Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Mandaly – prečo si namaľovať vlastnú?

O mandalách je možné v poslednom čase počuť stále viac. A akokoľvek by sa to niekomu mohlo zdať, mandala nie je len zaujímavá maľovanka. Predstavuje nekonečno, vesmír, bytie, dokonalosť, vyváženosť, geometriu, meditáciu, vedomie.

Kruh je posvätný tvar. Väčšina mandál je práve kruhových. Ale okrem mystických a posvätných prameňov sa aj moderná medicína vyjadruje v tom zmysle, že kreslenie predmetov s kruhovým tvarom veľmi pozitívne pôsobí na psychiku človeka.

Predmety v tvare kruhu vlastne vidíme všade okolo nás. Vlastne hneď ako otvoríme oči po prebudení, dívame sa na svet kruhom svojich očí. A podívali ste sa niekedy zblízka na vlastnú očnú dúhovku? To je pravá mandala!

Príroda je plná mandál – v kvetinách, kŕdľoch vtákov či húfoch rýb, alebo v usporiadaní hviezd v galaxiách. Nie div, že aj ľudia túto usporiadanosť napodobujú v umení, architektúre, vo filozofii či bojovom umení. Rytieri kráľa Artuša, rovnako ako dnešní politici, sedia okolo kruhu. A na mnohé ďalšie príklady iste prídete sami. Mandaly sú skrátka všade.

Skúste si namaľovať mandalu vlastnou rukoumandala-cary

Prečo by ste to mali urobiť aspoň raz za život?

  • Mandaly znižujú stres
    V čase písania tohto článku sú mnohí z nás v nútenej izolácii z dôvodu celosvetovej  pandémie koronavírusu. To je poriadny stres. Znižovanie stresu je pomerne ťažká vec  a nie vždy sa to podarí tak, ako by sme chceli. Ak hľadáte overenú možnosť, sú to  mandaly. Jeden z najvýznamnejších efektov vyfarbovania mandál je práve ich  antistresové pôsobenie. Sústredíte sa proste na niečo iné a problémy, stres a nervozita miznú!

  • Ide o meditačnú techniku
    Naučiť sa meditovať môže byť pre niekoho ťažko dosiahnuteľný cieľ. Možno aj vy žijete  v predstave, že meditácia musí prebiehať v sede naproti skale, zavreté oči, prázdna  myseľ. Tak to však nie je. Meditovať je možné aj pri bežných denných činnostiach –  chôdza, varenie, počúvanie hudby, dokonca fajčenie a, samozrejme, pri maľovaní mandál.  Ide o hlbokú relaxáciu a odpočinok.

  • Precvičujete svoj mozog
    Medzi najväčších strašiakov dneška patria rôzne degeneratívne ochorenia v čele  s Alzheimerovou chorobou. Nikto nechceme byť plne závislí od pomoci ostatných,  a pritom ani poriadne nevnímať svet okolo seba. Dôležité teda je udržiavať svoj mozog  v kondícii. Maľovanie mandál je výborný pomocník pre ľudí všetkého veku. Len máloktoré  obmedzenie by mohlo niekoho vyradiť z pokusu o maľovanie mandál.

  • Radosť z tvorby
    Ani tento význam nemôžeme opomenúť. Máločo človeka tak naplní radosťou, ako pohľad  na dielo, ktoré vyrobil vlastnými rukami. Veď aj samotný Stvoriteľ sa na konci šiesteho  dňa ohliadol a zhodnotil svoje výtvory ako „veľmi dobré“.


Ako na to?

Väčšina malých detí rada kreslí. Majú z toho potešenie a radosť. Niekedy im dospelí hovoria také  divné veci ako: „Slniečko nemôže byť modré“, „Tak koníček nevyzerá“, „Chobotnica nemôže mať  20 chápadiel“ a podobne.

Keď však deťom necháte voľnú ruku, môžu vás prekvapiť svojou fantáziou a kreativitou. Ako  dospelí sa občas pýtame, kde sa to v tých deťoch berie. Mali by sme sa však pýtať, kedy som ja  zabudol takto vidieť svet?

Vrátiť sa do stavu absolútneho bytia, priamočiareho a prostého videnia sveta je krásna  predstava. To boli časy, keď sme ešte vedeli lietať, svet bol plný víl, ale aj strašidiel, a nič nebolo  nemožné. ​Mandaly​ nás k tomuto svetu približujú. 

Mandala - vybarvená předloha

Stačí si teda sadnúť k bielemu papieru s pastelkami alebo k plátnu s akrylovými farbami, naznačiť  si niekoľko kružníc a začať pastelkami vymaľovávať malé obrazce v kruhu. Pre niekoho je možno  ťažké začať s prázdnym papierom, tak siahne po nejakej predlohe.