Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Máj, lásky čas: Ako vznikol a prečo sa oslavuje?

Máj je mesiacom lásky. Pre našich predkov bol tento mesiac veľmi dôležitý. Bol spojený s oslavami beltainskej noci. Tá mala hneď niekoľko významov. Beltaine sa spájal s očistou, láskou, plodnosťou a mágiou. Hoci už dnes tento sviatok neoslavujeme v plnej sile, budete prekvapení, že jeho zvyšky napriek tomu pretrvali. Aby sme pochopili význam mája, musíme sa vrátiť hlboko do minulosti. Využite silu tohto obdobia. Napríklad pri tvorivej činnosti - vrhnite sa do maľovania podľa čísel.

Naši predkovia, hoci žili pod vládou kresťanských kráľov, stále dodržiavali pohanské zvyklosti. Tie boli staré tisíce a tisíce rokov. Prečo sa ich nedarilo odstrániť? Rok obyčajného roľníka bol skrátka iný ako pána z bohatých siení. Čas vnímal predovšetkým na základe striedania ročných období a poľnohospodárskych povinností. Boli by ste prekvapení, ako dlho vlastne obyčajní ľudia dodržiavali predkresťanské zvyky.

To až reformy jezuitov v 18. st. odštartovali veľkú zmenu. Zrazu aj z hláv toho najprostejšieho človeka musela byť vypáčená akákoľvek úcta k čomukoľvek, čo nekorešpondovalo s katolíckou vieroukou. Napriek tomu ale mnohé pretrvalo a v určitej forme sa oslavuje aj dnes. Trebárs taký 1. máj.

clanek_001

Beltaine a pálenie čarodejníc

Meno sviatku Beltaine pochádza zo starej keltštiny a znamená jasný a žiarivý oheň. Slávil sa v predvečer 1. mája. Ako už asi tušíte, vychádza z neho naše pálenie čarodejníc. Počas osláv sa zapaľovali ohne a medzi nimi sa s príchodom polnoci vztýčil máj.

Bol spojený s očisťovaním od mŕtveho a starého. Do ohňov sa hádzali panáci vyrobení zo slamy a ich upálenie malo symbolizovať odchod temnej zimy a smrti. Ľudia skákali cez ohňa, tancovali a veselili sa. Oslávencovi sa týmto rituálom očisťovali a otvorili sa novej energii a sile, ktorá prichádza s nadchádzajúcim obdobím.

 

clanek_002

O Beltaine sa verilo, že čarodejnice obchádzajú domovy a kradnú zásoby. Tie už aj tak boli veľmi malé po zimnom období. Aká to bola smola, keď zlovestná ruka čarodejnica ubrala ešte o niečo viac! V tomto období sa tiež odvádzali poplatky pre vrchnosť. Ľudia tak tak vychádzali s jedlom. Preto sa začiatok jari považoval za nešťastný pre svadby.

Ako vidíte, všetky tieto motívy sa zrejme ozývajú aj v našom pálení čarodejníc. Nadprirodzeno a očista. Ako sa ale z Beltaine stalo dnešné pálenie čarodejníc? Zrejme za tým stojí zásah Cirkvi. Tá sa snažila urobiť pohanskému blázneniu prietrž. A tak túto čarovnú noc doslova postavila na hlavu. Očistný element ale stále zostal, rovnako ako kopa zvyklostí s touto nocou spojených.

Ako vznikol 1. máj ako sviatok lásky

Beltaine bol tiež sviatkom lásky a plodnosti. Staré umieralo v plameňoch a nové sa rodilo v srdciach oslavujúcich. Milenci sa mohli beztrestne stretávať, a to aj napriek tomu, že neboli oficiálne zosobášení. Asi si dokážete predstaviť, k čomu to viedlo. Ľudia sa oddávali láske v poliach a mohli uzatvárať svadby "nanečisto". Dieťa, ktoré bolo počaté o tejto noci, bolo považované za požehnanie od mesačnej bohyne.

Zrejme je Vám jasné, že cirkvi a vrchnosti z tohto zvyku vstávali hrôzou vlasy na hlave. Rozhodli, že oslavy Beltaine sa musí zatrhnúť. Z ľudského podvedomia ale sviatok nešlo len tak vykoreniť. Láska sa predsa musí sláviť, rovnako ako nový život, ktorý vďaka nej vzniká. Pod drobnohľadom prísnej cirkvi tak vznikoll nový zvyk a to bozkávanie pod rozkvitnutou čerešňou. Trochu cudnějšia varianta predošlých osláv.

clanek_003

Dievča sa musí pobozkať, ideálne pod rozkvitnutou čerešňou. Inak uschne. A je jedno, či je to od milenca či od príbuzného. Určite aj Vy vidíte to spojenie s Beltaine - životom, láskou a plodnosťou. Oslávte príchod nového života a energie po temnej zime aj Vy! Ak sa tento rok pod žiadnou rozkvitnutú čerešňu nedostanete, nič si z toho nerobte. Predsa si ju môžete vytvoriť aj u Vás doma. Vďaka maľovaniu podľa čísel si môžete vymaľovať takú, ktorá bude kvitnúť celý rok. Čo tak varianta    s roztomilým vtáčikom?

clanek_004

Ak ste romantická duša, ktorá miluje atmosféru rozkvitnutej Prahy, tak i pre Vás máme niečo, čo Vám urobí radosť. Nechajte pod Vašimi rukami ožiť nábrežie Vltavy, po ktorom sa prechádzajú zamilované páry. A láska už Váš domov nikdy neopustí.

clanek_005

Čas mágie a tvorivej energie

To ale nie je všetko. Beltaine bol spojený s mágiou a tvorivosťou. Ľudia okrem skákanie cez ohňa robili veľa ďalších rituálov. Tvorili z dostupných materiálov a do tvorby vkladali všetko, čo tento sviatok stelesňoval. Toto obdobie je doslova nabité energiou. Je priam stvorené pre to, aby ste ho využili k tvorivej činnosti. Ľudia verili, že bohyňa Rhiannon, ktorej bol Beltaine zasvätený, v ľuďoch počas tejto noci rozdúchavala nielen lásku, ale aj kreatívnu silu a tvorivého ducha.

Milenci si mali do pohára dať jarný kvietok a spoločne ho vypiť. Pred dverami osamelých a opustených sa nechávali košíky s kvetinami. Ak aj Vy cítite mágiu tohto dňa, nechajte sa nadchnúť atmosférou Beltaine. Vrhnite sa do maľovania podľa čísel a nechajte pod Vašimi rukami rozkvitnúť kvety lásky. Napríklad túto kvitnúcu čerešňu.

clanek_006

Pre nenapravitelných romantikov máme v ponuke obraz z Paríža. Ten bola odpradávna považovaný za mesto umenia a lásky. Vymaľujte si zamilovaný pár v Paríži. Urobte si z maľovania malý rituál - dajte do neho všetku Vašu lásku a nádej. Uvidíte, že Vám bohyňa Rhiannon posvätí nielen Vašu tvorivú činnosť, ale nechá zhmotniť aj všetky Vaše sny. Kto vie, budúci rok sa v Paríži možno budete bozkávať Vy!

clanek_007

Počas Beltaine sa oslavovala prebúdzajúca sa príroda. Pokiaľ ju máte radi, zaiste ste tiež fanúšikom zvierat. A to aj tých divokých. Určite sa Vám zapáči obraz s jeleňom, ktorý má v paroží kvety. Je elegantný a vo Vašej obývačke či spálni pritiahne pozornosť každého návštevníka.

clanek_008

Prajeme Vám krásny 1. máj! Či už sa ho rozhodnete stráviť bujarou veselosťou ako za starých čias alebo v pokoji domova, nezabudnite energiu tohto dňa využiť na maximum.