Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Deň matiek - kedy, prečo a ako sa oslavuje?

Deň matiek je u nás taký menej známy braček slávnejšieho Medzinárodného dňa žien. Oslavuje sa síce po celom svete, ale vlastne nie je určený žiadny spoločný a jednotný deň, kedy ho oslavovať. Každá krajina to má trochu inak. Kedy sa teda oslavuje Deň matiek? Prečo vôbec vznikol a ako a čím sú mamičky v rôznych kultúrach obdarovávané?

clanek_001

Kde sa Deň matiek vôbec vzal?

Svoju mamičku má každý. Vo väčšine prípadov je to ten najbližší a najmilší človek pre každého z nás. Všetci svoje mamičky milujeme a ony zasa nás. Je preto zvláštne, že ich deň sa oslavuje iba od roku 1908, kedy ho presadila (zatiaľ ako americký sviatok) Ann Marie Jarvisová.

Jej mamička bojovala za práva matiek síce už za občianskej vojny severu proti juhu, ale v tej dobe zatiaľ verejnú podporu nezískala.

Do Československa dorazil Medzinárodný deň matiek celkom skoro - slávil sa prvýkrát už v roku 1923. Veľkou propagátorkou tohto sviatku bola dcéra nášho prvého prezidenta, Alice Masaryková.

Počas sovietskej a komunistickej éry sa naň zabudlo kvôli propagácii MDŽ, ktorý slúžil ako demonštrácia ženy budovateľky s náručou plnou obilia a nevyhnutným kosákom alebo s montérkami a masívnym montážnym kľúčom.

Čím svoju mamičku potešíte?

Každú mamičku samozrejme niečím iným. Ale všetky spoločne tým, že im prejavíte lásku a uznanie. Zavolajte im. Alebo pošlite aspoň SMS či pohľadnicu s pekným obrázkom. Vedeli ste, že napríklad vo Veľkej Británii sa v deň osláv Dňa matiek zvýši počet telefónnych hovorov až o 37% oproti normálu? Britská pošta tiež musí doručiť až 30 miliónov pohľadníc.

Medzi najčastejšie darčeky patria kvety, bonboniéra a bižutéria. Malé deti tiež radi vyrobia niečo vlastnými rukami. Niekedy sa celá rodina dohovorí a mamičku na jeden deň oslobodí od všetkých jej povinností. Večer sa potom napríklad vydajú všetci do nejakej reštaurácie na niečo dobré.

clanek_002

Možno, že tento rok to na návštevu nejakého podniku opäť nevyzerá. Čo teda dopriať mamičke pokoj doma a aby sa len nenudila - keď už za ňu všetko urobíte - kúpiť jej nejaký pekný obrázok, ktorý by si v pokoji mohla vymaľovať podľa čísel. Je to skvelá zábava a relaxácia nezávisle na veku.

Na kedy pripadá Deň matiek

Tradične sa oslavuje druhú májovú nedeľu. Spolu s Veľkou nocou je to ďalší pohyblivý sviatok. Začalo sa tak sláviť v Spojených štátoch, odkiaľ sviatok pochádza, ale nie každý sa tomu podriadil.

  • Na Slovensku sa oslavuje tiež druhú májovú nedeľu. Tento rok to teda vychádza na 9. 5. 2021. Rovnaké je to v mnohých ďalších krajinách vrátane Česka, polovice krajín EÚ a mnohých ďalších po celom svete.
  • V Poľsku sa rozhodli sláviť vždy 26. mája.
  • Vo Veľkej Británii a Írsku čakajú na štvrtú pôstnu nedeľu. Sviatok je tak zviazaný s Veľkou nocou a tento rok sa tam slávil 14. 3. 2021.
  • Najskôr s oslavami Dňa matiek začínajú asi v Nórsku. Tam sa oslavuje už druhú februárovú nedeľu. Tento rok to vyšlo na Valentína čiže 14. 2. 2021.
  • Niekde, ako napríklad v Rusku, Bielorusku a niektorých pobaltských krajinách si to zjednodušili, a spojili MDŽ spolu s Dňom matiek. Oslavuje sa každý rok v jeden deň - 8. marca.
  • V rade arabských štátov sa Deň matiek oslavuje s príchodom jarnej rovnodennosti, teda 20. marca.
  • V Slovinsku majú oslavy stanovený pevný dátum - 25. marca.
  • V Španielsku, Portugalsku, Maďarsku a Lotyšsku vsadili na prvú májovú nedeľu čiže tento rok to bude 2. 5. 2021.
  • Vo Francúzsku a niektorých ďalších krajinách, na ktoré malo Francúzsko historicky vplyv, najčastejšie oslavuje poslednú nedeľu v máji, teda tento rok 30. 5. 2021.
  • Ako posledné sa asi pridáva k oslavám Luxembursko, kde sa slávi druhú júnovú nedeľu, takže tento rok to bude 13. 6. 2021.

Tipy na darčeky ku Dňu matiek

Ak sa rozhodnete venovať svojej mamičke trochu relaxácie a zábavy vo forme predlohy pre maľovanie podľa čísel, prinášame niekoľko tipov na pekné obrázky.

Obraz podľa vlastnej fotografie

Jednoznačne najlepšia voľba z našej ponuky. Zašlite nám svoju fotografiu s nejakým významným momentom a my z nej vyrobíme plátno, ktoré si potom mamička môže vymaľovať a oživiť si svoje spomienky.

Samozrejme ju môžete potešiť už vymaľovaným obrázkom, na ktorom bude napríklad ona so všetkými deťmi alebo napríklad jej vlastná mamička.

Elegancia v klobúku

clanek_003

Kvetinové srdce

clanek_004

Šálka kávy

clanek_005