Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Rýchly návod na maľovanie

Chce to trochu šikovnosti, ale maľovanie podľa čísel je hlavne zábava. Tvorivá zábava a relaxácia, keď na konci ste odmenení krásnym, vlastnoručne namaľovaným obrazom. Najmä v prípade zložitejších obrázkov sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o zmätok zložený z čiar a čísel. Často ani nerozpoznáte, čo by na obraze malo byť.

Len čo sa však pustíte do práce, budete dodržiavať inštrukcie a vytrváte až do konca, odmena vás neminie. Akokoľvek vás na začiatku môže prázdny obraz desiť, postupujte krok za krokom a časom nielenže uvidíte, ako začne váš obrázok z plátna vystupovať, ale získate aj zručnosť a skúsenosti, ktoré vám dovolia trúfnuť si časom aj na zložité a náročné dielo.

blog_rychly_navod_uvod


Tu je pár tipov a rád, ktoré vám pomôžu s maľovaním podľa čísel: 

  1. Kúpte si ​súpravu na maľovanie podľa čísel​ na našom e-shope. Vyberať môžete podľa rôznych kritérií – podľa námetu, veľkosti či náročnosti. Nenechajte sa viesť len tým, že sa vám motív páči. To, samozrejme, musí, ale skúste si ho predstaviť aj priamo na stene vo svojom byte. Bude sa tam hodiť? Podporí dizajn bytu alebo ho, naopak, rozbije? Ak sa vám obrázok bude páčiť a taktiež bude dobre zapadať do existujúcej dekorácie bytu, budete ho tým viac chcieť dokončiť. A nebojte sa – vyberať je z čoho. Máme rôzne témy – zvieratá, mestá a budovy, kvetiny, technika, autá, lode... 

  2. Poriadok je základ. ​Upracte si pracovný priestor​, aby ste vždy mali poruke to, čo práve potrebujete. Pri práci s farbami sa nevyhnete tomu, že občas niečo odkvapne. Alebo neopatrným pohybom o niečo utriete štetec s farbou. Je preto praktické „vystlať“ si priestor okolo seba napríklad novinami alebo pracovať na maliarskej fólii. Ideálne, samozrejme, je, ak sa celá miestnosť môže zmeniť na ateliér s umývateľnou podlahou.

  3. Pripravte si nejakú ​nádobu s čistou vodou​. Misku, pohár, téglik od šľahačky; čokoľvek, z čoho však normálne nepijete. Nádobka by mala byť určená len na maľovanie a mala by sa dať ľahko umyť alebo by vám nemalo byť ľúto ju po použití vyhodiť. Voda vám bude slúžiť na vymytie štetcov pri zmene farieb.

  4. Hodí sa mať poruke ​rolu papierových kuchynských utierok​, prípadne niekoľko suchých handričiek. Po vymytí štetca je totiž dobré ho ešte vysušiť, aby sa farby z dôvodu zvyškov vody veľmi nerozriedili. Majú potom tendenciu sa rozpíjať cez vyznačené hranice a miešať sa s inými farbami na plátne.

  5. Panuje všeobecné presvedčenie, že keď zlyhajú všetky pokusy, ​prečítaj si návod na použitie​. Lepší nápad je však pozrieť sa na inštrukcie dopredu. V každej súprave ich dodávame, tak im venujte aspoň chvíľku ešte pred prvým namočením štetca do farby. Verte nám – vyplatí sa to.

  6. Prezrite si farby​ v téglikoch a zoznámte sa s ich odtieňmi. Kontrolovať, či žiadna nechýba, nemusíte. Tí starostlivejší to, samozrejme, urobia, ale v každej súprave sú vždy všetky farby, ktoré potrebujete na úplné dokončenie obrazu.

  7. Odporúčame ​vyfarbovať obraz postupne jednu farbu po druhej​. Trochu tým riskujete, že sa omylom dotknete rukou či rukávom už vyfarbenej plôšky, ale to sa dá minimalizovať tým, že začnete zhora z ľavého rohu (ak ste pravák) alebo z pravého rohu v prípade, že držíte štetec v ľavej ruke. Ďalší odtieň aj tak začnete nanášať až vo chvíli, keď sú už farby na plátne suché. Výhodou tohto postupu je menšia spotreba farieb (nemusíte jej toľko vymyť zo štetcov) a taktiež predídete nechcenému vysychaniu farieb v zbytočne otvorených téglikoch.

  8. Skôr ako prejdete na ďalšiu farbu, nechajte ​farby na plátne riadne zaschnúť​. Mokré farby totiž majú snahu sa zmiešať a potom vznikajú odtiene, ktoré na obraze mať nechcete. Akrylové farby schnú celkom rýchlo. Môžete si medzitým poriadne vymyť a vysušiť štetec​. Štetec určite vymývajte aj vo chvíli, keď síce používate rovnaký odtieň, ale potrebujete napríklad užší štetec na menšie plôšky. Hneď ako totiž odložíte nevymytý štetec, za pár minút na ňom farba zaschne a potom sa bude vymývať dosť ťažko. Hrozí dokonca jeho poškodenie. 

  9. Pokračujte ďalej vo ​vyfarbovaní obrázka ďalšími farbami​, aby ste zaplnili celý povrch obrazu. Vždy nechajte farby zaschnúť a vymývajte štetce. To je vlastne jedna z najdôležitejších vecí, ktorú proste nie je možné odhaliť nejakým pocitom.

  10. Pochváľte sa​ tým, čo ste dokázali. Vystavte si svoj obrázok doma či v kancelárii. Zaručujeme vám, že vzbudí zaslúženú pozornosť. Pokojne potom kolegom či priateľovom odporučte náš e-shop a môžete maľovať podľa čísel spolu.