Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Ako prekonať tvorivý blok? 6 rád, ako byť kreatívnejší

Tvorivý blok je veľmi nepríjemná skúsenosť. Prečo vlastne vzniká a ako sa mu môžeme brániť? Prinášame 6 osvedčených rád, ktoré Vám navrátia inšpiráciu a pomôžu Vám byť kreatívnejší. Vyskúšajte maľovanie podľa čísel, meditácie a ďalšie činnosti, ktoré Vám získajú množstvo nových nápadov.

Veľa práce pred Vami, ale zrazu ste bez nápadov? Chcete tvoriť niečo s deťmi, s rodinou alebo v domácnosti, ale nič vám neprichádza na myseľ? Potom najskôr máte tvorivý blok. Že sa vám to ešte nikdy nestalo? Nebojte sa, nie je to nič neobvyklé.

Tvorivý blok niekedy zažije každý. Niekto v práci. Iný zase v osobnom živote či pri voľnočasovej aktivite. Ak musíme alebo chceme niečo vytvoriť, ale zrazu to nejde, treba s tým niečo urobiť. Pretože akonáhle nápady dôjdu, ľahko sa dostaneme do špirály frustrácie a hnevu. A tým sa to celé iba zhorší.

miniatura_FB-tvurci-blok

Zistite, prečo ste uviazli na mŕtvom bode

Stav bezvetria desil každého námorníka. Nezostávajte na mŕtvom bode! Ak hlas inšpirácie utíchol, skúste prísť na kĺb tomu, prečo sa tak stalo. Vypátrať prvotnú príčinu je totiž základ Vášho úspechu. Odstráňte ju a uvidíte, že nové nápady nájdete oveľa ľahšie. A navyše už Vám druhýkrát nepokazia Vaše plány.

Prečo ľudia strácajú inšpiráciu?

  • Negatívne myšlienky. Tie väčšinou prídu až po tom, čo sa nápad nedostaví. Avšak môžu sprevádzať aj spätné hodnotenie Vašej práce a negatívne ovplyvniť tú budúcu. Myšlienkam typu To, čo si doteraz urobil/a, nie je dosť dobré či Keby si mal/a také dobré nápady a stál/a za niečo, bez problémov teraz niečo vymyslíš sa vyhýbajte oblúkom. Neprestali ste s dobrými nápadmi len preto, že sa neustále podkopávate?
  • Zlé obdobie. Nie každý deň je posvatenie. Tak to skrátka chodí. Lenže nepodarený deň sa niekedy môže prehupnúť do nepodareného obdobia. A človek sa už iba vezie. Na vine môže byť udalosť v osobnom živote, neúspech v práci, zlá finančná situácia. Nezostáva nič iné, než zaťať zuby a so situáciou sa vysporiadať. Alebo počkať, kým prejde. Zlé obdobie môžete nakoniec využiť aj vo svoj prospech a vyťažiť z neho po tvorivej stránke maximum.
  • Chýba vám informácia. Ak ide o pracovný projekt, možno vám vedúci či kolegovia neposkytli dostatok podkladov. Skúste o projekte zistiť niečo viac, popr. sa poobzerajte po inšpirácii u konkurencie. Určite na niečo narazíte.
  • Máte pocit, že to nemá cenu. Pokiaľ v práci nevidíte zmysel, nebaví Vás, alebo máte problémy so zadávateľom, je to nepríjemné. Našťastie sa to dá vyriešiť. Skúste nájsť nejakú motiváciu. Napríklad finančné ohodnotenie. Za prácu predsa dostanete zaplatené! A keď je to málo, požiadajte o pridanie.
  • Necítite sa dobre. Pokiaľ nie ste oddýchnutí a trápi Vás stres, vyhraďte si nejaký čas pre seba a zapracujte na tom, ako sa cítite. V ďalšom texte poradíme, ako na to.

clanek_001

Tvorivý proces chce svoj čas

Už ste niekedy počuli o termíne kreatívny proces? Hoci je to prekvapujúce, kreativita je drina. Nie je to ani tak náhle osvietenie, ako proces, na ktorom je potrebné pracovať. Má svoje zásady, a ak ich dodržíte, na konci čaká sladká odmena. Ako teda nové nápady získať?

  1. Urobte si prieskum. V závislosti od toho, čoho sa Vaša práca týka. Prezrite si rôzne zdroje a nazbierajte čo najviac informácií. Príklad z praxe. Píšete knihu? Pozrite sa na diela iných autorov. Pripravujete projekt do práce? Pozrite sa, ako sa pripravovali iné, obdobné projekty. Nie je potrebné zhromaždiť milión zdrojov. Stačia len tie, ktoré Vás niečím zaujali a v praxi fungujú.
  2. Zdroje vyhodnoťte. Akonáhle nazbierate dostatok zdrojov, starostlivo si ich prejdite a analyzujte. Nielen na základe svojho úsudku, ale siahnite aj po dostupných recenziách a zaujímajte sa, ako vec vnímajú ďalší ľudia.
  3. Prestaňte analyzovať a nechajte pracovať predstavivosť. V ďalšom kroku nechajte analytické myslenie a rozoberanie zdrojov úhorom. Už sa k tomuto spôsobu myslenia nevracajte. Namiesto toho nechajte myseľ, aby sa s novou látkou popasovala sama. Aj keď si to nebudete uvedomovať, Vaše nevedomie bude problém neustále vyhodnocovať. A potom konečne príde to, na čo čakáte.
  4. Nový nápad. Po starostlivej práci je to tu - máte nový nápad! Niekedy príde po pár hodinách. Inokedy to môže trvať niekoľko dní. Z Vášho nevedomia sa nápad prenesie do vedomej sféry a Vám sa nad hlavou rozsvieti pomyselná žiarovka.
  5. Dajte nápadu život. Vo finálnom kroku nový nápad realizujte a dajte mu finálnu podobu.

Túto cestu k novému nápadu vypracoval James W. Young v knihe A Technique for Producing Ideas. Prieskum zdrojov a ich analýza je tvrdá práca. Potom sa nové informácie musia nechať odležať. V tomto období je dobré myseľ stimulovať iným spôsobom. Napríklad rôznymi relaxačnými technikami, kreatívnou činnosťou atď. Už ste niekedy skúsili vymaľovať obraz?

clanek_002

Nezabudnite, že dobrá psychická aj fyzická kondícia je tiež kľúčová. Sotva niečo dokončíte, pokiaľ tak tak udržíte oči otvorené kvôli nevyspaniu. Dajte tomu čas a nový nápad sa čoskoro objaví. Ako celému procesu pomôcť? Máme pre Vás 6 tipov na to, ako prekonať tvorivý blok!

Maľovanie podľa čísel

Kreatívna činnosť je skvelý spôsob, ako stimulovať predstavivosť a dodať jej nové impulzy. S obrazmi podľa čísel sa ponoríte do zábavnej tvorivej činnosti, a navyše si krásne oddýchnete od stresu a každodenného zhonu.

clanek_003

Ľahko sa tak vysporiadate s hlavnými príčinami, ktoré tvorivý proces brzdia - so stresom a nedostatkom podnetov. Kto vie, možno práve v obraze od Zuty.sk nájdete studničku inšpirácie, ktorá nikdy nevyschne.

Skúste niečo ľahké pre začiatok, nie je dobré si dávať prehnane zložité ciele, to by Vás mohlo ešte viac frustrovať. Motív s magnóliami má veľmi ľahkú obtiažnosť a je obľúbený medzi našimi zákazníkmi.

clanek_004

Na našom e-shope nájdete množstvo motívov z rôznych tematických oblastí. Pripravili sme pre Vás motívy so zvieratami, kvetmi, mestami, prírodou, automobilmi, celebritami, pop-art obrazmi, ďalej zátišie, krajinky či reprodukcie obrazov od slávnych majstrov umenia. V spolupráci s nezávislými umelcami sme pre Vás vytvorili aj sériu originálnych motívov podľa licencovaných obrazov, ktoré inde nenájdete.

clanek_005

Okrem motívu na vymaľovanie od nás dostanete aj profesionálne akrylové farby a nylonové štetce. Získate tak kompletnú sadu, vďaka ktorej sa parádne odreagujete a ktorá Vám pomôže rozprúdiť kreatívne myslenie. A aby ste si mohli obraz po dokončení zavesiť na stenu, pribalíme Vám aj praktické háčiky na zavesenie.

clanek_006

Vyskúšajte meditácie

Môže to znieť trochu bláznivo, ale hneď tento návrh nezavrhujte. Meditácie totiž naozaj dokážu s tvorivým blokom pomôcť. Počas meditácií netrénujete koncentráciu na niečo. Naopak sa snažíte myseľ vyprázdniť a dokonale upokojiť. Čo je ideálna príležitosť pre naše podvedomie, aby začalo pracovať a upieklo nejaký ten nový, skvelý a nečakaný nápad.

Meditácia nutne neznamená, že musíte sedieť v nepohodlnom sede so skríženými nohami na zemi. Meditovať sa dá v akejkoľvek pohodlnej pozícii, v ktorej vydržíte dlhšiu dobu bez ošívania a zmeny. Pozor na pozíciu poležiačky, aby ste nezaspali! Najjednoduchšie sú tzv. mindfulness meditácie, kedy sa zameriavate napríklad na vlastný dych.

Ako na to? Začnite zhlboka a vedome dýchať. Nádych je do brucha a výdych nosom. Pozorne sledujete vlastné dýchanie a sústreďte sa len na prítomný okamih. Nie na prácu, ani na rodinu. Pokiaľ sa Vám náhodou do mysle pripletú nejaké myšlienky, nevenujte im pozornosť, ale ani ich násilne nezapudzujte. Ony zase po chvíli samovoľne zmiznú. Dôležité je zachovať pozíciu nestranného pozorovateľa.

Meditovať stačí pokojne iba päť minút. Uvidíte, že sa tým Vaša myseľ perfektne osvieži. Je dôležité, aby ste nestrážili hodinky a neodbiehali od sústredenia. Preto odporúčame nastaviť budíka. Vďaka nemu sa nemusíte obávať o čas a zároveň budete vedieť, kedy skončiť.

Urobte si výlet

Niekedy je zmena prostredia presne to, čo potrebujete. Pokiaľ práve pred sebou nemáte víkend voľna a nemôžete si vyjsť na chatu do hôr, pracujte s tým, čo máte. Na voľné popoludnie si naplánujte prehliadku botanickej záhrady. Prejdite sa len tak po okolí. Do slúchadiel si pustite obľúbenú hudbu. Alebo počúvajte okolitý ruch. Inšpirácia môže prísť odkiaľkoľvek. Kľúčom je na chvíľu opustiť miesto, ktoré je spojené s kreatívnym blokom a kde na vás dopadá všetok ten stres.

Preberte situáciu s kolegom alebo kamarátom

Niekedy na tvorivý blok najlepšie zafunguje hovor s niekým, kto je podobne naladený ako Vy. Môže ísť o kolegu, ale napríklad aj o kamaráta alebo partnera. Povedzte im hlavný problém a hlavnú myšlienku projektu. A oni Vám napríklad poradia v tom, ako vec vylepšiť alebo čo urobiť inak. Nemusíte sa ich radami hneď riadiť. Avšak ako zdroj inšpirácie to funguje na jedničku.

Pokiaľ okolo seba práve nemáte nikoho, kto je naladený na rovnakú vlnu, vypočujte si podcast. Prihláste sa na workshop. Alebo navštívte nejakú konferenciu. Vždy sa nájde nejaké miesto, kde sa zídu ľudia s podobnou skúsenosťou.

clanek_007

Buďte akční!

Sedíte pri sebe v kancelárii na home office a nápady viaznu? Obujte si tenisky a vybehnite na bicykli do najbližšieho parku. Alebo sa prihláste na hodiny pilates. Choďte si zaplávať. Šport Vám vylepší náladu a do tela vyplaví hormóny šťastia. Navyše sa pri ňom odreagujete a zabudnete na povinnosti. Sústredíte sa len na pohyb a všetko ostatné ide bokom.

Pokiaľ nie ste práve športový typ, môžete sa pustiť napríklad do upratovania domácnosti. Vytrieďte si skriňu. Vyhádžte staré veci. Zbavte sa zbytočností. Alebo si niečo dobré uvarte. Určite nájdete niečo, čo vám pomôže k tomu, aby ste sa odreagovali a zároveň cítili lepšie.

Odpočívajte

Odpočinok je v tvorivom procese naozaj dôležitý. Veľa nápadov príde až deň po tom, čo sa kvalitne a dosýta vyspíte. Počas spánku totiž mozog pracuje na plné obrátky a triedi všetky informácie, ktoré cez deň získal. Navyše je aktívne aj naše podvedomie, kde práve spásne nápady vznikajú.

Dajte mozgu dostatočný priestor na to, aby si oddýchol a zároveň spracoval všetko, čo prijal. Zdravý spánok by mal trvať minimálne 7 hodín denne. Všetko pôjde oveľa ľahšie, ak budete oddýchnutí a svieži.

Máte tvorivý blok? Veríme, že ho s našimi radami prekonáte. Nezabudnite, že kreatívny proces je práca, ktorá sa nedá oklamať. Kreativita samotná sa musí neustále stimulovať. Starajte sa o ňu zábavnou tvorivou činnosťou – maľovaním podľa čísel. Ale aj dostatočným odpočinkom, meditáciami či športom. Prajeme veľa šťastia!