Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Ako zabaviť deti na jeseň?

Jeseň, to nie sú len čľapkanice, sychravo, holé vetvy stromov a počasie, že by človek vlastné dieťa von nevyhnal. Naopak - slnko ešte má nejakú silu, zem ešte nie je veľmi studená, a tak je tu priestor pre veľa aktivít a detských hier vonku. Pýtate sa akých? Ako zabaviť deti na jeseň?

clanek_001

Keď nie je pekné počasie

Slovami Denisa z filmu Denis, postrach ulice: keď vonku prší, tak sa toho vážne veľa robiť nedá. Je to ale pravda? Aj doma je množstvo možností.

Maľovanie a kreslenie

Maľovanie je u malých detí jasný favorit v zábavných aktivitách. Deti majú veľkú fantáziu a nemusia ani nijak dlho premýšľať nad tým, aký námet zvoliť. Ako deti rastú, začínajú sa trochu hanbiť a nevedia, čo by mohli maľovať.

Pre tých, ktorí chcú maľovať a nejako nemôžu nájsť námet, je tu maľovanie podľa čísel. Námet si môžete vybrať z viac ako 2500 motívov, ktoré na našom e-shope nájdete.

Napríklad tento vysoký jesenný strom:

clanek_002

Vydlabte si tekvicu

Možno, že Halloween neslávite, ale vydlabať si s deťmi tekvicu môžete aj tak. Nemusí byť strašidelná. Pokojne, nech sa milo usmieva, alebo to ani vôbec nemusí byť tvár.

Deti potom možno o niečo ochotnejšie zjedia tekvicovú polievku, ktorá je považovaná za superpotravinu a vitamínovú bombu. Práve na jeseň potrebujeme takýchto zdravých potravín o niečo viac.

Niečo si upečte, napríklad z jabĺk

Jeseň je štedrá. Dozrievajú napríklad jablká. Receptov, ktoré by deti zvládli, alebo s ktorými môžu pomôcť určite nájdete dosť – štrúdľu, jablká v župane, grófkin koláč, ale pokojne len ten jablkovo-mrkvový šalát.

Opäť sľubujeme, že vitamíny, ktoré do detí nie je vždy úplne ľahké dostať, tentoraz s radosťou zjedia.

Prebehnite sa v daždi

Aj keď prší, nie je prechádzka vonku zakázaná. Prečo by si deti nemohli vyskúšať vybehnúť len tak v tričku do dažďa? Poriadne sa zmáčať a zašpiniť. Skočiť treba do kaluže tak prudko, až sa voda rozprskne všade okolo. Najlepšie na mamičku alebo otecka – to je ešte len zábava!

Samozrejme pozor na prechladnutie, takže po chvíli šup do vane, zabaliť do županu, teplý čaj a niečo dobré na zub. Napríklad tú jablčnú štrúdľu.

Keď je vonku pekne

Nazbierajte si listy na maľovanie

Jeseň je nádherne farebné obdobie. Stromy sa zbavujú svojho lístia, a to je žlté, hnedé, oranžové, červené. Skúste si ich pár nájsť a doniesť domov.

Môžete použiť nejaké akrylové farby, ktoré Vám zostali z maľovania podľa čísel, prípadne postačia tempery alebo vodovky. Skúste s deťmi nanášať na listy farby, ktoré majú podobný odtieň ako samotný list. Potom len stačí list s vlhkými farbami otočiť a obtlačiť na papier. Krásna jesenná dekorácia je na svete.

Prípadne si námet s jesennými listami môžete priamo vymaľovať:

 

clanek_003

 

clanek_004

Vyrábajte zvieratká z lístia

Okrem maľovania je možné s lístím robiť ďalšie zábavné veci. Napríklad vyrobiť si nejaké lesné zvieratká. Napríklad ježka. Postup je jednoduchý. Budete potrebovať vhodné listy. Najlepšie bukové alebo z brezy. Vystrihnite deťom obrys tela ježka z papiera.

Namaľujte oko a nosík. Deti potom môžu postupne lepiť jednotlivé lístky na papier, kým nebude ježko vyzerať ako živý:

clanek_005

Zvieratká a postavičky z jesenných plodov

Pri prechádzkach vonku s deťmi nazbierajte niekoľko žaluďov, gaštanov a šípok. Doma potom pripravte nejaké špajle, zápalky či špáradlá a môžete si postaviť rôzne figúrky – psíka, škriatka, tlstého strýka a podobne.

Len upozorníme, že prepichnúť obal gaštanu asi deti nezvládnu. Samotnou špajľou to pravdepodobne ani nepôjde. Použite teda nožnice s ostrou špičkou, alebo nôž. Kvôli bezpečnosti by sa hodila aj nejaká neprerezateľná rukavica.

clanek_006

Hrajte sa vonku s lístím

Nie je ťažké nájsť na jeseň nejakú pohrabanú kôpku lístia. Koho by potom nelákalo rozbehnúť sa a skočiť do nej. A kým je človek malý, môže v takej kôpke hravo aj celý zmiznúť. Náááádhera. Asi to nie je aktivita na celé popoludnie, ale príležitosť skočiť do lístia by ste si na prechádzke nemali nechať ujsť.

Len dávajte pozor, aby ste do tých kôpok neskákali ešte vo chvíli, keď ich niekto zhrabuje. To by ste si potom asi vyskúšali ďalšiu jesennú aktivitu – šprint v opadanom lísti.

Aj obyčajná vec, ako nabrať si plnú náruč listov a vyhodiť ich nad seba, môže byť super sranda. Alebo zahrabať sa do lístia, až nám budú trčať len nosy a oči.

Uvidíte, ako budú deti nadšené a spokojné. Nezabudnite fotiť. Na zuty.sk totiž ponúkame veľmi zaujímavú vec – pokiaľ nám pošlete nejakú fotografiu, my pripravíme predlohu z Vašej vlastnej fotografie. Môžete si potom pripomenúť veselú jeseň pri jej vymaľovávaní a potom zakaždým, keď sa na hotový obraz pozriete.

Šarkan – púšťajte šarkana

Tradičná, a stále veľmi obľúbená jesenná činnosť, je púšťanie šarkanov. V papiernictvach a hračkárstvach je na jeseň plno už vyrobených šarkanov. Väčšinou z farebného igelitu. Pre deti by ale mohlo byť veľmi zaujímavé, keby ste si s nimi vyrobili vlastného šarkana z papiera.

Nepotrebujete veľa vecí – dostatočne veľký papier, najlepšie obyčajný baliaci papier, nejaké tenké a ľahké drevené latky, lepiacu pásku a špagát. Presný postup si určite nájdete na internete. V skratke – vyrobte kríž z latiek a medzi vrcholmi kríža napnite povrázok, aby vznikol obrys draka.

Na papier obkreslite obrys podľa povrázkov na kríži, ale vystrihnite ho potom o nejakých 5 cm väčší. Tento okraj totiž budete prehýbať cez napnuté povrázky a prelepíte ho páskou.

Nezabudnite na ozdobný chvost šarkana – bez neho by nelietal správne. Funguje totiž ako stabilizátor a kormidlo. Stačí na povrázok priviazať pár motýlikov z papiera.

Nakoniec potrebujete šarkana vyvážiť. V hornej časti dlhšej zvislej latky uviažte povrázok, nastavte mu dĺžku o jednu tretinu dlhšiu ako latka, a druhý koniec uviažte v dolnej časti latky. Zaveste šarkana za špagát na prst tak, aby visel v rovine. Tým nájdete miesto, kde je potrebné priviazať dlhý povraz, na ktorom budete šarkana púšťať.

Dôležitá je aj výzdoba šarkana. Niekto chce mať desivú beštiu, iný kvetinového dráčika pohoďáčika. Fantázii sa medze nekladú a pokojne využite skúsenosti z maľovania podľa čísel.

Maľovanie majte vždy v zálohe

Nech už je vonku akokoľvek, nie je vždy nálada na vonkajšie aktivity. Je dobré mať v zálohe niečo, čo sa dá robiť kedykoľvek. Maľovanie podľa čísel presne také je. Len pár jesenných námetov na ukážku:

Mačka a jesenné počasie

clanek_007

 

Stromy a jesenná krajinka

clanek_008

 

Londýnské oko

clanek_009

 

Ako vidíte, jeseň je plná skvelých aktivít, do ktorých sa Vaše deti môžu pustiť. Ak to bude práve maľovanie podľa čísel so Zuty, veríme, že ich čaká veľa zábavných hodín tvorenia. Tak hurá do toho.