Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Medzinárodný deň rumu

Medzinárodný deň rumu sa oslavuje 16. augusta. Pokiaľ si z času na čas radi doprajete pohárik rumu, alebo sa dokonca radíte medzi jeho vášnivých priaznivcov, nesmie Vám uniknúť náš článok o tomto karibskom poklade. Zoznámime Vás nielen s históriou, ale aj s jeho výrobou. Máme tiež pár tipov na to, ako rum správne piť. A fanúšikovia rumu, pirátov a dobrodružstva tu nájdu aj malé prekvapenie od maľovania podľa čísel.

Malá história rumu

Premýšľali ste niekedy nad tým, kde sa vlastne vzal rum a kto ho prvýkrát namiešal? Prvé alchymistické pokusy s trstinou sa datujú do 14. storočia, avšak Heureka! mohli alkoholoví nadšenci zvolať až o sto rokov neskôr. S objevitelskými cestami a kolonizáciou Ameriky Španielmi a Britmi sa totiž do Ameriky dostala cukrová trstina.

Tá v Amerike predtým nerástla, doviezol ju sem až Krištof Kolumbus. Prvý plnohodnotný rum sa začal páliť a pripravovať v Karibiku a to na Kube, v Portoriku a Jamajke. Táto oblasť je dodnes výrobou tohto alkoholického nápoja vyhlásená a na svoje receptúry sú právom hrdí.

Rum bol pôvodne pitím námorníkov, pirátov a otrokov. Námorníci ho dostávali na prídel a to až do roku 1970. O svojej pitivo sa s láskou starali. Schovávali ho na tajných miestach a pridávali do neho tajnej prísady a exotické korenia, aby vylepšili jeho ostrú chuť. Veľa značiek dodnes používa recepty, ktoré pochádzajú práve od námorníkov a to ich nápojom prepožičiava osobitú a jedinečnú chuť.

Piráti a rum, to je kapitola sama o sebe. Všetci dnes už vďaka filmu Piráti z Karibiku poznáme ich slabosti. Tento nápoj dostávali ale aj otroci, ktorí pracovali práve na trstinových plantážach. A taká zaujímavosť - dlhú dobu sa používal ako platidlo, dokonca až v Austrálii.

Rum sa vzápätí vyrábal takmer v celej strednej Amerike. Skrátka všade tam, kde sa darilo cukrovej trstine. Prvým veľkým výrobcom rumu bola spoločnosť Bacardi, ktorú v 19. storočí v Santiago de Cuba založil podnikateľ Facundo Bacardi.

Tento lahodný alkoholický nápoj si čoskoro získal celý svet. Najviac fliaš smerovalo do Spojených štátov. Prohibícia v USA počas 20. rokov 20. storočia bola pre výrobcov veľkým zlomom. S rumovým trhom pekne zamávala, aspoň spočiatku. A to z úplne iného dôvodu, než by ste si mysleli.

clanek_001

Američania sa totiž v žiadnom prípade nehodlali obmedzovať a tak odber rapídne vzrástol. Kuba bola čo by kameňom dohodil a rum sa zháňal ľahšie ako whisky. Hoci bol dostupný len na čiernom trhu a za nekresťanské peniaze, každý si ho rád doprial. Prohibícia netrvala večne, avšak dopyt ani po jej konci neklesol.

Korzár a admiráli - rumové legendy

Určite poznáte rum Captain Morgan. Viete, po kom získal svoje meno? Po neohrozenom Korzárovi Henry Morganovi, ktorý žil v 17. storočí. Korzár, to bol v podstate pirát, ale v službách anglického kráľa. Guvernér Jamajky Morgana najal, aby prepadával lode Španielov a ďalších nepriateľov koruny. Morgan a guvernér však boli príliš divokí a horliví a tak si za svoje počínanie vyslúžili pobyt za mrežami v chladnom Anglicku.

Jamajka ale bola vtedy búrlivým miestom a tak sa nakoniec kráľ rozhodol Morgana oslobodiť a opäť ho povolať do služby. Z korzára urobil skutočného rytiera a so všetkými poctami ho poslal späť do Karibiku, aby dal situáciu do poriadku. Morgan zomrel ako hrdina v roku 1688. Tým ale jeho príbeh nekončí.

clanek_002

Povesť hovorí, že počas jeho pohrebu zasiahlo Jamajku desivé zemetrasenie. Domy sa rúcali a ľudia nedokázali stáť na vlastných nohách. Morganová rakva sa uprostred tej paniky zosunula a porúčala sa do burácajúceho mora. A keďže nemal správny kresťanský pohreb, jeho duch odvtedy blúdi, straší a hľadá svoje pozostatky. Morgan je dodnes obľúbenou postavou tamojšieho folklóru. A na jeho počesť bol tiež pomenovaný jeden z najslávnejších karibských rumov.

Ďalšia legenda je o admirálovi Nelsonovi. Áno, presne ten Horatio Nelson, národný hrdina Veľkej Británie, ktorý pri Trafalgare porazil Napoleona a Španielov. V tejto bitke bohužiaľ padol. Tesne pred smrťou ale vydal rozkaz, aby ho naložili do kade s rumom. To preto, aby jeho telo príliš rýchlo nezchátralo počas dlhej cesty späť do Británie a on na svojom pohrebe nedesil umrlčou vizážou.

Prečo sa rum volá rum

Podľa čoho sa rumu hovorí rum? Tak v tejto veci nepanuje docela zhoda. Ako už to tak býva, stretnete sa s viacerými verziami, ktoré si to vysvetľujú po svojom. Poďme sa na ne pre pobavenie pozrieť.

  • Rum pochádza z anglického slova rumbellion, ktoré znamená veľký neporiadok alebo ruch. To preto, že pijani po jeho vypití robili neporiadok a rozruch.
  • Druhá verzia tiež pracuje so slovkom rumbellion. Ale nápoj k nemu prišiel preto, že po vypití sa ženy v Karibiku oddávali divokým oslavám a tancovali ako divé, skrátka robili rumbellion. Rum je teda rumom preto, že ho tak pomenovali milenci a manželia, ktorí videli, čo s ich družkami alkohol vykonáva.
  • Tretia verzia hovorí, že rum pomenovali otroci na Barbadose, ktorí pracovali na plantážach. Hovorili mu rumbullion - pravdepodobne sa teda inšpirovali u anglického slovíčka.
  • Štvrtá verzia nie je tak vzrušujúca, ale je pravdepodobne najviac logická. Názov rum pochádza z latinského mena cukrovej trstiny, Saccharum officinarum.

Ako sa vyrába rum

Výroba rumu je zložitý proces. Každá značka má trochu odlišnú, vlastnú receptúru, ktorú si bedlivo stráži. Najprv sa spracuje cukrová trstina. Niektoré liehovary využívajú iba melasu, iné zase vyrábajú zo šťavy. Ďalej sa nechá produkt fermentovať a to tak, že sa do tekutiny pridá voda a samozrejme kvasnice.

Potom už sa nechá tekutina v pokoji, aby pekne pracovala. Kvasenie zaberie aj niekoľko dní a na všetko sa starostlivo dohliada. Akonáhle je proces hotový, nasleduje destilácia. Po nej je na rade tzv. starnutie rumu, čo je vlastne zrenie. Ako úplne posledná sa tekutina starostlivo prefiltruje a prejde blendingom.

Blending čiže miešanie (mixovanie) nie je len tak. Starajú sa oň najdôležitejší zamestnancami celej destilérie, tzv. Masters Blenders. Ich úlohou je, aby zakaždým namiešali rovnaký výsledok. Produkt sa nesmie fľaša od fľaše líšiť, všetko má byť identické. Ide o prestížne zamestnanie, ktoré je kráľovsky platené. Na túto pozíciu sú ale vysoké nároky. Majster miešač musí mať vyberanú chuť, nesmie fajčiť, jesť korenené jedlá, dokonca nesmie ani príliš holdovať alkoholu.

clanek_003

Po miešaní rum nasleduje už len jedna vec a to fľaškovanie. Trikrát hurá - produkt je pripravený na distribúciu a putuje k zákazníkovi. Ako vidíte, fľaša, ktorú si kúpite v obchode, má za sebou nielen ďalekú cestu, ale aj zložitý proces.

Dôležité je piť ten správny rum

Opiť sa nie je nič príjemné. Preto je dôležité kupovať kvalitný produkt. Nenechajte sa napáliť a nezabudnite na to, že musí byť z cukrovej trstiny. Niektoré značky titulujú svoje produkty menom rum, ale pritom s ním nemajú nič spoločné. Na trhu nájdete tri základné druhy:

  • Svetlý rum: niekedy sa označuje aj ako rum biely. Zreje 6 mesiacov a potom sa filtruje cez drevené uhlie. Príde tak nielen o silnú arómu, ale aj o tmavú farbu zo suda.
  • Zlatý rum: zreje dlhšie ako biely rum, o niečo výraznejší.
  • Čierny rum: silná aróma a výrazná chuť. Svoju tmavú farbu získa vďaka zreniu vo vypaľovaných sudoch - neukazuje teda na to, že by bol viac dosladzovaný, ako si veľa ľudí myslí.

Ak sa chcete v lete osviežiť, pripravte si kokteil. Do tých je najlepší práve svetlý rum, ktorý nemá tak výraznú chuť a so zvyškom ingrediencií si bude skvele rozumieť. Zlaté rumy už majú o niečo plnšiu chuť, hodia sa preto do koktailov aj na samostatné pitie. Ak patríte medzi rumových priaznivcov a radi by ste si vychutnali niečo naozaj špeciálne, siahnite po čiernom. Hľadajte medzi degustačnými fľašami, tie sľubujú ten najlepší zážitok.

Nerozhodujte sa ale iba podľa farby. Na Slovensku máme zvyk hodnotiť rumy len podľa nej. To je ale zle - dôležité je tiež zohľadniť vek fľaše, teda dobu zrenia. Niektoré biele a zlaté rumy sa v tomto vyrovnajú čiernym. Dozrievanie ovplyvňuje nielen farbu, ale aj plnosť chuti a komplexitu arómu.

Rumy sa nechávajú zrieť v dubových sudoch po iných alkoholických nápojoch. Najčastejšie je to bourbon alebo koňak. Tam zostávajú spravidla 3, 5, 7 a 8 rokov. Najdrahšie fľaše v sude strávia 12, 15 až 20 rokov. Čím starší nápoj je, tým vyššia bude cena.

clanek_004

A čo krajina pôvodu? Kvalitný rum sa nevyrába len v Karibiku. Základné know how je známe po celom svete. Prvenstvo však drží Latinská Amerika, Karibik a tiež Filipíny. To preto, že síce môžete mať tú najlepšiu receptúru, ale bez kvalitnej trstiny to skrátka nepôjde. A tá najkvalitnejšia cukrová trstina rastie len v špecificky teplom a vlhkom prostredí.

Ako si rum čo najlepšie vychutnať

Taký degustačný rum, to nie je práve lacná záležitosť. Ale aj ostatné typy fliaš môžu vyjsť pekne draho. Máme pre vás pár tipov na to, ako si ich pitie naozaj užiť a zbytočne nevyhodiť peniaze oknom. Nalejme si čistého vína. Priaznivci rumu sa nemôžu zhodnúť, či by sa mal piť s ľadom, s vodou alebo čisto bez ničoho. Každému vyhovuje trochu niečo iné. Dajte si ale pozor na jednu vec. Ak je nápoj príliš vychladený, otupí Vaše chuťové poháriky.

Rum s vodou Vám možno neznie príliš zaujímavo, ale opak je pravdou. Stačí len pár kvapiek a textúra nápoja okamžite dostane zamatový nádych. Alkohol sa razom stane jemnejší, nebude chutiť tak ostro, ani štipľavo. Nebojte sa však, že by ste prišli o celkový zážitok. Voda totiž nechá vyniknúť ďalším zložkám a vy tak ucítite všetky tie vône a ochutnáte exotické chute, na ktoré len tak nezabudnete.

A ako je na tom rum s ľadom? Stačí jedna kocka a nápoj prejde zmenou. Ochladí sa a zjemnia sa jeho sladké a citrusové tóny. Vďaka tomu naopak vystúpia drevité a korenené akcenty. Z tohto dôvodu skutoční znalci preferujú rum s ľadom, keďže drevitosť a korenistú vôňu a chuť preferujú pred sladkosťou.

Niečo pre fanúšikov rumu, pirátov a karibských morí

V našom e-shope nájdete motívy s pirátmi, nespútanou morskou hladinou a oceánom. Ak aj Vy v sebe máte skrytého piráta a rum je pitie podľa Vášho gusta, vyzdobte si nimi svoju domácnosť. Dobrodružstvo, slniečko a slaná voda je z nich doslova cítiť!

clanek_005

Pre fanúšikov Pirátov z Karibiku máme v ponuke obrazy s Jackom Sparrowom. Tento darebák, ktorý bez rumu nedal ani ranu, si získal srdcia snáď každého filmového diváka. Zaveste si ho u seba doma, nech Vám každý deň zdvihne náladu hneď ráno. S Jackom za chrbtom si na Vás nikto nepríde.

clanek_006

Tiež ste niekedy snívali o tom, aké by to bolo plaviť sa pod pirátskou vlajkou? Alebo ako korzár v službe Jeho Veličenstva? Ak máte srdce dobrodruha a zvádza Vás more a neznáme diaľky, kúpte si domov obraz s majestátnou plachetnicou.

clanek_007

Ku Karibiku neodmysliteľne patrí nielen rum, ale tiež nádherné pieskové pláže a krištáľovo čistá voda. Ak je to aj Vaše vysnívané miesto na odpočinok, prečo sa na neho nepreniesť každý deň? Vďaka obrazu Veslica na pláži budete mať túto nádheru pred očami každý deň. Pozvite do Vášho domova pohodu a slniečko.

clanek_008

Prajeme Vám, nech si Medzinárodný deň rumu užijete. Najlepšie s pohárom a štetcom v ruke!