Pre plnú funkčnosť týchto stránok je nutné povoliť JavaScript.

Deň tanca: Ako vznikol a prečo by ste ho mali sláviť

miniatura_FB

Medzinárodný deň tanca je dôvodom k oslave pre každého, kto rád tancuje. Robí Vám tanec radosť a baví vás? Potom by ste sa mali zoznámiť aj s jeho sviatkom, ktorý je známy po celom svete. Pridajte sa tento rok k Medzinárodnému dňu tanca aj Vy. Prečítajte si, ako vôbec vznikol a prečo ho oslavovať. Na záver sme pridali aj pár tipov na to, ako si ho môžete naplno užiť. Uvidíte, že tanec a maľovanie podľa čísel sa skvele dopĺňajú!

Ako vznikol Medzinárodný deň tanca

  1. apríla v roku 1727 sa vo Francúzsku narodil Jean-Georges Noverre. Tento talentovaný baletný tanečník a divadelný herec odštartoval revolúciu v baletnom umeni. Pred jeho pôsobením bol balet predovšetkým prehliadkou kostýmov a impozantných scenérií. Hral sa iba v rámci opery medzi jej jednotlivými aktmi ako určitá forma rozptýlenia.

clanek_001

Noverre bol geniálny a odvážny priekopník. Toho si všímali už jeho súčasníci. Riaditeľ anglického kráľovského divadla Drury Lane, David Garrick, ho nazval Shakespearom tanca. Pracoval pre rakúsky cisársky dvor a priatelil sa aj s pruským kráľom Fridrichom Veľkým, ktorý na svojom dvore rád hostil výnimočné osobnosti. Zaiste Vás neprekvapí, že medzi jeho priateľov patril aj Mozart alebo Voltaire.

Na počesť tohto významného muža vyhlásil Medzinárodný divadelný ústav v 20. storočí deň jeho narodenia ako Medzinárodný deň tanca. Hoci nie ste fanúšikmi baletu, Noverre bol významnou osobnosťou, na ktorú by sa nemalo zabudnúť. Zďaleka neovplyvnil len balet. Jeho život je dôležitým míľnikom v histórii tanca ako takého. Čo taký Medzinárodný deň tanca znamená pre nás v 21. storočí? Poďme sa na to pozrieť.

Prečo sláviť Medzinárodný deň tanca

Medzinárodný deň tanca je pre všetkých, ktorí radi tancujú. Či už ste profesionáli, máte tanečné vzdelanie, alebo Vás proste len baví tancovať do rytmu hudby, potom je tento významný deň dôvodom na oslavu aj pre Vás.

Medzinárodný deň tanca sa oslavuje naprieč celým svetom. Aj u nás v republike každoročne nájdete veľa festivalov a podujatí, ktoré ho pripomínajú. Najčastejšie ich usporadúvajú tanečné súbory alebo väčšie kultúrne organizácie. Ak sa ho zúčastníte, máte možnosť zhliadnuť zaujímavé a neobvyklé predstavenia, na ktoré by ste inokedy počas roka len tak nenarazili.

Tanec je univerzálna umelecká forma. Všetci jej rozumejú a chápu. Vďaka tomu má schopnosť spájať ľudí naprieč kultúrami. Nezáleží, akým jazykom hovoríte. Odkiaľ ste. Koľko máte rokov. Ani či ste muž alebo žena. Ak cítite rytmus a tanec Vás robí šťastným, spoločne si porozumiete. A preto sa deň tanca oslavuje po celom svete. Pretože porozumenie skrze tanec zdieľame úplne všetci.

A nie je to len o porozumení jeden druhému. Ale aj sám sebe. Skrze tanec vyjadrujete svoje emócie a túžby. Môžete sa prejaviť, dať naplno priechod svojim pocitom. Argentínsky tanečník Julia Bocca prirovnáva tanec k milovaniu. Pohyb v rytme hudby, či už hlasné, alebo len tej vnútri Vašej hlavy, Vám dáva slobodu a prináša Vám radosť.

clanek_002

Tým, že budete sláviť Medzinárodný deň tanca, budete vlastne oslavovať aj sami seba a svoju radosť zo života. Pokiaľ ale z nejakého dôvodu nemôžete vyraziť na festival, alebo sa zúčastniť predstavenie Vášho tanečného súboru, nemusíte byť o tento deň okradnutí. Sú totiž aj iné možnosti, ako si tento deň užiť.

Ako oslavovať Medzinárodný deň tanca

Tento rok bohužiaľ príliš nepraje stretávaniu a verejným akciám. Poďme si teda usporiadať takú malú oslavu pekne v pohodlí domova. Napríklad aj s deťmi alebo len s partnerom. Urobte si príjemný večer a pustite si obľúbené tanečné predstavenia. Na YouTube nájdete veľa záznamov. Uvidíte, že budete prekvapení. Možno konečne nájdete aj záznam vystúpenia, na ktoré boli vždy beznádejne vypredané lístky. Pokojne sa do rytmu hudby pridajte aj Vy!

clanek_003

Zaujímavé by určite tiež bolo urobiť si také malé kultúrne poznávanie. Medzinárodný deň tanca je predovšetkým o prekonávaní kultúrnych bariér a spoznávaní jeden druhého len skrze tanec. Pozrite sa na tanečné predstavenia z iných krajín. Čo tak ohnivé španielske flamenco, veselý grécky syrtos alebo neposedný step dancing z Írska?

Máte radi tanec? Vyskúšajte maľovanie podľa čísel

Tanec je umelecké vyjadrenie. Môžete na to ísť aj trochu odinakiaľ. Čo takto osláviť Medzinárodný deň tanca umeleckou tvorbou? V našom e-shope nájdete veľa tanečných motívov maľovanie podľa čísel. Každý milovník tanca si u nás vyberie. Ak teda hľadáte niečo pre seba, alebo pre Vašich blízkych, ktorí radi tancujú, určite sa do našej ponuky pozrite.

Pre priaznivcov klasiky máme v ponuke veľa éterických baletiek. Napríklad princeznú Odettu z Labutieho jazera.

clanek_004

Ak ste prepadli latinskoamerickým rytmom, rozhodne by Vám doma nemala chýbať temperamentná tanečnica v červených šatách.

 

clanek_005

 

Tancovať môžete sami alebo s partnerom. Máte radi plesy a spoločenské akcie? V ponuke maľovanie podľa čísel máme aj obrazy tancujúcich párov.

clanek_006

Tancujte - vždy a všade!

Nakoniec, tancovať môžete aj u Vás doma. Oslávte Medzinárodný deň tanca celkom jednoducho - tancom. Pustite si obľúbenú hudbu a dajte priechod emóciám. Pridať sa môže aj Váš partner alebo deti. Vo dvojici je to predsa vždy väčšia zábava! A ak nepoznáte kroky a radi by ste sa niečomu novému naučili, opäť odporúčame pozrieť sa na YouTube. Nájdete tam veľa tanečných lekcií zdarma.

clanek_007

Dúfame, že si 29. apríla užijete, ako sa patrí. A že sa budete Vašej vášni, tancu, venovať po celý rok. Nielen na tento významný deň.