme u našej zákazníčky. Pozrite sa, ako si šikovne ozdobila svoj domov. Hoci tento rok oslavuje už 75. narodeniny, pýši sa doma naozaj veľkou zbierkou ZUTY obrazov. Napriek tomu pre každý z nich dokázala nájsť to správne miesto tak, aby izba pôsobila decentne a nepreplnene.

Ako to všetko začalo? Pomerne nevinne ju k maľovaniu priviedla jej vnučka. Nenašla si na obrazy voľnú chvíľu a tak dva prenechala babke, aby si maľovanie podľa čísel vyskúšala. Chcela, aby si naplnila čas nejakou príjemnou činnosťou a tiež ju zaujímalo, či vo všetkých tých farebných odtieňoch, štetcoch a číslach nájde podobné zaľúbenie. A nestačila sa čudovať.

Babička obrazy namaľovala doslova jedným dychom a pri ďalšej návšteve vnučku prosila o objednanie nových. Nová vášeň sa zrodila. Ako sama seniorka hovorí: "Maľovanie podľa čísel ma veľmi baví. Posledný polrok vo voľnom čase nič iné nerobím, miesto pozerania na televíziu sa venujem len tomuto. Nielen cez deň ale aj večer. Asi 20 rokov späť som vyšívala obrazy, ale toto ma baví viac. Aj keď je to veľmi dôsledná práca."

clanek_001

Ani ťažšie obrazce a menšie políčka seniorku neodradia. Kľúčový je pre ňu pri výbere daný motív a či ju niečím zaujme. S usilovnosťou sa potom púšťa do vyfarbovania jemných detailov a trpezlivo postupuje až do finálnych ťahov. O tom, že aj vo vyššom veku nie je maľovanie podľa čísel žiadnym problémom, svedčí 11 hotových obrazov. K nim sa už čoskoro pripojí ďalších 5, ktoré na ňu zatiaľ čakajú nedočkavo v krabici. "Určite by som to odporučila nielen mladším ľuďom, ale aj starším dôchodcom. Zvládne to každý, len mať trpezlivosť, "dodáva.

Z tohto príbehu vyplýva naša základná rada - Buďte pripravení vopred! Naplánujte si najlepšie už pri objednávke, na ktorej stene či mieste v dome by ste si mohli urobiť obrazovú galériu. A to aj vtedy, keď si objednávate ešte len svoj prvý obraz. Ako na ňu si prezradíme ďalej v tomto článku.

Prečo sú kreatívne záujmy dôležité

Našu zákazníčku maľovanie podľa čísel uhranulo natoľko, že ho vymenila aj za sledovanie televízie. Taká kreatívna činnosť je mimoriadne dôležitým aspektom v živote každého z nás a to najmä pretože:

  • posilňuje sebavedomie a sebareflexiu,
  • pomáha bojovať proti vnútorným strachom a pri riešení ťažkých situácií,
  • má pozitívny vplyv na sociálne schopnosti
  • a podporuje intelektuálny vývoj.

Či už sa teda rozhodnete pre akúkoľvek tvorivú činnosť, môžete si byť istí, že váš život obohatí a posunie správnym smerom.

Maľovanie podľa čísel pomáha budovať kreativitu

Lenže ja nemám talent. Táto čarovná veta je častým úhybným manévrom, keď sa nám do tvorivej činnosti skrátka nechce. Možno Vás ale prekvapí, že je to tiež lož - talent máme všetci. Tým samozrejme nehovoríme, že v každom z Vás je skrytý Picasso. Tvorivosť ako taká je však vrodená a je len na Vás, do akej miery ju rozviniete. Funguje totiž ako sval. Pokiaľ ju budete dennodenne trénovať a používať, pocítite jej pozitívny vplyv.

Perfektným kreatívnym začiatkom je práve maľovanie podľa čísel. Hoci je jeho podstatou púhe vyfarbovanie podľa šablóny, pomôže Vám naštartovať dôležité vlastnosti, ktoré sú pre ďalší rozvoj kreativity kľúčové. Bola by totiž chyba, keby ste sa sústredili iba na rozvoj fantázie a nápadov. Tie nestačia. Potrebujete tiež budovať svedomitosť, vnútornú motiváciu a sebadôveru. A s tým Vám maľovanie podľa čísel skvele pomôže.

Maľovanie podľa čísel je špeciálnou technikou maľovania, pri ktorej vyfarbujete predtlačené a očíslované políčka na plátne. Znie to príliš jednoducho? Nebojte sa, o zábavu budete mať postarané na niekoľko dní až týždňov. Predtlačené motívy majú totiž niekoľko stupňov náročnosti a je len na Vás, na ako miniatúrne políčka máte odvahu. Okrem širokej ponuky motívov si môžete nechať vyrobiť tiež obraz podľa vlastnej fotografie, ktorý doslova vykreslí Vašu spomienku do detailu.

Je asi jasné, že tento štýl maľovania nerozvinie Vašu fantáziu, snáď jedine v prípade, že budete vyfarbovať políčka nehľadiac na číslovanie. Má však oveľa dôležitejšie funkciu. Pomôže Vám rozvinúť starostlivosť a trpezlivosť, posilniť koncentráciu a koordináciu a zvýšiť sebavedomie. Vďaka týmto dôležitým vlastnostiam bude pre Vás jednoduchšie uplatniť v bežnom živote kreatívne myslenie. Pretože chaotická, náhodná a neriadená kreativita Vás nikam neposunie. Koniec koncov dobrý nápad nestačí, musíte kvôli nemu tiež vstať z gauča.

clanek_002

Maľovanie podľa čísel je však presne tým kreatívnym koníčkom, u ktorého skôr či neskôr začnete riešiť dilemu - kam s tým? Maľujete predsa len väčšie obrazy, ktoré nie sú príliš skladné, a ak ich budete náhodne vešať na stenu, zaistíte si skôr chaotický bytový dizajn. Ako si teda užiť toto hobby bez nepríjemného riešenia, čo robiť s výsledkom?

Ako si vytvoriť doma obrazovú galériu

Maľovanie podľa čísel je naozaj návykové, je teda dobré myslieť aj do budúcnosti. Čo si ale presne predstaviť pod obrazovou galériou? Ako vešať či stavať obrazy, aby vyzerali esteticky? Spôsobov existuje hneď niekoľko, pri výbere záleží najmä na Vašich preferenciách a samozrejme priestorových možnostiach.

Jedna veľkosť rámu v pravidelnej rade

Základnou a zrejme najľahšou možnosťou je poskladanie obrazov do pravidelnej série. Pokiaľ máte obrazy v rovnakej veľkosti, je ich zarovnávanie veľmi jednoduché - stačí, keď ich zavesíte v jednej rovine a s pravidelnými medzerami. Môžete samozrejme pokračovať v niekoľkých radoch. Takéto usporiadanie vyzerá veľmi dobre nad sedacou súpravou, prípadne na chodbe, kde môžete obrazmi zaplniť až celú stenu.

clnaek_003

Rôzne veľkosti rámu v pravidelnej rade

Nechcete sa viazať na jedinú veľkosť? Nevadí! Obrazy môžete v rovnakom duchu usporiadať aj v prípade, že majú rozdielne rozmery. Pamätajte si iba pravidlo, že by ste mali obrazy zarovnávať do jednej línie. To znamená zavesiť napríklad vedľa veľkého obrazu v rovine dva rady menších obrazov. Snažte sa najmä o to, aby výsledná galéria vytvorila jeden veľký a pravidelný štvorcový či obdĺžnikový útvar.

clanek_004

Stredové usporiadanie

Obrazy však nemusíte stavať iba do štvorcov a obdĺžnikov, veľmi peknou variantou je tiež stredové usporiadanie. Pri ňom by ste však mali mať rovnaké rozmery obrazov, prípadne aspoň párny počet obrazov v rovnakých rozmeroch (napríklad 2 kusy 30x40 cm, 4 kusy 40x50 cm atď.). Prvý obraz, teda stredobod tohto usporiadania, umiestnite najlepšie do úrovne očí. Ak si nie ste istí, v akej výške táto úroveň je, použite jednoduchú pomôcku - spočítajte polovicu výšky obrazu s 1,45 m od podlahy. K tomuto stredu postupne pridávajte zo všetkých strán ďalšie obrazy, pričom dodržujte veľkostnú symetriu a rovnaké medzery.

clanek_005

Police na obrázky

Nechce sa Vám vŕtať každý obraz na stenu? Potom pre vás máme skvelú alternatívu. Kúpte si špeciálne obrazové poličky (zoženiete ich napríklad v IKEA), ktoré sú vďaka zarážke vzadu i vpredu špeciálne uspôsobené na pokladanie obrazov, bez toho aby ste sa museli obávať ich pádu. Vedľa obrazov môžete na policu umiestniť tiež knižky, kvety a ďalšie predmety, ktoré ich vhodne dizajnovo doplnia. Poličku na obrázky nemusíte vešať iba samostatne. Môžete ju obklopiť ďalšími policami, alebo dokonca niekoľkých zavesenými obrazmi. Snažte sa však opäť dodržať určitú symetriu.

clanek_006

Opreté obrazy

Ďalšou možnosťou, pri ktorej nemusíte obrazy vešať, je samotné ich opretie o stenu. Takto ich môžete umiestniť na akúkoľvek komodu, prípadne ich oprieť o stenu priamo na zemi. Nebojte sa kombinovať aj viac obrazov rôzneho rozmeru, ktoré sa mierne prekrývajú. Tento spôsob je najmä vhodný pre obrazy väčších rozmerov.

clanek_007

TIP od Zuty: Ako sa hovorí - dvakrát meraj, raz rež. Ak nechcete riskovať zbytočné diery v stene, vyskúšajte si výšku a usporiadanie obrazov ešte pred samotným vŕtaním. Nastrihajte si baliaci papier v rozmeroch obrazov a pomocou lepiacej pásky si ich pripevnite na stene. Akonáhle budete spokojní s týmto pomyselným usporiadaním, môžete sa pustiť do toho reálneho. Tento jednoduchý trik Vám ušetrí nervy, čas i stenu.

Výhody obrazov od Zuty

Na záver si ešte pripomeňme, prečo sú práve obrazy od Zuty skvelou voľbou, ak si chcete urobiť obrazovú galériu:

  1. Každé plátno s predtlačeným motívom môžete zakúpiť už vypnuté na ráme. To Vám značne uľahčí prácu, či už budete chcieť obraz zavesiť, postaviť na poličku, alebo len oprieť o stenu.
  2. Na Zuty môžete ľahko vyberať obrazy podľa rozmerov. Môžete tak jednoducho obrazy kombinovať, bez toho aby ste sa museli báť, že Vám pri vešaní nebudú k sebe sedieť.
  3. So Zuty si môžete namaľovať aj obraz podľa vlastnej predlohy. Vaša obrazová galéria tak môže byť tvorená z osobných fotografií.
  4. Nesedí Vám obraz svojou farebnosťou do Vašej galérie? Zuty ponúka jedinečnú službu - zmenu farieb u daného motívu.