Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Oslávte Medzinárodný deň zvierat s maľovaním podľa čísel

Medzinárodný deň zvierat je skvelou príležitosťou, ako si užiť deň s rodinou. Keďže tento rok 4. október pripadá na pondelok, väčšina akcií sa bude organizovať už o deň skôr. Zapojte sa aj Vy a urobte si radosť. A ak nemáte čas, zvierací deň môžete osláviť aj doma. Napríklad zvieracím kvízom, maľovaním podľa čísel alebo zábavnými hrami so zvieracou tematikou. Tie najlepšie tipy nájdete v našom článku.

clanek_001

Ako vznikol Medzinárodný deň zvierat

Medzinárodný deň zvierat sa oslavuje na počesť svätého Františka z Assisi. Oslavy pripadajú na rovnaký deň, kedy sa pripomína smrť tohto svätca a kedy majú sviatok všetci Františkovia, teda 4. októbra. Svätý František, občianskym menom Giovanni Battista Bernardone, bol zakladateľ rádu žobravých mníchov františkánov. Preslávil oddanosťou nielen k ľuďom, ale aj k zvieratám.

František bol citlivá duša. Nebol spokojný so stavom cirkvi, ktorá sa topila v blahobyte, zatiaľ čo jej ovečky trpeli. Hoci mal ako synček bohatého kupca budúcnosť zaistenú, majetok rozdal. Začal pomáhať menej šťastným a slabým a presadzovať absolútnu chudobu cirkvi. Oteckovi sa to samozrejme nepáčilo a tak Františka vydedil.

Neskôr mu pápež povolil založiť mníšsky spolok, ktorý združoval ľudí podobného razenia. Ich hlavným poslaním bolo kázať v mestách a pripomínať ľuďom, aby žili v súlade s Bohom. Za svoje zásluhy a zázraky, ktoré vykonal, bol neskôr svätorečený.

clanek_002

Na Františka sa pamätá nielen ako na horlivého obrancu viery a ľudomila. Je tiež patrónom zvierat a prírody. Často sa totiž uchyľoval do ústrania a býval medzi zvieratami, s ktorými dokonca podľa legendy vedel hovoriť. Kázal im evanjelium a lesná zver mu chodila načúvať. Úžitkové zvieratá v mestách zase chránil pred krutosťou ich majiteľov, ktorým dohováral, že aj ich štvornohí pomocníci sú božie stvorenia. Legenda dokonca hovorí, že presvedčil vlka, aby nežral stáda oviec v okolí Assisi.

Prečo sa oslavuje Medzinárodný deň zvierat

Svätý František o zvieratách hovoril ako o svojich bratoch a sestrách, teda rovnako ako o ľuďoch. Veril, že si zaslúžia ochranu a dobré zaobchádzanie. V tomto duchu sa nesie aj Medzinárodný deň zvierat. Je tu s nami už takmer 100 rokov, prvýkrát sa slávil v Berlíne v roku 1925.

Vtedy ho zorganizoval nemecký ochranca zvierat Heinrich Zimmermann a zúčastnilo sa ho takmer 5000 ľudí. Vďaka Zimmermannovi sa tento deň dostal dokonca aj do svetového kalendára významných dní - bol tak neúnavným propagátorom, až sa lokálna oslava stala globálnou záležitosťou. Svetoví ekológovia sa zhodli, že tento deň by mal pripadnúť práve na oslavy svätého Františka, prvého známeho európskeho ochrancu zvierat.

Medzinárodný deň zvierat oslavujeme preto, aby sme si pamatovali na náš záväzok voči zvieratám. Sú to naši pomocníci a priatelia. Aj divé zvieratá si zaslúžia rešpekt, majú rovnaké právo na život ako ľudia. Tento deň nám pripomína, že by sme ich nemali brať ako nástroja či veci, ale ako živé bytosti.

Ako sa oslavuje Medzinárodný deň zvierat v našej republike

Medzinárodný deň zvierat využívajú predovšetkým rôzne organizácie a hnutia. Usporadúvajú sa udalosti, konferencie, prezentácie a stretnutia, v ktorých zoznamujú širokú verejnosť s dôležitosťou ochrany zvierat a prírody. Aj na Slovensku máte príležitosť sa zapojiť a na nejakú z takýchto akcií si zájsť.

clanek_003

Osveta je dôležitá už od útleho veku. Deti si často želajú zviera, ale nedokážu si predstaviť, aká zodpovednosť to vlastne je. To isté bohužiaľ niekedy platí pre dospelých. 

Ako osláviť Medzinárodný deň so zvieratkami

Máte domáceho maznáčika a radi by ste mu na 4. októbra prichystali nejaké prekvapenie? Odmeňte ho nejakou dobrou maškrtou, ktorú kúpite v chovateľských potrebách. Nezabúdajte na to, že pre zvieratká nie sú ľudské dobrôtky dobré a tak by ste mu vôbec nemali dávať naše sladkosti alebo údeniny.

Pre psov i mačky u špecializovaných predajcov zaobstaráte to, čo im nielen chutí, ale je to pre nich aj zdravé. Tak napríklad psie cukríky, tyčinky, sušené mäso či vnútornosti. Dnes už sa dokonca predáva aj psia čokoláda. Tá ľudská je pre nich totiž škodlivá. Mačky zase majú rady rôzne pasty, paté a tyčinky.

Doma sa ale nechovajú len psy a mačky. Ak patríte medzi fanúšika hlodavcov a doma Vám šantia králik, morča alebo škrečok, doprajte na Medzinárodný deň zvierat aj im niečo dobré. Okrem klasického ovocia a zeleniny vyskúšajte aj ich sušené varianty. Napríklad také krížalky, to je pre nich pravá lahôdka.

clanek_004

Ďalej majú radi maškrty, ktoré opäť zaobstaráte v zverimexe. Sú vyrobené zo zeleniny, ovocia, sena a obilnín. Ich konzistencia je veľmi tvrdá, pretože hlodavce skrátka radi chrúmajú. Ohrýzaním dobrôt sa zabavia na dlhé hodiny a brúsi si ním zuby.

A ak máte papagáje, odporúčame v chovateľských potrebách zaobstarať závesné tyčinky, ktoré sa zavesia na klietku. Vyberajte podľa druhu Vášho papagája, drobným vtáčikom stačia menšie maškrty. Zato tí veľkí si zaslúži niečo poriadne.

Sláviť sa dá aj doma - hraním, kvízom a maľovaním podľa čísel

Ak sa nikam nedostanete, Medzinárodný deň zvierat si môžete pripomenúť aj sami doma s Vašimi ratolesťami a vytvoriť im zábavný program. Pripravili sme pre Vás niekoľko tipov, ako na to. Začať môžete napríklad tým, že deťom pripravíte malú prezentáciu a prečítate im zaujímavosti o zvieratách. Zistíte, že my a zvieratá sa v mnohých veciach podobáme!

clanek_005

Zaujímavosti o zvieratách

  • Slimák miluje spánok - dokáže prespať až tri dni v kuse.
  • Leňochod je od prírody veľmi pomalý. Pomaly sa nielen pohybuje, ale aj trávi. Stráviť jedlo mu zaberie niekedy aj dva týždne. My obed strávime zhruba za 4 hodiny.
  • Koala a človek majú veľmi podobné odtlačky prstov. Policajná technika ich často nedokáže rozoznať.
  • Slon je jediný z celej zvieracej ríše, kto nevie skákať.
  • Žirafa nemá žiadne hlasivky. Nemôže preto revať, bučať, ani híkať. Zato ale vie mručať a tak komunikuje s ostatnými.

clanek_006

  • Pes dokáže vycítiť, keď je jeho pán chorý.
  • Niektoré psie plemená sú rýchlejšie než gepard, napríklad chrty.
  • Mačka dokáže vyskočiť až šesťkrát vyššie, než sama meria.
  • Mačky začali mňaukať až potom, čo začali žiť s ľuďmi. Mňaukaním s nami komunikujú a práve preto sa to naučili.
  • Keď Vaše morča opakovane hopsa hore a dolu, znamená to, že má radosť.
  • Morča sa už narodí so zubami, ktoré mu počas života neustále rastú. Preto ich musí obrusovať.
  • Králik je čistotné zviera. Rovnako ako mačka, aj on sa vie čistiť sám.
  • Vedci považujú papagáje za najchytrejší vtáky.
  • Niektoré papagáje sa dožívajú až 80 rokov.

Urobte si kvíz

Na internete nájdete hneď niekoľko stránok s kvízami a otázkami zo zvieracej ríše, napríklad na National Geographic. Využiť sa na tento účel dajú aj aplikácie, ktoré bezplatne stiahnete z internetu. Hrať potom môžete na mobile alebo na tablete. Ak sa rozhodnete pre anglické verzie, precvičíte rovno aj angličtinu. Otestujte spoločne svoje znalosti!

Maľovanie podľa čísel

Ak máte Vy aj Vaše deti v obľube štvornohých kamarátov, potom pre Vás máme ďalší tip na zábavnú aktivitu na Medzinárodný deň zvierat - maľovanie podľa čísel. Na našom e-shope nájdete hneď niekoľko motívov so zvieracou tematikou. Pripravili sme pre Vás domáce aj divoké zvieratká, a dokonca niektoré, ktoré žijú pod morom. Rozhodnite sa pre nejaké z nich a začnite s tvorením!

clanek_007

O čo vlastne ide a zvládnu to aj deti? Maľovanie podľa čísel funguje na obdobnom princípe ako omaľovánky. Obraz je rozdelený do niekoľkých malých dielikov. Každý dielik má svoje číslo, podľa ktorého ho vyfarbíte. Každé číslo znamená inú farbu. V balení od nás okrem motívu dostanete práve i profesionálne akrylové farby a nylonové štetce, s ktorými sa ľahko pracuje deťom i dospelým.

clanek_008

Obtiažnosť motívov je rôzna. Môžete si tak vybrať náročnejšie pre Vás a ľahšie pre Vaše deti. O náročnosti sme napísali článok Rozdiely v náročnosti, pozrite sa naň, pomôže Vám s výberom. Veľa závisí od veku a šikovnosti.

Maľovanie podľa čísel pomáha rozvíjať motoriku a kreatívne myslenie a preto by si ho Vaši najmenší určite mali vyskúšať. Do motívu sa môžete pustiť spoločne a užiť si tak skvelé popoludnie, alebo nechať deti, nech maľujú samotné.

clanek_009

Výsledok si zavesíte do spálne, obývacej či detskej izby a budete z neho mať radosť zakaždým, keď sa naň pozriete. Roztomilé zvieratká vždy spoľahlivo zdvihnú náladu. A pretože sa naše farby časom nezničia, bude Vaše dielo vždy rovnako tak krásne ako v deň, keď ste ho dokončili.

clanek_010

Hry so zvieracou tematikou

  • Hádaj príbeh so zvieracou tematikou: Skúste napodobniť jeden z Vašich obľúbených zvieracích filmov a protihráč musí uhádnuť, o aký snímok sa jedná. Môže ísť pokojne aj o knihu alebo seriál. Akonáhle protivník uhádne, rada príde na neho.
  • Kto som? Myslite na zviera a nechajte dieťa uhádnuť, ktoré to je. Musí klásť len otázky, na ktoré sa odpovedá áno a nie. Potom si vymeňte úlohy.
  • Zvieracie farma: Poschovávejte po izbe hračky, ktoré vyzerajú ako zvieratká. Dieťa ich musí všetky nájsť a priviesť ich späť na farmu / do ZOO.
  • Zvieracie karty: Vytvorte karty so zvieratkami. Môžete ich spoločne pokresliť, vystačíte si ale aj s obyčajnými menami jednotlivých druhov. Urobte ich aspoň 15. Zamiešajte ich a nechajte dieťa, nech si jedno vyberie. Teraz ho bude musieť napodobniť tak, aby ste Vy uhádli, aké zviera si Vaša ratolesť vytiahla. Vystriedajte sa.

Prajeme Vám, aby ste si Medzinárodný deň zvierat užili, či už doma s rodinou, alebo na niektorej z osvetových akcií.