Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľovanie zvierat

Maľba neživých predmetov je tou najjednoduchšou disciplínou. Živé postavy či zvieratá, naopak, tou najnáročnejšou. Zachytiť zvieratá na plátno môže byť náročné. Majú srsť, perie, šupiny. Pohľad očí jedným smerom tiež nie je jednoduché vystihnúť. Zvlášť začiatočníci si musia prejsť kopou pokusov a omylov, než porozumejú tomu, ako prekresliť štruktúru srsti, tiene, našuchorené perie a pableskujúce svetelné odlesky na krovkách chrobáka či v šupinách dúhového pstruha. Súprava maľovania podľa čísel vám pomôže pochopiť, ako to naozajstní maliari robia
 

blog_zvirata_uvod

 

Obstarajte si súpravu na maľovanie podľa čísel

Prvým krokom je rozhodnutie to skúsiť. Nasleduje výber motívu. I medzi obrázkami so zvieratami je možné nájsť rôzne stupne náročnosti. Možno bude rozumné nezačínať hneď s detailnou hrivou leva. Ak však už máte nejaké skúsenosti, smelo do toho.

Máme, samozrejme, širokú škálu motívov na maľovanie zvierat podľa čísel. Môžete si vybrať domácich maznáčikov, ako sú mačičky či psíky. Ponúkame však aj obrázky divokých zvierat – levy, tigre, žirafy či slony. Buď realistické, či plné neskutočných farieb. Ak prijmete ako zviera aj hmyz, potom sa možno rozhodnete pre namaľovanie pestrofarebného motýľa.

Zvoľte si správnu veľkosť obrazu. Vyberajte od najmenšej až po extra veľké. Dôležitým rozhodnutím je aj to, či chcete plátno dodať už profesionálne napnuté v ráme. To, pochopiteľne, odporúčame, aby sa prácne namaľovaný obraz nejako nepoškodil pri neodbornom napínaní do rámu.

Všetky súpravy na maľovanie podľa čísel už obsahujú štetce, predtlačené plátno s očíslovanými plôškami a všetky farby so zodpovedajúcimi číslami, ktoré budete na dokončenie obrazu potrebovať. Takže jediné, čo potrebujete navyše, je voda na vymývanie štetcov, novinový papier na zakrytie podlahy a iných plôch a trocha trpezlivosti s vidinou cieľa.

blog_zvirata_jak_malovat

Od väčšieho k menšiemu, zozadu dopredu

Väčšina maliarov na svojich obrazoch najprv nahrubo vymaľuje veľké plochy, ako sú nebo, vodná plocha, trávnaté plochy a pod. Potom do týchto veľkých plôch zakomponujú rôzne objekty – budovy, stromy, postavy. Tie potom postupne dokreslia drobnými detailmi, ako sú jednotlivé lístky, vytieňujú tvár atď.

Postupujte rovnako. Vyberte si jednu farbu a začnite najprv na tých najväčších plochách. Potom pokračujte a vyfarbujte menšie plochy. Ak totiž pri maľovaní väčších plôch presiahnete vyznačenú hranicu, je potom jednoduchšie opraviť to nanesením menšieho množstva zodpovedajúcej farby.

Väčšina väčších plôch taktiež tvorí pozadie. Maliari prirodzene kreslia „zozadu“. Je jednoduchšie do už namaľovaného pozadia vložiť objekt, ktorý je bližšie, než opačne. Deti väčšinou kreslia tak, že najprv, samozrejme, nakreslia napríklad strom a potom ho dôkladne obkresľujú modrou farbou neba. Robte to ako majstri. Hoci pri maľovaní podľa čísel na to myslieť nemusíte, lebo plôšky s číslami sa nijako neprekrývajú, časom možno budete chcieť pokročiť ešte vyššie a trúfnete si na maľovanie bez čísel. Tam sa vám to už bude určite hodiť.

Zhora nadol

Dôležitý moment – nechcete si rozmazať už namaľované plôšky rukou či rukávom. Snažte sa teda postupovať zhora nadol. Praváci začínajú z ľavého rohu a ľaváci radšej z pravého. Všetky už vyfarbené plochy tak zostávajú pred štetcom a ruka nemôže nič rozmazať.

Trochu sa to bije s predchádzajúcou radou o vyfarbovaní najprv väčších plôch. Veríme však, že si svoj štýl nájdete.

Od svetlých farieb k tmavým

Nie je nutné začať číslom 1 a postupovať vzostupne. V skutočnosti maliari väčšinou používajú postup podľa odtieňov. Odporúčame začať svetlejšími odtieňmi a postupne sa prepracovať k tým tmavým.

Má to praktický dôvod: aj napriek všetkej snahe sa niekedy nepodarí 100 % vymyť štetec od predchádzajúcej farby. Primiešanie zvyšku svetlejšej farby do tmavšieho odtieňa však nie je také viditeľné ako opačný prípad.

Taktiež vás to bude učiť vnímať farby na plátne nie ako obrysy, ale hlavne to, ako sa vzájomne skladajú a ovplyvňujú. Pri maľovaní by ste sa vlastne mali úplne zbaviť myšlienky na obrysové čiary. V reálnom svete taktiež nič také ako obrys predmetu neexistuje. Učte sa vnímať farebnú kompozíciu.


Trik pre jemné detaily

Pri maľovaní zvierat asi zistíte, že aj ten najjemnejší štetec je príliš hrubý na vykreslenie tých najjemnejších detailov. Občas by ste ocenili možnosť vykresliť jeden vlások či chĺpok, ale aj ten najmenší štetec vytvára maximálne dredy? Skúste si pomôcť napríklad špáradlom či ihlou a do ešte vlhkej farby urobiť pár rýh.

Detaily potom krásne vyniknú. Nezastierame však, že to bude časovo veľmi náročné. Na druhej strane vás výsledok ohromí – zviera na plátne ožije.


Dodržujte pravidlá, ale naučte sa ich porušovať

Život je rozmanitý. Riadi sa síce pevne danými pravidlami, ale ak sa vojde do nejakých mantinelov, pokojne si dovolí ich porušovať. Proste kto sa prispôsobí, ten zvíťazí.

Základné pravidlo pre maľovanie podľa čísel znie: vymaľuj plôšku farbou so zodpovedajúcim číslom a nepreťahuj do ďalšej plôšky. Takže až sa toto pravidlo naučíte dodržiavať, pochopíte, že je možné ho občas aj porušovať.

Skúšajte iné postupy, hľadajte, experimentujte. Kto napríklad hovorí, že nesmiete špáradlom jemne pretiahnuť hranicu danej plôšky a trošku tak premiešať farby? Alebo nenechať farby úplne zaschnúť a dopustiť, aby sa okraje prirodzene trochu rozpili?

Len preto, že inštrukcie hovoria, že niečo máte, prípadne nemáte robiť, neznamená, že to urobiť musíte či nesmiete. Ide predsa len o vaše dielo!

Ste pripravení namaľovať svoj prvý obraz so zvieraťom? U nás nájdete celé ZOO. Vyberte si svoje obľúbené zviera, rozhodnite sa, akú veľkosť by mal váš obraz mať, objednajte si svoju súpravu na maľovanie podľa čísel a do 2 dní môžete začať.

Prajeme veľa zábavy a pohody