Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Európsky deň kúpania v riekach - pripojte sa tento rok aj Vy

Pre všetkých milovníkov vody máme dobrú správu. V júli sa totiž oslavuje deň spojený s kúpaním, ktorý si nesmiete nechať ujsť. Zapojte sa do neho aj Vy, rovno s celou rodinou! V článku nájdete informácie o tejto slávnosti a tipy na vodné hry, ktoré sú určené pre malých i dospelých. A ak ste naozaj veľkí fanúšikovia vodného živlu, vďaka maľovaniu podľa čísel si môžete vytvoriť doslova osviežujúce dekorácie do domácnosti s vodnou tematikou.

Európsky deň kúpania v riekach

Európsky deň kúpania v riekach sa oslavuje druhú júlovú nedeľu. Počas tohto dňa sa ľudia po celej Európe vydávajú k brehom riek a užívajú si kúpanie v prírode. Tento sviatok si získava čoraz viac priaznivcov aj v Českej republike. Poďte do toho s nami tento rok aj Vy.

Od roku 2002 sa tejto akcie zúčastnilo takmer pol milióna ľudí a usporiadalo sa asi 2000 akcií v 34 krajinách Európy. Tento rok sa dúfa v rekordnú účasť. Veľa z nás sa nedostane na dovolenku, tak ako by sme si predstavovali. Ale kúpanie si môžeme užiť aj v našich krásnych riekach. Nenechajte koronavírus, aby Vám skazil prázdniny. Veď prvotriednu kúpačku môžete zažiť aj kúsok od domova.

clanek_001

Cieľom podujatia je upozorniť na nutnosť ochrany prírody

V cudzine sa táto akcia nazýva Big Jump, poslovenčenú verziu už poznáte. Európsky deň kúpania v riekach bol založený v roku 2002 celoeurópskou organizáciou, ktorá sa zaoberá správou riečnych tokov. Cieľom je pripomenúť ľuďom prečo a ako veľa milujeme naše rieky. A nielen rieky. Ale tiež jazerá, mokrade, skrátka všetky vodné plochy. Pretože na všetkých záleží. Zakladatelia a organizátori chcú ukázať, aké je dôležité starať sa o vodný ekosystém, pretože bez nich by nebol život.

Nie je tomu tak dávno, kedy rieky boli v havarijnom stave a často pripomínali stoky. Tak napríklad ešte vo 20.st. bolo bežné, že sa do nich hádzali odpadky a odvádzala kanalizácia. Nehovoriac o vypúšťaní škodlivín z výroby z tovární a chemičiek. Rieky boli nebezpečným miestom, kam sa ľudia radšej neodvažovali chodiť. Využívali sa len pre dopravu a výrobu energie. Veľa miest, kam sa predtým chodilo kúpať, oddychovať a opaľovať sa, dočista zmizlo.

Dnes už to tak vo väčšine prípadov našťastie nie je. Od 90. rokov sa po celej Európe vyvíja iniciatíva za očistenie a ochranu riek. Napriek tomu však nájdete vodné plochy, ktoré nie sú vhodné na plávanie, a ani v nich nenájdete pôvodných obyvateľov, napríklad raky alebo vydry. Ako vidíte, stále máme čo naprávať.

clanek_002

Všetky vodné plochy potrebujú našu pozornosť, a tým máme na mysli aj tie, ktoré nie sú vyložene znečistené. Aj čisté rieky dnes ohrozujú továrne, ktoré vypúšťajú chemikálie do svojho okolia, priehrady a ďalšie umelé zásahy človeka v mene budovania infraštruktúry. Ničí sa tak nielen život v nich a okolo nich.

Pokiaľ bude voda všade okolo nás znečistená, ohrozujeme tým aj naše vlastné zdravie. A navyše je to škoda. Pretože aj naše rieky sú krásnym miestom na kúpanie. Ak sa rozhodnete vyraziť vykúpať do rieky, nezabudnite si skontrolovať, či je na kúpanie vhodná.

Ako sa oslavuje Európsky deň kúpania v riekach

Počas tohto dňa sa po celej republike organizujú väčšie i menšie akcie, ktoré najčastejšie organizujú občianske iniciatívy. Súčasťou je hudobný sprievod, grilovanie, hry pre malé aj staršie deti a dospelých a samozrejme zlatý klinec programu - veľký skok do vĺn riek. Ten sa naplánuje vždy na určitý konkrétny čas. A práve v stanovenú hodinu naskákajú do riek úplne všetci účastníci tohto podujatia po celej Európe. Ako už asi tušíte, odtiaľto sa vzal anglický názov Big Jump.

Hoci sme si my, Slováci, na plávanie v riekach odvykli, tento rok máte skvelú príležitosť túto aktivitu znova objaviť. Vedeli ste, že v Paríži a v Berlíne sa v rieke kúpu takmer celoročne? V zimných mesiacoch len pár odvážlivcov, ale predsa. Za to u nás rieky zívajú prázdnotou (ak nepočítame lode alebo športovcov), a to aj počas leta. Vyskúšajte vodu v riekach aj Vy! Kúpanie v nich má veľa benefitov.

Výhody plávania v prírode

Posilníte imunitný systém. Pokiaľ Vás trápia alergie alebo slabá imunita, začnite plávať v jazerách, riekach či iných vodných plochách namiesto chemických bômb, akými sú bazény. Prírodné vodné plochy sú plné života a biologickej energie od rastlín a zvierat, ktoré v nich žijú. A nielen to. Nájdete v nich veľa enzýmov, minerálov a ďalších prospešných látok.

Telo začne tvoriť viac endorfínov. Vďaka týmto hormónom sa cítime šťastní, spokojní a naplnení. Je to spôsobené hneď dvoma dôvodmi. Po prvé, ak ste v prírode, cítite sa oveľa lepšie. Asi ten pocit poznáte, však? To preto, že ľudský mozog reaguje pozitívne na pobyt na čerstvom vzduchu a začne vytvárať viac endorfínov.

A za druhé, pohyb lieči. Akákoľvek športová aktivita má za následok vyplavovanie hormónu šťastia v obrovskom meradle. Vďaka tejto dvojitej kombinácii sa po kúpeli vonku budete cítiť ako vymenení. Ak vás teda trápia depresie, úzkosti alebo aj obyčajná zlá nálada, vezmite do ruky osušku a vyrazte sa vykúpať do najbližšieho jazera alebo rieky.

clanek_003

Rozprúdi sa Vám krvný obeh. Plávanie v prírodných vodných plochách má takmer zázračné účinky na celý kardiovaskulárny systém. Voda v prírode je totiž trochu studenšia, než sme bežne zvyknutí z bazéna. A studená voda stimuluje bunky pod kožou, ktoré snímajú teplotu. Ak dôjde k ich aktivácii, pošlú signál priamo do srdca, a to začne pracovať o poznanie rýchlejšie.

Tento proces nielen precvičí Váš krvný obeh, ale navyše Vás nabije energiou a vitalitou. Do tela sa začne vyplavovať adrenalín a Vy sa budete cítiť ako znovuzrodení. Vďaka tomuto javu plávanie v prírode funguje aj ako prírodný prášok proti bolesti. Vyššia hladina adrenalínu totiž odvedie pozornosť od akejkoľvek bolesti.

Zapojte aj deti, vyskúšajte 7 zábavných vodných hier

Voda je ideálne miesto na hranie. Využite Európsky deň kúpania k tomu, aby ste utužili vzťah so svojimi deťmi. Vyrazte celá rodina a užite si príjemný deň pri vode. Hranie hier je dôležité nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Prináša dobrú náladu, optimizmus, stimuluje kreativitu, a čo potom hranie vo vode! Okrem klasického plávania sa môžete potápať, vznášať sa na hladine, zdvíhať nohy do vzduchu a samozrejme cákať jeden na druhého - aktivita, ktorú má rád snáď každý.

Dôležité je vybrať miesto, kde rieka plynie veľmi zvoľna a prúd nie je silný. Radšej sa tiež vybavte topánkami, ktoré vydržia pobyt vo vode. Dno rieky môže byť kamenisté, a preto je lepšie si nohy chrániť. Naviac sa Vám potom bude lepšie vychádzať von. Poďme sa pozrieť na sedem zábavných hier, ktoré musíte vyskúšať:

  1. Hra na žabu: Budete sa pohybovať po kameňoch, ktoré vykukujú nad hladinou. Hráči majú povolené skákať aj preliezať. Kto spadne do vody, prehral.
  2. Bezrukí vo vode: Hoci to znie trochu strašidelne, ide o zábavnú aktivitu. Je však potrebné vybrať trochu hlbšie miesto. Akonáhle zavelíte, plavci sa musia udržať nad hladinou len pomocou šliapania vody. Ruky musia mať zdvihnuté nad hlavou, aby bolo vidieť, že nepodvádzajú. Kto vydrží najdlhšie, vyhral.
  3. Boj o loptu: Túto hru môžete hrať v rieke, kde je mierny prúd a voda aspoň po pás. Na vodnú plochu sa hodí lopta a každý protihráč sa ju snaží ukoristiť pre seba. Môžu sa o ňu silou preťahovať, avšak nesmú sa potápať, ani sa inak biť. Kto uloví loptu a donesie ju na breh, vyhral.
  4. Jazdci: Hráči utvoria dvojice koní a jazdcov. Jazdec si vlezie koňovi na chrbát. Na znamenie sa jazdec snaží zhodiť do vody jazdca protihráča. Kto spadne do vody, prehral.
  5. Vodník vo vode: Hráči utvoria kruh vo vode po pás. V ich strede je vodník. Ten sa vždy potopí a akonáhle je pod vodou, niekto ho capne po chrbte. Vodník sa hneď vynorí, háda, kto to bol a snaží sa ho udrieť na oplátku. Hráči sa pred vodníkom ochránia tak, že sa potopia. Ten, koho vodník capne, si s ním musí vymeniť miesto.
  6. Plávanie bez rúk: Plávajte bez použitia rúk. Kto dopláva najďalej, má vyhraté.
  7. Zoologická záhrada: Hráči vo vode napodobňujú pohybom a zvukom zvieratá, ako by vyzerali, keby boli vo vode. Napríklad to, ako pláva pes, ako pláva kačica, ako sa slon polieva vodou atď. Úlohou protihráčov je uhádnuť, aké zviera predvádza. Ako asi pláva tiger?

clanek_004

Máte radi vodu? Ozdobte si s ňou Vašu domácnosť!

Či už ste nenapraviteľný milovník vody či vodný tvor, ktorý by sa najradšej kúpal od rána do večera, alebo na Vás má voda upokojujúci vplyv, máme pre Vás skvelý nápad na vyzdobenie domácnosti. Siahnite po niektorom motíve maľovania podľa čísel a pozvite životodarný živel do Vašej domácnosti.

clanek_005

Dievča a more je obraz plný tajomstiev a nespútanej energie mora. Ak Vám chýbajú prechádzky pozdĺž pláže, kde sa hladina vzdúva vlnami, ozdobte si obývaciu izbu alebo spálňu týmto obrazom. Tak už budete mať more navždy na očiach a jeho kúsok bude patriť len Vám.

Letnej pohody a kúpania pri mori je plný veselý obraz Veslica na pláži. Pri maľovaní budete siahať po samých veselých farbách, ktoré Vám vyčaria úsmev na tvári. A ten sa Vám vráti zakaždým, keď sa na obraz pozriete. Hoďte stres za hlavu a vychutnajte si slniečko a morský vzduch vo vlasoch.

clanek_006

Žena na vlnách je zvodný dizajnový obraz, ktorý vo Vašej domácnosti urobí veľkú parádu. Kompozícia je vymaľovaná v harmonických farbách, ktoré spolu dokonale ladia. Svetlo sa vo vode láme a dokonale podčiarkuje ženskú krásu. Vyzdobte si s ním obývaciu izbu a ponorte sa vďaka nemu do chladivej vody, kedykoľvek sa Vám bude chcieť.

clanek_007

Zapojte sa tento rok do Európskeho dňa kúpania a spoznajte s Vašou rodinou niečo nové!