Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Ako ozdobiť veľkonočné vajíčka: Pripravte tú najkrajšiu Veľkú noc pre Vašich blízkych

Dnes pre vás máme poriadnu dávku jarnej inšpirácie. Pripravili sme si pre Vás nápady, ako vyzdobiť veľkonočné vajíčka. Okrem klasických postupov sme zhromaždili aj návody menej známe. Napríklad na to, ako vajíčka nafarbiť prírodnou cestou alebo tipy na originálne zdobenie. Veríme, že si vyberiete. A možno s nami tento rok vyskúšate aj niečo ľahko netradičného! Pokiaľ ide o ručné práce, fantázii sa medze nekladú. Poďme na to.

miniatura_FB

Pre veľa štýlov zdobenia je dobré mať nejaký základ. A ak sa necítite na zdobenie, nič nebráni tomu nechať vajcia iba jednofarebné. Či už je to, ako chce, farebný základ získate tak, že vajíčko odfarbíte. To môžete urobiť hneď tromi spôsobmi:

  • potravinárskymi farbami
  • prírodnou cestou
  • lakom na nechty

Nezohnali ste biele vajíčka? Je pravda, že pred Veľkou nocou je po nich veľká zhánka a rýchlo miznú. To ale nevadí, farbiť sa dajú aj svetlo hnedé. A ak nemáte vajíčka od farmára ale z obchodu a škrupinu hyzdí pečiatka, nevešajte hlavu. Pečiatku odstránite tekutým pieskom a trochou vody.

Tip: Veľkonočná nálada zďaleka nestojí len na nafarbených vajíčkach. Ak ste tvorivá a kreatívna duša, oslávte Veľkú noc aj inou tvorbou. Čo si tak namaľovať niektorý obraz z našej ponuky? Podľa čísiel pod vašimi rukami ožije roztomilé mačiatko, ktoré sa hrá s veľkonočnými vajíčkami, alebo mačiatko a kuriatko. Keď už Veľkonočná výzdoba, tak so všetkým!

 

Ako zafarbiť veľkonočné vajíčka potravinárskymi farbami

Potravinárskymi farbami sa vajíčka farbia jednoducho. Predávajú sa buď ako tablety, v prášku alebo tekuté. Budete k tomu potrebovať horúcu vodu a trochu octu. Vždy postupujte podľa návodu na obale. Novinkou sú tekuté gélové farby. Tie vytvárajú pekný mramorový až chrómový efekt. Záleží len na Vás, aké farby zvolíte, dostupné sú snáď všetky. Výhodou tohto typu farbenia je, že vajíčka môžete bez obáv jesť. Nemusíte je teda vyfukovať, ale uvarte ich pekne natvrdo.

Tip: Ak máte radi veľkonočné tradície a chystáte sa nechať vajíčka len jednofarebné, rozhodne by ste nemali zabudnúť na červenú farbu. Tá symbolizuje lásku, ktorá je spätá s jarou. Dievčatá ich vždy dávali chlapcom, do ktorých boli zamilované.

clanek_006

Ako zafarbiť veľkonočné vajíčko prírodnou cestou bez chémie

U prírodného farbenia máte istotu, že vajíčka budú bez chemikálií a škodlivých látok, ktoré môžu u niektorých chemických farieb preniknúť dovnútra škrupinou. Navyše ide o tradičný spôsob, ako vajíčka zafarbiť. Prírodným farbením docielite celú škálu farieb od svetlejších odtieňov až po sýto modrú. Okrem farbiacej potraviny budete potrebovať tiež lyžicu octu a studenú vodu. K farbeniu môžete použiť:

  • šupky cibule
  • kurkumu
  • červenú kapustu
  • čučoriedky
  • bazalku
  • cviklu

clanek_005

Ako na to? Vajíčka dajte do studenej vody s octom a pridajte potravinu alebo korenie podľa výberu. Vajíčka musia byť ponorené vo vode. Priveďte do varu a varte desať minút. Pre výraznejšiu farbu nechajte odstáť niekoľko hodín alebo cez noc. Vajíčka vylovte a osušte. Ak ich chcete lesklé, pomažte škrupinu masťou.

Radi by ste vytvorili jarné motívy s lístočkami? Nazbierajte bylinky alebo lístky kvetov a spoločne s vajíčkami ich vložte do pančuchy. Nebojte sa, materiál pančušky vydrží aj var. Výsledok potom bude vyzerať ako na obrázku.

clanek_007

Farbenie veľkonočných vajíčok lakom na nechty

Tento postup odporúčame iba pre vyfúknuté vajíčka. Takto nafarbené veľkonočné poklady nie sú určené k jedlu, pretože lak na nechty je plný chemikálií. Za to s nimi môžete vytvoriť čarovné farebné kombinácie, ktoré urobia dojem. Môžete na to ísť dvoma spôsobmi.

  • Lakom na nechty vytvoríte základnú farbu. Do vlažnej vody pridajte lak na nechty a premiešajte drevenou špajdľou. Do nádobky pridajte vajíčka a v tekutine ich pováľajte. Po skončení farbenia ich vyberte gumovými rukavicami a nechajte zaschnúť napríklad v obale na vajíčka.
  • Lakom na nechty vajcia ozdobíte. Zdobenie môžete vykonávať ako drevenou špajdľou, tak samotným štetčekom od laku. Namaľujte napríklad prúžky, vlnky, kolieska - je to len na Vás.

clanek_003

Ak chcete vytvoriť efekt striekancov, vezmite si na pomoc plochý štetec s hrubými štetinami. Do laku ho ponorte a rukou v rukaviciach prejdite po štetinách proti smeru tak, aby farba striekala na vajcia.

clanek_004



Zapojte do vytvárania tej pravej atmosféry aj Vaše deti

Čo na to ísť trochu od lesa a vytvoriť pre koledníkov naozaj kreatívne odmeny? S Veľkou nocou je spätý zajačik. Tiež máte radi toto neposedné zvieratko? V našom e-shope Zuty nájdete hneď niekoľko obrazov, ktorými si môžete urobiť radosť. Máme nasledujúce varianty:

Výhodou maľovanie podľa čísel je, že ho zvládnu aj menšie deti. Kým budete vytvárať originálne vajíčka, Vaši najmenší môžu privolávať veľkonočného zajačika tým, že si ho nakreslia. On im potom určite schová nejaké dobroty.

Tento rok nám Veľkú noc trochu prekazila pandémia. Nenechajte si pokaziť náladu! Váš nadhľad môžete vyjadriť vtipnými kraslicami, ako sú tieto.

clanek_002

Pre zdobenie vajíčok Vám postačí aj obyčajná fixa. Čo tak roztomilé nevesty, ktoré sa tešia na koledníkov? Korunku z jarných kvietkov pripevníte pomocou taviacej pištole.

clanek_001

Ste romantická duša? Dajte to najavo delikátne ozdobenými vajíčkami. Nám sa veľmi páči variant s čipkou. Je to veľmi jednoduché a pritom originálne.

clanek_008

A ako farbíte vajíčka Vy? Podeľte sa s nami o Vaše skúsenosti!