Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Deň parkov: Deň oslavy prírody, pohody a inšpirácie

Európsky deň národných parkov sa oslavuje 24. mája. Ako tento deň vznikol, čo nám má pripomínať a ako sa do neho môžeme zapojiť aj my? V nasledujúcom texte sa pozrieme na to, čím si počas tohto dňa môžete urobiť radosť. Príroda je totiž odjakživa ľuďom veľkou inšpiráciou. V kalendári by sme nenašli lepší deň, kedy vyskúšať maľovanie podľa čísel.

Ako vznikol Európsky deň parkov

Prvým krokom k vzniku tohto dňa bolo vyhlásenie prvého národného parku sveta. Tým sa v roku 1872 stal americký Yellowstone. Nesmierna sila, ktorá drieme pod povrchom, spoločne s unikátnou flórou a faunou, priťahovala návštevníkov po celé stáročia. A vtedy sa rozhodli, že je potrebné urobiť niečo na ochranu tohto miesta a jeho zachovanie pre budúce generácie.

Táto myšlienka sa ujala aj v Európe. A tak o tridsať rokov neskôr začali vznikať prvé chránené územia aj na našom kontinente. Prvé boli vyhlásené vo Švédsku. Ostatné krajiny však nezostávali pozadu a rýchlo ho nasledovali. Od počiatočných deviatich parkov v roku 1909 sme sa počas sto rokov dostali až na úctyhodných 120 000 chránených území. Európa v tejto oblasti drží svetové prvenstvo - žiadny iný kontinent nedosahuje takých počtov.

clanek_001

Európsky deň parkov vyhlásila organizácia EUROPARC Federation a prvýkrát sa konal v roku 1999. Týmto dňom chcú odborníci a milovníci prírody zvýšiť záujem širokej verejnosti o lesy, parky a ďalšie prírodné oblasti, ktoré si zaslúžia ochranu a starostlivosť.

Pozornosť týmto oblastiam by nemali venovať len zoológovia, botanici a ekológovia. Nakoniec sa z nich tešíme všetci. Chodíme si do nich oddýchnuť, relaxovať, alebo si zašportovať. Je teda aj na nás, aby sme sa o prírodu starali. Počas tohto dňa máte možnosť lepšie ju spoznať a dozvedieť sa niečo o tom, čo pre ňu môžete urobiť zase Vy.

Ako sa oslavuje Európsky deň parkov

Európsky deň parkov je spojený nielen s osvetou, ale aj zábavou. V Českej republike máme 4 národné parky a 25 chránených krajinných oblastí. Deň parkov sa oslavuje priamo v nich. Správy národných parkov a chránených krajinných oblastí na svojich webových stránkach vždy zverejňujú podrobnosti o programe.

clanek_002

Môžete sa tešiť na zábavné aktivity, exkurzie, výstavy, prednášky alebo súťaže. To všetko sa odohráva v areáli CHKO alebo NP. Teda pod holým nebom, v prírode za štebotu vtáčikov a sviežej zelene. Tento deň si môžete užiť s partnerom, deťmi, starými rodičmi alebo pokojne s celou rodinou naraz. Pretože program je ušitý na mieru ako dospelým, tak tým najmenším.

Deň ako stvorený pre milovníkov prírody nabáda ku kreatívnej činnosti

Ak aj Vy patríte medzi milovníkov prírody, nenechajte si tento deň ujsť. Nakoniec, oslavovať sa dá mnohými spôsobmi. S prírodou sa môžete spojiť aj pomocou kreatívnej činnosti. Nechajte ju, nech Vás inšpiruje. Uvidíte, že príroda Vám dokáže mnohonásobne vrátiť Vašu lásku.

Je vedecky dokázané, že tvorivé aktivity odbúravajú stres a dovolia Vám sa skvele uvoľniť a oddýchnuť si. Dovoľte si počas dňa parkov trochu upustiť paru a hoďte problémy za hlavu. Ponorte sa do pokojnej a tichej prírody. Trebárs na maliarskom plátne.

V prípade, že sa radi oddávate tvoreniu a zároveň máte radi prírodu, vyskúšajte maľovanie podľa čísel. Táto aktivita Vás celkom pohltí. Nie je vôbec ťažká a zvládnu ju aj úplne malé deti. Môžete sa do neho vrhnúť s celou rodinou. Výhodou je, že budete len vyfarbovať predpripravená políčka. Nemusíte preto byť žiadny študovaný maliar. A napriek tomu pod Vašimi rukami vzniknú nádherné obrazy, ktoré budú robiť radosť Vám aj Vašim blízkym.

V našom e-shope nájdete veľa motívov, ktoré Vám urobia radosť. Najlepšie na tom celom však je, keď si hotové obrazy vystavíte u Vás doma. Hneď budete mať kus prírody priamo vo Vašej obývacej izbe alebo spálni. Obrazy so zeleňou a divokou prírodou majú priamo terapeutické účinky. Navodzujú pohodu, dodávajú energiu a zlepšujú náladu. Celkom ako samotný pobyt v prírode.

Pozvite prírodu do Vášho domova

Tiež ste sa niekedy ocitli na odľahlom mieste v horách, kde to hralo farbami? Divoké lúčne kvety sú skutočnou pastvou pre oči. Určite ste si niekedy v živote na takú lúku ľahli a len počúvali švitorenie vtáčikov, šumenie vetra a bzukot hmyzu. Spomínate si, ako ste sa cítili? Ponorte sa opäť do tejto harmónie počas vyfarbovania záhrady v horách. Ale pozor, nech si neľahnete na včielku!

clanek_003

A u lúčnych kvetov ešte chvíľu zostaneme. Predstavte si rozľahlú lúku, ktorá je pokrytá drobnými fialovými kvietočkami. A za ňou sa do výšky týči majestátna hora. Takto krásne pohľady sú bohužiaľ limitované ročným obdobím. Na to sa ale dá vyzrieť. Pokiaľ si vymaľujete obraz lúčne kvety v horách, budete mať túto kvitnúcu nádheru na stene každý deň. A to aj v zime.

clanek_004

Ružový strom nad riekou vnesie do Vašej domácnosti pokoj a harmóniu. Pozrite sa, ako spolu krásne koexistujú - rieka dodáva vlahu a strom zase tieň. Sú symbolom láskyplného spolužitia. Nechajte ich, nech Vám robia radosť každé ráno a večer po návrate z práce.

clanek_005

Jeseň je krásne ročné obdobie. Príroda počas nej hrá všetkými farbami, až zrak prechádza. Bohužiaľ trvá len pár týždňov, a tak je táto krása veľmi pominuteľná. Ak ste aj Vy prepadli jesennej atmosfére, môžete si ju teraz zvečniť nastálo. Červená jeseň sa stane súčasťou Vášho interiéru a bude Vám dodávať pozitívnu energiu po celý rok.

clanek_006

Príroda si hrá s ľudskou fantáziou už od nepamäti. Niekedy počujeme zvuky alebo vidíme tvary, ktoré akoby boli z iného sveta. Deň parkov nám pripomína, aké dôležité je túto studnicu nápadov chrániť. Ak sa aj Vy radi nechávate nadchnúť čarovnou atmosférou prírody, odporúčame Vám tento čarovný obraz svitanie.

clanek_007

Prajeme Vám, nech je pre Vás Európsky deň parkov plný pohody, dobrej nálady a inšpirácie!