Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Najčastejšie chyby, ktoré robia začiatočníci v maľovaní podľa čísel

Udržiavanie čistých štetcov pri maľovaní podľa čísel je samozrejmosťou. Rovnako ako čistenie štetcov pred výmenou farieb. Alebo začať so svetlými farbami a skončiť s tmavými.

Ak už nejakú dobu maľujete podľa čísel, potom sa všetky tieto body zdajú byť samozrejmosťou. Ak ale ešte len začínate, pravdepodobne budete potrebovať nejakého sprievodcu maľovaním podľa čísel, ktorý Vám pomôže vyhnúť sa tým najčastejším chybám.

Chyba 1: Nákup lacnej sady pre maľovanie podľa čísel

Kúpiť lacnejšie, to je skoro národný šport. Originálne sady podľa čísel ale berú lacným náhradám vietor z plachiet. Sú dobre zabalené, obsahujú len najkvalitnejšie farby a dodávajú sa s kvalitnými nástrojmi.

Lacné sady sú naopak synonymom pre smútok na plátne – nekvalitné štetce, chýbajúce farby a zle vybrané farby. To sú všetko veci, ktorým sa chcete za každú cenu vyhnúť.

Inak povedané, lacné sady naozaj nestoja za to! Plátno je behom prepravy obvykle zložené, čo vytvára najrôznejšie zlomy. Bez ohľadu na to, koľkokrát to vyžehlíte, niekto vo Vašom obraze uvidí záhyby. Nekvalitné štetce sa roztiahnu, maľujú neostrými okrajmi a na plátne ostanú šmuhy.

Neskúšajte ani začať s lacnými farbami. Prečo?

  • Ich zlé krycie schopnosti spôsobia, že čísla budú presvitať cez farbu.
  • Je tu vždy možnosť, že Vám dôjde farba pred dokončením maľovania. Ešte horšie je, že sada môže prísť s chýbajúcimi farbami. Preto je lepšie používať originálne sady pre maľovanie podľa čísel.

Tip odborníka: Ak máte podozrenie, že pracujete s nekvalitnými farbami, zakryte čísla pred maľovaním bielou farbou alebo bielou ceruzkou. Tým zaistíte, že čísla nebudú presvitať.

Chyba 2: Ignorovanie Vášho pohodlia

Maľovanie podľa čísel je úžasne príjemné a zábavné. Preto sa často pristihnete, že premýšľate o maľbe viac než o svojom pohodlí. V ideálnom prípade by Vaše pohodlie malo byť na prvom mieste. Len keď sa cítite príjemne a útulne, môžete vyprodukovať skvelé umenie.

Začnite teda hľadaním pohodlnej a dobre osvetlenej miestnosti, v ktorej budete maľovať. Mali by ste byť schopný jasne vidieť každé číslo a tvar (na plátne). Inak by ste mohli na obraz namaľovať nesprávnu farbu.

V prípade, že je design veľmi podrobný, je pravdepodobné, že bude obsahovať malé plôšky na maľovanie. V tomto prípade možno budete potrebovať lampu a lupu. Alebo priamo osvetlenú lupu na stojančeku.

Keď už hovoríme o Vašom pohodlí, uistite sa, že máte pohodlný pracovný povrch. Dobrý je pracovný stôl alebo pult. Môžete tiež zvážiť použitie stojanu, obzvlášť ak máte plátno už zarámované. Týmto spôsobom budete striedať sedenie a státie.

Chyba 3: Použitie preplneného pracovného priestoru

Udržovanie čistoty pracovného priestoru je rovnako dôležité ako udržovanie čistoty štetcov. Sú pre to dva dôvody:

  • Najprv chcete vyčistiť priestor od všetkého, čo by sa mohlo zašpiniť alebo namočiť. Ak Vám povie mnoho maliarov, farba pozná spôsob, ako sa dostať na všetko okrem plátna. Z tohto dôvodu tiež môžete chrániť pracovný priestor starými novinami.
  • Za druhé, rušivý priestor pôsobí… no… rušivo. Upratané pracovisko Vám pomôže sústrediť sa na svoje maľby podľa čísel viac než čokoľvek iné.

Chyba 4: Nepodarilo sa urobiť referenčný snímok

Než začnete maľovať, vytiahnite telefón a urobte niekoľko fotiek prázdneho očíslovaného plátna. Prečo? Lebo budete potrebovať stály referenčný obrázok pre prípad rozliatia alebo pretiahnutia farby a zakrytia čísel.

Okrem toho môžete priblížiť obrázok a zobraziť naozaj malé tvary a čísla na plátne. Niektoré sady sa dodávajú s miniatúrnou verziou plátna pre referenciu. Pri maľovaní podľa čísel však nikdy nemôžete mať príliš veľa spôsobov zálohovania pôvodného plátna.

Chyba 5: Neprečítanie príručky s pokynmi

Všetky najlepšie sady pre maľovanie podľa čísel pre dospelých a deti majú mimo iného aj príručku s pokynmi. Prečítajte si ju pozorne, než začnete maľovať.

Tu získate všetky dôležité informácie. Výrobca napríklad určí, že pokiaľ uvidíte nečíslovaný tvar, znamená to, že by ste tam nemali maľovať. Alebo ak máte dve čísla v jednom tvare, znamená to, že by ste mali namiešať odtieň z dvoch farieb, ktoré týmto číslam zodpovedajú.

Chyba 6: Začatie maľby zdola

Jedným z hlavných pravidiel pri maľovaní podľa čísel je začať zhora a skončiť dole. Presnejšie povedané, začnite z pravého horného rohu, ak ste ľavák, alebo z ľavého horného rohu, a maľujete pravou rukou. Prečo?

Lebo takto nebudete plátno rozmazávať. Naopak, ak začnete zospodu, môže sa Vaša ruka alebo rukáv dotknúť mokrej farby, ktorá je už na plátne, keď sa sústredíte na horné miesta. Celý obraz tým spoľahlivo zničíte.

Chyba 7: Zahájenie maľby svetlými farbami

Konvenčným spôsobom maľby olejom alebo akrylom je začať s tmavými farbami a prejsť k svetlým. Akvarel si naopak vyžaduje, aby ste robili opak; t.j. pohyb zo svetla do tmy.

V maľovaní podľa čísel sa používajú väčšinou akrylové farby, teda existuje len jeden princíp: začať s tmavými farbami a skončiť so svetlými. Ale držte sa toho, aj keď používate olejové alebo akvarelové farby.

Je to preto, že tmavé farby sú obvykle súčasťou pozadia. Ich prvé maľovanie Vám teda nie len poskytne predstavu o tom, ako bude obraz vyzerať, ale aj Vás naučí niečo o farebnej kompozícii.

Chyba 8: Používanie nevypratých štetcov (udržujte štetce čisté)

Maľovanie podľa čísel spočíva v tom, že farba veľmi rýchlo zasychá, obzvlášť ak je to akrylová alebo akvarelová farba. A keď sa to stane, zaschne aj na maliarskom štetci. Riešenie? Udržujte štetce vždy čisté. Pri zmene farby ich vždy poriadne vyperte vo vode. Samozrejme, že aj pri výmene štetcov a po skončení práce.

Udržovanie čistých štetcov zabráni ich zatvrdnutiu. Okrem toho nebudete omylom miešať farby pri namáčaní štetca z jednej nádoby na farbu druhej.

Chyba 9: Používanie papierových utierok k čisteniu štetcov

Udržovanie čistoty štetcov je teda dôležitou súčasťou procesu maľovania podľa čísel. Ale ako to robiť? Rozhodne nie s papierovými utierkami.

Síce môžu robiť slušnú prácu a udržovať čistotu štetcov po určitú dobu, ale papierové utierky sa rýchlo opotrebúvajú. Stačia tak na jedno alebo dve utrenia štetca a sú rozmočené. Kúsky papieru tiež môžu zostať na štetci a dostať sa aj do maľby.

Naproti tomu kus látky vydrží dlhšie a odvedie vynikajúcu prácu. Jednoducho namočte štetec do vody a potom ho dôkladne osušte handrou. Ako ste už pravdepodobne uhádli, pre túto časť práce budete potrebovať malú misku alebo pohár s vodou.

Prípadne môžete handru udržovať neustále vlhkú, aby ste štetec nedávali vždy do vody. Je to jednoduchší spôsob, ako udržovať štetce čisté bez toho, aby ste zničili všetky papierové utierky.

Chyba 10: Použitie jedného štetca pre veľké aj malé tvary

Vaša typická maľba na plátne s číslami bude mať na maľovanie veľké aj malé tvary. Z tohto dôvodu možno budete potrebovať jeden štetec pre veľké tvary a iný štetec pre malé tvary.

Je to preto, že veľké štetce (tie, ktoré sú určené pre veľké tvary), často zasahujú mimo hraníc malých tvarov. Vo konečnom dôsledku majú tendenciu kompromitovať vzhľad vašej finálnej maľby.

Radšej než podstupovať toto zbytočné riziko, zvážte použitie malého, stredného a veľkého štetca pre malé, stredné a veľké tvary, ktoré Vám tiež poskytnú správnu ostrosť, presnosť a mäkkosť.

Chyba 11: Nemáte vlastnú sadu štetcov

Aj keď ste začiatočník, mali by ste vždy mať ďalšie štetce, ktoré nie sú priamo súčasťou dodanej sady pre maľovanie podľa čísel. Pre niekoho by štetce, ktoré sú súčasťou sady, mohli byť nedostačujúce.

Ešte lepšie sa budete cítiť s vlastnými štetcami, s ktorými ste už niekedy pracovali. Je to preto, že ich poznáte, čo znamená lepšiu kontrolu.

Tip odborníka: Pre extrémne malé priestory použite špáradlo, ak nemôžete nájsť vhodný štetec.

Chyba 12: Nechanie veka farby otvorené

Ak nádobu s farbou momentálne nepoužívate, je zatvorenie nádoby s farbou spolu s udržovaním čistého a suchého štetca ten najdôležitejší tip, ktorý si musíte zapamätať. Rovnako ako akvarel, akrylová farba veľmi rýchlo vysychá, keď veko ostane otvorené. Oleju to môže nejakú dobu trvať, ale tiež zaschne.

Ak teda nádoby na farby nepoužívate, zatvorte ich. Až budete s umeleckým dielom hotový, uložte si prípadné zvyšné farby pre budúcnosť. Len zatvorte nádoby a odložte ich na bezpečné miesto. Možno totiž budete musieť vykonať nejaké úpravy obrazu alebo prípadne použiť farby pre iný projekt.

Tip odborníka: Ak Vaša akrylová alebo akvarelová farba vyschne, pridajte do kelímku trochu teplej vody, aby ste ju obnovili. Na olejové farby použite riedidlo na olej ako napríklad terpentín.

Chyba 13: Používanie príliš veľkého množstva farby

Nepoužívajte príliš veľa farby, pretože plátno nemusí absorbovať všetok prebytok. V dôsledku toho ostane farba dlhšie mokrá, a to nechcete.

Keď farba zaschne, zabráni to nie len rozmazaniu, ale tiež rýchlejšie dokončíte maľbu. Preto používajte každú farbu dosť šetrne.

Profesionálny tip: Špičku kefky navlhčite vodou, než ju namočíte do farby. Tá potom naberie menej farby.

Chyba 15: Ochromujúci strach z chýb

Pri tvorbe umenia môžete robiť chyby. S ohľadom na našu tému to znie ironicky, že?

Chyby Vám však pomôžu učiť sa, experimentovať a zistiť, čo funguje a čo nie. Ešte dôležitejšie je, že chyby sa v maľovaní podľa čísel dajú jednoducho opraviť. A preto by ste nemali prepadať panike, keď si nejakú chybu skúsite vyrobiť.

Namaľovali ste na tvar nesprávnu farbu? Počkajte, až zaschne, a potom túto farbu prekryte správnou farbou. Ak stále vidíte podkladovú farbu, počkajte, až tvar celkom zaschne, a potom pridajte druhú vrstvu správnej farby.

Chyba 16: Strach z experimentovania

Ak hovoríme o strachu, nebojte sa experimentovať. Experimentovanie má rovnako dobrý účinok ako chyby; t.j. pomôže Vám naučiť sa a pochopiť kľúčové pojmy skutočnej maľby.

Podstata rovnováhy, kontrastu, harmónie, proporcií, merítka a opakovania – to všetko sú princípy skutočného maliarstva – získate ich len jednoduchým hraním sa s projektom maľovania podľa čísel.

Napríklad môžete nakresliť tenký obrys tmavšej farby okolo tvaru, aby ste získali bohatšiu hĺbku. Ak je tvar povedzme modrý, môžete ho obtiahnuť odtieňom čiernej, aby ste získali väčšiu hĺbku. Tieto jemné „lekcie“ sú dôvodom, prečo je maľovaní podľa čísel jednou z najlepších brán ku skutočnému maliarstvu.

Chyba 17: Vyhorenie

Dokončenie Sixtínskej kaplnky trvalo Michelangelovi 4 roky. Rovnako ako Leonardo da Vinci s Monou Lisou – zhruba 4 roky. Van Goghovi trvalo 12 mesiacov, než namaľoval Hviezdnu noc, zatiaľ čo Picasso strávil 3 týždne prácou na Guernici.

Ak nás história niečo naučila, je to to, že je treba dať dobrému umeniu nejakú dobu. Ak sa teda cítite unavený, dajte si pauzu, dajte si kávu, pospite si, choďte von a potom pokračujte, keď sa cítite svieži. Kľudne prácu prerušte i na pár dní.

Ale čo je najdôležitejšie, užite si to! Všetkých 17 tipov na maľovanie podľa čísel nie je zďaleka tak dôležitých ako zábava. Konečné umelecké dielo si zamilujete oveľa viac, ak Vás táto úžasná umelecká forma poteší.