Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Deň ľavákov - Maľovanie podľa čísel nie je len pre pravákov!

"Ty si úplne ľavý!" Alebo: "Máš obe ruky ľavé." Počuli ste niekedy takéto vyjadrenie na svoju adresu? Pritom ľaváci vôbec nie sú nešikovní. Len sa proste narodili do sveta pravákov. Je preto správne, že majú 13.8. svoj medzinárodný deň. Vedeli ste, že veľa umelcov sú ľaváci? Niektorí maliari možno začínali s maľovaním podľa čísel.

clanek_001

Ľavá ruka v histórii

Podiel pravákov a ľavákov bol vraj na začiatku ľudských dejín približne rovnaký. Nikto vlastne nebol ničím nútený preferovať jednu či druhú ruku. To až s nástupom výroby a používania rôznych nástrojov v dobe bronzovej, začalo byť čoraz viac ľudí, ktorí pri práci používali radšej pravú ruku.

V Európe v stredoveku vlastne ľaváctvo neexistovalo. Teda nie, že by neboli ľudia, ktorí preferovali ľavú ruku, ale dosť účinne to bolo potlačované. Dokonca tí, ktorí pracovali lepšie ľavou rukou, boli označení za kacírov či čarodejnice a stačilo to, aby boli odsudení k upáleniu na hranici.

K názoru, že "pravá je dobrá" viedla ľudí aj cirkev pod vplyvom dojmu, že aj Biblia preferuje pravú ruku. Ježiš má svoj trón po Božej pravici, ľudia, ktorí sú schválení sú opäť vpravo, zatiaľ čo tí odsúdení odchádzajú vľavo, a keď Boh vykonával nejaké veľké skutky, bola opäť spomenutá jeho pravica.

Keď už sme pri Biblii - aj v nej sa vyskytuje zmienka o jednom ľavákovi. Bol to sudca Ehud. Jeho úlohou bolo odstrániť zlého kráľa Eglona. Opásal si teda meč k pravému boku pod šaty. Keď potom bol s kráľom sám, šikovne tasil ľavou rukou a kráľa prebodol.

Ľaváctvo bolo dokonca považované za chorobu. To v 18. a 19. storočí viedlo k snahám nájsť naň liek. Síce to bolo o niečo lepšie ako kvôli tomu uhorieť na hranici, ale stále to znamenalo, že ľaváci nie sú plnohodnotní ľudia. V niekom vzbudzovali súcit, v inom strach alebo aj odpor.

Mnohí si ešte pamätáme dobu, kedy sa ľaváctvo potlačovalo na školách, či dokonca už v škôlkach aj za nášho detstva. Pritom násilné preučovanie na pravákov má negatívne dopady na citový vývoj mladého človeka a sprevádzajú ho závažné vývojové poruchy.

Problémy ľavákov po celom svete

Nielen Európa, ktorá žila nejakých 500 rokov v strachu z inkvizície a náboženských perzekúcií, ale aj celý zvyšok sveta ľavákom moc nefandil. Teda až na nejaké výnimky.

Vážnym problémom je ľaváctvo v arabských kultúrach aj v dnešnej dobe. Najmä v púštnych oblastiach. Ľavá ruka je totiž tradične považovaná za nečistú. V miestach, kde nie je voda, bolo totiž nutné utrieť sa po veľkej potrebe rukou. Tá sa potom očistila v piesku. Samozrejme že nie moc dokonale. Tradične sa preto ľavá ruka považuje za nevhodnú k akejkoľvek inej činnosti, najmä k jedlu. Ľavačka musí byť počas jedla schovaná. Ukázanie ľavej ruky pri jedle sa dodnes v mnohých arabských kultúrach považuje na prehrešok.

V starej Číne bola ľavá strana tiež označovaná ako zlá. Niektorí Číňania si ešte pamätajú tresty za "zločin ľaváctvo" aj v moderných dejinách. Tradičné obrázkové čínske písmo je navrhnuté dokonca tak, že ľavou rukou je možné ním písať len s námahou a veľkým úsilím.

Inuiti (nesprávne označovaní ako Eskimáci) verili tomu, že každý ľavák je čarodejník. To na ne nevrhal dobré svetlo a ostatní sa ich báli a stránili sa ich.

Ani starí Rimania neakceptovali ľaváctvo. Keď sa chlapec pri výcviku do légie prejavoval ako ľavák, priviazali mu ľavačku k telu, aby ho prinútili používať pravú ruku. Bolo to logické, pretože pri boji vo formáciách sa proste počítalo s tým, že vojak má v ľavej ruke štít, ktorým chránil spolubojovníka po svojej ľavici. Prehodiť si štít do pravej a meč do šikovnejšej ľavej ruky by zrušilo celú bojovú formáciu.

V Japonsku sa mohol muž rozviesť so svojou ženou len preto, že po svadbe zistil, že je ľavačka.

Na druhej strane boli i národy, ktoré ľavorukých ľudí buď priamo uctievali alebo ich považovali za nositeľa šťastia.

Nech už ale ľaváci zažívali prenasledovanie, v lepšom prípade ľahostajnosť alebo si to užívali ako celebrity, obyčajný život vo svete orientovanom na pravákov mali ťažký. A to trvá až dodnes.

Niekto napríklad hovorí, že ľaváci sú horší vodiči. Skúste si ale sadnúť do auta s volantom vpravo a radiť ľavou rukou! To je potom nehoda na svete skôr, než by ste žmurkli. Skúsili ste si niekedy vziať napríklad obyčajné nožnice do ľavej ruky? Nielen, že je to zložitejšie - ony vlastne vôbec nestrihajú! Len ten papier tak nejako ohýbajú.

Podobných príkladov je veľa - škrabka na zemiaky, otvárač na konzervy atď. Ľaváci sú určite radi za nejaký ten e-shop s potrebami priamo pre nich. V Česku ich zatiaľ máme len pár, ale dobrý začiatok. Zaujímavosť - v kreslenom seriáli Simpsonovci prevádzkuje ich sused Flanders tiež jeden taký obchod pre ľavákov.

Ľaváci ako umelci

clanek_002

Viete, prečo je medzi umelcami tak veľký počet ľavákov? Odpoveď sa týka nášho mozgu. O tom, akú ruku budete používať, rozhoduje totiž váš mozog. Každá jeho pologuľa riadi opačnú stranu tela. Takže ľavá mozgová hemisféra riadi pravú stranu tela a pravá je zodpovedná za ľavú stranu tela.

Presne nevieme, prečo sa niekedy mozog rozhodne preferovať pravú stranu a inokedy ľavú. Čo ale vieme určite, to je informácia, že ľavá strana mozgu je predovšetkým zameraná na funkcie ako analytické myslenie, matematicko-logické schopnosti, rečové schopnosti, vedecké uvažovanie, písanie, počítanie, motorické reakcie, pojem o čase atď. Kým pravá hemisféra hosťuje funkcie ako celostné myslenie, intuícia, sluchové vnemy, predstavivosť, tvorivosť, hudba, maľovanie a umenie či denné snívanie.

Vieme síce, že mozog nemá tieto role úplne striktne pridelené a že obe polovice mozgu dokážu do určitej miery vzájomne preberať funkcie, ale každá sa proste radšej špecializuje na to svoje. Ľaváci teda viac využívajú pravú hemisféru, zodpovednú práve za umelecké cítenie.

Slávni ľaváci

Približne jeden z desiatich narodených ľudí je ľavák. Mnohí z nich však podľahnú "preškoleniu" na pravákov. Niekedy cielene, inokedy jednoducho okolnosťami. V dospelej populácii sa preto k ľaváctvu hlási o niečo menej ľudí ako 10%.

Je ale dosť slávnych historických postáv i súčasných osobností, ktoré poznáme ako ľavákov.

  • Ramesse II, jeden z najvýznamnejších panovníkov v starom Egypte
  • Alexander Veľký, geniálny vojvodca a politik, ktorý si podmanil celý vtedajší známy svet
  • Julius Caesar, ako najznámejší rímsky cisár
  • Leonardo da Vinci, slávny maliar, sochár a vynálezca, ktorý mimochodom učil svojich študentov maľovať podľa čísel.
  • Michelangelo a Rafael - ďalšie renesanční umelci
  • Isaac Newton, významný vedec, ktorého poznatky využívame aj v modernej fyzike
  • Napoleon Bonaparte, ktorý svojich protivníkov dokázal prekvapiť odvážnou stratégiou na bojovom poli a v ktorej sa prejavovala práve jeho ľavorukosť
  • Mahátma Gándhí, ktorý svojou politikou nenásilného odporu porazil vtedajší svetovú veľmoc, Veľkú Britániu

Slávnych ľavákov je samozrejme omnoho viac. Nie je žiadny dôvod, prečo by ste sa medzi nich nemohli zaradiť aj vy, ktorí uprednostňujete ľavú ruku.

Ak vás baví umenie a najmä maľovanie, môžete si skúsiť namaľovať nejaké plátno slávneho umelca. Napríklad asi najznámejší obraz Vincenta van Gogha, slnečnice:

clanek_003

Z veľkých maliarov môžeme menovať aj Gustava Klimta a jeho nádherný obraz Panna čiže Virgin:

clanek_004

Kto by tiež nepoznal Pabla Picassa, zakladateľa moderného kubizmu? Teraz si môžete spolu s ním namaľovať obraz Husle a hrozno tak, ako ich videl on:

clanek_005

Maľovanie podľa čísel nikoho ani nepresadzuje, ani nediskriminuje. Či ľavák, či pravák, každý si môže namaľovať vlastný obraz akrylovými farbami na plátno. Môžete maľovať svojím tempom v pohodlí domova a radovať sa z diela vlastných (ľavých aj pravých) rúk. Vyberte si predlohu z našej ponuky, alebo nám pošlite vlastnú fotografiu, z ktorej Vám predlohu vyrobíme a pustite sa do toho.