Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Oslávte Svetový deň UFO: Zoznámte sa s týmto fenoménom a poodhaľte rúško záhad

Každé leto sa vo svete pripomína Svetový deň UFO. Patríte aj Vy medzi milovníkov tajomna? Ku príležitosti tohto dňa sme pre Vás pripravili článok o fenoméne UFO, ktorý sa pohybuje na pomedzí vedy a záhad. Zistite, prečo a ako sa tento deň oslavuje. Preskúmajte fascinujúcu históriu tohto úkazu. A ak sa radíte medzi milovníkov vesmíru, vyskúšajte maľovanie podľa čísel. Máme pre Vás motívy, ktoré Vám urobia radosť.

Čo to vlastne je UFO?

UFO je skratka pre Unidentified Flying Objects čiže neidentifikované lietajúce predmety. V praxi ide o situácie, kedy pozorovateľ zbadal javy, ktoré si nedokáže rozumne vysvetliť. UFO si najčastejšie spájame s lietajúcimi taniermi a samozrejme s mimozemšťanmi. O čo ale v skutočnosti ide?

UFO sa dostalo do centra pozornosti médií a širokej verejnosti po druhej svetovej vojne, kedy sa zrazu roztrhlo vrece s hláseniami o ich výskyte. A to predovšetkým v Spojených štátoch amerických. Neskôr však UFO začali hlásiť všetky krajiny sveta. Prevažná väčšina nahlásených pozorovaní sa podľa odborníkov dá vysvetliť (90 až 97%). Avšak zvyšok zostáva zahalený tajomstvom, a ani vedci si s ním nevedia rady.

clanek_001

Na hranici medzi špekuláciou a rozumom

UFO je veľká senzácia, ktorá dráždi ľudskú fantáziu takmer 100 rokov. Ak odhliadneme od oficiálnej klasifikácie, čo by teda vlastne UFO mohlo byť?

Medzi prirodzené vysvetlenie patrí napríklad, že UFO je:

  • guľový blesk,
  • rakety alebo satelity, ktoré zanikajú v atmosfére,
  • astronomické telesá,
  • chyba alebo zámerné falšovanie dôkazov,
  • halucinácie.

To, že UFO je guľový blesk, si myslí pomerne veľa vedcov. Ide o veľmi zvláštny atmosférický jav, ktorý ani v dnešnej dobe nie je uspokojivo vysvetlený. Hoci ho bádatelia dávajú do súvislosti s búrkou, zjavuje sa vždy o niečo dlhšie ako blesk klasický. Ten počas zlomku sekundy zmizne, avšak guľový blesk zostáva podľa pozorovateľov podstatne dlhšie. Naviac má zvláštny tvar, jas a rôzne veľkosti. Záhadné na ňom tiež je to, že ho fyzici nedokážu vytvoriť umelo v laboratóriu, na rozdiel od blesku bežného.

Niektorí z vedcov dávajú UFO tiež do súvislosti s ďalšou záhadou, a to s kruhmi v obilí. Za ich pôvodom často stojí človek alebo zver. U niektorých prípadov však zostáva rozum stáť a ich pôvod nebol objasnený. Ľudia často veria, že za kruhmi v obilí stojí práve UFO alebo priamo mimozemské kozmické lode.

clanek_002

Kruhy v obilí by podľa niektorých vedcov mohli byť tvorené tzv. plazmatickými útvarmi, medzi ktoré patrí napríklad práve guľový blesk. Ako vidíte, z istého uhla pohľadu to do seba všetko zapadá. UFO je guľový blesk a guľový blesk má na svedomí kruhy v obilí. To je však len jedno z desiatok vysvetlení, ku ktorým sa môžete dopátrať. Navyše nie príliš uspokojivé, však?

Oveľa pikantnejšie sú tzv. špekulatívne vysvetlenia. Podľa týchto dohadov, je UFO:

  • nová, vládou doteraz utajovaná technológia (lietadlá, zbrane atď.),
  • mimozemšťania,
  • návštevy ľudí z budúcnosti alebo z paralelných priestorov.

Táto a ďalšie, ešte bláznivejšie vysvetlenia, často patria k rôznym konšpiračným teóriám a teóriám o sprisahaní. Nie sú ničím podložené a vznikli čisto z ľudskej fantázie. To aspoň tvrdia oficiálne zdroje. Ako ale sami vidíte, skutočnú pravdu o UFO nepoznajú ani samotní vedci.

Najznámejšie prípady UFO

Prvý prípad, vďaka ktorému sa UFO zapísalo do povedomia širokej verejnosti, sa stal v roku 1947. Americký obchodník Kenneth Arnold 24. júna zbadal deväť objektov, ktoré sa vznášali nad Washingtonom. Leteli obrovskou rýchlosťou. Tvarom pripomínali disky a leteli ako lietajúce taniere, známe tiež ako frisbee. Tlač jeho opis prevzala a neznáme objekty pomenoval lietajúce taniere.

Druhý a veľmi kontroverzný prípad, sa odohral 2. júla 1947 nikde inde ako v neslávne preslávenom a tajomnom Roswelle v Novom Mexiku. Tamojší obyvatelia vtedy na oblohe uvideli lietajúci objekt v tvare disku. To ale nie je všetko. Prístroj havaroval a miestny farmár našiel jeho trosky na svojom pozemku. Ako správny americký občan nález okamžite nahlásil na polícii. To, čo nasledovalo, dodnes živí fantáziu všetkých milovníkov sci-fi.

clanek_003

Polícia okamžite zabezpečila oblasť spoločne s armádou. Snažili sa zahladiť stopy. Trosky behom pár hodín zmizli, nevedno kam. Armáda postupovala veľmi obozretne a celú vec tutlala pred tlačou aj verejnosťou. Trochu si však hádzala polená pod nohy tým, že vydala niekoľko navzájom si odporujúcich tlačových vyhlásení.

V prvom okamihu označili incident za haváriu skutočného lietajúceho taniera. Hneď deň potom správu odvolali a tvrdili, že išlo o pád meteorologického balóna. Takmer o 50 rokov neskôr zase rozporovali, že išlo o pád špionážneho zariadenia. Tak ako tak, ľudová fantázia z tejto udalosti žije dodnes. Udalosti v Roswelle inšpirovali veľa kníh, komiksov, seriálov a kultových filmov.

Svetový deň UFO

Svetový deň UFO nadväzuje na udalosti v Roswelle, ktoré každoročne pripomína. Niektoré skupiny ho však oslavujú už 24. júna s odkazom na pozorovanie Kennetha Arnolda v štáte Washington. Najčastejšie sa však stretnete s dátumom 2. júla.

clanek_004

Čo je účelom tohto dňa? Priaznivci UFO sa snažia oboznámiť verejnosť s problematikou neidentifikovaných lietajúcich objektov a nadchnúť ich pre svoju vec. Tento deň organizuje Organizácia pre svetový deň UFO (World UFO Day Organization - WUFODO).

Je jasné, že okrem zvláštnych predmetov na oblohe sú vlastne hlavnou témou debát mimozemšťania a inteligentný život mimo našu planétu. Všetci priaznivci UFO, ktorí oslavujú tento deň, organizujú rôzne osvetové akcie a chcú, aby si široká verejnosť spoločne s nimi položila otázku: "Sme vo vesmíre skutočne sami?"

WUFODO zároveň tlačí vládu (najaktívnejší sú títo aktivisti v USA), aby zverejnila všetky utajené záznamy, ktoré sa týkajú UFO. Kontroverzná je napríklad Oblasť 51 (Area 51) v Nevade. Oficiálne sa jedná o leteckú základňu, avšak pretože je opradená tajomstvom a nikto vlastne nevie, čo sa za jej múrmi deje, veľká časť verejnosti sa domnieva, že sa tu:

  • schádzajú s mimozemšťanmi,
  • ukrývajú dôkazy o mimozemšťanoch,
  • či dokonca väzní ozajstní mimozemšťania.

Z Oblasti 51 uniklo hneď niekoľko zvláštnych materiálov a svedectiev. Tak napríklad bývalý pracovník Robert Lazar vystúpil v roku 1989 v televízii a tvrdil, že na základni ukrývali nielen kozmické lode, ale dokonca ozajstných mimozemšťanov. Tým sa zo základne podarilo utiecť a pritom zabili skupinu vedcov.

Najznámejšie je ale tzv. Interview s mimozemšťanom. To roku 1996 údajne ukradol a prepašoval zo základne záhadný muž, ktorý v médiách využíval prezývku Victor. Na nahrávke možno vidieť hlavu mimozemšťana, ktorý telepaticky komunikuje s prítomnými vojakmi a vedcami. Nahrávka je známa pod menom Area 51: The Alien Interview.

Ako sa oslavuje Svetový deň UFO

Podľa stanov WUFODO je tým najlepším spôsobom, ako osláviť Svetový deň UFO, zhromaždiť sa vo veľkých skupinách a pozorovať nočnú oblohu. Nabádajú ľudí, aby pozorne sledovali nebo a pokúsili sa identifikovať UFO. Podľa WUFODO je dôležité, aby sme my, ako ľudia, dali návštevníkom z iných planét najavo, že sú na Zemi vítaní a že sa na stretnutie s nimi tešíme.

UFO na Slovensku

A ako to vyzerá s UFO na Slovensku? Budete prekvapení, ale aj našej malej zemičky sa táto senzácia týka. Najznámejší kontakt s UFO sa odohral 12. júla 1987, ešte vo vtedajšom Československu. Na Vranovskej priehrade sledoval armádne vrtuľníky strieborný predmet, ktorý mal podlhovastý tvar a bol veľký okolo 15 m.

Správy o incidente sa bohužiaľ zachovali iba ústne, oficiálne ho armáda nikdy nepotvrdila. Zaujímavé je, že podobná aktivita a predmet boli spozorované aj u našich susedov v Poľsku.

clanek_005

Každý rok v našej republike ľudia nahlásia až 150 prípadov pozorovaní UFO. Po bližšom preskúmaní približne 2 až 10% z nich vedci označia ako pravé UFO, teda objekty, ktoré nemajú racionálne vysvetlenie. Zvyšok bádatelia dokážu rozumne odôvodniť, alebo ich založia do šuplíka pre "nedostatok informácií". Avšak nad zvyšnými 2 až 10% zostáva aj tým najučenějším rozum stáť.

Kde sa najčastejšie objavuje UFO

Už ste niekedy počuli pojem zhromaždisko UFO? Ide o miesta na Zemi, kde sa nachádza najväčšia koncentrácia pozorovaní UFO. Takéto zhromaždisko nájdete samozrejme v Amerike, a to vo Washingtone D.C. a Los Angeles. UFO je ale tiež často k videniu v čínskom Pekingu alebo belgickom Bruseli.

Fanúšikovia UFO, urobte si tento rok radosť!

Žiadnemu milovníkovi UFO nesmie v izbe chýbať vesmírna výzdoba. Na našom e-shope nájdete hneď niekoľko vesmírnych motívov, ktoré budú tou pravou ozdobou do brlohu milovníka záhad.

Ak ste tiež kedysi snívali, že sa stanete slávnymi kozmonautmi, vymaľujte si obraz Vesmír a kozmonauti. Vďaka nemu sa budete môcť preniesť na miesto, ktoré Vás odjakživa priťahovalo. Čo sa asi skrýva za záhady vo vesmírnom nekonečnu? Zažite stav bez tiaže a užite si jazdu na orbite, kedykoľvek sa na svoje dielo pozriete.

clanek_008

Planéta s kozmonautmi skvele zapadne do každej modernej domácnosti, či už je to obývacia izba alebo spálňa. Vznášajte sa v gravitačnom poli neznámej planéty a doprajte si poriadny dúšok dobrodružstvo z pohodlia Vášho gauča alebo postele. Kto hovorí, že sa nemôžete stať kozmonautom? Vďaka nášmu obrazu pre to ani nemusíte podstupovať náročné testy.

clanek_009

Užite si Svetový deň UFO. Nezabudnite si pripraviť spoľahlivú pozorovaciu aparatúru a pohodlné sedenie. Schválne, či sa Vám tento rok podarí nejaký záhadný predmet uvidieť. Držíme Vám palce!