Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľovanie s deťmi a ďalších 10 spôsobov, ako deti zabaviť

V čase, keď deti trávia viac času doma, pretože nemôžu do školy, rieši veľa rodičov zásadný problém: ako zabaviť deti. Podelíme sa s vami o niekoľko tipov na spoločné aktivity, pri ktorých sa deti zabavia, niečo sa možno aj naučia a pomôžu s domácimi prácami.

clanek_001

Maľovanie s deťmi

Deti maľovanie milujú. Koľkokrát aj natoľko, že keď nenájdu prázdny papier, postačí im aj nejaká zmluva alebo dôležitá faktúra.

Spôsobov a techník kreslenia a maľovania je celá kopa - kriedou na tabuľu, pastelky, vodovky, tempery, fúkacie fixky atď. Nesmieme zabudnúť ani na obľúbené omaľovánky, pomocou ktorých sa deti učia, ako sa kreslí napríklad mačička alebo koník.

Maľovanie podľa čísel sú také moderné maľovanky pre deti i dospelých. Ak chcete so svojimi deťmi tráviť viac času, môžete im zaobstarať bežné maľovanky a pre seba objednať nejaký z motívov na e-shope zuty.sk. Spoločné chvíle pri tvorivej činnosti vytvárajú zážitky na celý život.

Ak máte deti už trošku odrastenejšie, môžete nájsť predlohu pre maľovanie podľa čísel, ktorá bude vhodná aj k ich veku. V ponuke sú obrázky s detskými motívmi a ľahkou obtiažnosťou.

TIP: Ak sa zaregistrujete k odberu newslettera na zuty.sk, dostanete v niektorých z nich možnosť stiahnuť si predlohy zadarmo na vytlačenie.

Hra na schovávačku

Schovávaná je stále ešte veľmi obľúbená detská hra aj v dnešnej dobe. Kým hry ako Pán bocian stratil čiapočku, Honzo vstávaj, Škatule hýbte sa alebo Krvavé koleno naše deti už asi ani nepoznajú, na schovávačku si zahrajú radi. A ide to aj v domácich podmienkach.

Keď deti dostanú priestor schovať sa kdekoľvek v byte, budete často prekvapení, ako vynaliezavé sú. Nájdete ich napríklad v nepoužívanej prázdnej skrinke, v koši na bielizeň, vnútri gauča alebo dokonca v práčke. Deti sú proste skladné a zmestia sa skoro všade.

Dôležité je, že schovávačka je veľké dobrodružstvo, celkom dosť sa pri nej nabeháte a naozaj si užijete srandu.

Hľadanie pokladu

Táto hra vyžaduje trochu prípravy a nápaditosti, ale zaručujeme vám, že deti naozaj chytí. Vytvorte krátky príbeh o tom, kto a prečo u vás schoval poklad a zanechal stopy k jeho objaveniu. Napríklad že stavitelia domu si ho u vás ukryli, aby ho neskôr vyzdvihli.

Pokladom môžu byť nejaké sladkosti, drobné mince, jarmočné prstienky a podobne. Úkryt budiž napríklad papierová krabička alebo plátené vrecko niekde v komore alebo za chladničkou.

Prichystajte si pár úloh, ktoré deti budú plniť a tým získajú ďalšiu stopu a vodítko k pokladu. Napríklad pár drepov, obehnúť kuchyňu, odpovedať na nejakú vedomostnú otázku, trafiť sa loptičkou do koša a podobne.

Po splnení úlohy prečítajte pokyn, ktorý ich dovedie k ďalšiemu stanovišťu. Hru je potreba prispôsobiť veku dieťaťa. Úlohy by ich mali baviť a nemali by byť príliš náročné. Pokojne deťom pomôžte je splniť, keď to bude potrebné.

Nájdi to

Poschovávejte po byte nejaké drobné predmety. Trebárs hracie karty, pastelky alebo vreckovky. Cieľom hry je všetky ich objaviť. Kto ich nájde najviac, je víťaz.

TIP: každý schovaný predmet by mal kúsok vytŕčať. Malo by byť možné ich nájsť len očami, aby sa nemuseli otvárať šuplíky a dvierka.

Imaginárny výlet

clanek_002

U tohto výletu nemusíme vôbec opustiť byt. Postačí nám fantázia a stará papierová škatuľa. Rozhodnite sa, či pôjdete autom, loďou, alebo dokonca poletíte raketou.

Papierovú krabicu premeníte na dopravný prostriedok celkom ľahko. Roztvorené veko môžu byť krídla lietadla, namaľované svetla ukážu, kde má auto predok a metla s priviazanou utierkou je bezva stožiar s pirátskou vlajkou.

Pri úpravách krabice budú deti určite rady pomáhať. Možno to zaberie aj viac času ako potom samotná hra. Akonáhle je dopravný prostriedok hotový, stačí nastúpiť a vyraziť. Napríklad do Afriky, Karibiku alebo na Mars.

Čo to držíš?

Trénujte detskú predstavivosť pomocou predmetov, ktoré musia rozpoznať po hmate so zavretými očami. Jednoducho pozbierajte predmety, ktoré vaše ratolesť bežne používa, vrátane hračiek, a nechajte ju hádať, o akú vec ide a na čo slúži.

Skvelý spôsob, ako deťom precvičiť zábavnou formou nielen predstavivosť, ale aj pamäť.

Ochutnávka naslepo

Ďalšia hra so zavretými či zaviazanými očami. V kuchárskych súťažiach sa s ňou stretnete často a je to veľmi obľúbená podívaná. Stačí k tomu pár bežných potravín a trochu odvahy.

Majme ale stále na mysli to, že hrajú deti rôzneho veku. Potraviny by mali byť ľahko rozpoznateľné - hrášok, kúsok chleba, jahoda, čokoláda a pod. Bude fér, keď budete hádať aj vy.

Čítanie na preskáčku

Čítajú vaše deti rady? Ak áno, gratulujeme. Veľká časť detí ale ku knižkám moc nesadá. Čo tak si s nimi skúsiť dramatizované čítanie?

Je to celkom jednoduché. Vezmite napríklad príbeh psíka a mačičky alebo akýkoľvek iný, ktorý je primeraný veku dieťaťa a rozdeľte role. Mamička bude čítať mačičku, otecko psíka, synček zlého psa. Dieťa tak udrží pozornosť oveľa lepšie, než keď mu čítate len tak. Navyše možno zistí, že čítanie je celkom prima vec a možno začne čítať aj samo.

Postavte stan či bunker

clanek_003

Málo čo so sebou nesie tak výrazný nádych dobrodružstva ako stan, bunker či iný typ úkrytu. Spomínate, ako ste si ho stavali doma vy, keď ste boli malí? Nie je to nič zložité.

Stačí prehodiť deku či plachtu cez stôl alebo cez dve kreslá postavené chrbtom k sebe. Alebo možno napnúť šnúry na bielizeň, využiť metlu ako stanovú tyč atď. Deti samy dostanú veľa nápadov, ako postaviť tú najlepšiu skrýšu.

Do bunkra si potom môžu vziať svoje hračky, vankúše a proste to, čo sa im tam vojde. Nie je výnimkou, že po takej práci, ako je stavba vlastného domčeka, vo vnútri spokojne zaspia.

Prines niečo ...

Veľmi jednoduchá hra, ktorá vyžaduje nápaditosť, postreh a rýchlosť. Výhoda je, že sa dá hrať dokonca cez internet s kamarátmi na On-line stretnutí.

Vedúci hry povie napríklad: "Prineste niečo červeného". Hráči sa rozbehnú po byte a musí čo najrýchlejšie priniesť čokoľvek, čo má červenú farbu. Ak hráte cez internet, ukážete to na kameru. Ďalšie zadanie môže znieť: Prines:

  • niečo z dreva
  • fľašu
  • knihu
  • lyžicu
  • ...

Posledný, kto sa s požadovanou vecou objaví, má právo povedať ďalšiu úlohu. Keď ju šikovne zvolí , bude mať oproti ostatným výhodu.

Príbeh na pokračovanie

Táto hra sa lepšie hrá vo viac ako dvoch ľuďoch. Ak sa zapojí celá rodina a sú potrební štyri, bude zábava zaručená.

Je potrebné navrhnúť námet príbehu, ktorý budete postupne tvoriť a rozprávať. Napríklad "Ako sme išli na výlet". Prvý hráč začne a povie prvú vetu. Potom sa slova ujme ďalší v poradí a povie ďalšiu vetu. Postupne sa striedajú dokola a tvoria príbeh.

Keďže všetci poznáte len hlavný námet, nikto na začiatku nevie, ako má príbeh prebiehať a čo sa v ňom má odohrávať. Sranda je v tom, že vnesiete do príbehu nejaké nečakané zvraty a nelogickosti. Deti sa čoskoro pridajú so svojou fantáziou. Zábavu a smiech zaručujeme.