Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Lístie žiari farbami, rovnako tak môže žiariť aj Váš domov! Oživte svoju domácnosť s maľovaním podľa čísel

Chcete oživiť Vašu domácnosť? Niečo v nej chýba? Máme pre Vás skvelé tipy, ako všetko zladiť a vyzdobiť tak, aby interiér vyzeral ako z katalógu. Nemusíte byť študovaný dizajnér. Stačí dodržať pár jednoduchých rád. Okrem štýlových farebných kombinácií sa pozrieme aj na to, ako postupovať pri výbere dekorácií. Tie sú totiž čerešničkou na torte, ktorá dodá miestnosti charakter. Maľovanie podľa čísel je presne ten dekoračný prvok, ktorý potrebujete k spokojnosti.

clanek_001

Aký štýl domácnosti je teraz trendy

Vždy dobre vyzerá, keď je domácnosť zladená do jedného konkrétneho štýlu. Poďme sa pozrieť na tie, ktoré sú teraz v móde. Môžete sa tým inšpirovať a vykonať zmenu vo vybavení, či už väčšiu či menšiu.

Škandinávsky štýl je jednoduchý a dostupný. Prevládajú v ňom neutrálne farby a drevo. Design je čistý, nie je v ňom nič navyše. Menej je lepšie. Priestor by mal pôsobiť čo najvzdušnejšie. Špecifický ráz severskému štýlu dodávajú textílie a pleteniny, zaujímavá je absencia záclon a minimum závesov.

Rustikálny štýl pripomína vidiek. Má atmosféru, akú poznáme z chaty alebo od babičky - tradície a príroda. Prím hrajú prírodné materiály, väčšina nábytku a dekorácií je z dreva. Nábytok pôsobí robustne a je od remeselníkov. Nie je ozdobný. Dôležitá je účelovosť. Bytové textílie by mali byť farebné a hravé.

Provensálsky štýl je v mnohom podobný tomu rustikálnemu, avšak je o trošku sofistikovanejší a vzdušnejší. Nábytok by mal mať oblé tvary a byť viac prepracovaný - rôzne dekorácie a prvky na stoličkách, skriniach atď. Tiež vsádza na prírodné materiály, prevládajú však svetlejšie farby a je tu aj viac dekorácií.

Vintage štýl opäť vychádza z rustikálneho, rovnako ako on vsádza na robustnosť a kvalitu. Avšak je o niečo luxusnejší. Okrem prírodných materiálov v ňom uvidíte kamenné prvky. Nábytok i ďalšia výbava by mali pôsobiť, že už majú nejaké roky za sebou. Tento efekt vytvára napríklad popraskaná glazúra atď. Farby sú tlmené, dekorácie umiernené, nič extravagantného. Nezabudnite na textil, ten hrá dôležitú úlohu - kusové koberce, prikrývky a ďalšie.

Cool & Creative je štýl, pre ktorý je typická kombinácia betónu a modrej farby. Koncept je čistý, preferujú sa rovné línie a minimalizmus. Nadväzuje na industriálny štýl, ale je o niečo útulnejší a modernejší.

Akú farbu zvoliť do domácnosti

Farby sú dôležitý element, ktorý ovplyvní nielen vizuálny dojem z miestnosti, ale tiež to, ako sa v nej budete cítiť. Rozmýšľajte nielen nad farbou stien, ale aj nad samotným nábytkom. Nenechajte sa uniesť hneď prvou farbou, ktorá Vám príde na myseľ. Červená a čierna, do ktorej sa tak radi obliekate a páči sa Vám, vo finále nemusí v interiéri vôbec vyhovovať.

Keďže je táto vec veľmi individuálna, je potrebné si všetko starostlivo vyskúšať. Overte si, ako asi zvolená farebná kombinácia bude vyzerať. Možno k tomu využiť rôzne aplikácie a dizajnérske programy, ktoré sú dostupné zdarma na stiahnutie na internete. Vytvoríte si vizualizáciu miestnosti s kompletnou výbavou v daných farbách a hneď uvidíte, aký bude výsledok. Ďalšou možnosťou je vlastná hrubá kresba na papier či koláž z výstrižkov z katalógov. V nich napokon nájdete aj rôzne vzory, ktoré by sa Vám mohli zapáčiť.

clanek_002

Ako farby ovplyvňujú našu náladu a atmosféru v miestnosti

Keďže Vás budú farby v interiéri obklopovať, počítajte s tým, že na Vás budú mať vplyv. Každá do okolia vysiela trochu iné signály. Dokážu navodiť tú správnu atmosféru a uľahčiť Vám napríklad sústredenie alebo spánok. Doporučujeme preto nevychádzať len z toho, čo sa Vám páči, ale aj z toho, ako na Vás daná kombinácia podvedome pôsobí. Poďme sa pozrieť na najčastejšie používané farby v interiéri a ich účinky.

  • Biela vytvára príjemné prostredie, vďaka nej sa budete cítiť komfortne. Vzbudzuje pokoj a vyrovnanosť. Miestnosť, v ktorej dominuje táto farba, pôsobí čisto a upratane. Zároveň opticky zväčšuje a preto sa hodí do malých miestností. Je neutrálna a tak sa dobre kombinuje s ostatnými farbami.
  • Béžová tiež upokojuje a v interiéri pôsobí veľmi príjemne. Pokiaľ Vám príde biela príliš chladná, vyskúšajte tento teplejší odtieň. Skvele sa kombinuje s ďalšími farbami a odtieňmi,
  • a ľahko si tak vytvoríte naozaj krásny interiér (naša obľúbená kombinácia je béžová so šalviovo zelenou).
  • Modrá je pre väčšinu ľudí symbolom dôvery a pokoja. V miestnosti, kde prevláda modrá, sa skvele uvoľníte a prídete na iné myšlienky. V podvedomí vzbudzuje pocit bezpečia a preto sa v modrých priestoroch cítime tak dobre. Môže pôsobiť trochu studeno, preto odporúčame skôr tmavšie odtiene napríklad v kombinácii s hnedou či bielou.
  • Zelená je farba šťastia a prírody. Do spálne sa hodia jej tlmené odtiene (šalviový, mentolový), ktoré upokojujú. Ale do spoločných priestorov sa nebojte odviazať a siahnite aj po výraznejších variantoch. Tie zas naopak aktivizujú energiu a pomôžu Vám s prácou či štúdiom. Rôzne odtiene zelenej s čiernymi alebo hnedými prvkami skombinované v jednej miestnosti dohromady vyzerajú naozaj luxusne.

clanek_003

  • Ružovú odporúčame ľuďom, ktorí majú problémy s nervami alebo sú pod veľkým tlakom. Siahnite po svetlom odtieni - ten totiž pôsobí nežne a má veľmi príjemné účinky na ľudskú psychiku. Navyše v interiéri vyzerá pekne a moderne.
  • Fialová je nabitá energiou. V interiéri pôsobí trochu výstredne. Povzbudzuje kreativitu. Ideálna farba do obývacej izby alebo pracovne. Rozumie si s hnedou a modrou. A ak je na Vás klasická fialová príliš tmavá, vyskúšajte odľahčený levanduľový odtieň.
  • Oranžová a žltá sú nabité energiou, ktorá z nich neustále sála do okolia. Do spálne si ju nedávajte, príliš by ste sa nevyspali, ale kamkoľvek inam áno. Interiér krásne rozsvieti a oživí ho. Tieto farby vyzerajú dobre napríklad s červenou, čiernou, hnedou alebo odtieňmi modrej. Oranžová a žltá sú veľmi výrazné a nie každému sa to páči. V tom prípade skúste jemnejšiu marhuľovú.
  • Červená je taktiež plná energie. Lenže nie vždy pozitívnej - okrem vášne rozdúchava v ľuďoch i agresiu. Veľa záleží na tom, ako konkrétne na Vás táto farba pôsobí. Do spálne ju ale príliš neodporúčame. Vyzerá dobre napríklad v kúpeľni alebo obývacej izbe. Pristane jej to s bielou a čiernou. Ak sa nebojíte extravagancie, tak ju skombinujte pokojne aj s oranžovou.
  • Čierna sa veľmi nehodí ako hlavná farba interiéru, v niektorých ľuďoch evokuje negatívne pocity. Ovšem pokiaľ ju užijete s mierou, ničoho takého sa nemusíte obávať. Je skvelá ako farba doplňujúca. Pôsobí elegantne a nadčasovo.

Ako zvoliť správnu kombináciu farieb

Akonáhle máte vybratú hlavnú farbu, určite premýšľate nad ďalšími, ktoré by sa s ňou dobre dopĺňali. Niečo málo sme Vám poradili v predchádzajúcom texte, ale to je len špička ľadovca. Máme pre Vás tri tipy na to, ako objaviť dokonalé kombinácie, ktoré Vám doslova učarujú. Nie je to žiadna veda!

Preskúmajte odtiene jednej farby. To, čo sme odporúčali u zelenej, možno aplikovať na všetky farby. Ak v miestnosti stavíte na jednu jedinú, ale objaví sa tam v rôznych odtieňoch, vytvoríte nádherný efekt. Jeden odtieň by však mal byť vždy dominantný.

Pozrite sa na farebnú schému. Farby, ktoré stoja oproti sebe (tzv. kontrastné), vytvoria originálny interiér. Často po nich siahajú dizajnéri, pretože pôsobia naozaj šik. Sú ale pomerne výrazné a nie každému sa to páči. Odporúčame metódu trojuholníka. Do farebného kruhu zakreslite trojuholník s rovnako dlhými stenami. Na vrcholoch získate tri farby, ktoré sa budú perfektne dopĺňať.

clanek_004

Ideálny pomer farieb v interiéri je 10-30-60. Z 10% by mali farebnú kompozíciu tvoriť sýte farby, z 30% klasické farby a z 60% neutrálne a jemné odtiene. Ak by ste mali interiér prevažne v sýtych farbách, hrozí, že sa Vám čoskoro opozerá. Jemnejšie a tlmené odtiene sú nadčasové.

Domácnosť bez doplnkov a dekorácií je ako telo bez duše

Doplnky a dekorácie sú nesmierne dôležitou súčasťou každého interiéru. Ak už máte vybratý štýl, farebnú kombináciu a nábytok snov, je načase to všetko zavŕšiť. Správne zvolené dekorácie a doplnky byt či dom premenia na ozajstný domov. A miestnosti dodajú dušu a charakter. Ako začať?

Začnite miestnosťou, ktorá je pre Vás najdôležitejšia. Akonáhle pre ňu budete mať vybrané, presuňte sa na ďalšie. Neodporúčame sa zaoberať všetkým naraz. Dodržujte nasledujúce pravidlo: každá miestnosť by mala mať jeden, maximálne dva dominantné kúsky. Napríklad veľké zrkadlo v ráme alebo luxusný koberec.

Pôsobí dobre, keď tento prvok "rozbije" štýl miestnosti. Napríklad keď do moderne ladeného interiéru zaobstaráte perzský koberec. Využite pravidlo kontrastu, ako funguje sme si už hovorili pri farebnej schéme.

Čo sa ostatných dekorácií a doplnkov týka, najlepšie vyzerá, ak ich niečo spája. Môže to byť napríklad farebný odtieň. Napríklad tri sivé kvetináče, pričom každý bude inak veľký a mať inú textúru. Nemajte dekorácie v párnom počte, jednu ako druhú. Nedokonalosť a asymetria skrátka ľudskému oku lahodí viac. A to aj v nábytku - napríklad dve rôzne sedačky. Pokiaľ bude výbava identická, interiér začne pôsobiť umelo, sterilne, ako v čakárni u doktora.

Počas dekorovania to neprežeňte. Aspoň jednu stenu miestnosti nechajte úplne prázdnu, nech sa v priestore neudusíte nadmerným počtom predmetov. Zbavte sa všetkých lapačov prachu a sentimentalit, ktoré nepotrebujete. Priestor sa krásne otvorí a hneď bude pôsobiť, že je väčší.

clanek_005

Obrazy sú dekorácie s príbehom

Obrazy sú nestarnúcou klasikou. Je to stávka na istotu - táto dekorácia sa časom nepoškodí a bude Vám prinášať radosť dlhé desaťročia. Dotiahnu atmosféru izby do dokonalosti. V závislosti na motíve a farebnej kompozícii docielite upokojujúceho či povzbudzujúceho dojmu. Obrazy nám pripomínajú veci, ktoré máme radi. Miesta, ktoré sme navštívili. Vzbudzujú v nás príjemné emócie a robia nám radosť.

clanek_006

Pokiaľ Vás už Váš interiér na smrť nudí a chce to zmenu, obraz je presne to, čo potrebujete. Veľa ľudí nad nimi rezignuje preto, že sú finančne náročné. Lenže u maľovania podľa čísel to tak vôbec nie je. Nielen, že sú obrazy z našej ponuky cenovo dostupné. Často tiež pripravujeme zľavy, vďaka ktorým ich zaobstaráte ešte o kúsok výhodnejšie.

clanek_007

V ponuke na našom e-shope nájdete veľa rôznych motívov, od obrazov s hviezdami popkultúry, cez prírodu, mestá, zvieratá, až po reprodukcie diel známych umelcov (a veľa ďalšieho - pozrite si všetky kategórie na e-shope a určite nájdete presne taký motív , ktorý Vám padne do oka).

To ale nie je všetko. Radi pre Vás vyrobíme aj obraz podľa Vašej vlastnej fotografie. Ak máte obrázok svojho maznáčika, detí alebo napríklad fotku zo svadby, ktorú by ste si chceli nechať zvečniť v podobe obrazu, teraz máte možnosť.

clanek_008

Maľovanie podľa čísel je zábavná kreatívna činnosť, ktorú zvládne každý - aj ten, kto si v maľovaní príliš neverí. Sú to vlastne o trošku komplexnejšie omaľovánky. Sú vhodné pre dospelých i deti. Obrazy majú hneď niekoľko obtiažností a tak sa do toho môžete pustiť aj s Vašimi najmenšími. Okrem motívu od nás dostanete aj kvalitné akrylové farby a nylonové štetce.

clanek_009

Pustite sa do oživenia domácnosti ešte dnes! Veríme, že na našom e-shope nájdete presne to, čo hľadáte.