Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Svetový deň šťastia

Klasik sa pýta: "Šťastie! Čo je šťastie? "A hneď si tiež odpovedá:" Muška jenom zlatá, ktorá sa za večera okolo tvojej hlavy ponáhľa. "To v nás budí dojem, že šťastie je akosi nedostihnuteľné a pominuteľné. Každý vidí šťastie v niečom inom - blahobyt, láska, rodina, zdravie, bezpečie. Je ale pravda, že snaha o hľadanie šťastia je základom ľudského snaženia. A viete, že šťastie má od roku 2012 svoj Svetový deň? Je ním 20. marec.

clanek_001

Overené spôsoby pre nájdenie šťastie

Najprv si povedzme, že je rozdiel medzi tým mať šťastie a byť šťastný. Napríklad keď nabúrate autom do stromu a nič sa Vám nestane, tak to ste mali šťastie. Ale budete v tej situácii šťastní? To pravdepodobne nie. Zato keď po zime slnko začne hriať a Vám rozkvitnú na záhrade prvosienky, to sa potom pokojne môžete cítiť šťastní.

Pocit šťastia sa dostavuje z rôznych dôvodov a v rôznych situáciách, ale väčšinou sa nič z toho nedá vyčísliť v peniazoch. Hmotné veci majú totiž tú nevýhodu, že podliehajú skaze, entropii a rozpadu. To, čo je naozaj dôležité, je očiam neviditeľné. Pár overených rád, ako šťastie nájsť:

Tvorte, budujte, pracujte s radosťou

Nie je lepšia cesta, ako zažiť šťastie, než zmysluplná práca. Každý sa rád pokochá vlastným dielom a tiež sa rád pochváli tým, čo vyrobil, stvoril a vybudoval. Aj Boh sa na konci šiesteho dňa obzrel a videl, že všetko, čo stvoril, bolo dobré.

Skúste napríklad niečo uvariť alebo upiecť a pozvať priateľov na jedlo. Alebo postavte vtáčiu búdku, mlynček do potoka, deťom jednoduchý veterník z papiera. Naozaj stačí nejaká drobnosť. Keď sa to podarí, pocit šťastia, spokojnosti a radosti sa dostaví okamžite.

ZUTY napríklad odporúča tvorivú činnosť pri maľovaní podľa čísel. U toho je skvelé, že vlastne nemusíte vedieť maľovať, a napriek tomu dokážete vyrobiť obraz akrylovými farbami na plátno ako naozajstný umelecký maliar. Vyberte si na našom e-shope plátno s predtlačeným obrázkom a začnite tvoriť. Na výber máte tisíce motívov v rôznych kategóriách.

Nielen, že maľovaním bojujete proti stresu, zlepšujete si jemnú motoriku, cvičíte mozog a sústredenie, ale hotový obraz potom môže zdobiť Vaše steny a pripomínať Vám chvíle strávené pri jeho vzniku.

A pochváliť sa s ním je samozrejme tiež príjemný pocit.

clanek_002

Buďte vďační

Prejavy vďačnosti sú ako kúzlo pre vyvolanie šťastia. Kedykoľvek sa cítite smutní, v depresii, bez nálady, skúste prejaviť niekomu za niečo vďačnosť. Alebo lepšie - neskúšajte to; proste to urobte.

Napíšte napríklad list niekomu, kto pre Vás niečo urobil. Zavolajte mamičke, že ju máte radi. Povedzte si: "Dnes som vďačný za ..." Dôvodov k vďačnosti je predsa toľko:

  • že som sa prebudil,
  • že svieti slnko,
  • že mám zdravé deti,
  • že ma manžel miluje,
  • že mi žena urobila raňajky,
  • ...

Keď nás rodičia učili slušnému správaniu, hovorili o "kúzelných slovách". Sú to napríklad "ďakujem", "prosím", "prepáč". Používajte ich a život sa Vám zlepší. Budete šťastnejší.

Denníček vďačnosti a radostí

Sú dni, kedy je ťažké nájsť dôvody na radosť. Ťažko sa niekedy hľadá niečo, za čo byť vďačný. To potom musí stačiť to, za čo som bol vďačný v minulosti a čo ma robilo šťastným kedysi.

Skúste si založiť denníček, do ktorého si budete zapisovať svoje dôvody k radosti a za čo ste vďační. Dajte si za cieľ mať denne aspoň 3 dôvody zapísané. V ťažkých časoch to pre Vás môže byť ako záchranný kruh.

Buďte optimistickí

Optimizmus je základ. Rany osudu sa znášajú lepšie, keď si uvedomíte, že ťažkosti sú len dočasné. Na všetkom zlom je aj niečo dobré. Jeden pacient sa napríklad pýtal sestričky: "Čo je dobrého na tom, že som mal infarkt?" Viete, čo mu povedala? "No že ste to prežil! Že ste tu stále s nami! "

Pomáhajte druhým

Prečo je toľko dobrovoľníkov v neziskových organizáciách? Prečo sa niekto vzdá časti svojho majetku v prospech potrebných? Prečo sa niekto vo svojom voľnom čase namáha, aby pomohol niekomu, kto to potrebuje? Tí všetci totiž pochopili jednu dôležitú myšlienku: viac šťastia je v dávaní ako v prijímaní.

Skúste napríklad zazvoniť na starších susedov s ponukou, že im nakúpite alebo pomôžete s jarným upratovaním. Staré šaty nevyhadzujte do koša, ale dajte si prácu s nájdením kontajnera na oblečenie. Ste sami chudobní a potrebovali by ste skôr pomôcť Vy? Aj tak môžete prejaviť láskavosť. Usmejte sa na niekoho. Prehoďte pár milých slov s niekým, koho nepoznáte. To môže byť pre niekoho veľká láskavosť, a pritom vás nič nestojí.

Urobte si čas sami na seba

O šťastie Vás úspešne pripraví stres, zhon, nadmiera práce a málo odpočinku. Na chvíľku sa zastavte. Naučte sa odpočívať a trebárs aj meditovať. A nemyslite si, že meditácia je vyhradená ázijským jogínom a zenovým majstrom. Ak zavriete na pár minút oči a ak budete myslieť na niečo pekné, bude to úplne stačiť.

Ak si potrebujete oddýchnuť dlhšie ako pár minút, sadnite si k plátnu a maľujte. Maľovanie pôsobí ako liek. Niektorí lekári dokonca predpisujú artterapie, čiže liečbu maľovaním.

Potrebujete dlhší odpočinok? Urobte si jeden voľný deň v práci. Nielen, že nepracujte, ale ani na prácu nemyslite. Choďte sa prejsť, tancujte, ponúknite známym, že im povozíte bábätko. Nájdite jednoducho inú činnosť, než ktorú pravidelne robíte každý deň.

Nezabúdajte ani na poriadnu dovolenku.

Či už na Medzinárodný deň šťastia budete robiť čokoľvek, prajeme Vám, nech sa Vám šťastie nevyhýba.