Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Prečo je maľovanie skvelé pre Vaše duševné zdravie

Maľovanie je neuveriteľne uspokojujúce. Nielen, že Vás napĺňa a baví. Zbaví Vás aj stresu. To ale nie je všetko. Vedeli ste, že je skvelé aj pre Vaše duševné zdravie? Táto kreatívna činnosť pôsobí ako terapia. Ak sa do činnosti ponoríte a oddáte sa jej, uvidíte, že zabudnete na problémy a starosti. Poďme sa spoločne pozrieť na to, v akých ohľadoch Vám prospeje a aké sú jeho zázračné účinky na ľudskú psychiku. Nepovažujete sa za umelca? Nevadí! Môžete skúsiť maľovanie podľa čísel.

Prečo je stres zlý

Stres sa na nás neustále valí zo všetkých strán. Niekedy nás môže vybičovať k lepším výsledkom. V naprostej väčšine prípadov je to ale naopak. Stres sa najčastejšie podpíše na našej nálade. Pociťujeme napríklad:

  • úzkosť
  • smútok
  • zlosť
  • frustráciu

Nie sú to ale len emócie. U niektorých z nás sa stres prejavuje aj po fyzickej stránke. Cítime nevoľnosť, bolesť brucha či hlavy. Veľa ľudí sa domnieva, že stres odznie, a tým to pre nich končí. Ak ste mu ale vystavovaní príliš často a intenzívne, vytvárate si problém. Môže odštartovať nespavosť, poruchy príjmu potravy, či chronické ochorenie tráviaceho traktu a srdca. Ako sami vidíte, nie je dobré ho brať na ľahkú váhu.

Čo môžete urobiť pre to, aby ste sa stresu zbavili? Vystavte si okolo seba hradbu, cez ktorú neprenikne. Naučte sa, ako s ním efektívne bojovať a zahnať ho. Budete prekvapení, ale nie je to vôbec ťažké. Stačí si len vybrať činnosť, ktorá Vás privedie na iné myšlienky a bude Vás baviť. Vyskúšajte maľovanie podľa čísel. Je totiž vedecky dokázané, že maľovanie odbúrava stres.

clanek_001

Maľovanie Vás zbaví stresu

Vedci z Drexelovej univerzity v americkej Filadelfii zistili, že po 45 minútach kreatívnej činnosti, ako je maľovanie, Vám klesnú príznaky stresu v tele. Štúdia sa zúčastnilo 39 dospelých vo veku od 18 do 59 rokov. Po uplynutí experimentu namerali výrazný pokles stresových hormónov v tele u 75% účastníkov. To sú veľmi priaznivé čísla. Prečo to teda nevyskúšať tiež?

Maľovanie podľa čísel je skvelým pomocníkom v boji proti stresu. Vymaľovávanie plôšok je anistresové. Nechávame sa viesť políčkami a číslami. Táto zábavná a zároveň nenáročná činnosť odbúrava stres z rozhodovania či uzávierok v práci.

clanek_002

Ak sa obávate toho, že nemáte dostatočné skúsenosti alebo talent a maľovanie by Vám nešlo, potom ste na omyle. Človek nemusí byť Picasso, aby ho táto kreatívna činnosť napĺňala a upokojovala. Možno maľovať aj bez toho, aby ste mali predchádzajúcu prípravu alebo umelecké vzdelanie. A aj tak pocítite, ako stres pomaly mizne a Vám sa oveľa lepšie dýcha. Obľúbené sú napríklad mandaly - maľovanie proti stresu, ktoré majú silné terapeutické účinky.

clanek_003

clanek_004

Či už sa pripravujete na skúšky na vysokú alebo na poradu s kolegami, kreatívna činnosť Vás nielen skvele upokojí, ale navyše Vás pripraví aj na prekážky, ktoré musíte prekonávať. S chladnou hlavou ide predsa všetko lepšie, než keď Vám hrdlo zviera pocit strachu.

Účinkuje proti depresiám

Stres je jedným zo spúšťačov depresie. Tie ale môžu mať veľa ďalších príčin, ktoré je veľmi ťažké odhaliť. Prieskumy ukazujú na to, že čím ďalej tým viac ľudí zo západnej spoločnosti trápia depresie. Táto duševná choroba chorého úplne ochromuje a berie mu radosť zo života. Dá sa s tým vôbec niečo okrem pravidelného brania liekov robiť? Opäť sme si vypomohli štúdiou, tentoraz z vedeckého časopisu Healthy Technology Assasment.

Táto štúdia sa uskutočnila v roku 2015. Bádatelia si pozvali pomerne veľké množstvo ľudí s depresiami, aby vyskúšali, aký na ne má kreatívna činnosť účinok. 6 z 9 pacientov uviedlo, že maľovanie napomohlo k zlepšeniu ich zdravotného stavu.

clanek_005

Na tento fakt ale nepoukazuje len táto jedna štúdia. Maľovanie sa dlhodobo používa ako podporná liečba a terapia pri depresiách. Ľudia s depresiami uvádzajú, že im dodáva energiu, ktorú roky postrádali. Pomáha im navrátiť pohodu do ich životov a oni vďaka nemu pociťujú niečo, čo už dlho nezažívali. Maľovanie preukázateľne znižuje úzkosť a strach. Získate vďaka nemu:

  • sebavedomie
  • náladu
  • kvalitnejší a plnší život

Zvyšuje empatiu a toleranciu

Umenie a kreativita majú pozitívny vplyv aj na deti a ich vývoj. Bádatelia zistili, že hodinový výlet do múzea dokáže zmeniť pohľad detí na svet. Túto skutočnosť skúmali na vzorke o počte 10 000 študentov. A výsledky? Naozaj prekvapivé.

U detí sa zvýšila schopnosť kritického myslenia a tiež empatie. Stali sa pozornejšie. Začali si viac všímať detailov a premýšľať nad nimi. Ďalšou pozoruhodnou vecou bolo, že sa u nich zvýšila tolerancia voči ľuďom, ktorí s nimi nesúhlasia.

Ak sa deti budú venovať kreatívnym činnostiam, ich osobnosť a duch sa značne posilní. Kritické myslenie je v živote veľmi dôležité. K čomu by ale bolo, ak by človek nebol empatický a tolerantný? Podporte Vašich potomkov tým, že ich budete viesť a podporovať v tom, aby boli kreatívne.

Pre mnohé deti môže byť klasické maľovanie trochu ťažké. Spočiatku ich nemusí príliš osloviť. Preto by ste mali vyskúšať maľovanie podľa čísel. V našom sortimente nájdete veľa detských motívov, ktoré ich zaujmú. Malé princezné si určite radi vymaľujú obraz z ľadového kráľovstva.

clanek_006

Fanúšikom počítačových hier zase urobíte radosť obrazom z populárnej hry Minecraft.

clanek_007

Maľovanie podľa čísel myslí aj na priaznivcov sveta Star Wars. Mandalorianov je teraz veľký hit! Nech si Vaši najmenší vyfarbia roztomilého Baby Yodu a neohrozeného pištoľníka Din Djarina. Kúpte im obraz Mandalorianov a Baby Yoda.

clanek_008

Ako vidíte, maľovanie má veľa skvelých účinkov na ľudskú psychiku. Začnite s ním aj Vy a Vaše deti! Uvidíte, že sa váš život zmení k lepšiemu.