Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Svetový deň vody

Voda je základom života. Všetky procesy, ktoré sa týkajú vzniku a udržania života, vodu nevyhnutne potrebujú. Je preto len správne, keď si jej význam a dôležitosť pripomíname každoročne 22. marca. Na tento deň totiž pripadá Svetový deň vody.

clanek_001

Vzniká tak paradox, kedy si kupujeme balenú pitnú vodu, pretože tá z kohútika už sa veľmi nedá piť, aby sme potom plastové obaly odhodili do prírody. Často potom doputujú až k vodným zdrojom a ajhľa - pitnej vody opäť ubudne.

Už dnes sú vidieť veľké zmeny v úbytku vody ako v prípade Aralského jazera, ktoré už takmer zmizlo:

AralSea1989_2014

Spomeňme si na vodu aspoň raz za rok

V bežnom pracovnom zhone si asi nenájdeme čas zastaviť sa a trochu sa zamyslieť nad niečím tak "obyčajným", ako je voda. Pokiaľ ale nezmeníme svoje postoje a zvyky, budeme nad vodou čoskoro premýšľať oveľa častejšie a s väčšími obavami.

Čo keby sme sa rozhodli zlepšiť napríklad len jednu vec, ktorá sa vody týka? Napríklad neumývať svoje auto len tak, kde nás napadne, pomocou hadice a saponátov. Na umývačke to zvládnete za pár korún a za pár minút a omnoho šetrnejšie k prírode.

Namiesto plnej vane, by sme mohli začať uprednostňovať sprchu - to je celkom veľký rozdiel v spotrebe. A navyše je sprcha aj zdravšie.

Dokonca aj u farieb na báze vody je najlepšie zlikvidovať pevnú látku namiesto toho, aby ste všetko vyliali do odpadu. Tekutá farba by sa nemala vynášať na skládku alebo len tak vyliať do výlevky či záchoda. Ak sa farby nechajú zaschnúť, zabraňuje to ich presakovaniu do podzemných vôd alebo riek. Nechajte zvyšky farieb z maľovanie podľa čísel v nádobe zaschnúť a až potom ich vyhoďte do odpadu.

Ešte lepšie, keď ich potom vysypete z téglika a ten dáte do plastov. Akrylové farby z nášho e-shopu sú totiž balené v téglikoch z HDPE plastu, ktorý možno potom znovu použiť alebo recyklovať.

 

Pred použitím vody na čistenie paliet, štetcov, nádob a ďalšieho náradia  ich utrite papierovým uterákom a pred likvidáciou ich nechajte uschnúť. Vďaka tomu zostane umývacia voda dlhšie čistá a menej farby sa dostane do odpadových vôd.

Pár zaujímavostí o vode

  • Ľad pláva na vode. Bežne sa nad tým ani nezamyslíme, keďže to v zime bežne vidíme. Ale je to veľmi ojedinelá vlastnosť. Normálne totiž väčšina látok funguje tak, že sa ich pevné kusy potopia do ich tekutej podoby. Trebárs olovo alebo vosk - keď ich rozohrejete a hodíte do nich pevný kus, potopia sa. Hustota vody je totiž vyššia, než je hustota ľadu v pomere 12:11.
  • Teplotný jojo efekt. Ak ochladzujeme horúcu vodu, zmenšuje svoj objem čiže zvyšuje hustotu. To je celkom normálne. Keď sa ale dostane teplota na 4 ° C, začne svoj objem naopak zväčšovať a vlastne rednúť. Pripravuje sa na to, že sa stane plávajúcim ľadom.
  • Studená voda je ťažšia, ako teplá. Vlastne tu tretíkrát zmieňujeme rovnakú vlastnosť vody. Jeden liter teplej vody je o niečo ľahší ako jeden liter studenej vody. To platí až do oných 4 ° C, kedy sa to obráti. Ak v lete plávate, viete, že na hladine je voda teplejšia ako o pár desiatok centimetrov nižšie. Ale v zime je to inak. Keď v zime zamŕzajú rybníky, deje sa postupne toto: voda na povrchu chladne, stáva sa hustejšie a klesá ku dnu. Akonáhle dosiahne teplotu 4 ° C, začne ale stúpať. Na povrchu sa ďalej ochladzuje, ale už neklesá. Nakoniec klesne teplota na nulu a voda zmrzne na povrchu. A pod ľadom je teplota 4 ° C. Keby voda túto vlastnosť nemala, postupne by premrzla celá až na dno a život na Zemi by neexistoval.
  • Viskozita vody. Viskozita je miera odporu kvapaliny proti pohybu vrstiev kvapaliny proti sebe. Med alebo sirup majú vysokú viskozitu, a teda tečú pomaly. Pod vyšším tlakom sa viskozita normálnych kvapalín zvyšuje, pretože molekuly sú natlačené bližšie k sebe a pri pohybe si viac prekážajú. Voda nie. Ak je voda chladnejšia ako 30 ° C, viskozita jej klesá. Pod tlakom proste tečie rýchlejšie.
  • Množstvo vody na Zemi. Voda pokrýva asi 70% zemského povrchu. V prevažnej väčšine ide o slanú vodu. Sladká voda tvorí z celkového počtu len 2,5%. Z toho ale len 10% je v tekutej forme. Cez 90% zásob sladkej vody je totiž v zmrznutej forme a nachádza sa v Antarktíde v ľadovcoch. 20% zo svetovej nezamrznutej sladkej vody sa nachádza v ruskom jazere Bajkal. Veľká časť tekutej vody je pre človeka nedostupná. Len asi 0,003% celkového množstva vody na Zemi môže byť použité ľuďmi na pitie.

V ZUTY deň vody slávime

Teda nie, že by sme nejako naozaj oslavovali. Torta a sviečky nebudú. Zato ponúkame predlohy na maľovanie podľa čísel milovníkom morí, jazier, riek a vody. Užite si zábavu pri maľovaní obrázkov s vodou.

image3image2image1image5image4