Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Všetko, čo potrebujete vedieť o štetcoch

Nájsť si nejakú formu odpočinku je veľmi dôležité. Maľovanie takou oddychovou aktivitou rozhodne je. Aby sme si ho ale mohli užívať naplno, treba mať optimálne vybavenie a k nemu určite patria štetce. Ako si ale vybrať tie správne? A ako sa o ne následne správne starať?

clanek_001

Maľovanie podľa čísel dokáže premeniť každého jedinca na talentovaného umelca. A pritom na to nie sú potrebné žiadne špeciálne zručnosti. Stačí len presne vymaľovať políčka, do ktorých je každý z našich obrázkov rozdelený. Na tieto účely nájdete v každej z našich maľovacích sád akryloéj farby aj štetce. Lenže ako sa v štetcoch vyznať a zvoliť pre jednotlivé časti maľovania ten najvhodnejší? S tým Vám dnes poradíme! Výber správneho štetca totiž proces maľovania ovplyvňuje viac, než si myslíte.

Na čo slúžia jednotlivé štetce

Maľovanie je naozaj široká disciplína, a preto je aj ponuka štetcov pomerne rozsiahla. Hlavným dôvodom je skutočnosť, že každá technika aj štýl si žiadajú iný prístup a vybavenie. Akrylové farby sa dajú nanášať mnohými spôsobmi, a presne preto je dôležité sa v štetcoch orientovať.

Keď sa pozrieme na štetec zhora nadol, uvidíme, že sa skladá z troch častí, ktorými sú:

  • zväzok štetín (prírodné alebo umelé),
  • zdier (časť, ktorá prepája štetiny s rukoväťou),
  • rukoväť.

Veľkosť, materiál, tvar aj farebné prevedenie jednotlivých častí sa môže líšiť. Pre nás sú ale veľmi dôležité štetiny a ich tvar. Práve tvar totiž predurčuje účel daného štetca a môže nám pomôcť s dokonalou technikou.

Štetce môžeme všeobecne rozdeliť medzi okrúhle a ploché. Toto delenie sa odvíja od usporiadania štetín. Aj v týchto dvoch podskupinách ale nájdeme ďalšie rozdielne druhy štetcov.

clanek_002

Okrúhle štetce

Medzi okrúhlymi štetcami nájdete ako tie úplne klasické, tak tie určené na prácu s detailmi.

  • Štandardný okrúhly štetec poslúži na obkresľovanie, výplň malých plôch, detailnú prácu aj vytváranie čiar.
  • Guľatý štetec so zúženou špičkou poslúži na tvorbu jemných línií a detailov alebo na bodkovaciu techniku.
  • Guľatý štetec s kratšími štetinami a nápadne úzkou špičkou, ktorý sa vyznačuje kratšou veľkosťou, potom slúži na prácu s detailmi a je ideálny pre kratšie ťahy.

Ploché štetce

Vidíte, že okrúhle a špicaté štetce plnia úlohu pri tvorbe línií, detailov aj výplní malých plôch. Pretože je ale maľovanie skutočne komplexnou záležitosťou, na scénu prichádzajú ploché štetce. A na čo teda jednotlivé druhy slúžia?

  • Plochý štetec s hranatými okrajmi je perfektný pre dlhšie ťahy, vytváranie hrán a vymaľovanie väčších plôch.
  • Plochý štetec, ktorého krátke štetiny sa uzatvárajú dovnútra, slúži na nanášanie hutnejších farieb.
  • Plochý štetec s oválne zakončenými štetinami zase oceníte vo chvíli, keď tvoríte zaoblené okraje. Tento štetec v sebe kombinuje vlastnosti plochého a okrúhleho štetca.
  • Plochý štetec so štetinami rozloženými do vejára skvele slúži na jemnú prácu, ktorá je príznačná pre maľovanie oblohy alebo listov na stromoch.
  • Plochý štetec so šikmo zakončeným vlasom je zase skvelý na vyplňovanie rohov a slúži tiež na maľovanie veľkých plôch.

Teraz vidíte, že výber štetcov je naozaj bohatý a na každú prácu sa hodí iný. So ZUTY to ale také zložité nie je! U nás sú totiž potrebné štetce súčasťou maľovacej sady a navyše ich rozhodne nie je toľko. Nemusíte teda byť výtvarným znalcom, aby ste dokázali stvoriť také výnimočné dielo ako napríklad sám Vincent van Gogh!

clanek_003

Aké štetce nájdete u ZUTY

Maľovanie podľa čísel je skutočne jedinečnou a zábavnou aktivitou. Ak máte chuť si oddýchnuť a vytvoriť úplne jedinečné výtvarné dielo, nepotrebujete viac ako jednu z našich sád a trochu trpezlivosti. Akrylové farby aj optimálne štetce sú totiž súčasťou každého maľovacieho setu.

U ZUTY nájdete set 3 štetcov, ktorý obsahuje všetko, čo budete k dokonalému maľovaniu potrebovať. Pretože si zakladáme na precíznom spracovaní celých našich maľovacích sád, aj štetce sú u nás zhotovené z kvalitných materiálov. Vďaka tomu Vám totiž dokážu prácu uľahčiť a Vy si môžete užívať každý moment svojho kreatívneho odpočinku. Štetiny našich štetcov sú veľmi odolné a rukoväť je zhotovená z dreva. S každým ťahom tak môžete prežiť jedinečný zážitok z profesionálneho maľovania.

clanek_004

Set našich troch štetcov dokáže skvele doplniť základné štetce, ktoré sú automatickou súčasťou každej maľovacej sady. Vybrali sme presne také, ktoré sa na maľovanie podľa čísel hodia najviac a pomôžu Vám aj s tou najdetailnejšou prácou. Súčasťou sady štetcov sú:

  • Plochý štetec s hranatými okrajmi.
  • Guľatý  štetec s dlhším vlasom a úzkou špičkou.
  • Guľatý štetec s kratším vlasom a úzkou špičkou.

Ako už vieme, plochý štetec nám pomôže s vyfarbovaním rozsiahlejších plôch, okrúhle a špicaté štetce potom pomôžu s vyfarbením aj tých najmenších detailov.

Okrem štetcov v sadách nájdete aj set akrylových farieb v malých očíslovaných kelímkoch. Čísla farieb označujú čísla políčok, ktoré majú byť vymaľované. Pokiaľ Vám nejaká z farieb dôjde, nevešajte hlavu. Na rozdiel od iných výrobcov Vám chýbajúcu farbu bezplatne zašleme a Vy svoj obraz môžete pokojne dokončiť.

Ako sa o štetce správne starať

Správna starostlivosť dokáže predĺžiť životnosť a kvalitu takmer čohokoľvek a ani naše štetce nie sú výnimkou. Domaľovali ste a premýšľate, čo so štetcom urobiť ďalej? Najprv Vám prezradíme, čo so štetcom rozhodne nerobiť!

Štetec trpí v okamihu, keď ho po domaľovaní necháte voľne stáť v pohári s vodou alebo ho naopak odložíte a necháte na ňom farbu úplne zaschnúť. V prípade, že štetec zostane vo vode príliš dlho, štetiny prídu o svoj pôvodný tvar a nebudú naďalej slúžiť tak, ako potrebujete.

Medzi namáčaním do jednotlivých farieb alebo definitívnym odložením štetca je vždy dôležité ho poriadne opláchnuť a vyčistiť od farby. Než potom štetec schováte, uistite sa, že riadne preschol. Na tieto účely ho môžete pár hodín nechať preschnúť na servítku.

clanek_005

Ak teda chcete predísť deformácii alebo trvalému zafarbeniu štetca, stačí po dokončení maľovania:

  1. prepláchnuť štetec v pohári s vodou,
  2. pomocou mydlovej vody štetiny dôkladne, ale jemne vyčistiť,
  3. potom štetiny riadne vysušiť a upraviť ich do pôvodného tvaru,
  4. a na záver nechať štetce voľne vyschnúť na servítku.

Ak predsa len dôjde k nadmernému zašpineniu štetca, nič nie je stratené. Existujú totiž špeciálne prípravky, ktoré vám s obnovou kvality pomôžu. Jedným z takýchto prípravkov je náš čistič štetcov PENTART, ktorý nájdete v našej ponuke príslušenstva. Čistič funguje na báze alkoholu, a tak môže pomôcť aj v okamihu, keď ste štetec nedbalo odložili a farba na ňom už zaschla.

clanek_006

Ďalšie príslušenstvo pre jednoduchšie a zábavnejšie maľovanie

Kvalitné a udržované štetce nie sú to jediné, s čím Vám môže ZUTY pomôcť. U nás totiž nájdete oveľa viac vecí, ktoré môžu maľovanie premeniť na skutočne príjemnú aktivitu, pri ktorej si budete pripadať ako naozajstný umelec.

Pokiaľ si plánujete pre svoj interiér zhotoviť skutočne veľký obraz, môžete naraziť na problém, že nenájdete dostatočný priestor na jeho vymaľovanie. Každý stôl v domácnosti často plní svoj jasný účel a rozložiť si naň plátno aj farby môže byť z dlhodobého hľadiska dosť problematické. Presne z toho dôvodu u nás nájdete široký výber maliarskych stojanov, ktoré Vám s maľovaním hravo pomôžu.

Pokiaľ Vás práca s maliarskym stojanom nadchne, potom si doprajte aj ďalšiu výbavu, ktorá k tým správnym umelcom jednoducho patrí! Maľovanie si totiž môžete zdokonaliť aj paletou, ktorá tejto odpočinkovej aktivite dodá úplne nový ráz.

A pokiaľ vďaka maľovaniu s číslami získate dostatok skúseností a chuť sa pustiť do tvorby vlastného diela, nemusíte chodiť ďaleko. Pretože sme tu pre umelcov každého druhu, nájdete u nás aj čisté plátna, plátna napnuté do rámu aj vysoko kvalitné akrylové farby, ktoré Vás na Vašej kreatívnej ceste odprevadia. Byť umelcom so ZUTY je skrátka hračka!

clanek_007

Prečo sa pustiť do maľovania podľa čísel

Maľovanie podľa čísel sa v poslednej dobe teší skutočne veľkej obľube, pretože prináša celý rad benefitov. Už len samotná koncepcia celého maľovania je jedinečná. Nie každý človek je talentovaným maliarom. Vďaka ZUTY sa ním ale ľahko môže stať. Nájdete u nás totiž skutočne bohatý výber obrazov s najrôznejšou tematikou. Akonáhle si vyberiete svoje srdečné dielo, môžete sa pustiť do tvorenia, ktoré je ľahšie, než sa na prvý pohľad zdá.

Každý obrázok je rozdelený do väčších a menších políčok, ktoré sú označené číslami. Ku každému číslu potom v balení nájdete aj zodpovedajúcu farbu. Pomocou kvalitných štetcov sa potom pustíte do vyfarbovania políčok a za chvíľu je dokonalý obraz na svete.

Vďaka maľovaniu podľa čísel sa stanete nielen umelcom, ale dosiahnete skvalitnenie oveľa viac oblastí. Maľovanie podľa čísel totiž:

  • Podporuje kreativitu aj u tých najmenších. Obrázky sú u nás totiž rozdelené podľa náročnosti.
  • Učia tomu, že na krásne a skvelé veci treba čakať a dať im dostatok trpezlivosti a priestoru.
  • Pomáha s precvičovaním jemnej motoriky a učí jemnosti a precíznosti.
  • Dokáže vás úplne uvoľniť a nechať mozog odpočívať.
  • Je veľmi pokojnou a uvoľnenou činnosťou, preto dokáže znižovať stres a napätie.
  • Trénuje mozog a pomáha predchádzať degeneratívnym zmenám mozgu.
  • Prináša pocit radosti a dodáva sebavedomie. Za svojou prácou a úsilím totiž vidíte skutočný výsledok, ktorý môže ozdobiť steny Vášho interiéru.

clanek_008

Existuje množstvo kratochvíľ. Len máloktorá z nich je ale kreatívna a súčasne sa dá prevádzkovať z pohodlia domova. Maľovanie podľa čísel také ale je. Preto si pozrite našu bohatú ponuku obrazov a vyberte si jeden aj Vy. Pokiaľ hľadáte niečo osobnejšie, u ZUTY si môžete podľa čísel vymaľovať aj Vašu obľúbenú fotografiu. Takže nečakajte a dajte maľovaniu zelenú ešte dnes.