Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Svetový deň bozku

Vedeli ste, že aj bozk má svoj sviatok? Je to každoročne 6. júla. Je to deň, ktorý oslavuje bozk ako prirodzený a krásny prejav náklonnosti. Je námetom mnohých umeleckých diel, z ktorých niektoré si aj môžete namaľovať pomocou maľovania podľa čísel s predlohami od ZUTY.

clanek_001

Prečo sa vlastne bozkávame?

Keby sme túto otázku položili v nejakom prieskume, asi by veľa odpovedí obsahovalo vyjadrenie ako: z lásky jeden k druhému, ako prejav citov, pri priateľskom pozdrave alebo pri lúčení. To by do toho ale nesmeli zasahovať vedci a psychológovia, ktorí aj tak krásnu vec, ako je bozk, podrobili vedeckému skúmaniu.

Vznik bozku podľa Sigmunda Freuda

Tento slávny psychoanalytik tvrdil, že bozk odkazuje na príjemné pocity, ktoré sme mali ako dojčatá pri tom, keď nás mamička kŕmila svojim mliekom. Je isté, že u sania materského mlieka sa silno zapájajú pery, rovnako ako u vášnivého bozkávania.

Teória bozku podľa Ingelore Ebbefedové

Oproti Freudovi stojí nemecká vedkyňa Ingelore Ebbefedová, podľa ktorej vznik príjemného zvyku bozkávania súvisí so správaním zvierat, ktoré sa vzájomne očuchávajú. Akonáhle sa človek vzpriamil, bolo prirodzenejšie, že sa sústredil pri očuchávaní na rovnako vysoko položenú hlavu a tvár partnera.

Nevieme teda k akej teórii sa prikláňate Vy, či snáď nemáte svoju vlastnú teóriu, ale za nás je skúmanie antropologických základov bozku plytvanie potenciálom. Keď sa chystáte k bozku s priateľom, so svojimi deťmi, s manželkou či rodičom, určite nerozmýšľate nad tým, ako bolo fajn, keď vás mamička dojčila, alebo ako to majú zvieratá skvele zariadené s tým očuchávaním.

Odpoveď na otázku, prečo sa bozkávame, je oveľa jednoduchšia: pretože sa máme radi a milujeme sa. Takto jednoduché to je. A bozkávať by sme sa mali často, nielen počas Svetového dňa bozku. Prečo?

Bozk - príjemný a prospešný

Ľudia, ktorí sa radi a často bozkávajú, z toho majú značný prospech. Ako konkrétne bozky skvalitňujú život?

clanek_002

  • Pri bozkávaní sa spúšťa produkcia hormónu dopamínu. Ten počítame medzi takzvané hormóny šťastia. Jeho nedostatok v tele musí dokonca riešiť endokrinológ a väčšinou tak, že nasadí medikamenty. Inak človek prepadá depresiám, panickým atakom a ďalším nežiaducim stavom. Bozkávanie teda doplňuje hladinu dopamínu a funguje vlastne ako rozprávkový elixír šťastia.
  • Bozkávanie posilňuje spoločenské kontakty. V niektorých kultúrach je bozk súčasťou obyčajného pozdravu. Sme veľmi radi, že tento trend už dorazil aj do našej krajiny. Nie je vôbec neobvyklé vidieť, ako sa pri pozdrave dvaja priatelia aj rovnakého pohlavia pozdravia letmým bozkom na tvár. Pohoršeným mravokárcům odkazujeme, že nejde o vyjadrenie homosexuálnych pocitov.
  • Pri bozku zapojíme až 30 tvárových svalov. Isteže to nemožno považovať za náhradu telesného cvičenia, pretože tam ide väčšinou o pretiahnutie a posilnenie väčšieho množstva svalových skupín, ale iste sa to počíta.
  • Spaľujete kalórie. Kalórie sú spaľované pri akejkoľvek činnosti. Dokonca aj keď len usilovne premýšľate nad nejakým problémom. Pri minúte bozkávania môžete spáliť až 20 kalórií. Nie je to teda recept priamo na schudnutie, ale zase ide o veľmi príjemný spôsob pálenia kategórií.
  • Predchádzate infekciám ústnej dutiny a zubným kazom. Pri bozkávaní, najmä francúzskom bozkávaní, si s partnerom vymieňate tisíce baktérií. Telo sa učí na ne reagovať a v niektorých prípadoch ich aj využiť v boji proti svojim vlastným škodlivým baktériám.

Možno, že sme nevymenoval všetky prospešné vplyvy bozku, ale všetko preváži to, že bozkávanie je jednoducho príjemné.

Bozky v rozprávkach, podvedomí aj v umení

Bozkom je prisudzovaná úplne magická moc. Veď v rozprávkach je často jedinou možnosťou, ako zlomiť kliatbu, práve bozk. A akože sa to tie žabky menia na princezné? Opäť bozkom!

Žiadna svadba sa tiež nezaobíde bez bozku. Je to tak dôležitý moment, že ak ho fotograf nestihne poriadne zachytiť, pokojne požiada o jeho zopakovanie.

Bozkávanie je natoľko inšpiratívne, že je námetom mnohých slávnych umeleckých diel. Piesne a básne, sochy a plastiky, obrazy, fotografie, filmy aj ľudové povesti a rozprávky, to všetko oslavuje bozk ako nádherný prejav lásky a dôvernosti. Aj na ZUTY ponúkame hneď niekoľko obrazov, ktoré si môžete vymaľovať podľa čísel. Môžete tak mať na stene takmer originál.

Bozk od Gustava Klimta

Ako inak začať než zrejme najznámejším obrazom Gustava Klimta. Bozk je nádherný obraz, ktorý definuje štýl secesie. Toto klasické dielo teraz môže zdobiť aj steny Vašej izby.

clanek_003

 

Užite si teda deň plný bozkov, možno aj s romantickými obrázkami od ZUTY. A hlavne - nezabudnite dnes niekoho pobozkať!