Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Arteterapia s maľovaním podľa čísel

Zahoďte všetky pochybnosti. Pre arteterapiu totiž nemusíte byť žiadny akademický maliar. Stačí mať chuť a zápal. A jej liečivé účinky si môžete užívať pokojne každý večer doma. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, prečo práve maľovanie podľa čísel je jednou z najlepších foriem arteterapie a o čo vlastne ide.

clanek_001

Čo je arteterapia?

Možno už ste niekedy počuli o muzikoterapii alebo o terapii tancom či divadlom. Arteterapia patrí do rodiny terapií, kedy sa človek lieči cez umelecké vyjadrenie. Zatiaľ čo v predchádzajúcich typoch sa Vaša duša a psychická pohoda posilňuje pomocou hudby, tancovania alebo cvičenia dramatického predstavenia, pri arteterapii sa lieči výtvarným umením.

Nejde o žiadne „šarlatánstvo“. Ale o exaktnú vedeckú disciplínu. Vyučuje sa ako samostatný liečivý odbor na prestížnych vysokých školách. Čo o tomto smere hovorí samotná arteterapeutická asociácia?

„Je to liečebný postup, ktorý využíva výtvarný prejav ako hlavný prostriedok poznania a ovplyvnenia ľudskej psychiky a medziľudských vzťahov.“

Arteterapia sa využíva v psychoterapeutickej praxi ako podporný prostriedok v rámci terapie. Niekedy sa ale poníma ako samostatný odbor, ktorý je schopný liečiť sám o sebe a slúži ako jediný štýl terapie, ktorú daný odborník so svojim pacientom využíva.

Existujú dva spôsoby, ako sa k nej pristupuje. Buď sa za liečivý proces považuje už samotné maľovanie. Alebo niečo namaľujete, a to sa potom stane predmetom psychoterapeutického výkladu.

Zatiaľ čo druhý prístup k arteterapii v domácich podmienkach len ťažko urobíte (potrebujete k tomu odborníka, aby Vám pomohol dielo vyložiť a zasadiť do kontextu Vášho životného príbehu), prvý prístup môžete bez problémov skúsiť sami doma. Stačí dať voľnosť svojmu kreatívnemu vyjadreniu a ponoriť sa do kúzla tvorby.

clanek_002

Ešte jednu vec musíme spomenúť. V arteterapii nie je dôležité, ako výsledný obraz vyzerá. Teda nejde o to, aby ste nakreslili dielo ako majster Leonardo, inak sa nevyliečite a nijako Vám to nepomôže. Naopak. Tvorte tak, ako dokážete, a nerobte si s estetickým meradlom vôbec žiadne starosti. Osobné vyjadrenie, nech už je akékoľvek, je dôležitejšie. Maľujte tak, ako to cítite a ako to k Vám prichádza.

Arteterapia sa môže robiť aj v skupine. Ak by ste teda niekedy chceli, pokojne sa do nej pustite spoločne s partnerom, kamarátmi alebo svojimi deťmi. Benefity tohto terapeutického smeru ocení v dnešnej hektickej dobe úplne každý. A aké že to sú?

Aké sú prínosy arteterapie?

  • Zlepšíte svoju psychickú pohodu a kondíciu. Pokiaľ sa v poslednej dobe necítite vo svojej koži alebo máte trápenie, pomocou výtvarného vyjadrenia môžete opäť nájsť pokoj, radosť a stabilitu. Arteterapia Vás navyše zocelí aj do budúcnosti – získate väčší nadhľad nad životom a naučíte sa lepšie vysporiadať s prípadnými problémami.
  • Dobijete sa pozitívnou energiou a emóciami. Ako sme už spomínali, arteterapia dokáže zatočiť so splínom, ale aj úzkosťami a depresiami. Doprajte si vzpruhu a dobrú náladu, zaslúžite si to.
  • Odbúrate stres. Stres je podľa mnohých odborníkov tichý zabijak. Nepriaznivo pôsobí ako na psychiku, tak na naše telo a celkové zdravie. Pomocou arteterapie sa ho zbavíte. Pri výtvarnej tvorbe naň úplne zabudnete. A rovnako ako pri iných mentálnych cvičeniach, aj tu si vytvoríte väčšiu psychickú odolnosť. Takže Vás nabudúce len tak niečo nerozhodí a stres na Vás bude mať čím ďalej tým menší vplyv.
  • Potrénujete mozog. Kreatívna činnosť je pre mozog dôležitá. Rozvíja ho a udržuje v dobrej kondícii. Navyše s ňou trénujete aj jemnú motoriku, ktorá taktiež stimuluje mozgové závity.
  • Zlepšíte komunikačné schopnosti. Pokiaľ budete o svojich obrazoch hovoriť s odborníkom a spoločne rozjímať nad ich významom, nájdete nové spôsoby, ako hovoriť o sebe a svojich pocitoch s druhými ľuďmi.
  • Získate pocit uvoľnenia a slobody. Straste z ramien všetku ťažobu a zbavte sa starostí. Budete sa cítiť ako vymenení.

Odborníci ďalej využívajú arteterapiu na liečbu somatických ochorení alebo na prekonávanie strachu a zmien v živote, napríklad pri stratách, s ktorými sa sami nedokážeme vyrovnať. Tým môže byť najmä smrť niekoho blízkeho, ale aj strata zamestnania atď.

Je to dobrý prostriedok na ceste za sebapoznaním. Dokonca sa s jej pomocou môžete pokúsiť porozumieť vlastným snom. Aj tie sú totiž takými obrazmi nášho nevedomia, ktoré je možné terapeuticky popísať.

clanek_003

Kto by ju mal vyskúšať?

Arteterapia sa odporúča každému, kto má nejaké trápenie a chce sa s ním vyrovnať. Môže k nej ale pristúpiť aj človek bez problémov, ktorý chce napríklad lepšie spoznať sám seba. Je nedoceniteľná pre každého, kto bojuje so stresom a starosťami, či už v práci, v domácnosti alebo napríklad pri štúdiu.

Je jedno, koľko máte rokov. Tvoriť môže dieťa, dospievajúci, dospelý aj senior. Všetci by sme sa totiž mali starať o svoje duševné zdravie. Vďaka arteterapii sa nabijete pozitívnou energiou a len tak niečo vás nerozhodí. Navyše vytvoríte dielo, ktoré Vám bude robiť radosť aj po tom, čo ho dokončíte. Dielo, do ktorého vložíte kus seba. A o to viac bude pre Vás cenné.

clanek_004

Čo všetko patrí do arteterapie

  • Maľba,
  • kresba,
  • koláže,
  • práca s materiálmi ako je keramika, hlina atď.

Arteterapia využíva v podstate akékoľvek výtvarné vyjadrenie, pri ktorom vytvoríte nejaký objekt. Či už pre vlastnú potechu a odreagovanie sa, alebo za účelom odbornej analýzy.

Maľovanie podľa čísel je skvelou formou arteterapie

Maľovanie podľa čísel je kreatívna činnosť, ktorá je ako stvorená pre arteterapiu. Má ozdravný vplyv na ľudskú psychiku, a preto ho môžete pojať aj ako takú svoju osobnú terapiu. Na našom e-shope nájdete obrovskú ponuku viac ako 4000 motívov. Vyberte si obraz, ktorý vo Vás vyvoláva pozitívne emócie a nad ktorým sa odreagujete.

clanek_005

Pripravili sme pre Vás motívy zo zvieracej ríše, ďalej motívy s kvetinami, krajinkami, zátišiami, ale aj mestá, stavby, abstrakcie, romantické a fantasy obrazy, mandaly, dopravné prostriedky či reprodukcie diel veľkých maliarov minulosti a umelcov súčasnosti. Pri arteterapii sa často maľujú práve mandaly. Avšak, ako sme už spomenuli, je len na Vás, aký obraz si nakoniec pre liečivé maľovanie vyberiete.

clanek_006

Okrem štandardných motívov ponúkame aj obrazy podľa vlastnej fotografie. Môžete u nás objednať krásny darček priamo na mieru. Radi Vám na plátno zvečníme fotografiu zo svadby, z dovolenky či obrázok domáceho maznáčika.

Pokiaľ si nie ste istí, po čom siahnuť, môžete sa inšpirovať psychológiou farieb – o modrej sa hovorí, že upokojuje. Zelená a žltá rozveseľujú. Červená a jej odtiene zase vyvolávajú silné emócie. Fialová prebúdza kreativitu a podvedomie. Hnedá uzemňuje a prináša pocit istoty. Taká abstrakcia môže byť tou pravou voľbou. Nájdete v nej svoje farby, do ktorých sa úplne ponoríte. Pritom Vás nebude rušiť žiadny konkrétny tvar, s ktorým nie ste v súlade.

clanek_007

Maľovanie podľa čísel má obrovskú výhodu v tom, že s ním môže začať úplne každý. Aj tí z Vás, kto vlastne vôbec maľovať nevedia. Dostanete od nás plátno potlačené predlohou s číslami – je to podobné ako omaľovánky. Budete postupovať podľa týchto čísel, ku každému patrí nejaká farba a pomaly vyfarbovať celý motív.

clanek_008

TIP: Chcete zistiť viac o tom, ako fungujú obrazy podľa čísel? Pozrite sa na náš návod Ako začať maľovať. Nájdete tam aj video, v ktorom vám všetko ukážeme.

Okrem toho, že je to také jednoduché, obrazy podľa čísel majú ešte jedno veľké plus. Zvládnu ich ľudia všetkých vekových kategórií. Obrazy totiž vyrábame v rôznych obtiažnostiach. A tak zatiaľ čo niektoré majú veľké plôšky pravidelných tvarov, ktoré sa ľahko vyfarbujú aj seniorom a deťom, ťažšie obrazy majú veľa malých plôšok, ktoré sú tou pravou výzvou pre pokročilého.

Na začiatok si objednajte niečo ľahké. A keď sa s technikou maľovania podľa čísel lepšie zoznámite, postupujte na ďalšie obtiažnosti. Obrazy vyšších obtiažností mávajú väčšiu farebnosť a celkovo sú komplexnejšie. Počítajte ale s tým, že Vám zaberú viac času - teda aj viac odpočinkových večerov so štetcom v ruke.

clanek_009

Maľovanie podľa čísel je tá pravá arteterapia. Či už chcete zabudnúť na starosti, odbúrať stres alebo lepšie spoznať sám seba. My vám s tým radi pomôžeme. Ako?

Maľovanie podľa čísel objednajte na Zuty

Dostanete od nás natlačený motív podľa svojho výberu. To ale nie je všetko. V balíčku nájdete aj háčiky na zavesenie, nylonové štetce a profesionálne akrylové farby. Obraz si u nás môžete objednať s vypnutím na rám alebo bez vypnutia. Odporúčame variantu s vypnutím, lepšie sa vám bude pracovať.

Obraz je vždy lepšie maľovať na maliarskom stojane. Pokiaľ ale žiadny doma nemáte, dá sa samozrejme tvoriť aj na inej rovnej ploche, napríklad na stole. A keď sa Vám arteterapia s maľovaním podľa čísel zapáči, časom si môžete zaobstarať skutočný maliarsky stojan.

Ku každému motívu Vám dodáme lupu zadarmo. Vďaka lupe si lepšie poradíte aj s tými najmenšími detailmi. Ocenia ju nielen seniori, ale aj dospelí pri maľovaní vyšších obtiažností. Niektoré drobnosti môžu byť zákerné, ale vďaka lupe si na ne posvietite a dovediete svoje dielo k dokonalosti.

Obraz Vám pošleme zabalený v krásnej darčekovej krabici. Pretože vám chceme urobiť radosť. Ale môžete to využiť a obraz darovať aj niekomu ďalšiemu a odkázať ho na arteterapiu. Maľovanie podľa čísel je krásny darček, ktorý poteší každého. Pri objednávke nad 50 € ponúkame dopravu zadarmo!

Nezabudnite na to, že arteterapia je tu na to, aby Vám robila radosť a vylepšila Vám náladu. Neberte maľovanie podľa čísel ako nejakú súťaž alebo disciplínu, ktorú musíte zvládnuť najlepšie zo všetkých. Keď sa niečo nepodarí, ničomu to nevadí. Navyše, akrylové farby majú kryciu schopnosť, a tak sa s nimi dá všeličo opraviť.

clanek_010

Máte otázky? Kontaktujte našu zákaznícku podporu

Pokiaľ máte ohľadom obrazov akékoľvek otázky, neváhajte sa na nás obrátiť. Na telefónnu linku +421 2 2220 5478 nám môžete zavolať každý všedný deň od 8:00 do 16:00. Alebo nám pošlite e-mail na adresu info@zuty.sk. Radi sa vám budeme venovať a poradíme s výberom. Pozrite sa aj do sekcie Poradňa. Nájdete tam prehľadne spracované všetky otázky, ktoré našich zákazníkov zaujímajú.