Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Ako osláviť s deťmi Mikuláša?

Tiež už sa tešíte na Mikuláša? Prinášame Vám zaujímavosti a tipy ohľadom tohto populárneho sviatku. Zistite, ako si ho užiť v pohode a bez stresu.

Mikuláš je hneď po Ježiškovi najočakávanejšou udalosťou celého decembra. Cez advent sa oslavujú aj ďalší svätí, napríklad Lucia alebo Barbora, avšak tí ani zďaleka nedosahujú takú popularitu. Aj keď je adventný čas tradične spojený s pokojom, rozjímaním a postením, na Mikuláša sa vždy nálada uvoľní.

clanek_FB_nahled

Svätý Mikuláš navštevuje naše domácnosti v predvečer 6. decembra. Zostúpi z neba a prichádza za deťmi, ktoré odmeňuje alebo pokarha podľa toho, ako sa počas roka správali. A nie je sám, pomáha mu aj čert a anjel.

Zatiaľ čo pekelník deti straší, anjel deti ochraňuje a zastáva úlohu láskavého ochrancu. Niekedy to bohužiaľ Mikuláš až k Vám domov nestihne, a tak deťom za okná nadelí vrecká so sladkosťami alebo drobnými hračkami. Kde sa táto tradícia vlastne vzala?

Kto bol svätý Mikuláš?

Mikuláš sa narodil v 3. storočí v meste Patara (na území dnešného Turecka) do gréckej kresťanskej rodiny. Pôvodným povolaním bol pravdepodobne rybár alebo námorník. Odtiaľto tiež vznikla jeho špecializácia, je totiž ochrancom rybárov.

Neskôr sa však rozhodol, že všetok majetok rozdá a vstúpi do služieb cirkvi. V meste Myra (dnes mesto Demre v Turecku) sa stal biskupom a pôsobil tam až do svojej smrti.

clanek_01

Počas svojho života sa preslávil ako láskavý a spravodlivý muž, ktorý sa staral o potrebné – chudobných, chorých, vdovy a siroty. Zomrel 6. decembra, kedy tiež pripadá jeho sviatok. Hneď po jeho smrti sa udialo množstvo zázrakov, ktoré mu prostý ľud začal pripisovať. Preto sa mu niekedy hovorí aj Mikuláš Divotvorca.

Legendy o svätom Mikulášovi

O tom, že bol Mikuláš populárny už za svojho života, svedčí množstvo legiend, ktoré sa o ňom zachovali až do dnešných dní.

Najznámejší príbeh rozpráva o Mikulášovi a šľachtických dcérach. Ich otec premrhal rodinné imanie a nezostalo mu na veno. Poslal ich preto do nevestinca, nech si naňho zarobia. Biskup sa zľutoval a obdaroval každú mešcom zlatiek. Zachránil tak nielen ich česť, ale aj budúcnosť.

V niektorých legendách zase Mikuláš zachraňuje námorníkov alebo nespravodlivo obvinených. To pravdepodobne pramení z jeho pôvodného povolania rybára.

Šklebky pre nedočkavé deti

O Mikulášovi sa tradične rozpráva ešte jeden príbeh. Ten si najskôr na dedinách vymysleli sami rodičia, aby dobehli nedočkavé deti.

Svätý Mikuláš išiel na voze s vrecom plným dobrôt a darčekov. Lenže vonku už bola tma. Narazil na peň a za kopcom sa aj s nákladom prevrátil. Mesiac bol za mrakom, a tak nedokázal nájsť všetky cukrovinky. Odišiel a nechal ich tam. Čo s nimi teraz bude? Kto na nich má chuť, nech hneď vyrazí. Ale musí utekať bosý!

Vždy sa našlo zopár deti, ktoré to nevydržali a vybehli von pre sladkosti. Lenže nič nenašli. Domov sa vrátili len s zmrznutými nohami. Týmto zabudnutým mlskám sa hovorilo šklebky. To preto, že sa navrátilci s prázdnou škerili zimou.

Mikulášske tradície a oslavy

Mikuláš bol veľmi populárny už za svojho života. Jeho kult sa po jeho smrti pozvoľna šíril celým kresťanským svetom. V 10. storočí sa dostal aj do západnej Európy, a to vďaka gréckej manželke nemeckého cisára Oty II. Je to taký medzinárodný svätý, na ktorého narazíte v podstate všade.

V pravosláví ide o jedného z najobľúbenejších svätých vôbec. A práve z tejto kultúrnej oblasti sa dostal počas misie aj medzi slovanské národy, pre ktoré je dodnes výnimočne dôležitý. Tak napríklad v Rusku z neho urobili patróna krajiny. Veľkej úcte sa ale teší aj v Holandsku a Nemecku. V USA sa zase stal predlohou pre Santa Clausa.

Od kedy začal Mikuláš navštevovať deti? Táto tradícia pravdepodobne siaha až do 10. storočia v Nemecku. V tamojších kláštorných školách deti raz do roka hrali tzv. biskupskú hru. Jeden zvolený žiak sa na deň stal biskupom. Dostal dokonca aj jeho barlu a musel zastať jeho funkcie v škole a v kláštore.

clanek_02

Neskôr sa táto hra preniesla za múry kláštora a stal sa z nej ľudový svätomikulášsky sprievod plný masiek a maškarného veselia. Pôvodne Mikuláš chodil sám sprevádzaný celým sprievodom podivných masiek. Pomerne nedávno sa ustálilo trio, v ktorom je spoločne s anjelom, pričom tento láskavý patrón zrejme pribudol ako úplne posledný. Aby tiež nie – niekto musel vyvážiť prísneho svätého a zlého čerta.

Pre dnešného moderného človeka je trochu mätúce, prečo vlastne chodí už 5. decembra, keď sviatok pripadá na 6. Aj to má pôvod v ľudovej tradícii. Pre našich predkov totiž začínal nový deň západom slnka, nie východom. A tak akonáhle sa 5. decembra zotmelo, už začal deň 6. a Mikuláš sa na zlatej niti spustil z neba medzi živých.

Význam Mikulášovej návštevy a čo si z nej môžeme odniesť

Mikulášova návšteva u Vašich ratolestí môže prebehnúť rôzne. Predtým sa kládol dôraz predovšetkým na jej výchovný aspekt. Avšak dnes už veľa odborníkov tvrdí, že strašenie detí a negatívne tresty nemajú na psychiku dobrý vplyv.

Niektoré deti sú skrátka citlivejšie a strach z Mikuláša a čerta by im mohol dlhodobo ublížiť. Navyše je to pre nich veľký stres. Čo keď sa zakoktajú pri básničke? Zabudnú slová v pesničke? Určite nechcete na svojich najmenších nakladať zbytočne veľkú záťaž. Poďme pre nich tento deň urobiť kúzelný a príjemný. Užijete si ho spolu naplno!

Ako osláviť Mikuláša s malými deťmi

U malých detí buďte obzvlášť opatrní. Príliš veľký šok by im mohol spôsobiť nočné mory alebo koktanie. A zanechať v nich veľmi negatívne spomienky. Prvé stretnutie radšej nedohovárajte u Vás doma.

Najlepšie bude Vašim najmenším nadprirodzené bytosti ukázať pri prechádzke vonku. Alebo v rámci nejakej kultúrnej akcie, napríklad v kaviarni. Nezabudnite im u Vás doma za okno nachystať dobroty, aby na ne po návrate domov čakali už pripravené. Ten úžas v detských očiach z podareného prekvapenia je najväčšia odmena pre každého rodiča.

 

Deti často Mikuláša a jeho družinu uvidia prvýkrát už v materskej škôlke. Na niektorých besiedkach sa objavia, deti im odriekajú básničku a za to dostanú niečo dobré na zub. Zistite si radšej dopredu, ako taká akcia prebieha. A opýtajte sa ostatných rodičov, čo si o nej myslia. Vždy je lepšie vedieť, do čoho idete. Vašu ratolesť na všetko vopred pripravte, aby potom nebola zaskočená.

Ako zorganizovať návštevu u Vás doma

Pokiaľ chcete mikulášske trio pozvať k Vám domov, naplánujte vopred, ako návšteva bude prebiehať. Môžu k Vám prísť buď známi (nebojte sa, dieťa ich určite nespozná), alebo ľudia na inzerát. Vždy by ste ale mali stanoviť nejaké hranice a scenár.

Ideálne je, ak potomka pochváli. V prípade, že by ste ho chceli pokarhať, nech Mikuláš upozorní na to, čo by mal maličký nabudúce vylepšiť, avšak s citom.

Vyhnite sa rozdivočeným čertom, ktorí s rinčiacimi reťazami zaženú dieťa až do jeho izby a strašia ho aj v ňej. To je skutočne nepríjemná skúsenosť. Detská izba je totiž miesto bezpečia, ktoré by nemal nikto narušiť. Rovnako zlý je aj opitý Mikuláš, ktorý sa nevie správať.

Máme pred sebou dlhý studený december, aké motívy si môžu Vaše deti v tomto mesiaci vymaľovať? ?

Aký obraz urobí deťom najväčšiu radosť? Vybrali sme pre Vás motívy s tou správnou predvianočnou atmosférou, s ktorými nešliapnete vedľa.

Vianočný kocúrik

Máte doma malého milovníka zvierat? Potom ho potešíte obrazom s roztomilým kocúrikom v snehu s vianočnou čiapočkou. Bude vyzerať pekne v detskej či obývačke alebo Vašej pracovni. Dostupný je v druhej najľahšej obtiažnosti, a tak si s ním poradia aj malí školáčikovia.

clanek_03

Vianočná pohoda

Vianočná pohoda je obraz ako stvorený na decembrové večery. Má krásne zimné farbičky a je z neho cítiť sviatočná atmosféra. Ak Vianoce, zimu a sneh milujete, pripomínajte si ich vďaka tomuto motívu po celý rok.

clanek_04

Praha a vianočný stromček

Vianočné trhy a rozsvietenie stromčeka na pražskom Staromestskom námestí sú udalosti, ktoré si nesmiete nechať ujsť. Obraz Praha a vianočný stromček Vás na toto kúzelné miesto prenesie zakaždým, keď sa naň pozriete. Túto sviatočnú dekoráciu Vám bude každý závidieť. Obtiažnosť je druhá najľahšia, a tak ju hravo zvládnete Vy aj Vaše ratolesti.

clanek_05

Anjel strážny

December sa nezaobíde bez láskavého anjela. Z celej trojice majú deti najradšej väčšinou práve tohto nebeského ochrancu. Vymaľujte si originálny sviatočný motív Anjel strážny a pozvite s ním do Vašej domácnosti kúzlo Vianoc.

clanek_06

Prajeme Vám krásneho Mikuláša. Vymaľujte si spoločne niektorý z našich zimných motívov a nalaďte sa na blížiace sa Vianoce. Užite si tento sviatok v rodinnom kruhu a pohode!