Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Prichádzajú prázdniny, ste pripravení?

Letné prázdniny už sú takmer tu. Vonku sa stmieva neskoro večer a slniečko hreje, ako najlepšie vie. Začínajú prázdniny a s nimi aj dva mesiace prázdnin školopovinných detí a študentov. Vyberáme si zaslúženú dovolenku a vyrážame za oddychom. Ako stráviť tento čas čo najlepšie? Máme pre Vás niekoľko tipov na to, čo môžete v lete ako rodina podniknúť. Okrem aktivít vonku Vám odporúčame tiež maľovanie podľa čísel, ktoré bude baviť Vás i Vaše deti.

Prečo sú vlastne prázdniny v lete

Takmer všade majú prázdniny počas sparných letných mesiacov. To má svoj dôvod. Kým dnes sa deti v lete oddávajú zaslúženému odpočinku, predtým museli pomáhať rodičom so zberom obilia. Do školy teda nemohli chodiť, a tak boli z čisto praktických dôvodov z výučby ospravedlnení.

Cisár Jozef II. vo svojich reformách presunul začiatok prázdnin zo septembra na júl. Nebolo to z dobrej vôle, ale z čisto pragmatického dôvodu. Chcel, aby deti na poliach pomáhali radšej v auguste, ked ich bolo viac treba. Ako vidíte, prázdniny predtým neboli vôbec časom pohody a hier, ale práce.

Nie je školák ako študent

Letné prázdniny tento rok budú trvať od štvrtka 1. júla do utorka 31. augusta. Avšak prázdniny nemá každý školák rovnaké. Deťom na základných a stredných školách začína voľno od konca druhého polroka a skončí, keď oficiálne začne polrok nový.

clanek_001

Vysokoškolákom začína voľno po konci skúškového obdobia v júni. Každá vysoká škola navyše počíta prázdniny od trochu iného datumu. Do lavíc a prednáškových hál sa študenti vracajú vždy až ku koncu septembra, kedy je zápis do ďalšieho ročníka. Ak však zvládnu skúšky rýchlejšie, môžu si o to viac predĺžiť voľno. Tí najšikovnejší tak odpočívajú takmer štyri mesiace. Sladký to život študentský!

Ako vyzerajú prázdniny v ostatných krajinách Európy

Tak ako u nás, aj vo väčšine ostatných krajín začínajú prázdniny s príchodom teplých mesiacov. S miernymi odlišnosťami je to spravidla medzi koncom mája a polovicou júna. Líšia sa však svojou dĺžkou. Najkratšie prázdniny majú deti vo švajčiarskom kantóne Aargau. Trvajú tam len päť týždňov. Najdlhšia prázdniny sú v Turecku, Lotyšsku, Litve a Portugalsku. Deti tam majú voľno 13 týždňov.

Slovenské deti s dvojmesačným voľnom patria k európskemu priemeru. Rovnako dlhé voľno majú tiež u našich susedov v Poľsku, Rakúsku a o kúsok ďalej v Belgicku. V Estónsku sa žiaci vracajú do lavíc tiež 1. septembra, avšak voľno začína už od začiatku júna.

Južanské krajiny doprajú deťom dlhšie voľno. Ruku na srdce, kto by ich v tých nemilosrdných horúčavách mohol nútiť sedieť v laviciach. Prázdniny si tak užívajú až do polovice septembra, kedy sa teploty začnú pomaly vracať k normálu. A naopak, v krajinách, kde je miernejší podnebie, napríklad v Škandinávii, výučba začína už v polovici augusta.

Trochu zvláštnym prípadom je Taliansko. Tam majú síce deti voľno 14 týždňov, a to od polovice júna do polovice septembra. Lenže je v tom malý háčik. Deti totiž počas školského roka nemajú voľný celý víkend, ale len nedeľu. Do školy tak musia chodiť od pondelka do soboty.

Podľa veku detí sa určuje voľno v Grécku, Španielsku, Írsku a Bulharsku. Kým Gréci a Bulhari nechávajú odpočívať dlhšiu dobu mladšie deti, v Španielsku a Írsku zase má viac voľna druhý stupeň. Prváci v Bulharsku majú od školy pokoj až 15 týždňov. To znie ako idyla, však? Nezabúdajte však na to, že dlhšie voľno počas letných prázdnin je väčšinou vykúpené väčšou drinou počas školského roka. Aj v týchto prípadoch totiž nemajú po zvyšok roka toľko voľna, ako je to napríklad u nás.

clanek_002

Prázdniny plné oddychu i zábavy

Prázdniny sú symbolom odpočinku, ale aj zábavy. Odpočívať by sa malo aktívne, aby mozgové bunky takpovediac nezakrněli. Neprepadajte záhaľke a vymyslite deťom program, na ktorý budú dlho spomínať.

Môžete čas tráviť spoločne, alebo naplánovať aktivity, vďaka ktorým si trochu oddýchnete od neustáleho rodičovstva. Hoci nás tento rok stavia pred poriadne výzvy, nenecháme si predsa pokaziť najkrajšie mesiace v roku. Poďme sa pozrieť na to, ako môže vyzerať letná zábava.

Letné tábory pre dobrodruhov

Bez letných táborov si mnohé deti nevedia prázdniny predstaviť. Pokiaľ Vaše ratolesti na žiadnom ešte neboli, prihláste ich! V ponuke je veľa možností a tém, takže máte istotu, že sa im určite trafíte do noty.

Okrem klasických táborov v prírode alebo skautských narazíte aj napríklad na youtuberské tábory alebo tábory so zameraním na anglický jazyk. Skvelé sú tiež videocampy, kde sa deti učia pracovať s technikou a natáčať videá. Nebojte sa, súčasťou sú aj hry vonku a bežné aktivity ako kúpanie, opekanie atď. Deti rozhodne nebudú len trčať vo vnútri budovy. A ak máte doma milovníka zvieratiek, zvážte tábor s koňmi.

Nezabudnite dieťa vybaviť repelentom a opaľovacím krémom. Vysvetlite mu, že je dôležité tieto prípravky používať. Odporúčame ho vybaviť tiež špeciálnym denníčkom, kam si môže písať zážitky z tábora a všetko dokumentovať.

Prímestský tábor pre tých, ktorí nechcú odísť na dlhú dobu

Prímestský tábor je skvelou voľbou v prípade, že nechcete byť od dieťaťa odlúčení na dlhú dobu. Môže byť príliš malé, alebo ešte na tábore nebolo a nie ste si istí, či by sa mu tam páčilo. Sú reálnejšie aj čo sa financií týka.

Prímestské tábory fungujú podobne ako škola. Každé ráno dieťatko odvediete na stanovené miesto a večer ho zase vyzdvihnete. Najesť tam dostanú, obed je v cene. A tak mu len pripravíte desiatu do batohu, aby malo čo zahryznúť, až mu vyhladne. Uvidíte, že si dieťa tábor zamiluje. Noví kamaráti, dobrodružstvo a hry, to je skrátka niečo, čomu nikto neodolá.

Čas na rodinnú dovolenku

Cez letné prázdniny máme konečne dostatok času jeden na druhého. Deti majú voľno a dospelí si berú dovolenku. Kam tento rok vyrazíte? Na Slovensku je veľa krásnych miest, kde myslia aj na detských návštevníkov. A to isté v cudzine.

clanek_003

Či už sa tento rok rozhodnete spoznávať slovenské hrady a zámky, vyrazíte sa vykúpať k moru, splaviť rieku alebo kempovať, nezabúdajte všetko naplánovať tak, aby si to užili všetci zúčastnení. Nie je totiž nič horšie ako nespokojné dieťa, ktoré to dáva najavo všetkým okolo.

Návšteva babičiek a dedkov

Prázdniny by neboli prázdninami bez návštev príbuzných. Najčastejšie všetci mierime za starými rodičmi. Tí nám radi deti postrážia, a my tak hneď získame pár dní len pre seba. Pre deti sú pobyty u babičky a dedka veľmi prospešné. Zrazu totiž zmenia prostredie a zoznámia sa s tým, že nie všade to chodí rovnako, ako sú zvyknutí z domova.

U starých rodičov máte vždy istotu, že o dieťa bude dobre postarané. Je ale dôležité sa s nimi na všetkom dopredu dohodnúť a neprepadnúť ich z čista jasna. Ak je dieťa menšie, zabaľte mu so sebou nejakú hračku z domu. Uvidíte, že sa mu ani nebude chcieť vracať späť domov. Prázdniny u babičky a dedka sú vždy veľkým dobrodružstvom, predovšetkým, ak má dieťa v okolí nejakých kamarátov.

Najlepšie 4 letné aktivity, ktoré nikdy neomrzia

Kúpanie je bezpochyby jednou z najobľúbenejších aktivít v lete. Deti milujú vodu a pokojne v bazéne strávia celý deň. Nezabudnite ich pravidelne natierať vodeodolným samoopaľovacím krémom, aby sa predišlo nepríjemným spáleninám.

Bez výletov by to neboli prázdniny, ako sa patrí. Či už sa rozhodnete spoznávať Vaše okolie alebo odľahlejšie zákutia republiky, vždy sa vybavte riadnou desiatou a dobrou náladou. Môžete ich pokojne pojať aj ako hru a stopovať iného príslušníka Vašej rodiny, alebo ísť stavať domčeky pre škriatkov v lese z vetvičiek a machu. Výlet na bicykli alebo na korčuliach je tiež niečo, čo nesmiete vynechať.

Grilovanie a opekanie špekačiek je klasika. Posedenie pri ohni je skvelou príležitosťou pre veselé alebo ľahko strašidelné historky. Ak to môžete spojiť aj s kempovaním, bude zážitok ešte veselší. Na noc pod holým nebom deti len tak nezabudnú.

clanek_004

Zabavte deti kreatívnou činnosťou

Deti majú skvelú fantáziu a veľmi rady tvoria. A ich v tom snažení podporíte, o to viac im to pôjde. Vyskúšajte cez prázdniny maľovanie podľa čísel. Je to skvelá zábava pre deti i dospelých. Ako to vlastne funguje?

V našom e-shope nájdete motívy pre všetky vekové kategórie a to v rôznych obtiažnostiach. Bez problémov to tak môžu vyskúšať aj úplní začiatočníci, ktorí maľovanie nepovažujú za svoju silnú stránku. Ide predovšetkým o zábavu! Pozrite sa do detskej kategórie a vyberte motívy pre Vašich najmenších.

clanek_005

Pripravili sme pre Vás motívy so zvieratkami alebo obľúbenými hrdinami z filmov, seriálov a rozprávok. V ponuke nájdete aj postavy z hier na počítači a Playstation. Ak teda máte doma vášnivého hráča, urobte mu radosť obrazom s hernou tematikou.

clanek_006

Po objednaní Vám dorazí plátno, profesionálne farby, štetce a farebný vzor, na ktorý môžete čas od času mrknúť a uistiť sa, že sa Vaše dielo uberá správnym smerom. Plátno je rozdelené na niekoľko menších plôšok.

Každá plôška je označená číslom a to patrí ku konkrétnej farbe. Na základe čísel budete Vy alebo Vaše dieťa vyfarbovať plôšky príslušnými farbami. Pod rukami Vám vzápätí začne obraz hrať všetkými farbami. A po dokončení si ho hrdo vystavíte u Vás doma.

Maľovanie podľa čísel môžete vyskúšať spoločne. Vyberte si obraz, ktorý sa bude páčiť Vám aj dieťaťu a dajte sa do toho. Uvidíte, že pri tvorení zažijete veľa zábavy a na spoločne strávený čas budete s úsmevom a radi spomínať.

clanek_007

Ak by ste ale radšej našli činnosť, ktorú dieťa zvládne samo, a Vy tak ukoristíte chvíľku pokoja pre seba, aj v tomto prípade po maľovaní podľa čísel siahnite. Ako už sme uviedli, nie je problém vybrať takú obtiažnosť, ktorá dieťaťu sadne na mieru a bude ho baviť. Vy mu len vysvetlíte a ukážete čo a ako. Zvyšok už dokáže bez Vašej pomoci. A Vy si konečne budete môcť dočítať knihu, ktorá Vám už mesiace leží na poličke.

Prajeme Vám krásne prežitie prázdnin! Oddýchnite si a užite si leto plnými dúškami.