Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Pripravte sa na Apríl, uvoľnite sa a dajte priestor srande

Naša krajina je preslávená ľuďmi s obrovským zmyslom pre humor. Vieme si robiť srandu zo všetkého, najmä z toho, čo inak nemôžeme zmeniť. Milujeme rôzne žartíky aj vtipy a nemáme ďaleko ani k sarkazmu. Preto si Apríl pripadajúci na prvý apríl určite nenechajte ujsť a dajte priestor smiechu. Zlepší Vám náladu a predĺžite vďaka nemu život sebe i ostatným.

clanek_001

Apríl prichádza v období, keď zima už definitívne odovzdáva svoju vládu jari. Ľudia majú preto k radosti a veselosti naozaj pádny dôvod. Každoročne sa prvého apríla ukazuje, že aj dospelí ľudia môžu byť nespútaní a hraví rovnako ako malé deti. Prvá zmienka o Prvom apríli pochádza z roku 1690, kedy zápis vydal pán menom Bartolomej Chrystellius. A ako inak, bol to Čech a pochádzal z Prahy. Táto "veselá kopa" preslávila tento jedinečný sviatok, ktorý sa u nás veľmi rýchlo udomácnil.

Čo je vlastne Apríl

Apríl pripadá na prvý aprílový deň, ktorý je už od 16. storočia úzko spojený s žartíkmi, vtipmi i zlomyseľnosť. Aj keď pôvod Prvého apríla nie je presne známy, je oslavou prelomu medzi smutnou zimou a veselou jarou, ale aj poukázaním na to, ako si s nami aprílové počasie pohráva. Prvá zmienka o Prvom apríli je v Česku síce datovaná do roku 1690, sviatok k nám však prenikol zo zahraničia. Vo Francúzsku sa napríklad vystrihujú ryby z papiera a pripevňujú nič netušiacim ľuďom na chrbát. U nás ryby nahrádzajú lístky s vtipnými nápismi.

Uvoľnite sa, prosím

Psychológovia to vnímajú úplne jasne. Vtipy a žartíky sú najlepším prostriedkom na vyjadrenie sa k situácii, ktorú v reálnom živote nemôžeme nijako ovplyvniť. Ak sa cítime bezmocní, tak si z danej situácie robíme aspoň srandu. Sarkastický humor je nám bližší ako košeľa. K slovenskej náture to jednoducho patrí.Pokiaľ máte už po niekoľkýkrát chuť to po tomto roku plnom odriekania jednoducho zabaliť, je najvyšší čas to hodiť za hlavu, uvoľniť sa a urobiť všetko preto, aby ste sa naozaj veľa nasmiali.

Apríl je šanca, ako porušovať hranice

Apríl je perfektná šanca, ako si môžete urobiť srandu z kohokoľvek. Smutných, ťaživých, tragických a vážnych vecí máme v živote všetci viac než dosť. Je čas to všetko odľahčiť a začať sa pozerať na veci s nadhľadom. Pokiaľ bude Váš humor láskavý, nemôžete ním nikomu ublížiť. Užite si preto sviatok s názvom Apríl ako sa patrí.

clanek_002

Spoznajte hranice humoru

Humor vie liečiť, ale aj zraňovať. Snažte sa vycítiť, ku komu si to môžete dovoliť. Niektoré žarty potešia, u iných nás mnohokrát mrazí v chrbte. Dajte si pozor, nech sa niekoho nedotknete, aj keď to nemyslíte zle. Niekto má hrošiu kožu, ale iný môže byť

citlivý a zraniteľný. Nechoďte do žartíkov so zlým úmyslom a nechcite ublížiť. Vedieť pobaviť ľudí tak, aby sa úprimne zasmiali, aj keď sú plní bolesti, je na nezaplatenie.

Humor pre mužov aj pre ženy

Niektoré vtipy, ktorým sa muži od srdca zasmejú, ženy jednoducho neocenia a funguje to aj naopak, aj keď to nie je pravidlom. Môžete mať okolo citlivých mužov a ženy pretkané sarkazmom, aj keď by sa mohlo zdať, že to musí byť vždy naopak. Záleží vždy skôr na type osobnosti než na pohlavi. Všeobecne sú však muži viac schopní sa do seba v rámci humoru bez okolkov triafať a ženy sa tomu väčšinou naopak skôr vyhýbajú. Vtip by preto nemal prekračovať hranice etiky a slušnosti.

Odreagujte sa a dajte šancu kreativite

Či už žartíky a vtipy milujete alebo nie, skúste si venovať prvého apríla chvíľku pre 

seba a svojich blízkych, kedy sa odreagujete, napriklad vďaka maľovaniu podľa čísel. Potom Vám i Vašim priateľom môže visieť na stene pravý originál. Prekvapte ich a darujte im predlohu. Na webe zuty.sk nájdete vyše 2 500 predlôh s rôznymi motívmi. Čo napríklad veselý Pop-art alebo Opica sa slúchadlami? Darovať môžete aj obraz podľa vlastnej fotografie. Darujte tým veselý zážitok či spomienku, ktorú Vám bude obraz stále pripomínať.

Opica so slúchadlami

Pobavte sa, ale nenechajte sa napáliť

Na April rozhodne neverte všetkým správam na internete, aj keby Vám ich predkladali tí najväčší spravodajskí giganti. Práve oni radi vymýšľajú rôzne fake news a hoaxy. Doslova sa predháňajú v tom, kto vymyslí uveriteľnejšie správy, ktoré zase nasledujúci deň vyvracia. V českom prostredí sa napríklad podaril vtipek v roku 2002, kedy bola odhalená pamätná doska Hliníkovi, najznámejšiemu prisťahovalcovi do Humpolca, inšpirovaná filmom Marečku, podejte mi pero.

Mapy.cz aj Google mapy

Z Prvého apríla si robí každoročne srandu aj známy slovenský server Zoznam.sk. V roku 2017 vymyslel aprílovú verziu svojich máp, ktoré obsahovali veľmi vtipné názvy miest a dedín po celej Slovenskej republike. Aj dnes si túto verziu máp môžete zobraziť pod názvom "Textová mapa". Google mapy nezostali pozadu. Vybrané ulice na jeho mapách pokrylo žrádlo pre známu hernú postavu Pacman a Vašou úlohou bolo rovnako ako v tejto legendárnej počítačovej hre proste všetko zožrať, aby vás nedohnali zlí duchovia.