Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Valentín sa blíži - ste pripravení?

Niekto sa teší, inému je to jedno, ale opäť sa blíži 14. február, a teda sviatok všetkých milencov - svätý Valentín. Tento rok bude samozrejme kvôli rôznym obmedzeniam výrazne iný, než sme si zvykli. Večeru v nejakej lepšej reštaurácii si nezarezervujeme, lístky na koncert nekúpime a ani tanec v nejakom podniku tento rok nepripadá do úvahy. To ale romantickým chvíľkam so svojím milovaným partnerom nemusí zabrániť. Máme pre Vás pár tipov, ako si môžete aj tento rok sviatok zamilovaných užiť naplno a pritom bezpečne.

Valentinske zľavy

Slávenie svätého Valentína sme dlho poznali hlavne z amerických filmov. V Spojených štátoch má naozaj silnú pozíciu. U nás sa z neho tešíme pomerne krátku dobu aj napriek tomu, že sám svätý Valentín pochádzal z Európy, konkrétne z Talianska. Existujú o ňom 2 legendy.

V prvej sa hovorí, že sobášil snúbencov pri kresťanskom obrade. Keďže to bolo pred štvrtým storočím zakázané náboženstvo, dal ho za to cisár Claudius II. 14. 2. roka 269 popraviť. Podľa inej verzie vyliečil chorého pomocou modlitby. To sa zase nepáčilo významným Rimanom tej doby a opäť nasledovala mučenícka smrť. Valentín sa teda stal patrónom zamilovaných. Ale tiež mladých ľudí všeobecne, pocestných a dokonca včelárov.

Či už je to akokoľvek, dnes si každý rok vyhradíme 14. február ako príležitosť ukázať svojmu partnerovi, ako ho milujeme a ako nám na ňom záleží.

Nebuďte na Valentína sami

Odporučiť niekomu, aby na Valentína zostal sám, by bolo naozaj divné. Nikto nechce byť sám a na Valentína už vôbec nie. Pandémie nás ale učia meniť rýchlo zažité zvyky.

Tento rok si proste väčšiu spoločnosť ako 2 neužijeme. Našťastie práve na Valentína to vlastne ani nie je potrebné. Iste - tá večera, prípadne návšteva nejakého iného podniku bude chýbať, ale vždy sa dá niečo vymyslieť. Ona tá oslava sviatku zamilovaných rovnako smeruje k tomu, aby boli nakoniec spolu len tí dvaja. Takže načo veľkú spoločnosť! Romantický večer vo dvojici s malým darčekom či prekvapením môže byť presne to pravé, čo Vaša priateľka či priateľ ocenia.

Kúpte jej / mu pekný darček

K Valentínovi drobné darčeky patria. Je to milý spôsob, ako svojej láske povedať: "Myslel som na teba." Paleta možnosťí je vážne nekonečná: od drahých šperkov vrátane zásnubného prsteňa, cez darčekové predmety prevažne s motívom srdiečka, sladkosť, až k ručne vyrobeným darčekom alebo niekoľkým veršom od srdca .

Darček pre umeleckú dušu

Patrí Vaša láska medzi nadšencov umenia? Navštevuje galérie a kochá sa krásnymi obrazmi? Možno by chcela mať doma na stene nejaký originál. Prekvapte ju a darujte predlohu pre  maľovanie podľa čísel.

Na webe zuty.sk nájdete cez 2500 predlôh s rôznymi motívmi - krajina, kvety, postavy a osobnosti, slávne stavby, romantické motívy a pod.

K Valentínovi sa hodí nejaká romantika alebo vášeň. Ako srdce, milenci a romantické miesta.

Maľovanie podľa čísel - romantika

Výborný nápad je darovať obraz podľa vlastnej fotografie. Ako asi zapôsobí obrázok z Vašej exotickej dovolenky, spoločná momentka, či spomienka na Vašu svadbu?

S maľovaním podľa čísel  darujete zážitok a spomienku, čo je to najcennejšie, čo by darček mal priniesť.

Srdce, srdce a zase srdce

Nezabudnite tiež na trochu tradičnejšie darčeky, ktoré tiež dosť povedia o tom, ako jeden druhého milujete.

Perníkové srdce

Úplná klasika je srdce z perníku. Tí šikovnejší ho môžu upiecť sami. A nebojte sa - najskôr ho Váš miláčik ani jesť nebude. Dôležité je ho krásne ozdobiť alebo pridať napríklad nejaký vhodný nápis.

Pernikova srdce

Voňavé a hebké srdcia

Malý vankúšik v tvare srdca má tú výhodu, že môže byť po ruke aj vo chvíli, keď nie ste spolu. Nemusí ísť o žiadne umelecké dielo. Stačí obyčajná látka, z ktorej vystrihnete dva rovnaké tvary srdca a zošijete ich hrubým stehom k sebe.                                                   

Najprv zošite len niečo cez polovicu a vzniknutú kapsu naplňte kúskami nejakej látky, vatou či niečím podobným. Ak pridáte aj niečo voňavé, bude efekt dokonalý. Potom len dokončite šitie a máte krásny darček.

vankúšiky v tvare srdca

 

Srdiečka kam sa pozrieš

Fantázii sa medze nekladú. Môžete vyrobiť srdce z papiera a napísať naň milostné vyznania. Alebo aj keby ste len kúpili prianie k Valentínovi a nejaké to srdiečko prikreslili, bude sa to počítať.

Raňajky do postele

Moc pekný tip, s ktorým budete bodovať hneď od rána - urobte svojej drahej polovičke raňajky do postele. Myslite jeden na druhého - čo máte radi? Toast a vajcia? Alebo sladký rožtek s kakaom? Ide o to, aby ste jeden druhého potešili.

Raňajky do postele

Vášnivá čokoláda

S čokoládou budete mať úspech takmer zaručený. Nie nadarmo sa práve čokoláda považuje za prírodné afrodiziakum. Samozrejme že čím kvalitnejšie, tým lepšie.

A u čokolády máte toľko variant a nápadov, že len ich zoznam by sa nám sem nevošiel, napríklad:

  • Kúpte pár čokoládových praliniek a naaranžujte ich na tanierik.
  • Urobte z kvalitnej čokolády fondue a pridajte pár kúskov ovocia, ktoré si do čokolády budete namáčať.
  • Rozohrejte trochu čokolády a nalejte ju do rôznych formičiek. Ešte teplú čokoládu posypte nejakým zdobením.
  • Urobte horúcu čokoládu do hrnčeka. Môžete aj zvoliť rôzne príchute a urobiť ochutnávkovú sadu - čili, koňak, vanilka a pod.
  • Upečte čokoládové brownies. Keď sa podarí, aby bol povrch pevný a po rozkrojení vytiekla sladká čokoláda, budete za majstra pekára.
  • Dokonca aj bonboniéra urobí svoju prácu a vykúzli úsmev na tvári partnera.

Čokoládové fondue

Láska prechádza žalúdkom

To je známa vec - najkratšia cesta k mužovmu srdcu vedie cez jeho žalúdok. Ale aj dámy určite uvítajú, keď romantický večer počíta s jedlom, ktoré nemuseli pripravovať ony.

Pre slávnostné príležitosti sa iste hodí niečo lepšie než gulášovka s chlebom. Aj keď proti gustu ...

Na druhú stranu snažiť sa o mušle svätého Jakuba so špargľou, keď s tým nemáte skúsenosti, môže skončiť katastrofou.

Ale napríklad na filé zo zubáča a teplú zeleninu si možno trúfnete. Alebo poriadny steak so zemiakmi. K tomu samozrejme nejaké vhodné víno, ktoré navodí tú správnu atmosféru.

Netrúfate si uvariť? Ani v situácii, kedy majú reštaurácie zatvorené, nie je nič stratené. Určite nájdete takú, ktorá má rozvážku až do domu.

Kvety v každom prípade

Či už sa rozhodnete naplánovať tento rok čokoľvek, jedno nesmie chýbať v žiadnom prípade: kvety. Tie snáď očakáva každá žena.

Úplnou klasikou sú ruže. Tematicky červené či ružové. Avšak každá dáva prednosť inej kvetine - frézie, margarétky, slnečnice. Mali by ste vedieť, aké kvety má rada Vaša láska, a práve tými ju potešiť.

Nech je Valentín len Váš

Snáď sme Vám trochu pomohli s plánovaním tohtoročného Valentína. Pamätajte, že nie je dôležitá cena večera, okázalé dary a exotické jedlá. Kdeže. To, čo robí každú oslavu jedinečnou, je pocit, že na nás niekomu záleží natoľko, že napríklad uvarí raňajky, daruje nám kúsok čokolády alebo srdca.