Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Maľujte kvety - od jednoduchých po náročné

Kvety sú krásne nielen v kvetináči alebo váze, ale aj v ráme. Že v maľovaní práve nevynikáte? To nevadí. S maľovaním podľa čísel sa môžete profesionálnym maliarom stať aj Vy. Stačí si len vybrať tú správnu náročnosť a pustiť sa do tvorenia.

clanek_001

Maľovanie je veľmi príjemnou formou odpočinku. Pokiaľ v ňom nevynikáte, možno ste sa ho nadobro vzdali. To je však škoda. Pomáha totiž s redukciou stresu aj napätia, a to je v modernej uponáhľanej dobe veľmi dôležité.

Pustili by ste sa radi do maľovania kvetín, ale máte strach, že nedokážete zachytiť všetky ich farby a tvary? S maľovaním podľa čísel to zvládnete ľahko. Jediné, čo budete potrebovať, je vybrať si jeden z našich motívov, a potom sa nechať viesť jednotlivými číslami. Tie Vám pomôžu správne umiestniť jednotlivé farby a stvárniť tak skutočne profesionálny obraz.

Na začiatku si vyberte optimálnu náročnosť

Maľovanie podľa čísel sa javí ako veľmi jednoduchá zábava, avšak aj tu treba získať nejaký cvik a osvojiť si ideálnu techniku. Pokiaľ sa hneď na začiatku pustíte do zložitého obrazu, môže sa stať, že Vám maľovanie nepôjde úplne hladko a Vy tak stratíte potrebnú motiváciu.

U nás v Zuty nájdete hneď 5 úrovní náročnosti, z ktorých môžete obraz vyberať a prispôsobiť jeho zložitosť svojim schopnostiam. V ponuke sú obrazy:

  • veľmi ľahké
  • jednoduché
  • stredná
  • zložité
  • veľmi zložité

Jednotlivé obrazy sa od seba teda líšia nielen motívom, ale aj počtom polí, do ktorých sú rozdelené, a množstvom farieb, ktoré na ich vymaľovanie potrebujete.

Nikde nie je povedané, že nemôžete začať zložitejším obrazom. Vždy treba len myslieť na to, že hoci Vás pri maľovaní vedú políčka s číslami, stále sa jedná o aktivitu, ktorá si žiada trpezlivosť a cvik.

Pokiaľ s maľovaním začínate a máte strach, že veľmi ľahký alebo ľahký obrázok nebude vyzerať tak dobre ako ten zložitý, obavy zahoďte. U nás nájdete jedinečné obrazy vo všetkých kategóriách. Aj ľahké obrazy preto budú vždy vyzerať vysoko profesionálne a môžete nimi vyzdobiť akúkoľvek miestnosť.

Nájdite ideálny motív

Už teda vieme, že si na maľovanie môžete vybrať obrazy rôznej náročnosti. Kvetinové motívy sú u nás naozaj hojne zastúpené, a preto si v každej kategórii určite nájdete svojho favorita.

Obraz vyberajte podľa jeho zložitosti, avšak nikdy nezabúdajte aj na to, kam chcete obraz zavesiť. Motív by Vás teda mal na prvý pohľad zaujať, ale taktiež by mal byť schopný sa prepojiť s Vaším interiérom.

Aj keď maľovanie podľa čísel budete možno na začiatku brať ako obyčajný odpočinok, môže sa z neho čoskoro stať Váš obľúbený koníček. Pod Vašimi rukami začnú totiž vznikať skutočne unikátne diela a Vy si ich budete chcieť vystaviť. Preto je potrebné brať pri ich výbere ohľad na interiér, jeho štýl aj farebné ladenie.

Kvetinové motívy pre začiatočníkov

Pokiaľ s maľovaním nemáte žiadnu veľkú skúsenosť a vyberáte si svoj prvý obraz, potom je dobré začať od jednoduchších motívov. Vďaka nim si totiž natrénujete techniku ​​a princíp maľovania podľa čísel si veľmi rýchlo osvojíte.

Jedným z veľmi ľahkých kvetinových motívov je napríklad obraz Veľká slnečnica. Jej sýte a žiarivé farby prinesú svetlo aj do tej najnudnejšej miestnosti, precízne spracovanie Vám zase zaistí ľahké maľovanie. Slnečnica je rozdelená do necelých 500 políčok a na vymaľovanie Vám postačí 23 farieb.

clanek_002

Kvetinové motívy pre mierne pokročilých

Ak už máte nejaký ten obraz za sebou alebo jednoducho len nechcete začínať tými najjednoduchšími motívmi, potom môžete vyberať z obrazov ľahkej náročnosti. Jedným z nich je napríklad obraz Kytica modrých kvetov, ktorý vyzerá ako zátišie nejakého z najslávnejších umelcov. Celé dielo je rozložené do 1232 plošiek a k jeho vymaľovaniu Vám dodáme 22 farieb.

clanek_003

Kvetinové motívy pre skúsenejších maliarov

Pokiaľ máte radi výzvy alebo už naozaj medzi skúsenejších maliarov patríte, potom sa ponorte do ponuky obrazov strednej náročnosti. Nájdete tu mnoho nevšedných motívov, ktoré potom môžu zdobiť Vaše múry a byť potechou oka pre každú návštevu.

Jedným z obrazov pre pokročilejších maliarov je Zátišie s vázou a kvetmi. Tento motív prežiari interiér jasnými farbami a stane sa nevšedným solitérom. Obraz je rozdelený do 2088 políčok a na vymaľovanie Vám poslúži 23 farieb.

Pokiaľ ste ale skôr milovníkmi lúčnych kvetov v divokej prírode, potom si môžete vybrať motív Letná lúka, ktorý žiari farbami leta a prenesie Vás na rozkvitnuté pole, kedykoľvek sa naň pozriete. Hoci je plocha obrazu rozdelená do viac ako 2200 plôšok, na maľovanie postačí 21 farieb.

clanek_004

 

Kvetinové motívy pre profesionálov

Pamätajte, že zručnosť aj trpezlivosť sa u jednotlivých ľudí líšia. Ak ste si zamilovali nejaký zo zložitejších obrazov, určite sa výzvy nebojte. Dôležitejšie ako skúsenosť je totiž odhodlanie.

Na tých najzručnejších a najmotivovanejších maliarov u nás čaká hneď niekoľko obrazov zložitej alebo veľmi zložitej náročnosti. Ich vymaľovaním získate skutočne profesionálne umelecké dielo, pri ktorom len ťažko niekto spozná, že bolo maľované podľa čísel.

Medzi jedny z najkrajších motívov patria bezpochyby obrazy zhotovené podľa fotografií svetoznámeho a uznávaného fotografa Dennisa Fratesa. Medzi jeho jedinečnými zábermi prírody nájdete napríklad Lúčne kvety v horách alebo romantický obraz Kvety nad splavom. Oba obrazy sú rozdelené do viac ako 2300 polí a na ich vymaľovanie poslúži cez 30 farieb.

clanek_005

Vytvorte si maliarsky kútik

Schopnosť si vytvoriť ideálne umelecké dielo sa ale neodvíja iba od náročnosti Vami vybraného obrazu, ale aj od podmienok, ktoré si pre maľovanie vytvoríte. Keď si totiž nenájdete dostatok priestoru a pohodlné miesto, ľahko sa môže stať, že od maľovania postupne upustíte.

Pokiaľ si pre maľovanie ale nájdete príjemný a praktický priestor, dokážete nakoniec vytvárať také umelecké diela, ktoré prevyšujú Vaše doterajšie skúsenosti. Ako už totiž vieme, dôležitejšia ako skúsenosť je trpezlivosť a príjemná atmosféra.

Ak nemáte v domácnosti dostatok miesta a po domaľovaní musíte obraz aj farby zložito sťahovať, je dobré si vytvoriť malý ateliér. Maľovanie bude oveľa väčšou zábavou, ak si ho uľahčíte. Poslúžiť Vám môžu:

  • stolné aj klasické stojany na plátno, ktoré ľahko premiestnite
  • maliarska paleta
  • profesionálne štetce
  • drevený rám
  • lak na farby
  • čistič štetcov

V našej ponuke príslušenstva preto nájdete všetko, čo môže maľovanie premeniť na skutočné umenie a príjemnú odpočinkovú aktivitu.

clanek_006

Pripravte si všetko potrebné na maľovanie

Akonáhle si vyberiete vysnívaný motív a svoju pracovnú plochu premeníte na umeleckú dielňu, stačí si len prichystať veci, ktoré sú automatickou súčasťou každej našej maľovacej sady. Nájdete tu:

  • vybrané akrylové farby
  • sadu troch nylonových štetcov
  • ľanové plátno s obrazom
  • vymaľovanú predlohu obrazu
  • A3 číselnú predlohu
  • lupu

Lupu oceníte hlavne v prípadoch, keď si vyberiete zložitejšie obrazy. Množstvo políčok totiž býva naozaj veľké a drobné čísla môžu byť pre niekoho horšie čitateľné. Aj na to sme ale mysleli, takže pri maľovaní s nami sa prekážok báť nemusíte.

Pustite sa do tvorby

Ak máte všetko pripravené, nič vám už nebráni sa do procesu pustiť. Maľovanie si môžete rozložiť do viacerých dní podľa Vašich možností. Medzi jednotlivými maľovacími úsekmi nikdy nenechávajte kelímky s farbami otvorené a vždy riadne vymyte štetce. Len tak budete mať istotu, že o nejakú z farieb neprídete a štetce nepripravíte o ich ideálne vlastnosti.

Farby vždy nanášajte v ľahkých vrstvách a po plátne postupujte organizovane. Aby nedošlo k rozmazaniu farieb alebo nechcenému zafarbeniu svetlých plôch, je dobré držať sa týchto pravidiel:

  • maľujte najskôr veľké plochy a potom prejdite k detailom
  • začnite tmavými farbami
  • v maľovaní postupujte od ľavého horného rohu smerom k pravému dolnému

Pokiaľ si obraz plánujete po jeho vymaľovaní doma zavesiť, je dobré si pri objednávaní vybrať variant natiahnutia plátna na rám.

clanek_007

Prečo je maľovanie podľa čísel jedinečný druh zábavy

Aj keď mnoho ľudí od maľovania postupne upúšťa, stále sa jedná o jednu z najlepších odpočinkových aktivít. Dokáže nás totiž ovplyvňovať a rozvíjať ako psychicky, tak aj fyzicky.

Všetko začína bielym plátnom, na ktorom nie je viac ako priestor rozdelený do väčších a menších očíslovaných polí. Postupným nanášaním farieb teda môžete vidieť, ako pod Vašimi rukami vzniká jedinečné umelecké dielo, ktorého autorom ste iba Vy sami. Okrem uspokojenia z vytvárania niečoho nového prináša maľovanie podľa čísel ešte ďalšie benefity.

  • Trénuje mozog a pomáha ho tak chrániť pred neskoršími degeneratívnymi zmenami. Maľovanie podľa čísel je preto dobré aj pre seniorov.
  • Vďaka potrebe maľovania aj tých najmenších detailov dochádza k tréningu jemnej motoriky.
  • Podporuje tvorivosť.
  • Dokáže odbúrať stres a uľaviť od úzkostí. Okrem toho pomáha s uvoľnením a upokojením.
  • Trénuje trpezlivosť a schopnosť veci zbytočne neuponáhľať. Pomáha tiež s koncentráciou a upokojením myšlienok.

Neexistuje skrátka dôvod, prečo si maľovanie podľa čísel odoprieť. Pokiaľ ste sa rozhodli pre nejaký z dnešných kvetinových motívov, potom už nie je na čo čakať. Čím skôr totiž začnete, tým skôr si môžete užívať pohľad na obraz, ktorý sami vytvoríte.

clanek_008

Maľujte so Zuty

Ak ste si zamilovali romantickú atmosféru kvetov, potom ste v Zuty na správnej adrese. U nás totiž nájdete tú najširšiu ponuku kvetinových motívov, ktorá uspokojí viac i menej skúsených maliarov, ale aj milovníkov abstrakcie alebo tradičnejšieho poňatia.

Okrem širokého výberu si u nás môžete byť tiež istí kvalitou jednotlivých komponentov, ako sú farby, materiál plátna alebo štetcov. Okrem toho sme kedykoľvek pripravení Vám pomôcť. Pokiaľ si s niečím nebudete vedieť rady alebo Vám nejaká z farieb dôjde predčasne, so všetkým Vám radi pomôžeme. Stačí nám napísať na info@zuty.sk.