Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľujte ako renesanční maliari! Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli

Tiež ste si vždy hovorili, ako to len ten maliar dokázal? Kiež by som tak vedel maľovať ako on! A čo keby sme vám povedali, že je to možné? Vyskúšajte maľovanie podľa čísel a ponorte sa s nami do obdobia renesancie. Prinášame Vám najväčších majstrov tohto obdobia – Leonarda, Michelangela a Botticelliho.

Leonardo, Michelangelo a Botticelli – majstri talianskej renesancie

Renesancia (14. až 16. storočie) je dôležitým kultúrnym medzníkom. Priniesla veľa zmien vo vede, filozofii, náboženstve a umení. Maliarstvo počas tohto obdobia urobilo obrovský krok vpred. Znovu objavilo krásu ľudského tela a zabudnutú záľubu v pozemskom živote, v porovnaní s prísnym stredovekom.

Niet divu, že najviac sa renesančnému umeniu darilo v Taliansku. Tu boli totiž stále prítomné antické pamiatky a vlastne sa nikdy celkom neprerušila kontinuita so starým Rímom. A tak sa tunajší umelci inšpirovali tým, čo mali okolo seba.

Pre renesančné umenie je typické uplatnenie perspektívy, práce so svetlom a až vedecky presné rozvrhnutie kompozície obrazu. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, všetko podlieha perfekcionistickému poriadku a meraniu. Nielen rozvrhnutie prvkov v obraze, ale aj anatómia človeka. Napriek tomu je renesančná maľba ľahká, pohyblivá, a predovšetkým nádherná.

Renesančné umenie prinieslo ešte jednu veľkú zmenu. Zrodil sa umelec ako osobnosť. Maliari boli stále vnímaní hlavne ako remeselníci (maliar väčšinou nevedel len maľovať, ale bol zároveň aj zlatník, sochár atď.), ale už mali oveľa väčšiu slobodu ako indivídua.

Dokonca začali podpisovať svoje diela, čo bolo dovtedy nemysliteľné. Niektorí ukrývali svoje autoportréty do fresiek a obrazov. Už neboli iba súčasťou cechu remeselníkov. Zrazu sa z nich stali takmer celebrity, o ktoré mala záujem ako cirkev, tak šľachta a bohatí mešťania. Troch najväčších majstrov talianskej renesancie Vám teraz prinášame na Zuty.sk.

Leonardo da Vinci

Keď sa povie renesancia, každý si hneď vybaví majstra Leonarda. Bol to geniálny podivín a vizionár, ktorý sa okrem maľby venoval vynálezom a svojou prácou zaujal aj francúzskeho kráľa, ktorý ho pozval k sebe na dvor.

V jeho zošite sa našiel návrh prvého lietajúceho stroja, tanku alebo kontaktných šošoviek. Svoje skicáre Leonardo naplnil poznámkami, ktoré možno čítať iba pomocou zrkadla. Nielen, že vedel písať oboma rukami, ale navyše písal zrkadlovo. Aké tajomstvá asi skrýval?

clanek_001

Medzi jeho najznámejšie diela patrí Mona Lisa, Posledná večera a Dáma s hranostajom. Mona Lisa budí senzácia aj dlhé stáročia po tom, čo bola dokončená. Dokonca už bola aj niekoľkokrát ukradnutá. Jej hodnota sa odhaduje na stámilióny dolárov.

Vlastne sa poriadne nevie, kto na obraze je. Niekto tvrdí, že milenka bohatého mešťana. Iní zase, že je to Leonardov milenec, alebo dokonca Leonardo sám. Nekonečným zdrojom fascinácie je aj jej záhadný úsmev.

Okrem Mony Lisy je predmetom vášnivých diskusií Posledná večera. Niektorí veria, že je na obraze znázornená Mária Magdaléna (po Kristovej pravici) a že maľba skrýva tajné symboly, ktoré môžu odhaliť šokujúcu pravdu o Ježišovi a kresťanstve. Týmto spôsobom sa s dielom pracuje napríklad v románe Šifra majstra Leonarda.

Iní bádatelia zase tvrdia, že sú v nej skryto zakomponované noty melódie. Taliansky muzikant Giovanni Maria Pala sa ju dokonca pokúsil priviesť k životu v skladbe The Last Supper. Pravdou je, že obraz je veľmi zvláštny. Tak napríklad Ježiš na ňom nemá svätožiaru, čo bolo dovtedy v jeho zobrazovaní nemysliteľné. Je snáď možné, že Leonardo neveril v Boha, ale v sily prírody?

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo je hneď po Leonardovi najznámejším majstrom talianskej renesancie. Okrem maľby sa preslávil aj sochárstvom a architektúrou. Oproti rozvážnemu Leonardovi bol Michelangelo pekný búrlivák. V mladosti si pri bitke zlomil nos tak, že už ho mal navždy krivý.

Jeho prvý veľký úspech bol vlastne podvod. Učni sa bežne učili tak, že kopírovali antické diela alebo diela svojich majstrov. Jeho patrón Lorenzo de Medici mladého Michelangela presvedčil, aby spoločne predali kardinálovi v Ríme falzifikát antického kupida, ktorého predtým na skúšku vytvoril, ako nedávno vykopaný archeologický skvost.

clanek_002

Kardinál na to samozrejme časom prišiel, ale bol tak okúzlený mladým talentom, že ho čoskoro vzal pod svoje krídla. Pri svojej práci v Ríme vytvoril jednu z najkrajších sôch, Pietu. Panna Mária má údajne tvár Michelangelovej matky. Dnes je vystavená v rímskej svätopeterskej bazilike, avšak je za ochranným sklom. Nie je to tak dávno, čo jej akýsi fanatik urazil kus nosa.

Medzi najväčšie husárske kúsky Michelangeloveho génia patrí David, ktorého vytesal z jediného obrieho kusu mramoru. A samozrejme fresky Sixtínskej kaplnky vo Vatikánskom paláci vrátane makabrózneho Posledného súdu.

Na freske mimochodom nájdete aj majstrov skrytý autoportrét v nie príliš lichotivej pozícii. Michelangelova tvár sa nachádza na stiahnutej ľudskej koži. Vraj tým chcel dať najavo opovrhnutie, s ktorým sa jeho dielo stretlo.

Nie každému sa totiž páčilo, že sa v pápežskom paláci nachádza toľko obrazov nahých tiel a postáv z pohanskej mytológie. Pápež Pavol III. bol ale pravý milovník umenia a maliara sa zastal. Majster mimochodom za svoj život pracoval pre deväť pápežov.

Rovnako ako Leonardo, ani on sa nikdy neoženil a nemal žiadne deti. A hoci bol nesmierne bohatý, žil skromne, takmer sa nekúpal, ani nemenil oblečenie. Navyše bol celý život popudlivý a rád rozčuľoval ostatných ľudí. Zaujímavým faktom je, že bol ľavák, ale musel túto skutočnosť tajiť. Cirkev by ho totiž v súlade s dobovými poverami mohla považovať za diablovho spojenca.

Sandro Botticelli

Ďalším z legendárnych majstrov talianskej renesancie je Sandro Botticelli. Preslávili ho obrazy ako Primavera, Zrodenie Venuše a Klaňanie Troch kráľov. Zatiaľ čo pre jeho predošlú tvorbu sú typické odľahčené výjavy z pohanskej mytológie, v neskoršom živote prevládajú závažné témy z Biblie. Botticelli zmenil štýl pod vplyvom fanatického mnícha Savonaroly, ktorý bol aj na cirkev príliš radikálny a bol upálený ako kacír.

Zrodenie Venuše je zaručene jedným z jeho najznámejších a najkrajších obrazov. Tvár Venuše je údajne inšpirovaná Botticelliho tajnou láskou, Simonettou Vespucci, ktorú prezývali Krásna Simonetta a Neporovnateľná. Rovnakú tvár uvidíte aj na ďalších jeho dieloch, a nielen u Botticelliho. Simonetta zrejme naozaj bola nezabudnuteľnou ženou a múzou mnohých umelcov, hoci zomrela veľmi mladá. Botticelli sa dokonca nechal pochovať blízko jej hrobu.

Zrodenie Venuše bolo ale dlhú dobu prijímané s kontroverziou. Na vtedajšie pomery je totiž maľba pomerne erotická, a tak bola dlho schovávaná za zatvorenými dverami. Pre niektorých symbolizuje obrodenie (aj samotné slovo renesancia pochádza zo slova znovuzrodenia) novej Európy, ktorá sa vymanila z temnoty stredoveku a navrátila sa k antickým koreňom. Preto sa často Botticelliho Venuša vníma ako taký vlajkový obraz obdobia renesancie.

Mimochodom, Botticelli má na konte úctyhodný rekord. Jeho obraz na plátne Madona s dieťaťom a Jánom Krstiteľom sa predala za 10,4 milióna dolárov do súkromnej zbierky. Botticelli vôbec tému Madony s dieťaťom miloval a počas svojej kariéry ich vytvoril desiatky. Možno sa budete čudovať, ale tento majster sa na aukciách objavuje častejšie ako ostatní. Pokiaľ by ste teda radi investovali rodinné imanie do renesančnej maľby, máte možnosť.

Maľovanie podľa čísel má korene v renesancii

Budete prekvapení, ale maľovanie podľa čísiel má s renesanciou spoločného viac, než by ste čakali. Techniku, keď sa obraz rozdelí na niekoľko malých dielikov ak tým sa zase priradia určité farby, sme nevymysleli my. Používali ju totiž samotní renesanční majstri!

Majster bol hlavou remeselnej dielne a pod sebou mal veľa učňov a nejakého tovariša. Čas bol vždy drahý a najefektívnejším spôsobom, ako mladých žiakov naučiť poctivej maľbe a kresbe bolo práve cez túto techniku.

U Leonarda da Vinciho bývalo bežné, že obraz rozdelil na množstvo malých segmentov, ktoré podľa určitého kľúča žiaci vyfarbovali. A tak ich učil technike tieňovania, ktorá bola v renesancii úplným základom.

Tiež Michelangelo mal vlastnú dielňu. A hoci to s ním jeho žiaci nemohli mať vzhľadom na jeho popudlivú povahu jednoduché, nechával ich dokonca dorábať svoje diela. Keď ho tlačil čas, siahol po overenom systéme, rozdelil dielo na malé čiastočky a učni ho podľa inštrukcií dokončili.

Ako vidíte, je to stará overená technika, ktorá má svoje korene už v renesancii u takých géniov ako boli Leonardo a Michelangelo. Vyskúšajte si ju na vlastnej koži aj Vy! Dodáme Vám motív podľa Vášho výberu.

V balíčku od nás obdržíte aj profesionálne akrylové farby, nylonové štetce a samozrejme háčiky na zavesenie hotového obrazu. Môžete si vybrať, či chcete variantu s vypnutím na rám alebo bez neho. Odporúčame však obraz s vypnutím, bude sa vám lepšie maľovať. Ku každej objednávke navyše pridáme lupu zadarmo, vďaka ktorej si poradíte aj s tými najmenšími detailami. Objednajte ešte dnes a využite ponuku dopravy zadarmo pre každú objednávku nad 50 €.

Talianska renesancia na Zuty.sk

Aké motívy talianskych renesančných majstrov v našom e-shope nájdete? Poďme sa na ne pozrieť!

Mona Lisa

Na Monu Lisu sa stoja obrovské fronty do francúzskeho Louvru. Navyše obrázok je tak malý, že na neho cez hromadu ľudí ani poriadne neuvidíte. Vychutnajte si záhadnú atmosféru tohto legendárneho obrazu u seba doma. Nikto Vás nebude rušiť. A kto vie, možno konečne odhalíte záhadu krásnej dámy. Naučte sa maľovať ako legendárny majster. Ponúkame ju v najjednoduchšej obtiažnosti, a tak ju zvládne dokončiť aj úplný začiatočník.

clanek_003

Dáma s hranostajom

Elegantná Dáma s hranostajom vnesie do Vášho domu noblesu. Obraz je namaľovaný technikou chiaroscuro, ktorá je typická výrazným kontrastom svetiel a tieňov. Vyskúšajte si, ako by ste si s ňou poradili Vy. Zvládli by ste byť Leonardovým učnom? Určite áno! Dámu s hranostajom pre Vás pripravíme v druhej najjednoduchšej obtiažnosti, ktorá je vhodná aj pre začiatočníka. Nič to však neuberá na jej kráse.

clanek_004

Stvorenie Adama

Legendárna freska zo stropu Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne, ktorú namaľovať Michelangelo. Zrodenie Adama sa stalo jedným z obľúbených výjavov v popkultúre a narazíte naň takmer denne. Chcete sa stať súčasťou magického momentu, keď Boh vdýchol život Adamovi? Obraz krásne zapadne do akéhokoľvek spoločenského priestoru či vašej spálne.

clanek_005

Zrodenie Venuše

Zrodenie Venuše sa teraz môže odohrať aj u Vás doma. Kúpte si tento nádherný obraz, ktorý je plný energie a života. Dôraz na krásu ľudského tela Vám dodá sebavedomie a elán, nech už sa chystáte na čokoľvek.

clanek_006

Veríme, že si u nás vyberiete a vydáte sa s nami objavovať renesanciu! Ak by ste mali akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať. Na telefónnom čísle 2 2220 54 78 sme Vám k dispozícii každý všedný deň. Alebo nám môžete napísať e-mail na adresu info@zuty.sk.