Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Vytvorte si s deťmi vlastné jesenné dekorácie

Jeseň je tu! Príroda sa oblieka do krásnych farieb a v lese je veľa plodov a listov, z ktorých si môžete s deťmi vytvoriť hotové poklady. Prečítajte si náš článok a vyskúšajte spoločne nové dekorácie. Okrem tvorenia z plodov prírody odporúčame aj maľovanie podľa čísel. Vneste do Vášho domova tú správnu jesennú atmosféru. Naše tipy a návody sa hodia pre malé aj staršie deti.

Svietnik z darov jesene

Keď už sme pri tom zbieranie jesenných plodov, čo si z nich vytvoriť krásny svietnik? Cestou zo školy si zájdite do najbližšieho lesíku a pozbierajte, čo sa Vám bude najviac páčiť. Plody (nielen šišky, ale aj šípky a ďalšie bobule) dajte do väčšej, ideálne nejakej peknej nádoby a zalejte vodou. Dovnútra umiestnite sviečku, ktorá bude plávať na vode, napr. čajovú, ktorú vyberiete z obalu. Večer zapáľte a užite si príjemnú atmosféru.

Lodičky zo škrupín

Nastáva obdobie nielen gaštanov, ale aj orechov. Vyskúšajte si spoločne vytvoriť lodičky zo škrupín. Ak nebudete mať po ruke orechy, pokojne siahnite po gaštanovej škrupine. Vytvorte si malé plachty, napríklad z papiera. Pripevnite ich lepidlom na špáradlo a prilepte tavnou pištoľou. U gaštanovej šupky je výhodou, že nemusíte lepiť. Je mäkšia a špáradlo sa do nej ľahko zapichne. Plachetnice sú pripravené vyraziť!

Ak máte po ruke aj nejakú tú malú šišku a žaluď, vytvorte si malého rybára, ktorý vyrazil na more chytať. Opäť využijete tavnú pištoľ. Šišku umiestnite doprostred škrupiny a na vrch pripevnite žaluď. Šiška poslúži ako trup a žaluď bude hlavička. Liehovou fixkou dokreslite tvár. A ak máte po ruke vylisované listy, urobte z nich plachty orechovej lodičke.

clanek_001

Maľovanie podľa čísel

Maľovanie podľa čísel je zábavná kreatívna činnosť, do ktorej sa môžete pustiť so svojimi deťmi. Je vhodná pre trochu staršie deti, ktoré už chodia do školy a rady maľujú. Pripravili sme pre Vás hneď niekoľko jesenných motívov, ktorými si môžete vyzdobiť domácnosť.

Do maľovanie podľa čísel sa môžete pustiť spoločne. Alebo každý zvlášť. Je len na Vás, či si chcete s deťmi maľovanie užiť, alebo získať pár chvíľ pre seba, zatiaľ čo Vaše ratolesti budú s nadšením tvoriť. Máme veľmi jednoduché motívy, ktoré zvládnu aj malé deti a taktiež o niečo náročnejšie. V sade od nás dostanete prázdny motív, ktorý vymaľujete,plus predlohu, akrylové farby a nylonové štetce. Ako vidíte, nemusíte nič zháňať - od nás dostanete kompletný balík.

clanek_002

Obraz je rozdelený na jednotlivé plôšky. Každá plôška má číslo a k číslu vždy patrí konkrétna farba. Deti budú postupovať časť po časti a pomaly si vymaľujú celý obraz. Je to veľmi podobné ako klasické omaľovánky, avšak obrazy sú väčšie a motívy zaujímavejšie.

clanek_003

Maľovanie podľa čísel nielen krásne ozdobí Vašu domácnosť. Deťom navyše pomáha s rozvojom jemnej motoriky a fantázie. V našom e-shope nájdete veľa motívov, ktoré Vaše deti potešia. Ale keďže je jeseň, siahnite po takom, ktorý vystihne atmosféru tohto krásneho a farebného obdobia. Napríklad obraz Jesenný les alebo Mačka a jesenné počasie. Vaši najmenší určite milujú zvieratká a tak im obrazom s roztomilou mačičkou urobíte radosť.

clanek_004

Dekorácia z jesenného lístia

Listy sú to, čo máme na jeseni najradšej. Majú krásne farby - tak prečo ich nevyužiť pri výrobe jesenných dekorácií? Narazíte na ne úplne všade. Nemusíte ich nijako sušiť, použiť sa dajú čerstvé (vylisované listy sa drobia a zle sa s nimi pracuje). Dajte si ale pozor, aby neboli mokré. Ak sú, trochu ich presušte na novinách na  radiátore. Využite ich hneď ten istý deň, do druhého dňa by Vám zvädli.

Zvieratká v lese

Nazbierajte si čo najviac lístia. Čím viac farieb, tým lepšie. To platí aj o tvaroch. Keď budú z rôznych stromov, bude sa Vám lepšie tvoriť. Nemali by byť príliš veľké. Okrem lístia si pripravte tiež:

  • Nožnice
  • Ceruzku
  • Lepidlo
  • Papier
  • Oči a ústa z papiera, ktoré potom na detské výtvory prilepíte

Najprv ostrihajte konce listov, pri tvorení ich nebudete potrebovať a prekážali by. Na papier si načrtnite motív, ktorý chcete vyrobiť. Napríklad strom (stačí nakresliť kmeň, korunu už nechajte na fantázii) či torzo zvieraťa.

Nechajte dieťa, nech obrys vypĺňa lístím (mladšie deti budú potrebovať Vašu pomoc). To sa bude na podkladový papier lepiť pomocou lepidla. Príliš návrhy nekomplikujte, stačí len jednoducho - hlava, trup a popr. nožičky. Lístie môžete lepiť celé, tak ako narástlo, alebo ho nastrihať, aby lepšie zapadlo do návrhu. Akonáhle bude hotovo, prilepte na výtvor oči a pusu.

clanek_005

Tip: Oči najlepšie vyrobíte tak, že ich vystrihnete z bieleho papiera ako koliesko. Z čierneho papiera potom vytvorte zreničku a nalepte dovnútra. Budú vyzerať ako tzv. googly eyes, ktoré poznáte z hračiek.

Pokiaľ máte doma veľmi malé deti, nakreslite spoločne kmeň stromu (napr. temperou alebo farebnými pastelkami) a nechajte ich, nech stromu nalepia korunu z lístia. Tá môže byť ako z rovnakých, tak z odlišných kusov. Nechajte Vašich najmenších, nech dajú priechod vlastnej fantázii. Výsledok si zaveste u Vás doma. Farebné stromy a zvieratká prinesú krásnu jesennú atmosféru.

Strašidielka

Lístie sa nemusí len lepiť. Krásne dekorácie vzniknú tiež tak, že s nimi niečo natlačíte. Táto aktivita je vhodná aj pre maličké deti okolo troch rokov. Počítajte s tým, že im budete musieť trochu asistovať, ale väčšinu práce urobia samy. Stačí im to len ukázať. Budete potrebovať:

  • Farebné papiere (tmavšie sú lepšie - čierny, tmavo fialový, tmavo zelený atď.)
  • Tempery (svetlé farby - bielu, žltú, vyberajte tak, aby boli kontrastné s podkladovým papierom a tmavé na záver)
  • Štetce

Pripravte si papier a tempery. Na listy naneste štetcom farbu, odporúčame využiť ich hladkú stranu. Potom ho pritlačte na papier, odtlačte a počkajte až farba zaschne. Je možné, že sa na niektorých miestach list dokonale neotlačí.

Ak sa Vám niečo také stane, jednoducho prázdne miesta jemne vybodkuj štetcom. Akonáhle bude tempera zaschnutá, vezmite si tmavý odtieň a doplňte strašidlu tiež oči, ústa, popr. nos, zuby a ďalšie časti, bez ktorých sa nezaobíde.

Ozdôbky na záclony

Na túto jesennú dekoráciu budete výnimočne potrebovať usušené lístie. Môžete ho buď vylisovať v knihe, alebo dať na noviny / papier na pečenie a nechať uschnúť pri radiátore. Nezabudnite ho však niečím zaťažiť, aby listy zostali rovné a neskrútili sa. Nazbierajte si radšej menšie kúsky, aby sa Vám na ozdôbky zmestili. Tú si vyrobíte zo slaného cesta. Budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček soli
  • ¾ hrnčeka studenej vody

Všetko starostlivo premiešajte. Cesto nechajte chvíľu odpočinúť vo fólii v chladničke. Potom ho vyvaľkajte na pomúčenej linke, aby sa nelepilo. Teraz z neho vykrajujte kolieska. Použiť sa dajú väčšie a guľaté vianočné vykrajovátka na linecké. Ak nemáte žiadne po ruke, siahnite po poháriku s menším priemerom. Popr. si vykrajovátka zožeňte v domácich potrebách. Na okraji nezabudnite špajdľou urobiť dierku, aby ste si mohli ozdobu vo finále zavesiť.

Vykrojené cesto dajte na papier na pečenie a dajte ho do rúry, ktorú ste predhriali na 50 stupňov. Viac nie je potrebné, cesto by sa mohlo spáliť. Sušiť sa bude asi okolo 4 hodín. Ak nechcete rúru zapínať na tak dlho, dá sa sušiť aj na vzduchu. Dajte ho na teplé a suché miesto, ideálne vedľa zapnutého radiátora. Tento spôsob ale zaberie niekoľko dní. Ako spoznáte, že je cesto suché? Má peknú bielu farbu, je tvrdé a predovšetkým nelepí.

Keď budú ozdôbky z cesta hotové, ozdobte ich listami. Tekuté lepidlo naneste na koliesko a listy pritlačte. Nechajte zaschnúť. Ak chcete, aby Vám dekorácia dlhšie vydržala, nalakujte ju. Lak kúpite v drogérii. Inak Vám časom navlhne a zničí sa.

Postavičky a zvieratká z gaštanov

Zvieratká z gaštanov v detstve vyrábal snáď každý. Aleje sú ich na jeseň plné. Stačí ísť na prechádzku, vziať so sebou plátenú tašku a nechať deti, nech si ich dostatok nazbierajú. Okrem gaštanov budete potrebovať tiež špajdle. Špáradlá sa dajú využiť na menšie dekorovanie. Ale ak nimi chcete jednotlivé guličky spájať, pozor, moc váhy neudržia.

Do gaštanu urobte dierku niečím tenkým a ostrým, napríklad nožnicami na manikúru. Do diery strčíte kúsok špajdle a je to. Týmto spôsobom možno spájať aj viac gaštanov k sebe a vytvoriť napr. húsenicu. Mladším deťom diery radšej robte sami, aby si neublížili. A na nich už bude samotné skladanie gaštanov k sebe. Je dobré im najprv nejaké jednoduché zvieratko ukázať, napríklad ježka (1 gaštan, do ktorého zapichnete viaceré špajdle ako bodlinky) alebo žirafu.

clanek_006

Okrem príslušníkov zvieracej ríše takto vyrobíte aj veselé panáčiky. Z farebných papierov všetkým nachystajte oči, ústa, popr. čiapočky, nosy alebo napríklad parohy. Čiapočky sa dajú vyrobiť aj z gaštanovej šupky. Razom vytvoríte originálnu dekoráciu, ktorú si radi vystavíte nielen v detskej izbe, ale napríklad aj v kuchyni za oknom.

clanek_007

Papierový šarkan

Vyrobte si spoločne vlastných jesenných šarkanov. Na lietanie to asi nebude, ale domácnosť Vám ozdobia pekne. Malým deťom pomôžte a trochu ich veďte. Tie väčšie to ale celé zvládnu bez problémov úplne samy. Budete potrebovať:

  • Kartón
  • Farebné papiere
  • Fixy
  • Lepidlo
  • Krepový papier

Z kartónu vystrihnite základ pre šarkana. Farebný papier upravte tak, aby bol rovnaký ako základ z kartónu. Nastrihajte krepový papier na kúsky a urobte mu z nich uši. Prilepte ich na kartón. Vyzerá to lepšie, keď nejaké kúsky nalepíte aj zospodu - ako chvost.

Nalepte kúsky na kartón ešte predtým, než základ polepíte papierom. Bude to vyzerať lepšie a tiež to lepšie vydrží na mieste. Nezabudnite, že potrebujete materiál (farebný papier) na obe strany kartónu. Papier nalepte na kartón. Dozdobte, opäť najlepšie farebnými papiermi. Vytvorte mu oči, ústa, nos, dokreslite zuby - to už je na fantázii Vašich najmenších.

Rúričky od toaletného papiera xkrát inak

Rúričky od toaletného papiera sú vďačný materiál. Začnite ich schovávať a za pár týždňov si môžete vytvoriť hotovú kavalkádu postavičiek. K ruke si pripravte:

  • Rúričky od toaletného papiera
  • Farebné papiere
  • Nožnice
  • Lepidlo
  • Fixu

My sme si ako prvé vyrobili Halloweenské strašidlá. Vystrihnite si hlavy strašidielok a pomocou farebných papierov ich ozdobte (vytvorte oči, ústa, nos, uši). Z rúričky od toaletného papiera urobíte trup. Po celej jej dĺžke ju polepte farebným papierom. Ďalej vystrihnite ruky, nohy, popr. chvost. Všetko prilepte. Ak chcete, detaily ako zuby atď. dokreslite fixkou.

Ďalšia možnosť je vyrobiť zvieratká z lesa. Začnite ježkom. Po celej dĺžke opäť nalepte papier, ideálne hnedý, ale nechajte ho, nech je o niečo dlhší ako samotná rúrička. Tento koniec papiera nastrihajte na maličké prúžky. Neustrihnite ho úplne, cieľom je vytvoriť efekt pichliačov. Druhý koniec rúričky ozdobte, aby vyzerala ako hlava. Tú môžete opäť nalepiť, napr. z čierneho papiera. A detaily zasa z inej farby. Podobne sa dá vyrobiť napríklad aj sova alebo jeleň.

Vyskúšajte niektorú z našich dekorácií. Samotný proces je zábava a ešte viac sa tešíme, keď je dielo hotové! Prajeme Vám krásnu a farebnú jeseň.